Nieuwsblad voor Huizen

27 juli 2017

Nieuwsblad voor Huizen 27 juli 2017


Fusie voor veiligheidsregio G&V?

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

REGIO - Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en Flevoland onderzoeken of het niet beter is om te fuseren, zodat de toekomstbestendigheid van de veiligheidsregio's is gewaarborgd. Eerder was sprake van een nauwere samenwerking tussen de twee veiligheidsregio's.

Bas Jan van Bochove, burgemeester van Weesp, gaf eind maart al aan dat samenwerking met Flevoland veel voordelen op zou kunnen leveren. Als lid van de stuurgroep Programmabegroting 2018 van de Gooise veiligheidsregio gaf hij aan dat samenwerken met Flevoland financiële voordelen zou kunnen opleveren. Tevens zou het Gooi gebruik kunnen maken van het oefenterrein van de buren. Van Bochove spreekt hier nu samen met Pieter Broertjes uit Hilversum over met de burgemeesters van Almere en Dronten. Dit heeft brandweercommandant John van der Zwan het personeel vorige week per mail laten weten.
In een gezamenlijke vergadering hebben beide besturen aangegeven een bestuurlijke fusie te willen gaan verkennen. "Ook op andere terreinen zoals de regionale ambulance voorzieningen is een ontwikkeling van samenwerking gaande een ook wordt een mogelijk samengaan van beide GGD'en onderzocht", meldt Van der Zwan. Hij geeft verder aan dat het proces 'zeer prematuur' is. Het gaat om verkennende gesprekken met betrokken bestuurders, ministeries en provincies. De brandweercommandant verwacht in oktober meer te laten weten.

Weer autoinbraken Vierde Kwadrant

HUIZEN De politie in Huizen vraagt op haar Facebookpagina aandacht voor bewakingsbeelden van een autoinbraak op 17 april. Reden is dat er weer inbraken zijn gepleegd in het Vierde Kwadrant.

"We willen nog steeds weten wie deze verdachte is", meldt de politie, die vermoed dat de inbraken door dezelfde persoon zijn gepleegd die op de camerabeelden is vastgelegd die op 17 april zijn gemaakt.

"Mocht u komende nachten iets verdachts horen of zien, bel dan direct 112. We willen deze verdachte namelijk graag naar binnen halen. Ondertussen verhogen wij de (on)opvallende surveillances in de betreffende wijken", aldus de politie.

Vrouw steelt boodschappen voor barbecue

HUIZEN Een 53-jarige vrouw uit Huizen wilde vorige week barbecueën, maar wilde daar niet voor betalen. Ze probeerde voor 137 euro te stelen, maar werd betrapt door personeel en aangehouden voor winkeldiefstal.

"Na verhoor heeft de vrouw het politiebureau verlaten met een dagvaarding op zak. Ze wordt in oktober bij de rechtbank verwacht. Daarnaast kreeg ze van de supermarkt een winkelverbod voor een jaar en een rekening van 181 euro voor overlast en oponthoud", aldus Politie Huizen op haar Facebookpagina.

Kampioenschap Bommetje springen Zwembad Sijsjesberg

Foto: Bob Awick

HUIZEN Zwembad Sijsjesberg organiseerde afgelopen vrijdag voor de tiende keer het kampioenschap Bommetje springen. In vier verschillende leeftijdscategorieën namen rond de negentig jongelui van 5 tot en met 16 jaar hieraan deel. Degene die de hoogste waterkolom fabriceerde won. Ook was er een prijs voor de origineelste sprong.

Vermist meisje snel terecht

HUIZEN Een vermist meisje was dinsdagavond weer snel terecht.

Het meisje werd in pyjama in het Oude Dorp vermist. Na een Burgernetmelding was zij gelukkig weer snel gevonden.

Stripmaker des Vaderlands

Foto: Pieter Hogenbirk

Pieter Hogenbirk vertelt over zijn werk en nominatie als Stripmaker des Vaderlands.

8/9

Heerlijk wandelen met twee hondjes
Je mag dagelijks een stel hondjes uitlaten voor iemand die dit tijdelijk niet zelf kan. De hondjes wonen op de Damwand in Huizen. Je vindt honden leuk en je hebt tijd en zin om ze 2x per dag uit te laten. Het handigst is als je in de buurt van Damwand woont. Meerdere vrijwilligers zijn welkom om deze taak te verdelen. Het gaat om een periode van 8 weken.
ontactpersoon: Kristel Menssink, tel. 035-5241414 of k.menssink@vchuizen.nl

Naailes juf in multiculturele omgeving
Ben jij een geduldige juf die een groep dames beter kan leren naaien achter de machine? Samen met een andere docent laat je iedere les een andere techniek aan bod komen. Momenteel leert de groep recht stikken en knippen. Het naaicafé in het Holleblok is er voor buurtbewoners en nieuwe Nederlanders. Naast een creatieve bezigheid leer je zo andere mensen en culturen kennen. En leren nieuwe Nederlanders sneller de Nederlandse taal en bouwen ze aan hun sociale netwerk. Je bent handig achter de naaimachine, ben je wekelijks op woensdagmiddag beschikbaar en ben je een enthousiaste vrouw? Meld je dan snel aan! Contactpersoon: Désirée van Tiel, tel. 06-15396608 of info@nieuwejurk.nl

Sta jij deze zomer ook voor AAP?!
Heb jij groene vingers en vind je het leuk om te helpen snoeien en maaien op de Apen eilanden? Of ben je een handige klusjesman of -vrouw die reparaties op de afdelingen en het terrein kan uitvoeren? Ben je minimaal één dag per week beschikbaar? De afdeling Groen en Technische Dienst van stichting AAP in Almere kijken uit naar jouw hulp! Je kunt veel werkervaring opdoen en je werkt binnen een prettige en informele werksfeer. Jij bent fysiek in goede gezondheid en hebt basiskennis van de Engelse taal. Contactpersoon: Tamara Arts, tel. 036-5238787 of vrijwilligerswerk@aap.nl

Taalmaatje Digi&Taalhuis
Je vindt het leuk om iemand de Nederlandse taal beter te laten beheersen. Samen oefen je uit een krant, op de computer of ga je samen op pad. Je ziet iemand groeien, helpt zelfvertrouwen opbouwen en verruimt tegelijkertijd je eigen wereld en horizon! Je ondersteunt een deelnemer met de taal voor minimaal 3 maanden en maximaal 1 jaar. Je begeleidt 1 deelnemer en maakt met elkaar afspraken over frequentie, duur en locatie. Het Digi&Taalhuis ondersteunt bij het matchen en afspraken maken. Contactpersoon: A.Grippeling, a.grippeling@gooisebibliotheken.nl

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en vrij koel

Het zomerweer bevindt zich met een westelijke stroming in een sterk wisselvallige fase. Er vallen dagelijks enkele buien. Woensdag hield een uitloper van het Azorenhoog het overdag droog. Nadien bepaalt een volgend lagedrukgebied het weerbeeld. Dat luidt een nieuwe fase in met onbestendig weer. De temperatuur ligt iets onder de normale waarde voor eind juli.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag schijnt af en toe de zon. Er is kans op enkele buien. Er waait een stevige westenwind, tot vrij krachtig. Met een maximum van 18 à 19 graden is het koel. Ook zaterdag is het nogal winderig. De wind krimpt van west naar zuidwest. Het maximum ligt in het weekeinde op 21 à 22 graden. Zaterdag is het half tot zwaar bewolkt met soms regen. Zondag is het weerbeeld wisselend met soms zon en kans op enkele buien. De zuidwestenwind neemt wat in kracht af.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde houdt het onbestendige zomerweer aan. Afhankelijk van of de stroming zuidwestelijk of westelijk is, liggen de temperaturen rond of iets onder normaal. De maxima liggen daarbij in het algemeen tussen 19 en 22 graden. De kans op neerslag blijft vrij groot.

Weetje

De 20e juli is de dag van de heilige Sint Margriet. In de Volksweerkunde luidt het gezegde: "Als het met Sint Margriet giet, dan zie je de zon zes weken niet". Dat is sterk overdreven maar bedoeld wordt dat onbestendig weer op of rond 20 juli enige tijd kan aanhouden. Sinds 20 juli vorige week is het sterk onbestendig en dat lijkt voorlopig nog aan te houden.

Foto: Larisa Landré

Nieuwe bestuursleden GroenLinks

HUIZEN - Het bestuur van GroenLinks Huizen-Laren-Blaricum nu op volle sterkte met drie nieuwe bestuursleden. De partij heeft drie nieuwe krachten.

Na een flink aantal jaren waarin voorzitter Ben Wichers Schreur en penningmeester Els Hogeweg de kar alleen hebben getrokken, zijn nu ook Evert Landré, Marjon Landré-Boekschoten en Bloem Damen tot het bestuur toegetreden.

Ledenvergadering
Landré deed dit al in januari als secretaris a.i., Landré-Boekschoten en Damen zijn sinds de algemene ledenvergadering van de afdeling op 19 juli benoemd als algemene bestuursleden. Damen gaat zich specifiek richten op de portefeuille Campagne. Samen met campagneleider Larisa Landré hoopt ze een mooi resultaat in de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 neer te zetten. "GroenLinks wil zich inzetten voor een sociale, gevarieerde samenleving. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen". aldus Damen.

Mee doen
"Als moeder, als kostwinner, als minder-valide, als voormalig lid van de WMO raad, als mens weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om mee te kunnen doen en gezien en gehoord te worden. Daarom ben ik lid van het bestuur van GroenLinks geworden en hoop ik dat wij in maart 2018 het verschil kunnen gaan maken."

Ondanks dat GroenLinks Huizen-Laren-Blaricum nu een vijfkoppig bestuur heeft, staan er nog steeds vacatures open. Voorzitter en penningmeester hebben al enige tijd geleden aangegeven ruimte te willen maken voor vers bloed, en de secretaris kan zijn ad interim-rol vervullen tot maart 2018.

Foto: Ab Walet

De felle blauwe kleur zag ik vanuit de verte, op de Limitische heide. Een prachtig grasparkietje, ontsnapt. Hij leek zich best te redden, zaadjes zoekend in de struikjes. Hij was duidelijk aan mensen gewend. Toen ik vlak bij was, scharrelde hij op de grond verder. Mijn hand op 10 centimeter afstand. Kom maar, ga mee. Hij leek te aarzelen. Een knikje. Nee. Weg was ie. De vrijheid. Een vogel hoort toch niet in een kooitje?

Nieuw ophaalschema vuil zorgt voor beroering bij inwoners en raadsleden

Afvalstoffendienst: 'Meer richten op grondstoffen en minder op restafval'

Het nieuwe ophaalschema voor vuil zorgt voor beroering. Bij inwoners en bij raadsleden. Wat is het verhaal achter deze wijziging?

De grote grijze afvalbakken worden door sommigen gemist, zeker nu de GAD nog maar één keer in de drie weken deze bak komt legen. Foto: Bob Awick

HUIZEN De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst, GAD, zorgt in onze regio namens de gemeenten voor het ophalen van afval. Met de komst van een bak voor PMD - Plastic- Metalen verpakkingen en drinkpakken - en een kleinere grijze container, werd met ingang van 1 juli een nieuwe inzamelingskalender van toepassing. De grijze bak wordt nu nog maar 1 keer per 3 weken geleegd.

“We waren in het verleden al vrij fanatiek met het scheiden van plastic en waren niet blij met een kleinere grijze bak. Tot nu toe werd om de week grijs geleegd en om de week groen. In het nieuwe schema zie ik dat de kleinere grijze bak maar één keer in de DRIE weken wordt geleegd. 2 minpunten, kleinere bak en 50% minder vaak legen. Daarentegen worden de groene bakken zomer en winter 1x per week geleegd. Voor mijn gevoel meer dan overkill. Bij deze wil ik U dan ook verzoeken om het schema te heroverwegen”, schrijft Sjef Zuure aan de gemeenteraad. Hij verzoekt de gemeenteraad “deze vermagering van dienstverlening in de raad te bespreken”. Dat gaat de gemeenteraad ook doen in september, maar de ChristenUnie stelde de laatste raadsvergadering al vragen. De partij wilde weten of het nieuwe ophaalschema wel in de verordening paste. Dat was het geval, aldus wethouder Gerrit Pas. Die gaf ook aan dat er een heel systeem en onderzoek achter het nieuwe ophaalschema zit.

Inger van Gelderen van de GAD legt desgevraagd uit wat het verhaal achter deze wijziging is. "In 2020 moeten wij de doelstelling behalen om 75% afval op te halen dat kan worden hergebruikt. Wij noemen dat grondstoffen. Het restafval mag dan nog maar 25% van ons vuil uitmaken. Deze doelstelling is landelijk en is al in 2012 geformuleerd."
Ze gaat verder: "Om dit te stimuleren richten we ons daarom ook met name op de groene, oranje en blauwe bak. Het weggooien van grijs afval willen we minder faciliteren. Dat kan ook. Er is onderzoek gedaan en er zijn experimenten geweest en daaruit blijkt dat als je alles goed scheidt, je de grijze bak eigenlijk nog maar 4 tot 5 keer per jaar hoeft te legen. Veel andere gemeenten hebben er voor gekozen om dit nog maar 1 x per 4 weken te doen. Wij doen dat nu in Huizen 1 x per 3 weken. Dat is dus eigenlijk best wel veel."

'Al tien jaar halen we 55% grondstoffen op en is 45% dus restafval'

Weerstand

Dat het nieuwe schema weerstand oproept, merken ze bij de afvalstoffendienst ook. "Normaal zijn er 6.000 contactmomenten per maand, nu zijn dat er 12.000. Dat is nog buiten de contacten die een extern bedrijf heeft over de levering van de nieuwe containers en de daarbij behorende stickers. Overigens zijn niet alle geluiden negatief. Veel mensen vinden het goed dat we dit doen en vragen nu een tweede groene, blauwe of oranje container aan."
Ze begrijpt dat het wennen is en ook dat er wellicht huishoudens zijn die het niet redden met een kleine grijze container. Bijvoorbeeld mensen met kleine kinderen of mensen die om medische redenen luiers dragen. "Die mensen kunnen contact met ons opnemen en dan gaan we kijken wat we voor ze betekenen kunnen. De stank van luiers is natuurlijk ook niet lekker. Ik zou ze adviseren om de luiers bijvoorbeeld per dag te verzamelen en ze dan in een plastic zak te doen die ze dichtgeknoopt in de container gooien. Op dit gebied is ook wat afvalscheiding betreft nog veel te winnen en daar zijn we ook nog druk mee bezig", legt ze uit.
"Met het nieuwe systeem willen we het scheiden van afval stimuleren. We moedigen mensen op deze manier aan om minder grijs restafval te hebben en juist meer afval in de groene, blauwe of oranje container te gooien. Het moet echter ook niet te ingewikkeld worden. Het is even wennen, maar wel nodig om onze doelstellingen te halen, want al tien jaar halen we 55% grondstoffen op en is 45% dus restafval."

'Doelstelling om 75% afval op te halen dat kan worden hergebruikt'

Aanleg cruiseligplaatsen samen met Zwitserse rederij Scylla

HUIZEN De gemeente is druk bezig met het voorbereiden van de realisatie van twee aanlegplaatsen voor riviercruiseschepen tot 135 meter lang. Dit doet zij samen met de Zwitserse rederij Scylla, die Huizen op wil nemen in het reisprogramma.

Amsterdam Cruise Port blij met enthousiasme van Huizen voor cruises

De aanleg van de twee plaatsen start nog deze zomer. De uitbreiding van de haven is onderdeel van het Provinciale plan om het watertoerisme te bevorderen. De gemeente Huizen is een nieuwe bestemming voor de riviercruiseschepen en wil uitgroeien tot een aanvullende bestemming voor de vele riviercruiseschepen die de regio Amsterdam aan doen. Begin volgens jaar moeten de ligplaatsen klaar zijn voor gebruik.
De bouw omvat het vernieuwen van bestaande steigers en kades met milieuvriendelijke walstroomaansluitingen, watervoorzieningen, hekwerken en stootranden voor de veiligheid van de passagiers. Voor touringcars die de passagiers naar bestemmingen in het achterland brengen, worden comfortabele parkeer- en opstapfaciliteiten aangelegd. Zij worden direct bij de afmeerplaats op de kop van de oude Huizer Haven gesitueerd.
Amsterdam Cruise Port (ACP) verwelkomt de ontwikkeling. ACP- voorzitter Janine van Oosten zegt: "Wij zijn blij met het enthousiasme van Huizen om zich als aantrekkelijke en comfortabele riviercruisebestemming te willen presenteren. Hiermee wordt het aanbod van bestemmingen en attracties in onze regio en zelfs daarbuiten verrijkt. Tegelijk draagt het bij aan het gelijkmatiger spreiden van de groei van de riviercruise in de ACP-regio."

Gré van der Deure

Coördinator Computercursussen de Brassershoeve, vrijwilliger bij de Zenderkerk, 74 jaar en sinds 1976 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben gepensioneerd en geniet van vakanties; uitjes en van het vrijwilligerswerk en sociale contacten."

Hoe ben je betrokken geraakt bij de computercursussen?
"De advertentie in de krant wekte mijn interesse."

Wat houdt je vrijwilligerswerk in?
"Brassershoeve: coördineren van de computercursussen. Zenderkerk: de ledenadministratie en verschillende andere taken."

Wat heb je zelf met computers?
"Het boeit me en wil graag bijblijven met de ontwikkelingen voor zover mogelijk."

Met wie wil je nog een gesprek?
"Met de apostel Paulus over zijn visie betreffende vrouwen en mannen bijvoorbeeld."

Waar maak je je zorgen om?
"De nivellering van waarden en normen; de opwarming van de aarde."

Huizen mist nog ...?
"We hebben al veel, maar een treinstation zou wel handig zijn."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Zorgen dat iedereen in onze gemeente voldoende te eten heeft en dat geen enkel kind vanwege financiën niet met een schoolreisje kan. Ook meer sociale huurwoningen bouwen."

Welk lokaal nieuws houd je bezig?
"De zeer trage besluitvorming van een aantal zaken, beseffend dat de beste stuurlui aan wal staan."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Nooit meer op sandalen de Gross Glockner opgaan, want dat was echt link."

Wat is je favoriete spreuk?
"Niet het vele is goed, maar het goede is veel: is genieten van hetgeen je allemaal hebt (gekregen)."

Volleybalteam met Huizense niet naar Jeugd Olympische Spelen

HUIZEN Het Talent Team Volleybal met Susan Kos in de gelederen gaat toch niet naar de Jeugd Olympische Spelen, EYOF Györ 2017. Binnen de groep zijn een aantal meisjes ziek geworden op en na het laatste voorbereidingstoernooi in Spanje.

Pieter van den Hoogenband, Chef de Mission Talent Team EYOF Györ 2017 zegt in een reactie: "Het besluit om het Volleybal Talent Team terug te trekken van de EYOF competitie in Györ is allereerst voor de meiden en de staf van dit team een grote tegenvaller."

Vallen en opstaan

Hij gaat verder: "Net als ik rekenden zij er op dat ze de Europese concurrentie stevig partij zouden geven. Dit zeer goed voorbereide team had terecht de ambitie het podium te bereiken. Topsport is vallen en opstaan en ik ben er van overtuigd dat zij deze ervaring zullen gebruiken om nog weer sterker te worden."

Julien van de Vyver, coach Volleybal Talent Team Györ 2017: "Ik realiseer me dat dit besluit voor dit prachtige Volleybalteam een grote tegenvaller is. Met zijn allen waren we goed voorbereid en bereid tot het uiterste te gaan."

Besmetting

"Het is hard. Maar tegelijkertijd moeten we rationeel beslissen en willen we de gezondheid van onszelf en anderen niet in de waagschaal leggen. De kans op besmetting van anderen binnen dit team of daarbuiten is nu te groot."

Lelijk PEN-huisje omgetoverd tot plaatje

Foto: Bob Awick

HUIZEN We kennen ze allemaal nog wel, die PEN-huisjes die er voor zorgen dat wij stroom hebben. Op de Hunsingo staat er ook eentje. Deze werd regelmatig ondergekalkt met graffiti. De bewoners waren dat eigenlijk wel zat en in overleg met de gemeente hebben ze het huisje opgefleurd. Zo is het lelijke kastje nu een plaatje geworden in de buurt.

'Het gaat niet om wat, maar hoe je het tekent'

Pieter Hogenbirk is samen met Maaike Hartjes, Margreet de Heer en Robert van der Kroft genomineerd voor de titel Stripmaker des Vaderlands. De prijswinnaar wordt een ambassadeur voor de strips en van deze wordt verwacht dat hij strips zal promoten. Tot 30 september kan er gestemd worden op stripmakerdesvaderlands.nl. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Stripfestival Breda op zaterdag 14 oktober.

Cartoon: Pieter Hogenbirk

HUIZEN Pieter Hogenbirk is genomineerd voor de titel Stripmaker des Vaderlands. Zelf maakte hij zijn nominatie bekend in zijn strip Jaap & Jopie in deze krant. "Ik vind dat een strip bij een krant hoort. Het is net zoiets als een column, maar dan getekend", zegt hij aan de grote tafel in het pop-up kunstkantoor aan de Kerkstraat waar hij momenteel werkt.

Zijn desk bestaat uit allemaal aan elkaar gezette kastjes en werkbladen. "We konden het hier alleen naar binnen krijgen als we het in stukken zaagden. Maar het is wel fijn om hier mijn eigen vertrouwde werkplek te hebben." De tekenaar huisde voorheen in De Rookerij, maar dat pand werd verkocht om de aankoop van de Krachtcentrale mogelijk te maken. "Dat wordt straks onze nieuwe werkplek."

Tekenleraar

Foto: Bob Awick

'Eigenlijk zouden we alle vier moeten winnen, want gezamenlijk vullen we elkaar mooi aan'

Pieter wilde ook tekenleraar worden. "Toen ik in mijn derde jaar zat en ik stage liep, wat overigens heel goed ging, zag ik dat een tekenleraar eigenlijk zelf niet meer zoveel tekende. Ik had de keuze: of doorgaan en mijn diploma halen of dat extra jaar gebruiken om als tekenaar aan de bak te komen. Ik heb voor het laatste gekozen en er nooit spijt van gehad."
Omdat hij zelf iets met scouting had, schreef hij Scouting Nederland een briefje en kon daar voor het magazine aan de slag. Verder zag hij een advertentie van Albert Heijn die iemand zochten voor de opleidingsboekjes. "Ik deed dat samen met nog iemand die in mijn ogen veel beter was, maar die leverde zijn werk niet op tijd aan. Daarom werd ik degene die het uiteindelijk in zijn eentje ging doen."

Agentschap

'Tijdens mijn stage zag ik dat een tekenleraar eigenlijk niet zoveel meer zelf tekende'

Zo kreeg hij langzaam meer klanten. "Ik had me ook aangesloten bij ComicHouse, een agentschap waar reclamebureau's terecht kunnen als ze een illustrator of cartoonist zoeken. Inmiddels ben ik daar al meer dan dertig jaar bij aangesloten en heb ik voor alle grote bedrijven wel eens getekend. Naast het maken van strips en cartoons, verzorgde hij ook illustraties. "Dat laatste heb ik losgelaten." Ook maakt hij nog vrij werk. "Ik wil het geen kunst noemen. Kunst gaat verder dan alleen een tekening maken. Kunst is de mensheid een treetje hoger zetten. Dat kunnen slechts enkele mensen. Ik niet. Ik ben vooral bezig een goede tekening of schilderij te maken."

Vrije werk

In het pop-up kunstkantoor hangen aan een soort wasmolen allemaal kleine werkjes van hem. Variërend van taferelen die hij op vakantie heeft gezien tot vogels. Aan een muur hangen veel naakten. "Tegenwoordig heb je sites met modellen die je helemaal rond kunt laten draaien. Dat hoeft niet meer in het echt", vertelt hij. "Dan pak ik een boekje en maak de ene tekening na de andere. Dan groei je in je vrije werk."
Wat hij tekent, maakt hem eigenlijk niet uit. "Het gaat niet om wat, maar hoe je het tekent. Ik werk veel met lijnen. Dat is als het ware mijn handschrift als tekenaar. Als jij mijn naakten ziet, mis je bijvoorbeeld wel eens een arm of voet. Dat maakt niet uit. De kijker vult het plaatje zelf wel aan. Het is opvallend dat altijd wordt gesproken over wat er is afgebeeld als het gaat om een kunstwerk. Veel kunstenaars zijn daar niet mee bezig. Die zijn veel meer bezig met de verf zelf en wat dat doet op het schilderij. Het maakt voor mij echt niet uit of het om een vogeltje of een oude schoen gaat."

Nominatie

Gepassioneerd zit hij te vertellen over zijn werk. Maar hoe is hij nu toch aan de nominatie gekomen? Heeft hij zichzelf aangemeld? "Nee, ik ben uitgekozen. Dat is een hele eer. Er is een speciale stichting opgericht, Stichting aaStrips, al about strips. Dit naar aanleiding van het winnen van de Stripcultuurbeurs tijdens het Stripfestvial Breda vorig jaar met het idee van een aantal stripliefhebbers met het idee voor de Stripmaker des Vaderlands."
De Stripmaker des Vaderlands moet de Nederlandse stripwereld vertegenwoordigen door zelf optimaal gebruik te maken van het medium strip. Bij een gebeurtenis van nationaal belang geeft hij of zij een blik op de actualiteit in stripvorm. Ook ontwikkelt de Stripmaker des Vaderlands projecten en activiteiten die het medium strip nationaal op de kaart zetten. "Ik wil dat graag doen, zelfs als ik niet win, zal ik me daarvoor inzetten", stelt Pieter. "Ik vind die stem formule niets, nu wint degene die bij de grootste voetbalclub zit en dus de meeste vriendjes heeft, maar ik wil dat de beste wint", zegt hij. Maar wie is dan de beste? "Dat is nu nog lastig te zeggen. Alle kandidaten kijken er anders tegen aan hoe zij het als Stripmaker des Vaderlands in willen vullen, maar zodra ik in de gaten krijg dat een van de anderen beter is, overweeg ik mij terug te trekken."

Actuele stripjes

Zelf is Pieter heel erg van het maken van actuele stripjes. "Maar ik ben niet zo'n type om overal met mijn neus vooraan te staan." Hij wil graag dat eigenlijk elke krant en elk magazine een strip heeft. "Een strip is voor alle leeftijden en vaak bladeren mensen het eerst naar de strip. Wat zou de Libelle zijn zonder Jan Jans en de Kinderen? Daarbij kun je de stijl aanpassen, zodat deze bij het blad past. Het hoeven niet altijd mannetjes met dikke neuzen te zijn, maar het kan ook heel grafisch. Ik denk dat daar nog heel veel te winnen is." Bij belangrijke gebeurtenissen een strip aanbieden via het ANP zou bijvoorbeeld een manier zijn voor de Striptekenaar des Vaderlands om de strip te promoten. "Andere genomineerden willen het anders doen. Zo wil Maaike Hartjes wil graag het imago van de strip verbeteren en de strip vernieuwen. Margreet de Heer denkt meer aan strips gebruiken voor educatie en Robert van der Kroft, van Sjors en Sjimmie, zoekt het in de cross-over van strips naar andere kunstvormen. Eigenlijk zouden we alle vier moeten winnen, want gezamenlijk vullen we elkaar mooi aan."

Stemmen kan via stripmakerdesvaderlands.nl.

Erfgooierscollege hoopt eind 2019 in vernieuwd schoolgebouw te zitten

Oudste gedeelte staat er al sinds 1981 en was gebouwd als tijdelijke huisvesting

Eind 2019 hoopt het Erfgooierscollege in een vernieuwd schoolgebouw te zitten. De gemeenteraad heeft hiervoor het geld beschikbaar gesteld.

Rector Yzaäk Jacobi (l) en vice-rector Jaap Augustijn voor de school die in de toekomst deels verbouwd wordt. Foto: Bob Awick

HUIZEN "Het oudste gedeelte van de school staat er al sinds 1981. Het was gebouwd volgens de normen van tijdelijke huisvesting na de brand van de school. Normaal kan je daar twintig jaar in zitten. Omdat wij er zo goed voor hebben gezorgd, is het nu nog bruikbaar, maar het onderwijs van vraagt tegenwoordig andere dingen en ook is een beter klimaat in de school gewenst", legt plaatsvervangend conrector Jaap Augustijn de wens voor een gedeeltelijke nieuwbouw van de school uit.

"In deze school zijn bijvoorbeeld alle lokalen even groot. Het onderwijs van nu vraagt ook om kleinere overlegruimtes en grotere studiezalen. Als we dus gaan verbouwen, dan zullen we er ook voor zorgen dat het gebouw voor de toekomst klaar is", gaat hij verder. "Er moet zo gebouwd worden dat je ruimtes makkelijk kunt aanpassen als het onderwijs dat vraagt."

Binnenklimaat

Ingang en schoolplein verhuizen naar de kant van het Gooisererf

Rector Yzaäk Jacobi vult aan dat met de verbouwing ook iets gedaan wordt aan het binnenklimaat van de school. "Als je met 30 leerlingen in een ruimte zit is het er al gauw te warm. We willen met de nieuwbouw uitkomen op een binnenklimaat dat voldoet aan de eisen van 'frisse scholen klasse b'."
De rector is met zijn team verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de school. De gemeente is echter verantwoordelijk voor de huisvesting. "Daarom hebben we in 2014 aangeklopt bij de gemeente en aangegeven dat wij deze wensen hadden." De eerste gesprekken waren bedoeld om samen met de gemeente op een lijn te komen van wat nodig is. "Het leerlingenaantal is hier heel belangrijk bij", aldus Augustijn. "Uiteindelijk hebben we afgesproken dat we een school gaan bouwen voor 1.050 leerlingen." In de gemeenteraad, die het geld voor de verbouwing beschikbaar moest stellen, werden hier wel vraagtekens bij gezet. Inmiddels zou blijken dat er in de toekomst wellicht meer leerlingen komen. Wanneer het aantal leerlingen in de toekomst hoger uitvalt, zal de school met de gemeente in overleg treden.

Andere ingang

Met de verbouwing meteen iets doen aan het binnenklimaat

Hoe de school er na de nieuwbouw uit komt te zien, is nog niet bekend. "We gaan nu starten met de aanbesteding van het project. Van de gemeente hebben we een gefixeerd budget gekregen. Daarbinnen moet in ieder geval aan de twee eisen worden voldaan dat er gebouwd wordt voor 1.050 leerlingen en het binnenklimaat uitkomt op frisse scholen klasse b", zegt Jacobi. "Hoe het gebouw er precies uit gaat zien, dat is daaraan ondergeschikt", vult Augustijn aan.
Wel zal de school een andere ingang krijgen, namelijk aan het Gooierserf. "Ons gebouw kan iets verder van de weg afkomen, omdat we een klein stukje van het sportveld mogen gebruiken. Het bestemmingsplan hiervoor is nu goedgekeurd en als daar geen bezwaren meer tegen komen, dan kunnen we verder", aldus Jacobi. "De directe buren van De Marke-Meenthoek zijn ingelicht en voor hun veranderd er niets in zichtlijnen. De school wordt bij de nieuwbouw wellicht wat hoger, maar zij kijken tegen een vleugel van het pand aan die niet zal worden vervangen", zegt Augustijn. Ook de bewoners in de omgeving konden terecht op een van de inspraakavonden en zich laten inlichten over de mogelijke veranderingen.
"Als de school verschuift, krijgen we dus een schoolplein aan het Gooierserf. Dat zal een grote verandering zijn. We hopen dat we eind 2019 een vernieuwd schoolgebouw hebben", gaat hij verder. Jacobi: "We willen zo min mogelijk vervangende huisvesting nodig hebben, want dat is weggegooid geld. Daarom houden we nog een slag om de arm. Dit moeten we allemaal nog bespreken, maar dat we gaan verbouwen is nu dus wel zeker."

Lezersfoto: Natuur

Zonsopgang aanloophaven bij de ophaalbrug. Foto: Frans Lubbers

HUIZEN De natuur heeft onze lezers geïnspireerd om weer verschillende foto's te sturen.

Variërend van een reuzecourgette tot roofdieren die hun prooi hebben gevangen om zelf te kunnen overleven. Daarnaast trok het water weer, vooral in combinatie met het havenlicht.
Zelf ook een mooi of opvallend plaatje gemaakt? Mail deze dan naar redactie@huizernieuws.nl en zet daar dan bij dat wij deze foto mogen plaatsen.

Wie weet zie je jouw foto dan binnenkort ook in deze krant.

Een courgette van 87 cm en rond de 25 kilo. Foto: Albert van der Linden
Tijdens een rondje Naardermeer een jonge vos gespot tijdens het fourageren. Foto: Jan Dunnink
Kop van de haven Oostermeent bij begin van de avond. Foto: Dolf van Kuler
Genomen vanuit een vogelhut in Huizen. Foto: Dick te Pas