Nieuwsblad voor Huizen

13 juli 2017

Nieuwsblad voor Huizen 13 juli 2017


Geld voor verbouwing The Pride

HUIZEN De gemeenteraad heeft donderdag urenlang vergaderd over het huishoudboekje van de gemeente voor 2018. Huizen staat er financieel goed voor en dat betekende dat de raad ook geld wilde gaan uitgeven. Onder andere krijgt The Pride geld voor de verbouwing van haar locatie.

De club had een verzoek ingediend voor subsidie van onder andere 30.000 euro en 67.000 euro voor uitbreiding van de kleedkamers, een inpandige berging en de vervanging van een deel van de erfafscheiding. De raad heeft nu het college gevraagd om hiervoor een dekking te vinden, zodat de gemeenteraad bij het besluit over de begroting van 2018 hier definitief geld voor ter beschikking kan stellen. Alle partijen gingen hiermee akkoord, met uitzondering van de VVD. Die vond dat de erfafscheiding niet gesubsidieerd diende te worden. "Gelijke monniken, gelijke kappen. Bij andere verengingen zeggen we steeds dat ze dit zelf moeten betalen", aldus de partij.
De gemeenteraad diende ook een voorstel in om de systematiek van de eigen bijdrage voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) te vereenvoudigen, zodat inwoners hun eigen bijdrage zelf eenvoudig kunnen berekenen. Ook wordt die bijdrage gelijk getrokken voor inwoners met zware en lichte beperkingen die dezelfde soort ondersteuningen gebruiken. Dit voorstel werd unaniem aangenomen.

Lees meer nieuws uit de financiële raadsvergadering op bladzijde 12 en 13.

KNRM verleent hulp bij slagaderlijke bloeding

Diep in nacht kwam de KNRM in actie bij een vrouw in nood. Foto: KNRM

HUIZEN Reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit Blaricum/Huizen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag rond drie uur eerste hulp verleend aan een vrouw die levensgevaarlijk gewond geraakt was. Het ongeluk gebeurde aan boord van een boot op het IJmeer.

Een eerste reddingboot is na de melding rond 03.00 uur direct richting het IJmeer gevaren en had na enig zoeken de boot met aan boord de vrouw gevonden.
Het slachtoffer bleek zich gesneden te hebben aan het glas van een kajuitraam en had daarbij een slagaderlijke bloeding opgelopen aan haar pols.

Bloedverlies

Een man die ook aan boord was, heeft de wond zo goed mogelijk geprobeerd dicht te drukken. Desondanks was het bloedverlies aanzienlijk. De bemanning van de reddingboot heeft eerste hulp verleend. Een tweede reddingboot bracht ambulancepersoneel mee. De situatie van de vrouw is verder gestabiliseerd waarna de vrouw door de reddingboot is afgevoerd naar de haven van Muiden. Daar is zij per ambulance vervoerd naar het AMC in Amsterdam.

24/7

Komt de reddingsbrigade 's nachts vaker in actie? "Niet heel vaak in de nacht, wel met regelmaat vroeg in de ochtend rond 6.00-7.00 uur, maar de boten zijn 24/7 inzetbaar ongeacht het tijdstip en binnen tien minuten", meldt KNRM-woordvoerder Ralf van Vegten.

Trombonist Bart van Lier Rider in de Orde van de Leeuw

Foto: Bastiaan Miché

HUIZEN Burgemeester Fons Hertog heeft Bart van Lier vorige week de onderscheiding opgespeld die hoort bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Leeuw. Van Lier is vanaf 1992 in dienst bij het Metropole Orkest. Van Lier heeft hier gefunctioneerd op het allerhoogste denkbare internationale niveau als 1e en solo-trombonist.

5

Informatiebord

Foto: Bob Awick

Vorige week is bij de pier een informatiebord onthuld met daarop de vogels en planten die er voorkomen.

11

Begeleider grafische vormgeving
Je vindt het leuk om je kennis over grafische vormgeving te delen met jongeren. Je begeleidt de jongeren bij hun persoonlijke projecten op het gebied van fotografie en grafische vormgeving. Het Papageno Huis in Laren houdt zich bezig met de zelfredzaamheid van jonge mensen met autisme. Je kunt creatief meedenken met de jonge designers, bent geduldig kunt op een vriendelijk, maar duidelijke manier uitleg geven. Contactpersoon: Diana Tarmidi, tel. 06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl

PR talent!
Weet jij je weg op het internet, ben je communicatief vaardig en heb je kennis van PR en communicatie? Voeg je dan bij de Gooische Fotoschool! De Gooische Fotoschool verzorgt fotografieworkshops voor beginners en gevorderden. Je plaatst de lessen op verschillende websites en vergroot zo de naamsbekendheid via VVV, uit-agenda's, speciale bladen, kranten en sociale media kanalen. Je wordt onderdeel van een creatieve, open en gemoedelijke werkomgeving. Als vrijwilliger mag je zelf ook meedoen aan alle fotografielessen en/of workshops. Je kunt je werktijden zelf indelen. Contactpersoon: Helen Hofman, tel. 06-15115445 of helenhofman@degooischefotoschool.nl
Boodschappenhulp in de winkel
Ben je enthousiast en vind jij het leuk om met ouderen om te gaan? Dan ben jij de perfecte winkelhulp! Je helpt bewoners van Voor Anker in het winkeltje bij hun dagelijkse boodschappen. Je werkt aan de hand van een rooster op een vaste dag samen met een collega-vrijwilliger en je wordt ingewerkt op het kassasysteem. Je komt terecht in een sfeervol huis, gezellig team met open communicatie. Je hebt aandacht voor ouderen, maakt graag een praatje en kunt mensen vriendelijk te woord staan. Contactpersoon: Elly Profijt, tel. 06-13324010 of e.profijt@amaris.nl

Magazijn medewerkers
Je helpt bij het uitzoeken van binnenkomende goederen en het klaarzetten van producten voor de uitgiftepunten. Hoewel er hulpmiddelen zijn zoals rolkarren, pompwagens en een palletheffer, moet er ook regelmatig getild worden. De voedselbank brengt overschot en gebrek aan voedsel bij elkaar en helpt zo mensen die het nodig hebben. Je werkt graag secuur en houdt van gezelligheid. Je bent beschikbaar voor 1 á 2 dagdelen per week op de locatie in Huizen en bent fysiek in goede conditie. Contactpersoon: Ingrid van Dooijeweerd, hrm@voedselbankgooi.nl

Vrijdag 14 juli
Messiaanse Gemeente (Huize Tolvrij): 19u Erev Shabbath-viering
Zaterdag 15 juli
Messiaanse Gemeente (Huize Tolvrij): 14u Yom Shabbath-viering
Hervormde Nieuwe Kerk: 19u Uur van Bezinning
Zondag 16 juli
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9:30u Lekenvieringengroep; Hervormde Oude Kerk: 9:30u P.M. van 't Hof – Heilig Avondmaal; 18:30u P.M. van 't Hof; Hervormde Nieuwe Kerk: 9:30u G.J. Mantel – Heilig Avondmaal; 17u G.J. Mantel; Hervormde Zenderkerk: 9:30u G.J. Roest – Heilig Avondmaal; 17u G.J. Roest; Hervormde Meentkerk: 9:30u B.E. Weerd – Heilig Avondmaal; 17u B.E. Weerd; Hervormde De Brug: 10:30u Evangelist J. Verkerk; 11:30u Evangelist J. Verkerk – Heilig Avondmaal; Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9:30u H. Jonker; 18:30u R.J. Oomen; Vrije Hervormde Gemeente (Chr. Geref. Kerk): 11:30u en 19u A. Kot; Protestantse Kruiskerk: 10u G.W. Oostermann – Doopdienst; Protestantse Goede Herderkerk: 10u S.E. Hofstee; Protestantse Oosterlichtkerk: 10u R. Abma – Heilig Avondmaal; Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9:30u R. ter Beek; Christelijke Gereformeerde Kerk: 9:30u Leesdienst; 17u P. Boonstra – Gezamenlijke dienst met de Geref. Kerk Vrijgem. Ichtuskerk; Christengemeente: 10u Remko Kruisbeek; Pinkstergemeente: 10u Jeannette van Amstel; Baptistengemeente (Aula Erfgooierscollege): 10u Otto de Bruijne; Evangelische Gemeente (wijkcentrum Holleblok): 10u D. van Wijck; Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10:30u Kerkdienst; Thousand Hills (Aula Huizermaatcollege): 10:30u Kerkdienst; Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10u Samenkomst
Samenstelling A. Krijnen

Weerbericht

Eerst wisselvallig en vrij koel, vanaf zondag warmer

Het weerbeeld wordt enkele dagen bepaald door een westelijke stroming. Een meetrekkend lagedrukgebied bracht woensdag op veel plaatsen regen. Donderdag passeert een zone van hoge luchtdruk. Het blijft dan overwegend droog. Vrijdag passeert een front met enkele buien. Nadien breidt een uitloper van het Azorenhoog zich geleidelijk over onze omgeving uit.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag neemt de bewolking snel toe gevolgd door regen. Later op dag klaart het geleidelijk op. Er waait een voelbare westenwind. Het wordt 18 à 19 graden. In het weekeinde wordt een mengelmoes van zon en wolken verwacht. De neerslagkans neemt af maar zowel zaterdag als zondag is nog een bui mogelijk. Er waait een matige wind tussen west en zuidwest. Zaterdag is het met 19 à 20 graden nog vrij koel. Zondag loopt het kwik op naar circa 23 graden.

Trend na het weekeinde

Rond het Noordzeegebied blijft de luchtdruk hoog. Maandag valt lokaal een bui maar vanaf dinsdag tot eind van de week is de kans op droog weer vrij groot. De zon doet goede zaken met een maximum rond 23 à 24 graden. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor juli.

Weetje

Tot dusver werd het in deze juli op 3 dagen 25 graden of meer (= zomerse dagen). Gemiddeld ofwel normaal komen er in juli 9 zomerse dagen voor. Recordhouder is juli 2006 met 27 zomerse dagen, waarvan op 12 dagen 30 graden of meer (= tropische dagen). Nadien was juli wat minder extreem, maar alleen in 2000 en 2011 kwamen in juli geen zomerse dagen voor.

Foto: Ab Walet

Japie, kom snel, verse paardenvijgen op het pad. Als je te laat aan komt kakken is alles al weg. Ja, ja, ik vlieg al! Een warm maaltje, dat heb ik al een paar dagen niet gehad. En dan paardenmest! Heerlijk, ik weet nog dat mijn moeder dat vroeger ook mee naar huis nam. Van alle kanten kwamen ze aanzetten. Mogelijk roken ze de lekkere maaltijd. Een onverwacht feestje voor de mestkevers. Beter dan droge konijnenkeutels.

Eerste kwartaal 2018 schop in de grond verbouwing clubhuis

Nieuwe kleedkamers en terras bij voetbalvereniging De Zuidvogels

De leden van voetbalclub HSV De Zuidvogels stemden vorige week in met de verbouwing van hun clubhuis. Wat gaat er nu precies gebeuren?

De artist impression van het verbouwde clubgebouw. Foto: Christiaan Koop

HUIZEN "Het plan is inderdaad goedgekeurd door de leden. Dat was best wel spannend, want we hebben alle leden twee jaar lang een bijdrage van 25 euro voor de bouw gevraagd", legt Hans van Diest uit, bestuurslid van de vereniging belast met de verbouwing.

"Die bijdrage hebben we bewust gevraagd. We willen dat de leden het als hun clubhuis zien. We hopen ook dat veel leden een bijdrage zullen leveren aan de verbouwing door hun expertise in te zetten en ons een handje te helpen als dat nodig is", gaat hij verder.

De club kreeg van de gemeente voor de verbouwing 600.000 euro subsidie en een lening van 600.000 euro voor 40 jaar. "Die is overigens verstrekt tegen een rentepercentage van 3% in plaats van 4%, omdat we het geld pas in 2018 gaan lenen. Dat scheelt de club alweer geld."

Leden betalen twee jaar lang 25 euro bouwbijdrage

De club verwacht in het eerste kwartaal van 2018 de eerste schop in de grond te kunnen steken. "De bouwvak komt er aan en we kunnen nu de leden akkoord zijn en de financiën geregeld het project gaan aanbesteden. Ook moeten nu de diverse vergunningen aangevraagd worden. Daarnaast zal een aannemer die het project op zich gaat nemen ook nog zo'n drie maanden voorbereidingstijd nodig hebben. Daarom duurt het dus nog even."

De voorbereidingen van de verbouwing lopen al weer twee jaar. "Vooral het proces met de gemeente is een marathontraject geweest. De gemeenteraad moest beslissen over de subsidie en de lening en dat kost tijd." De verbouwing van het clubhuis is nodig, omdat het gebouw inmiddels al 50 jaar bestaat. "We hechten veel waarde aan bijvoorbeeld vrouwenvoetbal. Daarom willen we de kleedkamers verbouwen. Ook willen we dat nieuwe jeugdleden zich bij ons melden, dan is vernieuwing ook van belang. Vroeger had iedere familie in Huizen zijn eigen voetbalclub. Nu komen kinderen samen met hun ouders kijken en wordt er gekozen op basis van wat ze zien en ervaren."

De nieuwe kleedkamers worden straks eerst gebouwd, met daarbovenop een terras dat voor iedereen toegankelijk is. Daarna worden de oude kleedkamers aangepast. "De kantine pakken we dan in de zomerstop aan. Zo kunnen we gewoon blijven spelen. We zijn nog wel bezig om tijdelijk onderdak te vinden voor de buitenschoolse opvang die hier zit. De nieuwbouw biedt hen straks meer vierkante meters." Er was nog even sprake dat biljartvereniging De Bun in het gebouw ging komen. "Dat bleek echter snel al niet mogelijk. De lasten zijn voor hen te hoog. Ze praten nu verder met de gemeente over hun wensen. Wij gaan nog wel kijken hoe we de exploitatie van de club kunnen verbeteren. In de ochtend zijn er nog uren vrij. We denken eraan om dan ouderen een plek te bieden waar ze samen kunnen komen, maar dat staat nog allemaal in de kinderschoenen. Eerst maar een de verbouwing regelen."

Wethouder Marlous Verbeek lijsttrekker D66

Kristel Kos met Wessel. Foto: Bob Awick

HUIZEN De leden van D66 Huizen hebben wethouder Marlous Verbeek-Nooijens gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

"In de afgelopen collegeperiode heeft Marlous Verbeek meerdere successen op haar naam weten te schrijven. Zo is er een positief einde gekomen aan jarenlang gesteggel rondom grote dossiers als het Keucheniushof en de Krachtcentrale", meldt haar partij.

Riviercruiseschepen

"Maar ook kleine dossiers zoals de herontwikkeling van het Koningin Wilheminaschool-terrein waar een flink aantal sociale woningen komt en het aantrekken van riviercruiseschepen naar de haven van Huizen zijn positieve resultaten. De verkiezingscommissie en het bestuur van D66 Huizen zijn dan ook trots en positief gestemd door de herverkiezing van Marlous Verbeek als lijsttrekker. Zij zal de verkiezingskar gaan trekken samen met andere D66 kandidaten." Het vaststellen van de definitieve kandidatenlijst voor D66 Huizen zal in december plaatsvinden.

Zorgpaard Huizerse in Eemnes toegetakeld

HUIZEN Kristel Kos uit Huizen wist niet wat ze zag toen ze donderdagavond bij haar verzorgingspaard Wessel kwam. Het dier was zwaar toegetakeld. "Volgens de veearts is hij honderd procent aangevallen en gebeten door een groot formaat hond", zegt Kos. Ze heeft de volgende dag het incident bij de politie gemeld.

Er zijn verspreid over zijn lichaam zeker vijftig bijtwonden geteld. "Zijn wonden zijn echt naar en de liezen aan gort gescheurd. Vooral zijn linker lies is één grote, bloederige massa met grote bulten door de bloeduitstortingen. We hebben al tips ontvangen over een loslopende (Mechelse) herder - rennend en zwaar hijgend over de weg zonder baasje - in de buurt van het weiland", aldus Kos. Wessel werd aangevallen in het weiland aan de Te Veenweg Noord in Eemnes, parallel aan de A27, vlakbij De Theetuin, maar staat nu op stal. "Daar kunnen we hem beter behandelen en in de gaten houden."

'Trombinist Bart van Lier heeft altijd het publiek weten te raken'

HUIZEN Bart van Lier heeft vorige week donderdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij was trombinist bij het Metropole orkest waar hij op 14 juni met pensioen na 25 jaar bij het orkest te hebben gespeeld.

Burgemeester Fons Hertog was speciaal voor de uitreiking naar Hilversum gegaan, waar het orkest resideert. Hier verraste hij Van Lier met de onderscheiding. "In de eerste instantie hadden ze niet in de gaten wie ik was en ze hadden geen idee waarom ik was gekomen. Zelfs toen ik Van Liers naam had genoemd, drong het nog niet tot hem door."
Van Lier trad in de meeste concerten die hij gaf met het Metropole Orkest trad ook op als solist en werd geroemd voor vele zaken. "Van Lier heeft altijd het publiek weten te raken en zijn medespelers kunnen inspireren met zijn grote muzikale vakmanschap en emotioneel geladen creativiteit", was een van de opmerkingen. Hij was één van de oprichters van de artistieke commissie van het Metropole Orkest, waarin musici van het orkest adviseren over de te maken artistieke keuzes.

Gebaat

Hij was één van de oprichters van de artistieke commissie

"Van Lier kan worden gekwalificeerd als iemand die op uitstekende wijze werkzaamheden heeft verricht waarbij de samenleving in belangrijke mate is gebaat. Dit rechtvaardigt een toekenning van een Koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw." De Orde van de Nederlandse Leeuw is een hoge onderscheiding die niet vaak wordt uitgereikt.

Gertjan Rhebergen

Bestuurslid Stichting Gooimeerzeilen en collectant voor het KWF, 62 jaar, sinds 1982 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Dan heb ik een leuke baan. Daar werk ik aan het beter maken van goederen- en reizigersvervoer per trein."

Wat doet de Stichting Gooimeerzeilen?
"Die laat al meer dan dertig jaar de mensen uit de omgeving kennis maken met de zeilsport."

Wat heb je zelf met zeilen?
"Lekker frisse neus buiten halen, de rust en ruimte van het water, water en wind het is nooit hetzelfde."

Wat is de grootste uitdaging voor de stichting op dit moment?
"Jonge mensen vinden als deelnemer en ze later schipper laten worden."

Waarom collecteer je?
"Omdat ik vind dat je ook zelf op een of andere manier een bijdrage aan de maatschappij mag leveren."

Met wie wil je nog een gesprek?
Jeetje, dat is een moeilijke vraag. Rutte, om hem te vertellen wat ik van zijn acteren vindt."

Waar maak je je zorgen om?
"De naïviteit van veel, ook goed opgeleide, mensen."

Huizen mist nog ...?
"Een wij doen het met elkaar voor elkaar mentaliteit. Kijk eens naar Bunschoten-Spakenburg."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Proberen de ambtenarij uit te leggen dat zij er voor de burgers en de ondernemers zijn, en niet andersom."

Welk lokaal nieuws houd je bezig?
"Het maaien van het fonteinkruid in het Gooimeer. Een druppel op de gloeiende plaat."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Zeg nooit nooit."

Waar maken we je wakker voor?
"Bami met saté en pindasaus?"

Volleybalster Susanne Kos naar Europese Olympische Jeugd Spelen

HUIZEN - Volleybalster Susanne Kos (17) gaat van 23 tot en met 29 juli naar het European Youth Olympic Festival (EYOF) dat in het Hongaarse Gyor wordt gehouden.

Deelname heeft ze te danken aan de zevende plaats van haar team Jeugd Oranje op het EK Under 18. Door deze klassering heeft Nederland zich geplaatst voor het European Youth Olympic Festival.

Olympische sporten

Het European Youth Olympic Festival is een sportevenement voor jonge Europese sporters in de leeftijd tot en met 18 jaar, dat om de twee jaar wordt gehouden. Op het programma staan alleen olympische sporten. Tijdens het EYOF maken de atleten kennis met alle tradities van de Olympische Spelen. Zo verblijven de deelnemers gezamenlijk in een olympisch dorp. Net als de Olympische Spelen heeft het EYOF een zomer- en een wintereditie.

Stimulans

Het EYOF is bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat EYOF-deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen en dat zij kennismaken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.
Naast Nederland nemen ook Wit-Rusland, Duitsland ,Hongarije ,Italië, Rusland ,Servië en Slovenië deel aan het EYOF.

Brandweer rukt uit voor gaslek Griend

Foto: Bob Awick

HUIZEN De Brandweer moest maandagmiddag uitrukken voor een gaslek op de Griend. Bij het plaatsen van een damwand werd een gasleiding geraakt. De brandweer heeft maatregelen genomen en de situatie veilig gesteld en gewacht tot Liander aanwezig was om het gat definitief af te dichten. Omwonenden moesten hun ramen en deuren dicht te houden.

Brianne start doneeractie voor waterdicht vervoer voor Herma

Ooit handbalster bij Nederlands team, maar nu aan huis gekluisterd

Brianne kon het niet langer aanzien dat Herma vrijwel niet meer haar huis uit komt vanwege allerlei medische problemen. Ze startte een actie voor vervoer.

Brianne (rechts) kent Herma van het uitgiftepunt Huizen van de Weggeefhoek Wijdemeren. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Brianne en Herma kennen elkaar van de Weggeefhoek Wijdemeren op Facebook. Een site die dingen gratis weggeeft en verloot onder de gegadigden. "Herma is het uitgiftepunt in Huizen en ik heb haar een tijd ondersteund als tweede uitgiftepunt", vertelt Brianne. "Ik zag haar zo slecht lopen en kwam toen achter haar verhaal en vond dat ik iets moest doen. Vandaar de actie." Herma is er blij mee. Ze leeft onder bijstandsniveau en omdat ze volgens de gemeente nog 100 meter kan lopen, heeft ze geen recht op vervoer.

Het verhaal van Herma is schrijnend, maar ze blijft positief. "Ik ga niet bij de pakken neer zitten en sta positief in het leven", zegt ze. Haar ellende is eigenlijk al op haar 18e begonnen. Als speelster van het Nederlands handbalteam scheurde ze haar kruisbanden bij haar knie. "Ze moesten de band vanaf de enkel weer omhoog halen. Op een of andere manier is er toen een zenuw bekneld geraakt." Dat betekende dat ze veel pijn in de knie had en daarvoor kreeg ze Prednison voorgeschreven. "Ik was altijd stevig, maar had een conditie waarmee ik iedereen er uitspeelde tijdens het handballen", vertelt ze glunderend. "Door de Prednison kwam ik echter heel veel aan. Het lukte me uiteindelijk gelukkig om ook weer een flink stuk af te vallen. Toen bleek echter dat ik twee gebroken wervels in mijn rug had. Dat is denk ik van een val die ik heb gemaakt toen ik een van mijn kinderen bij de botsauto's had geholpen. Ik gleed uit op de rand. Pas later kwamen ze hier dus achter en dat betekende dat ik moest stoppen met werken, wat ik al die tijd wel deed met vreselijke pijn in mijn rug. Ik ben al 9 jaar volledig afgekeurd."

Al een aantal keer kreeg ze een operatie voor een zenuwblokkade in haar rug. "Maar die hebben niet geholpen. Het ging zelfs mis en dat betekende meer last aan mijn been."Omdat haar been niet recht meer zat, hebben ze het recht proberen te zetten, maar de plaat die ze daarbij gebruikte sprong los. Het zijn bovendien niet de enige zaken die haar parten spelen. "Ik heb fybromyalgie en ook nog eens een bacterie die kraakbeen wegvreet. In mijn hand heb ik al een kunstgewricht, zodat ik mijn vinger nog goed kan bewegen."

Uitgeteld

Herma: 'Ik heb geen vervoer en moet toch naar de voedselbank'

Brianne: "Ik hoorde haar verhaal, toen ik vroeg of het wel ging. Ik zag haar altijd zo moeizaam lopen. Herma is iemand die zich altijd inzet voor een ander en zelf ook niet opgeeft. Wat niemand ziet, is dat ze als ze bijvoorbeeld een stukje heeft gefietst, meteen de rest van de dag uitgeteld is." Herma bevestigt dat: "Dan heb ik een hele slechte nacht, geloof me. Maar ik moet wel, want ik heb geen vervoer en moet toch naar de voedselbank om mijn eten op te halen en af en toe ook nog een boodschap doen."

Ze nam een hondje en heeft gelukkig een balkon bij haar woning. "Zo dwing ik mezelf om toch naar buiten te gaan. Anders zou ik de hele dag binnen zitten." Brianne: "Ik heb rondgekeken wat wel kan. Een scootmobiel wordt lastig in verband met hoe Herma woont en kost bovendien zo rond de 3.500 euro. Een scooter kan ook niet, want ze heeft last van haar handen. Een driewielfiets met trapondersteuning kan ook niet, want ze kan dan niet remmen met handremmen. Ik kwam uit bij een tweedehands Amica. Zo'n klein autootje, een brommobiel, waar je geen rijbewijs voor hoeft te hebben, want dat heeft Herma niet. Die mocht ze niet halen, omdat ze epilepsie heeft. Herma kan parkeren in de garage bij haar woning en het zou een ideale oplossing zijn." Herma: "Dan moet ik nog wel een klein stukje lopen naar de lift, maar ik kan de boodschappen bijvoorbeeld daar wel al neerzetten voordat ik de auto parkeer."
Brianne: "Ik heb het bedrag van de actie op 1.250 euro gezet. Voor die prijs moeten we er wel een op Marktplaats kunnen kopen. Daar heb ik al naar gekeken. Die dingen zijn als het goed is niet stuk te krijgen, dus ze zou er dan meteen voor altijd mee geholpen zijn. Als ik het geld zelf had, dan gaf ik haar het cadeau."
Voor Herma zou zo'n vervoermiddel haar kwaliteit van leven enorm verbeteren. "Als ik nu wat verder weg moet, dan moet ik altijd anderen vragen mij te brengen en halen. Dat is vervelend. Ik wil bijvoorbeeld een workshop haken en breien geven, maar ik ga absoluut niet op de fiets naar het buurthuis. Dat gaat niet werken. Dan moet ik dus hulp vragen van een vriendin. Alleen als ik naar het ziekenhuis moet, dan krijg ik een taxi vergoed van de zorgverzekering. Over een paar maanden moet ik weer. Ik ben bezig voor een nieuwe knie. Daarvoor moet eerst een zenuwblokkade in mijn knie krijgen. Daar ben ik heel zenuwachtig voor, want in mijn rug zijn die nooit gelukt."
Om haar tijd nuttig door te komen is ze al bezig met de kerstweggeefactie van Weggeefhoek Wijdemeren. "Ik heb al vijf kratten met spullen hiervoor. Als ik dan straks moet zitten, dan kan ik daar mooi pakketten van maken om weg te geven."

Brianne: 'Als ik zelf het geld had, dan gaf ik het haar cadeau'

Wie Brianne wil helpen bij haar actie kan geld overmaken via doneeractie.nl bij de actie 'Help Herma aan waterdicht vervoer'. Een andere tip om haar te helpen? Mail redactie@huizernieuws.nl.

Informatiebord bij pier onthuld

Ook natuur van nabijgelegen vogeleilanden beschreven

Op het bord bij de pier staat het een en ander te lezen over de natuur in de omgeving, waaronder de vogeleilanden. Foto: Bob Awick

HUIZEN Wethouder Pas heeft vorige week woensdag een informatiebord bij de pier onthuld. Hierop staat welke vogels en planten er voorkomen op de pier en op de nabije vogeleilanden.

"De gemeente wil graag in alle gebieden waar natuur is op den duur een dergelijk bord neerzetten. Zo kunnen mensen zien wat er allemaal aan natuur te vinden is", legt Peter Posthumus van de gemeente uit. De informatie op het bord is tot stand gekomen na een natuuronderzoek en met medewerking van de Vogelwerkgroep die dit jaar 50 jaar bestaat.
"Als de Kinderboerderij af is en we hebben in het Stadspark alle paden aangelegd, dan zal daar ook een bord komen. Verder zou het mooi zijn als er in de toekomst ook borden komen achter Hotel Newport en in het Bad Vilbelpark."

Vogeleilandjes

Na de onthulling van het bord werd in de nabijgelegen Riva Wijnlounge een intentieovereenkomst getekend voor het onderhoud van de pier en de vogeleilanden. "Dat is een overeenkomst tussen de gemeente, Staatsbosbeheer de vrijwilligers van Naerdincklant en de Vogelwerkgroep. Wij hebben met elkaar afgesproken dat we de komende jaren de natuur op orde houden. Op de vogeleilanden betekent het dat we op het eilandje met een deel lage begroeiing dit bij gaan houden. Dan kunnen grondbroeders zich daar vestigen", vertelt Posthumus.
De eilandjes zijn ontstaan toen het zand uit de haven daar werd gestort. "Dat was om de natuur te compenseren. Recent kwamen we erachter dat Rijkswaterstaat de eigenaar is. We hebben namelijk grond geruild om de haven uit te kunnen breiden."
Rijkswaterstaat is blij met de overeenkomst die nu getekend is. De gemeente gaat nu met hen in overleg om te kijken of er subsidie mogelijk is voor de werkzaamheden die worden uitgevoerd. "En ook moet elke drie jaar het lage deel helemaal gekortwiekt worden. Daar praten we ook nog over."

Connery wint auto loterij 5-jarig jubileum Dickens

Connery krijgt de sleutels en de auto waarin ze een jaar gratis mag rijden.

HUIZEN Connery van Roosmalen is de gelukkige winnaar van de loterij die ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van eetgelegenheid Dickens in het Nautisch Kwartier werd gehouden. Zij mag een jaar lang gratis rijden in een Opel Karl die door Fred Janssen Autogroep beschikbaar is gesteld.

"De actie was een groot succes", vertelt Ron Bot. Ter gelegenheid van het lustrum kregen gasten tot 4 juni bij elke 10 euro die zijn in het restaurant besteedden en lot. Op eerste pinksterdag was de trekking en bleek Connery de gelukkige. Zij mocht onlangs de sleutels en de auto in ontvangst nemen.

Korting

Dickens verdeelde ook nog andere prijzen. Zo was er elke week een lunch met bottertocht te winnen. "De botterwerf ligt hier immers om de hoek." Nu de actie afgelopen is, hoeven mensen die niets hebben gewonnen niet te treuren. "De loten geven tot en met 31 december recht op 5% korting. Zo is iedere gast bij ons een winnaar en viert zo ons 5-jarig jubileum met ons mee."

Raadspodium Havenstraat

Wat kan er allemaal op dit deel van de Havenstraat? Foto: Bob Awick

HUIZEN De PvdA bracht een voorstel in om een raadspodium te organiseren over de verdere ontwikkeling van de Havenstraat. Na een fikse discussie stemden uiteindelijk alleen GroenLinks en Dorpsbelangen Huizen tegen en werd het voorstel aangenomen.

Vanuit de inwoners zijn er ideeën om iets moois te maken van een deel van het terrein van BNI. De ontwikkelaars van de Krachtcentrale, het Huizer Museum, de bibliotheek en cultuurondernemer Ernst van der Sloot zouden voor het raadspodium uitgenodigd moeten worden om te laten zien wat er mogelijk is. Omdat BNI nu praat met mogelijke kopers stemden GroenLinks tegen en Dorpsbelangen Huizen vonden dat betrokken partijen zelf maar met een initiatief moesten komen. De overige partijen konden wel instemmen, mits werd toegevoegd dat BNI ook zou worden uitgenodigd en er bij zou zijn.

Geen extra geld evenementen

Nog geen extra geld voor Havenfestival en Oldtimers. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Leefbaar Huizen wilde middels een voorstel alvast extra geld ter beschikking stellen voor het Havenfestival en het Oldtimer Festival Huizen. Na een soms felle discussie trok de partij het voorstel weer in.

De raad had 28 juni net gesproken over het concept Actieplan evenementen 2019-2022. De subsidie voor het Havenfestival en het Oldtimer Festival Huizen is daarin op 0 gezet. Tijdens die bespreking bleek dat alle partijen deze evenementen ook als kernevenementen zagen en deze wilden behouden. Daarom diende Leefbaar Huizen nu een voorstel in om 15.000 euro in de begroting op te nemen voor het Havenfestival en 12.000 euro voor het Oldtimerfestival. De grote meerderheid van de raad vond dit voorbarig, omdat wethouder Marlous Verbeek in het najaar met een definitief voorstel komt waarin de opmerkingen uit de raad zouden worden meegenomen. Dat wilden zij afwachten. De PvdA suggereerde het voorstel in te trekken: "Misschien is er nog wel meer geld nodig." Met dat argument kon Leefbaar Huizen goed leven.

Wensen diverse scholen voor huisvesting bekeken

Voorstel van alle partijen

Is nieuwbouw van de Rehobothschool mogelijk? Foto: Bob Awick

HUIZEN De kadernotitie Integraal Huisvestingsplan (IHP) Onderwijs 2017 - 2027 werd ook besproken tijden de financiële raadsvergadering. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting en in de notitie worden de kosten hiervan op een rijtje gezet. De Rehobotschool, Springplank en Dr. Maria Montessorischool hebben extra wensen die de raad wil laten onderzoeken.

Alle partijen dienden gezamenlijk een voorstel in om de diverse voorstellen waar deze scholen zelf mee zijn gekomen te bekijken en te laten onderzoeken of deze financieel haalbaar zijn. Doel is dat deze kosten inzichtelijk zijn, zodat zij eventueel in de begroting van 2018 kunnen worden meegenomen.

Rehobothschool

De Rehobotschool bestaat uit diverse bouwdelen, waarvan het oudste uit 1968. De meerkosten van nieuwbouw van de school ten opzichte van revitalisering/verduurzaming zijn minimaal. Daarom wil de raad laten bekijken of het mogelijk is om een nieuwe school te bouwen, eventueel gecombineerd met renovatie of nieuwbouw van de Zenderkerk. De vrijgekomen grond kan gebruikt worden voor de bestemming zorg of sociaal.

Springplank en Wijngaard

De Springplank heeft aangegeven graag met de Wijngaard aan het Ellertsveld samen te gaan in een nieuw te bouwen school. Er ligt al een intentieverklaring om samen te gaan werken. Zij kunnen van elkaars faciliteiten gebruik maken en de leerlingen van beide scholen ondersteunen met hun eigen expertise.

Dr. Maria Montessorischool

De Dr. Maria Montessorischool heeft aangegeven in het kader van het innovatieprogramma Energiesprong te willen kijken of het een energieneutraal gebouw kan krijgen.

Geld voor aanpak overlast openbare ruimte

Foto: Bob Awick

HUIZEN De gemeenteraad stemde al in juni in met de 'Nota integrale aanpak overlast in de openbare ruimte' en stelde 20.000 euro beschikbaar voor een extra BOA deze zomer. De collegepartijen wilden niet tot de begroting wachten en wilden het resterende bedrag van 227.000 euro er nu al in op te nemen en dekken vanuit de egalisatiereserve. De PvdA deed mee. Leefbaar Huizen en de VVD niet.

Stoepkrijtverbod overbodig

Foto: Pixabay

HUIZEN Het CDA deed bij monde van Bert Rebel een oproep aan de andere partijen om overbodige regels zoals het stoepkrijtverbod af te schaffen. "Zo geven wij inwoners, vrijwilligers en ondernemers meer ruimte." Alle partijen zegden hun medewerking toe.

Gemeenteraad geeft op papier alvast veel geld uit voor 2018

Er werd onder andere alvast geld beschikbaar gesteld voor allerlei dingen die van de kust van Huizen een mooier gebied moeten maken. Foto: Bob Awick

HUIZEN De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag een speciale raadsvergadering gehad die helemaal in het teken stonden van de financiën. De jaarrekening van 2016 werd unaniem goedgekeurd. Daarnaast werd alvast voorruit gekeken naar de begroting van 2018 die aan het eind van het jaar door de raad besproken wordt. De financiële situatie in Huizen is goed en daarom werd er op papier ook alvast veel geld uitgegeven.

De gemeente hield net als in 2015 geld over in 2016. Gerekend was op een resultaat van 2,9 miljoen, maar uiteindelijk hield de gemeente maar liefst 5 miljoen euro over in dat jaar. Groot deel hiervan komt door lagere uitgaven in het programma voor Maatschappelijk Ondersteuning. In het sociaal domein werd maar liefst 2 miljoen euro minder uitgegeven. Dat de gemeente een deel van de gelden die voor deze sociale doeleinden bestemd zijn nu in de algemene reserve stopt, leverde wel wat gemor op bij sommige partijen, maar uiteindelijk stemde iedereen er mee in.
De VVD, een partij die het jarenlang voor het zeggen had maar nu in de oppositie zit, sprak zijn waardering uit voor het gevoerde financiële beleid. Iets wat het CDA dankbaar aanvaardde na jaren verwijten te hebben gehoord dat de gemeente aan potverteren deed. De collegepartijen keken vooral terug naar de dingen die bereikt zijn in de afgelopen drie jaar. Wessel Doorn van de ChristenUnie: "Laten we onze zegeningen tellen."

Op initiatief van de SGP had het college ook een lijstje gemaakt met dingen die nog gebeuren moeten. Hieraan was ook een geldbedrag gekoppeld. De collegepartijen CDA, D66, Dorpsbelangen Huizen, GroenLinks, ChristenUnie en SGP dienden gezamenlijk een voorstel in om nu alvast in te stemmen met het opnemen van dat geld in de begroting van 2018. Daarnaast stelden zij ook alvast een krediet beschikbaar van 6.796.231,00 euro over 2018 en 2019 om maatregelen aan de kustzone en aan onderwijsaccommodaties uit te voeren. "Ik kan me voorstellen dat u dat graag allemaal wilt bereiken en dat u voor al deze dingen geld beschikbaar wilt stellen", stelde Maarten Hoelscher van de PvdA. "Als de provincie straks besluit dat we moeten fuseren, weet u allemaal dat we een artikel 12 gemeente worden. Dan worden de financiën bevroren." Hiermee nam hij een voorzet op het debat over de toekomst van Huizen dat pas de week erop, vanavond, in de raadsvergadering zal worden besproken. Iets waar meerdere partijen al aan hadden gerefereerd. Burgemeester Fons Hertog vond dit als voorzitter van de raad niet echt de bedoeling. Leefbaar Huizen ging hier tegenin: "We praten hier over geld dat in de toekomst wordt uitgegeven en juist nu is de toekomst van Huizen dus zeker een onderwerp." De PvdA stemde uiteindelijk als enige partij tegen en het CDA wilde weten waarom. "U ziet de plannen die nog gemaakt moeten worden voor sommige voorstellen van te voren en wij als oppositiepartij niet. Daarom stemmen wij er niet op voorhand mee in om dit soort bedragen nu al vast te stellen", aldus de verklaring van de PvdA

Kustvisie

Het voorstel werd verder door alle partijen goedgekeurd, ook al was er over de kustvisie die er nog moet komen wel een en ander te doen. Een aantal van de projecten die hiertoe behoren worden binnenkort al uitgevoerd, terwijl de visie er nog niet is. De VVD was hier onder andere kritisch over: "Waar is de visie? Die zou er al in 2016 zijn en we zitten inmiddels in het derde kwartaal van 2017. Huizen aan Zee met een aantrekkelijk leefgebied. Is dat een utopie? Waarom niet om tafel met stakeholders. Ook met jeugd. Organiseer avonden en ga de dialoog aan. Het lijkt nu weer andersom te gaan. Wij college komen met een plan. Inwoners komen daarna." Wethouder Marlous Verbeek wuifde deze kritiek terzijde: "We hebben al met een burgerpanel hierover gesproken en zullen een en ander met de stakeholders verder uitwerken."

Prullenbakken

GroenLinks boekte in de vergadering meteen al een klein succesje. Het zette in het betoog in op groen en vroeg de wethouder gauw met prullenbakken te komen in het Bad Vilbelpark en achter SportCity: "Zelfs jongeren ergeren zich eraan dat er te weinig prullenbakken zijn." Wethouder Pas kon meteen een deel daarvan inwilligen. Voor het park zijn 8 prullenbakken en 10 banken besteld. "Die andere bak is een beetje een probleem. Dat is voor een groep hangjongeren en meestal gaat dat gepaard met vernielingen." Hierop lichtte Larisa Landré van GroenLinks het verzoek nog toe: "Er zitten daar twee rivaliserende groepen en de ene heeft wel een prullenbak aan zijn kant en de andere niet, vandaar het verzoek." De wethouder gaat er nog naar kijken.

Lees meer nieuwtjes uit deze raadsvergadering op de pagina hiernaast en in de kolom.

Zwerfzakken en stikkertelefoon

HUIZEN Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen wilde van wethouder Pas weten of er wel iemand achter de stikkertelefoon van van de GAD zat. "Ik wilde een extra stikker aanvragen, maar moest heel lang wachten. Een mailtje gaat sneller."

Tegenwoordig zit er op de bakken een stikker met een streepjescode en Rebel wilde er een extra omdat zij in verband met een grote tuin een extra groene bak heeft. "Ik heb er ook een extra aangevraagd, maar heb geen problemen gehad", liet de wethouder weten. "Al dit soort dingen laten wij de GAD wel weten", ging hij verder.

Zwerfzakken

Rebel was wel blij met alle bakken. "Het voorkomt tenminste alle zwerfzakken."

Rutger Rebel van het CDA prijsde de politica voor het inbrengen van twee nieuwe woorden: zwerfzakken en stikkertelefoon.

Collectieve verzekering minima

HUIZEN De PvdA diende een voorstel in om mensen met een minimum inkomen 10 euro minder te laten betalen voor hun collectieve zorgverzekering.

Daarnaast wilde de partij meer mensen van deze regeling laten profiteren en de inkomensgrens van 110% te verhogen naar 120% van het minimum inkomen.

De partij stond hier alleen in. De andere partijen stemden tegen, omdat er in hun visie genoeg gebeurt voor mensen in deze situatie.

Zorgen om middengroep

HUIZEN Paul Lekkerkerker van D66 liet in zijn betoog weten zich zorgen te maken over de middengroep. "Ze hebben het zwaar en het kost meer moeite om zich staande te houden."

Hij citeerde uit het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid dat net is verschenen. "Wellicht moeten we nu meer aandacht aan de noden van ruim 35.000 Huizers besteden die in deze groep vallen." Concrete voorstellen had hij nog niet, hij nodigde andere partijen uit om hierover mee te denken.

Oscar en Idris winnen beachvolleybal

De teams in actie. Foto: Bob Awick

HUIZEN Oscar en Idris hebben zondag het beachvolleybaltoernooi op het strand aan de Zomerkade gewonnen. De middelbare scholieren van het Erfgooiers College versloegen in de finale de volwassen deelnemers Roderick en Rein van Wolfskamer Wintersport.

Het beachvolleybal zou eigenlijk plaatsvinden tijdens de beachsportdag die op 30 juni zou worden gehouden. Daar zou ook een zumba demonstratie zijn en zou er beachvolleybal worden gespeeld. Helaas was de weersvoorspelling slecht en moest de dag worden afgelast. Het volleybal werd daarom naar afgelopen zondag verplaatst.

Mooi weer

Mooi weer voor het beachvolleybaltoernooi. Foto: Bob Awick
De ogen op de bal gericht. Foto: Bob Awick
Inschrijven kon bij de speciale balie. Foto: Outvit

"Gelukkig was het nu wel mooi weer", aldus Rubin Vos van Outvit die het toernooi samen met de plaatselijke volleybalclub had georganiseerd. "Er deden 12 teams mee in totaal. Bij de middelbare scholieren 6 en bij de volwassenen 6. Vooral Tijd voor Meedoen en College De Brink waren goed vertegenwoordigd. Die hadden diverse teams ingeschreven.
Na afloop werd er nog een afsluitende barbecue gehouden waar de deelnemers zich voor konden inschrijven.

De volgende keer dat sportievelingen weer terecht kunnen op het strand van de Zomerkade bij een evenement van Outvit is de Strandsportdag op 17 september. Dat is dan de afsluiting van de Nationale Sportweek in Huizen.

Zie ook outvit.nl.