HuizerNieuws

14 december 2016

HuizerNieuws 14 december 2016


Plannen voor onderzoek naar nieuwe monumenten

Raad moet budget nog beschikbaar stellen

HUIZEN - Het college heeft plannen om onderzoek te doen naar nieuwe monumenten. Het geld om deze plannen uit te voeren is er nog niet. "Maar dat komt er wel binnenkort", aldus wethouder Gerrit Pas in een interview aan Radio 6FM afgelopen zaterdag.

Regelmatig ontstaan er discussies in Huizen als er panden gesloopt of verbouwd gaan worden. Zoals bijvoorbeeld in de Schipperstraat of Valkenaarsstraat. In het ene geval betreft het een monument, in het andere niet. Wat wil de gemeente met die panden? Dat is een belangrijke vraag en reden voor een onderzoek.
"In het verleden is er veel gebouwd en ook veel verloren gegaan. Pas achteraf ben je je bewust van de waarde van dit alles. Om nu sloop te voorkomen moet je weten wat de moeite waard is om te behouden en daarom doe je onderzoek naar de kwaliteit van gebouwen. Is het bijzondere architectuur? Is het typerend voor de bouw in Huizen? Is het nog mooi gaaf? Daar doe je onderzoek naar", aldus Pas in antwoord op het belang van een monumentenlijst.

Monumentenlijst
Huizen is al in het bezit van een monumentenlijst. Pas: "In de jaren 80 is onderzoek gedaan naar panden uit 1850 tot 1940. Daar zijn monumenten uit naar voren gekomen en die beschermen we ook. Deze lijst is nu gedateerd. We willen die lijst nog eens tegen het licht houden en uitbreiden met panden van na 1940." Het is de bedoeling dat hetzelfde externe bureau dat ook het onderzoek in de jaren tachtig van de vorige eeuw deed nu weer een onderzoek doet. "Dit doen zij aan de hand van literatuur en ze kijken ter plekke. Ook wordt de monumentencommissie hierbij betrokken en zullen we de Historische Kring en Vrienden van het Oude Dorp vragen om suggesties", licht Pas toe.

Boekje
De monumentale panden zouden ook toeristen naar de gemeente kunnen trekken. "Daarvoor moet je beginnen met inventariseren. Ik ben een wethouder die vindt dat we moeten laten zien wat we in huis hebben. Dat hebben we afgelopen jaar ook met de beelden gedaan. Als wij een lijst maken met bijzondere monumenten zijn daar ook verhalen over te vertellen. Die moeten we ook in een mooi boekje gieten, dan kunnen mensen er een wandeling langs maken. Maar eerst moet het inventariserend onderzoek er komen."

Na 1945
In dat onderzoek wordt volgens de wethouder ook gekeken naar de periode van na 1945. Pas: "Het is heel gebruikelijk dat je dan niet gaat kijken tot 2016, want de laatste 50 jaar zijn doorgaans niet aan de orde bij monumenten. In de praktijk hanteert men nu eigenlijk een periode van 30 jaar. Dan kan men wat meer reflecteren. Zo wil men niet meegaan in de waan van de dag. Wat je vandaag mooi vindt, kan over 20 jaar overal in het land voorkomen en is wellicht niet zo bijzonder. Je moet altijd een periode afstand bewaren en beoordelen."

Geld
Het onderzoek is volgens de wethouder eind 2017 afgerond. Het boekje over de monumenten moet dan nog volgen. Het college dient hiervoor een voorstel in. "Dan is het aan de raad om het geld beschikbaar te stellen", besluit Pas.

Verhalen monumenten in een mooi boekje gieten voor toeristen

Minister opent Geboorte Centrum

Minister Schippers opent het centrum door het doorknippen van een lint. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vrijdagmiddag het Geboorte Centrum Huizen officieel geopend door het doorknippen van een lint. In het Geboorte Centrum aan de Regentesse 102 zijn twee bedrijven gevestigd: Omega Kraamzorg en de praktijk van Verloskundigen Zuiderzee. Het laatste bedrijf heeft nu de hoofdlocatie verwisseld van de Oostkade naar de Regentesse en is al 25 jaar een begrip in Huizen. Het bedrijf werkte al veel samen met Omega Kraamzorg. In het nieuwe centrum bieden ze nu complete zorg die past bij de zwangerschap, de bevalling en de tijd erna.

'Lustknipper' 49-jarige man uit Huizen

HUIZEN - De man die stiekem plukjes haar van nietsvermoedende vrouwen afknipte in de Hema in Utrecht op 16 augustus dit jaar, heeft zich bij de politie gemeld. Volgens RTV Utrecht is het een 49-jarige man uit Huizen.

De man deed vorige week zelf aangifte nadat bewakingsbeelden van zijn bizarre streken openbaar waren gemaakt.

Begluurde
Duidelijk moet worden waarom hij diverse vrouwen in de Hema begluurde en op een onbewaakt moment ongewild stukjes van hun haar afknipte.

"Ik was even aan het neuzen bij de sieraden toen er iemand achter me ging staan", vertelde een 28-jarige vrouw in Bureau Hengeveld op RTV Utrecht. "Ik voelde mijn haar bewegen. Toen ik me omdraaide, zag ik een man met een schaar staan. In een reflex pakte ik hem vast. Wat doe jij nou?, schreeuwde ik", vervolgt ze. De lustknipper schold haar uit en vluchtte weg.

Meer slachtoffers
Twee vrouwen deden aangifte. De politie denkt dat de 49-jarige man meer slachtoffers maakte, want er zijn zes verschillende plukjes haar gevonden.

490

inwoners stonden er in 2015 te boek als wanbetalers in de zorg, minder dan gemiddeld

Vacatures Vrijwilligerscentrale

Hulpverlener Noodhulpteam
Je treedt op bij ongevallen en calamiteiten, ondersteunt ambulancepersoneel en medische professionals, voert zelfstandig en in teamverband eerstehulphandelingen uit. Je kunt letsels en/of aandoeningen signaleren en doorverwijzen naar verpleegkundigen of andere medische professionals. Je bent mobiel bereikbaar, inzetbaar binnen 15 minuten en stressbestendig. Je kunt goed luisteren en inspelen op de behoeften van slachtoffers. Contactpersoon: Esther Droste, tel. 035-6933622 of vrijwilligerswerkgooienvechtstreek@rodekruis.nl

PR & Communicatie
Heb jij ervaring en kennis op het gebied van pr en communicatie? Je brengt de stichting onder de aandacht in de pers, schrijft (pers)berichten naar de media en geeft eventuele interviews. Je maakt deel uit van een vrijwilligersorganisatie die het mogelijk maakt dat mensen met een beperking kunnen zeilen. Contactpersoon: Albert Bruinsma, tel. 06-51582153 of secretaris@sailability.nl

Juridisch medewerker gezinshereniging
Je biedt juridische begeleiding aan statushouders rondom hun gezinshereniging. VluchtelingenWerk biedt je leerzaam vrijwilligerswerk, je krijgt scholing, bent betrokken bij de beroepskrachten en komt terecht in een gezellig team. Je wilt je voor langere tijd (minimaal 1 jaar) verbinden aan de organisatie. Je hebt hbo-denkniveau, een positieve houding ten opzichte van vluchtelingen en goede sociale en communicatieve vaardigheden. Contactpersoon: Colin Bouman, tel. 035-5240164 of huizen@vwmn.nl

Gastvrouw of gastheer bij Kasteel Groeneveld
Je geeft informatie een bezoekers en verzorgt rondleidingen buiten het park en in het kasteel. Je bent geïnteresseerd in de geschiedenis van het kasteel en vindt het leuk om die kennis te delen met bezoekers. Je bent enthousiast, communicatief en representatief. Dit werkt is voornamelijk in het weekend, soms doordeweeks. Contactpersoon: Maarten Veen, tel. 035-6015792 of maarten.j.veen@gmail.com

Coördinator Granny's Finest
Voor de afdeling Huizen is Granny's Finest op zoek naar een coördinator die deze goed draaiende club kan voortzetten. Jouw rol is het managen van het team vrijwilligers, de sfeer in de club, het contact met de centrale organisatie. De invulling van de werkzaamheden gebeurt in overleg. Je hoeft niet te kunnen breien. Contactpersoon: Theresa Hollema, tel. 06-21827458 of theresa@interact-global.net

Kerkdiensten

Zondag 18 december
Vierde Adventszondag

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. Lekenvieringengroep
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Nederlands)

Hervormde Oude Kerk: G.H. Kruijmer, 18.30 u. H.T.J. Lubbers
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof, 17.00 u. GEEN KERKDIENST
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest, 14.45 u. G.J. Mantel - Aangepaste kerkdienst, 19.00 u. Generation Praise
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. en 17.00 u. B.E. Weerd
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J.O. Verkerk - Thema: Een nieuwe Koning
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. Kand. G.K. Terreehorst, 18.30 u. C.J.P. van der Bas
Vrije Hervormde Kerk (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. A. Kot - Viering Heilig Avondmaal, 19.00 u. A. Kot - Dankzegging en Nabetrachting Heilig Avondmaal
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. W.J.W. Scheltens
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. J.E. Meijer, 19.30 u. P. Barnard en pastor W. Vlooswijk - Oecumenische Kerstzang
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. C.J. van Leeuwen-Assink - Viering Heilig Avondmaal
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. J.J. Burger, 17.00 u. Z.J.C. van Harten
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. H. Biesma, 17.00 u. G.J. Mantel

Christengemeente: 10.00 u. Gerrit Lolkema
Pinkstergemeente: 10.00 u. Kerkdienst
Baptistengemeente (Aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Gerrit van Klaveren
Evangelische Gemeente (Wijkcentrum Holleblok): 10.00 u. B. Reitsma
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Thousand Hills (Aula Huizermaatcollege): 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Meara Cloosterman - Kerstvertelling over Geloof, Hoop en Liefde
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst

Samenstelling
Armando Krijnen

Weerbericht

Aanhoudend rustig en droog, geleidelijk iets kouder
Het weer wordt geheel bepaald door een omvangrijk hogedrukgebied. De hogedrukblokkade breidt zich zelfs nog verder uit. Geleidelijk neemt de nachtvorstkans iets toe. De mate waarin hangt af van de ligging van de kern van het hogedrukgebied. Dat bepaalt namelijk de richting van waaruit de lucht wordt aangevoerd. Doorzettende vrieskou wordt nog niet verwacht.

Donderdag + vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag blijft het droog. Er is veel laaghangende bewolking en lokaal mist, maar het kan soms ook ineens opklaren. Er is dan even ruimte voor de zon. Er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind. In de nacht daalt de temperatuur tot rond 3 graden met kans op een graadje vorst aan de grond, overdag oplopend tot 6 à 7 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde houdt het rustige en droge weer aan, al zijn een paar spatjes lichte motregen niet uitgesloten. Er is wederom veel lage bewolking of mist aanwezig, maar lokaal kan de zon even doorbreken. Er is kans op nachtvorst. Overdag wordt het circa 5 à 6 graden. Er is weinig wind. De eerst zwakke zuidenwind krimpt zondag waarschijnlijk naar een oostelijke richting.

Weetje
De dagen worden, tot de 'winterwende' op 21 december, steeds korter. Het zijn de donkere dagen voor Kerstmis. Het is overdag maar een beperkt aantal uren licht. Op de kortste dag is dat 7 uur en 45 minuten. Gemiddeld schijnt de zon in december anderhalf uur per dag. Er zijn dagen waarop de zon (deels) kan schijnen, maar er komen veel zonloze grijze dagen voor.

Foto: Ab Walet

Ik kreeg het advies om te stoppen met zwammen en dat had ik ook bijna ter harte genomen. Het was misschien ook genoeg geweest. Maar als je dan toch weer zo iets moois tegenkomt op een paar vierkante centimeter, dan kan ik het toch niet laten. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En als u deze kleurrijke bekerzwammetjes ziet met die mooie witte omlijsting, dan bent u het vast wel met mij eens.

140.000 liter regenwater opvangen met 320 kratten

Oplossing tegen wateroverlast omgeving Baanbergenweg

Aan de Baanbergenweg wordt hard gewerkt om de 320 kratten onder de grond te krijgen waarmee wateroverlast wordt bestreden. Foto: Bob Awick

door Floris Hulleman

HUIZEN - De gemeente is momenteel druk bezig met de aanleg van een groot krattenveld op de hoek van de Botterstraat en de Baanbergenweg. Bij fikse regenbuien kan hier in totaal 140.000 liter regenwater worden opgevangen, wat daarna gecontroleerd de bodem inzakt. Dit moet grote wateroverlast in de toekomst voorkomen.

De gemeente vergelijkt de grote ondergrondse berging met een afvoerputje. ''Je moet je voorstellen dat je bij een hevige regenbui de grond niet al het water in één keer kunt wegwerken. Dan heb je een grote berging nodig waar je het water tijdelijk in kunt opslaan", vertelt Tom Schoenmaker. Hij is namens de gemeente nauw betrokken bij het project.

320 kunststof kratten
Het water wordt tijdelijk opgevangen in 320 grote kunststof kratten. "Vergelijk het met grote bierkratten, waar de flessen uit zijn. Alleen dan iets professioneler." Deze kratten bevatten een soort honingraatstructuur. Op het moment dat het water in de kratten komt, zal het langzaam de grond in zakken. "De grond daaronder is gewoon zand, dus het water loopt tussen de korrels door. Dat heeft even wat meer tijd nodig", aldus Schoenmaker.

Groot gat
Op dit moment is de bouwplaats een groot gapend gat, maar Schoenmaker verzekert dat er straks niets meer van te zien is. "Alle kratten liggen ruim anderhalve meter onder de grond. Dit wordt straks strak gemaakt en dan worden er weer bomen teruggeplaatst."

Nieuw riool
De aanleg van de grote ondergrondse berging maakt deel uit van een groter plan om wateroverlast tegen te gaan. Op dit moment wordt in de Botterstraat en de Driftweg hard gewerkt aan de aanleg van een nieuw riool. "In dit nieuwe riool leggen wij een aparte buis aan voor regenwater." Door deze buis te scheiden van het afvalwaterriool kan het regenwater bijvoorbeeld de grond in zakken. Momenteel is er altijd veel wateroverlast bij regenbuien in het gebied. Dit omdat de huidige riolering de hoeveelheid water niet meer aankan. Daarom is besloten om het probleem grondig aan te pakken.
Buiten een grotere, nieuwe buis en de aanleg van de ondergrondse berging, heeft de gemeente deze zomer ook een grote wadi aangelegd aan de Bestevaer. Dit is een droge sloot waar overtollig regenwater tijdelijk in kan worden opgevangen.

Problemen oplossen
"Wij hebben nu dus extra berging en extra opslag. Daarmee kunnen we die problemen oplossen", schetst Schoenmaker. Uit de berekeningen, gemaakt door de gemeente, zouden de omliggende huizen nu bij een fikse regenbui droog moeten blijven.

Meer plannen
Naast het knelpunt Botterstraat-Driftweg kijkt de gemeente ook verder. "Wij hebben een inventarisatie gemaakt van de knelpunten en wij hebben nog een aantal plekken waar wij iets willen doen. Belangrijk gebied is de Naarderstraat bij het Prins Bernhardplein. Dit is het laagste punt en daar komt alles naar beneden. Daarnaast starten we in januari met maatregelen in de Zenderwijk", besluit Schoenmaker.

Kerst in de Oostermeent

HUIZEN - Winkelcentrum Oostermeent staat zaterdag 17 december van 12.00 tot 17.00 uur in het teken van kerst. Op het plein in het winkelcentrum staat een grote tent opgesteld waar diverse marktkramen staan die mooie kerstgerelateerde artikelen verkopen.

Ook is Olga Dol aanwezig die mooie kerststukken maakt. Zangkoor Vergeet je verdriet verzorgt diverse optredens op het podium en er is een koor dat in Dickensstijl door het centrum loopt en tevens in de tent op zal treden.

Kerststal
Buiten is een kerststal met levende dieren die graag gekriebeld worden en loopt de Kerstman in het rond om bezoekers te begroeten en met ze op de foto te gaan. In de winkels liggen kerstaanbiedingen klaar en Bruna Oostermeent heeft twee schrijvers uitgenodigd die in de tent hun boeken signeren.

Sportactiviteiten
De buurtsportcoaches houden de kinderen bezig met leuke sportactiviteiten en spelletjes. Er is chocolademelk en glühwein en er liggen oliebollen te wachten op de bezoekers.

Huiswerk-instituut start huiswerkklas

HUIZEN - Instituut HIP Huizen aan de Lindenlaan 44 biedt begeleiding aan leerlingen van het basis- en het voortgezet onderwijs. Na de kerstvakantie biedt het huiswerkinstituut naast de reguliere huiswerkbegeleiding een huiswerkklas aan.

Deze huiswerkklas is voor leerlingen die zelf hun planning onder controle hebben en geen intensieve begeleiding nodig hebben, maar wel graag hun huiswerk in een rustige omgeving zonder prikkels willen maken en leren.

De huiswerkklas zal twee avonden in de week plaatsvinden. Op deze avonden is er één begeleider voor 10 leerlingen, waardoor er indien nodig ook ruimte is om vragen te stellen.

Stiltelokaal
Nadat de leerlingen bij binnenkomst de dagplanning hebben doorgenomen en wat eten en drinken hebben gepakt, gaan ze in het stiltelokaal voor zichzelf aan het werk.

Begeleider
Als een leerling een vraag heeft, geeft hij dit aan bij de surveillant waarop een vakinhoudelijke begeleider éen op één met de leerling de stof doorneemt in een andere ruimte.

Staande ovatie Amira en harmonieorkest Prinses Irene

Foto: Bob Awick

HUIZEN - Een staande ovatie viel de 12-jarige operaster Amira Willighagen, winnaar van Hollands Got Talent in 2013, ten deel vrijdagavond in de Nieuwe Kerk. Daar trad ze op met het harmonieorkest van Prinses Irene. In de kerk zaten ruim 500 mensen die genoten van het programma. "Helemaal uitverkocht en zonder subsidie georganiseerd", straalde Frans Bianchi van de Stichting Kunst Cultuur Huizen na afloop. Het orkest stond onder leiding van Joop Boerstoel. Speciale gasten waren harpiste Marjan de Haer en tenor Ben Heijnen, die twee duetten met Amira zong.

Joop van Beek

wedstrijdleider HuizerBiljartVereniging de Bun, 70 jaar, in Huizen sinds 1971

Foto: Joop van Beek

Wat is je rol als wedstrijdleider bij de Bun?
"Bij HBV de Bun coördineert de wedstrijdleider voorwedstrijden en finales van de Persoonlijke Kampioenschappen in de diverse disciplines van de biljartsport en geef de uitslagen door aan de competitieleider van de KNBB."

Hoelang doe je dit al?
"Ruim 10 jaar als wedstrijdleider, de clubkampioenschappen bijna 20 jaar."

Speel je zelf ook?
"Overdag speel ik in de librecompetitie en 's avonds in een driebandenteam."

Hoe vaak ben je op de club aanwezig?
"Drie à vier middagen per week. Op maandagavond speel ik de competitiewedstrijden van driebanden en op dinsdagavond is de clubavond, waar de wedstrijden voor het clubkampioenschap worden gespeeld."

Heerst er in Huizen een levendig biljartklimaat?
"De Bun heeft circa 75 leden, maar we merken dat er nog veel nieuwe leden komen die eerder niet hebben geweten dat er een biljartvereniging in Huizen is."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De Biljartzaal, maar we gaan ook regelmatig uit eten in meerdere prima eetgelegenheden."

Huizen mist nog ...?
"Ik zou het niet weten, misschien wel een treinstation."

Welk lokaal nieuws houdt je momenteel bezig?
"De vele vernielingen en inbraken zijn zorgelijk."

Favoriete tv-serie?
"Detectiveseries, zoals Witze, Flikken Maastricht etc."

Favoriete muziek?
"Muziek uit de jaren 70 en 80, geen voorkeur voor een artiest."

Favoriete boek?
"Geen, ik lees weinig boeken, als er iets wordt uitgegeven wat mijn interesse heeft dan lees ik het, maar voeg het niet aan mijn favoriete boeken toe."

Huizer aangehouden voor inbraak

HUIZEN - De recherche heeft donderdagochtend 8 december een 20-jarige man aangehouden in zijn woning in Huizen. Hij wordt verdacht van een woninginbraak in Bussum die eerder dit jaar werd gepleegd.

Deze inbraak vond zondagavond 7 februari rond 20.00 uur plaats. De inbreker werd door de bewoners overlopen in een woning op de Oud-Bussummerweg in Bussum. De betrapte inbreker sprong vervolgens vanaf de eerste verdieping naar beneden en belandde op een tuintafel die brak. Daarna zette hij het op een rennen en ging er met buitgemaakte sieraden vandoor.

De bewoners deden aangifte en de recherche startte een onderzoek. Op basis van dit onderzoek kwamen zij de Huizer verdachte op het spoor. Hij werd gisterenmorgen in zijn woning aangehouden en zit vast.

Afvalbakken door gemeente gesloten of verwijderd

Vernieling door vuurwerk voorkomen

De afvalbakken bij het strand zijn afgesloten. Foto: Bob Awick

HUIZEN - De gemeente sluit deze maand weer de afvalbakken af in de parken en bij de stranden om ze te beschermen tegen vernieling door vuurwerk.

De afvalbakken in alle winkelcentra, behalve Phohi, worden in de maand december tijdelijk weggehaald. Tijdens de openingstijden van de winkels worden kliko's neergezet waar afval in kan worden gedeponeerd.
Alle andere openbare afvalbakken worden tussen kerst en oud en nieuw afgesloten. Vanaf 2 januari zijn alle bakken weer te gebruiken.

Kostbaar
Het vervangen van bakken is erg kostbaar. Een kleine bak kost 700 euro, een grote 1.500 euro. Daarom vraagt de gemeente om vernielingen direct te melden bij 112 en een signalement van de dader(s) door te geven en waarheen deze ging(en).

Albert Heijns 'Smaakmaker'

HUIZEN - De beide vestigingen van Albert Heijn in Huizen zijn vorige week donderdag beloond met het predicaat 'Smaakmaker'. Zij kregen uit handen van wethouder Janny Bakker het compliment 'Erkend bedrijf met Smaak'.

Het compliment is onderdeel van de regionale campagne 'Smaakmakers' vanuit het werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek en zet werkgevers in het zonnetje die mensen met een arbeidsbeperking kansen bieden.

Deze werkgevers krijgen de titel 'Erkend bedrijf met Smaak' en ontvangen een compliment in de vorm van een raamsticker. Met deze campagne hopen de deelnemers dat meer werkgevers geïnspireerd raken.

Zuidvogels verspeelt koppositie

HUIZEN - De voetballers van het eerste van Zuidvogels hebben kansloos met 4-2 verloren van Volendam. Hiermee hebben zij de koppositie in de 1e klasse A verspeeld.

Hekkensluiter Huizen 1 pakte juist drie belangrijke punten in de thuiswedstrijd tegen ODIN '59 en won met 2-1. Daardoor is het gat met de andere ploegen in de degradatiezone wat kleiner geworden.

Periodetitel
AH '78 won met 4-0 van Ouderkerk en pakt daarmee de 1e periodetitel in de 3e klasse C.

Vuilcontainerbrand Naarderhop

Een opbergkast naast de container vatte vlam. Foto: Bob Awick

HUIZEN - De brandweer is vorige week dinsdag uitgerukt voor een schuurbrand aan de Naarderhop.

Bij aankomst bleek het te gaan om een vuilcontainer en een opbergkast voor tuingereedschap die tegen de schuur aan stonden. De container was snel geblust.

Dak opengemaakt
De brandweer heeft het dak van de schuur nog opengemaakt om te kijken of de brand niet was doorgeslagen. Dit bleek gelukkig niet het geval.

Jannie Bout (70) Vrijwilliger van het Jaar bij Vier het Leven

Doel van stichting is om ouderen uit hun isolement te halen

Een beker en een oorkonde voor vrijwilliger van het jaar Jannie Bout van Stichting Vier het Leven. Foto: Bob Awick

door Floris Hulleman

HUIZEN - Huizer Jannie Bout is bij Stichting Vier het Leven uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar. Al tien jaar zet zij zich in voor de stichting. "Ik begon toen het nog in de kinderschoenen stond."

Compleet verrast was Jannie Bout toen zij op haar zeventigste verjaardag werd verrast. "Ik vierde dit met een groter gezelschap en had dus ook mensen van kantoor uitgenodigd. Toen gingen ze ineens een stukje doen en werd ik verrast met een oorkonde en een beker. Het was de eerste keer dat deze prijs werd uitgereikt", kijkt Jannie terug op de verrassende middag.

Inzet
Al ruim tien jaar zet zij zich in voor de Stichting Vier het Leven. De stichting organiseert film-, theater- en concertbezoeken voor ouderen die veelal thuis zitten. Zij worden van deur tot deur begeleid en genieten van een arrangement waarbij alles is geregeld om zorgeloos uit te gaan.

De organisatie telt inmiddels 1.600 vrijwilligers, waarvan Jannie er al vanaf het begin bij is. "Ik ben er bij vanaf de tijd dat er gepionierd werd met uitstapjes en ik heb veel helpen opzetten."
Inmiddels is ze al geruime tijd drie dagen per week werkzaam op het kantoor in Huizen. "Ik houd mij bezig met de reserveringen, al komt daar niet veel van terecht, aangezien er veel klachten, vragen en meldingen komen. Dat moet allemaal opgelost worden en daar ben ik heel druk mee. Ik ben een soort vraagbaak door mijn lange ervaring", vertelt Jannie over haar werkzaamheden op kantoor.

Door de stichting werd ze in het zonnetje gezet vanwege haar jarenlange toewijding. "Voor onze gasten haalt ze alles uit de kast zodat ze mee kunnen naar een mooie voorstelling. Jaarlijks verwerken wij circa 10.000 telefoontjes en 20.000 reserveringen, waar Jannie een groot aandeel in heeft", aldus de stichting. "Het leven vieren doet Jannie Bout elke dag door zich onder andere in te zetten voor de stichting."

Daarnaast zet Jannie zich meerdere malen per jaar in als gastvrouw. Zij begeleidt dan gasten uit Huizen naar een theatervoorstelling, een concert of naar een film.
Jannie geniet van de uitstapjes. "Het mes snijdt daarin aan twee kanten. Ik ben iets minder gaan werken en dit erbij gaan doen. Toen ik met pensioen ging, viel er een groot sociaal blok weg. Aangezien ik alleen ben, heb ik hier ook veel mensen leren kennen. Ik ga zelf ook niet graag alleen naar een voorstelling", vertelt ze.

Gewaardeerd
Met de titel Vrijwilliger van het Jaar voelt Jannie zich gevleid. "Het is toch een waardering. Je probeert toch wat voor elkaar te krijgen. Het doel is uiteindelijk om ouderen uit hun isolement te halen. Wij zoeken vrijwilligers die de ouderen met hun auto thuis ophalen en naar het theater brengen. Daarmee maak je mensen blij.''

Regelmatig ontvangen ze op kantoor kaarten met enthousiasten boodschappen. "Daar staat dan bijvoorbeeld in dat mensen heel blij zijn dat wij bestaan en dit doen. Dat is ook iets dat we regelmatig horen aan de telefoon. Dat soort berichten maakt mij dan ook weer blij, dat maakt je dag weer goed."

'Het leven vieren doet Jannie Bout elke dag door haar inzet'

Rare dingen
Voorlopig weet Jannie Bout dan ook niet van ophouden. "Als ik rare dingen ga doen, dan moeten ze zeggen dat ik moet ophouden. Voorlopig ga ik nog even door", besluit ze.

Diverse activiteiten op winterplein Hart van Huizen

Een lekkere warme versnapering is zeker op het plein te krijgen.

HUIZEN - Het Oude Raadhuisplein wordt van 27 december tot en met 6 januari omgetoverd tot een gezellig winterplein. Op het winterplein komt een reuzenrad van 22 meter hoog en diverse kraampjes. Daarnaast worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Wethouder Marlous Verbeek opent dinsdag 27 december om 11.00 uur officieel Huizen Draait Doorrr! Vervolgens is het reuzenrad gedurende 1 uur gratis toegankelijk voor alle bezoekers en kan men genieten van warme chocolademelk. Na de officiële opening zal het reuzenrad tijdens de kerstvakantie dagelijks draaien van 10.00 uur tot winkelsluitingstijd.

Vrijdag 30 december kan er worden meegezongen en gedanst met de leukste Top 2000-hits. 's Middags vanaf 16.00 uur draait DJ PAUL 4CAGE en 's avonds van 19.00 tot 21.00 uur schuift ook pianist Martin van Gulik aan, bekend van Top 2000 à Gogo, waarna ze samen het hele plein laten swingen. Brandweer Sam brengt op woensdag 28 december van 12.00 tot 16.00 uur een bezoek aan het winterplein en op woensdag 4 januari worden er diverse kinderactiviteiten georganiseerd tijdens Fun for Kids tussen 12.00 en 16.00 uur.

Kraampjes
Er komen diverse kraampjes op het plein, waaronder Cook & Soepie met diverse lekkere warme en koude dranken, soepen en broodjes worst, een kraampje van jouwmarktkraam, een poffertjeskraam en er worden broodjes Unox-worst verkocht. Bij de Unox-kraam kunnen liefhebbers zich inschrijven voor de Nieuwjaarsduik. Mensen die zich inschrijven krijgen een kortingsvoucher en mogen voor 2 euro in het reuzenrad.

8 / 20

Colette Wickenhagen is een van de gasten op Jazzy Christmas 18 december in de Blaercom in Blaricum.

donderdag 15 december

Kerstkransjes maken in de Malbak

De Malbak Blaricum 16.00 uur

Tussen 16.00 en 18.00 uur kunnen kinderen van acht tot tien jaar kerstkransjes leren maken in wijkcentrum de Malbak. Vrijwilliger en kok Mark helpen de kinderen hierbij. € 5,-. Opgeven: 035-5262902 of demalbak@versawelzijn.nl.

Vrouwen voor vrouwen

Garage, Huizen

We maken een mooie grove rieten mand van 20 cm. hoog, met kerstgroen, dennenappels en meer. Daarin een mosbal van 12 cm. Kosten € 25,-. De opbrengst gaat naar vrouwen in Afrika. Opgeven bij alienzeeman@gmail.com.

Tablet Café en een spreekuur van Visio

Bibliotheek Eemnes 10.00 uur

Vandaag is er speciale aandacht voor de digitale erfenis. Na het overlijden zijn er veel zaken rondom een digitale erfenis die een nabestaande moet afwikkelen. Denk aan e-mails, foto's in de cloud, socialemedia-accounts en nog meer. Deze gegevens zijn vaak voor de nabestaanden moeilijk toegankelijk. U krijgt tips wat u kunt doen rondom de toegang tot, en uw wensen omtrent, deze gegevens. Ook geeft Koninklijke Visio deze ochtend informatie en advies over slechtziendheid of blindheid. Tijdens dit inloopspreekuur kunt u allerlei hulpmiddelen op het gebied van vergroting en verlichting (bij lezen erg belangrijk), mobiliteit, communicatie en verzorging uitproberen. Meer info: www.visio.org. De entree is vrij. De Tablet Cafés worden altijd georganiseerd in samenwerking met SeniorWeb.

De Barmhartige Samaritaan

De Oosterlichtkerk Huizen 19.30 uur

De kerk heeft deze gelijkenis vaak gebruikt om Joden in een slecht daglicht te stellen. Maar dat was niet de opzet van Jezus. Wij zullen zien dat hij hier een joods thema gebruikte en een joodse strategie om zijn verhaal kracht bij te zetten. Berustte de interpretatie van de kerk op een misverstand? Aanmelden: 035-5268725.

vrijdag 16 december

Mamacafé

Holleblok Huizen 10.00 uur

Carla Wentink, jeugdverpleegkundige consultatiebureau Blaricum, heeft het over slaaprituelen. Alle (aanstaande) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot vier jaar zijn van harte welkom. 10.00 tot 11.30 uur.

Christmas Journey

Thousand Hills Huizen 17.00 uur

Bij de Christmas Journey loop je samen door de scènes van het kerstverhaal in ongeveer 20-30 minuten. Aan het eind van de reis zijn er lekkere kersttraktaties en zingen we samen kerstliedjes. Kinderen mogen zich verkleden als hun favoriete persoon uit het kerstverhaal. 17.00 tot 18.30 uur.

A Wonderful Christmastime

Johanneskerk Laren 19.30 uur

Het Larens Vrouwenkoor Octimbre en Projectkoor La VocE o.l.v. Ton Philips alsmede zangers van Schola Psittacus uit Amsterdam geven een feestelijk kerstconcert. Kaarten à € 12,- zijn verkrijgbaar bij Zangstudio Laren, via info@zingeninlaren.nl en 035-6211615.

zaterdag 17 december

Repair Café

De Bongerd Eemnes 10.00 uur

Vanaf 10.00 uur staat het team reparateurs klaar om reparaties uit te voeren aan huishoudelijke apparatuur, kleding, fietsen en nog veel meer. De reparaties worden gratis uitgevoerd, wel wordt een vrijwillige donatie op prijs gesteld. Vervangende onderdelen dient u zelf mee te brengen. De sessie eindigt om 13.00 uur.

BOERenMARKT in kerstsfeer

De Blommenhoeve Eemnes 12.00 uur

De BOERenMARKT is ditmaal helemaal in kerstsferen, met muziek en gezellige lichtjes. De standhouders zorgen voor (h)eerlijke producten, er is warme chocomel en glühwein rondom het open vuurtje en ook warme erwtensoep, broodjes vis en broodjes hamburger. Er zijn prachtige kerststukken te koop, die altijd wegvliegen. Voor het goede doel, het Reumafonds, kunnen er mooie kunstballen worden gekocht. Verder winterse kleding, vogeltaartjes en meer. Er zijn inmiddels al diverse Gasconne-kalfjes geboren, dus kraamvisite is dan zeer welkom. De markt is open van 10.00 tot 19.00 uur.

40-jarig jubileum Wolfskamer

Skiclub Wolfskamer Huizen 12.00 uur

Wolfskamer Wintersport bestaat dit jaar maar liefst 40 jaar. Dat wordt gevierd met een waar alpinespektakel. Op deze dag is Nederlands grootste wintersportgebied in Oostenrijkse sferen met onder andere een skilauf, een skidemo formatieskiën en een Alpenspektakelband.

Kerstzangdienst

Oude Kerk Huizen 19.30 uur

In de Oude Kerk in Huizen is een kerstzangdienst m.m.v. het Christelijk Nationaal Koor uit Veenendaal o.l.v. dirigent Jacob Schenk. Wybe Kooijmans, orgel en piano, Jacob Schenk, panfluit en piano, Marjo van Someren, sopraan. Er is een korte meditatie en samenzang van bekende kerstliederen. Collecte na afloop, gratis toegang.

Kerstgala

Dance-Point Huizen 20.30 uur

Het dansgala van Dance-Point belooft een prachtige avond te worden met een welkomstdrankje, een prachtige show, bijzondere hapjes en iets voor onderweg. 20.30 tot 01.00 uur. € 12,50. Deurverkoop.

17 en 18 december

Musical2-daagse

Prinses Irene Huizen 10.00 uur

MuziekTheaterLab maakt in twee dagen een musical in Huizen. Onze professionele docenten stomen jou in twee dagen klaar om op het toneel te staan. Iedereen is uitgenodigd om op de tweede dag de voorstelling te komen bekijken. Bij de Musical2-daagse heb je geen ervaring nodig. Een musicalscript met jouw eigen rol, muziek om thuis te oefenen, rekwisieten (spullen) voor in de voorstelling, limonade en koekjes. Op 17 december, van 10.00 tot 14.00 uur, gaan we zingen, dansen en acteren. 18 december van 13.00 tot 18.00 uur gaan we zingen, dansen en acteren en aan het einde een voorstelling voor publiek.

zondag 18 december

Festival of Lessons and Carols

H. Nicolaaskerk Eemnes 10.00 uur

Het Festival of Lessons and Carols, de Engelse vooruitblik op het kerstfeest, is in ons land inmiddels ook traditie. Een traditie waar het Goylants Kamerkoor al ruim 25 jaar vorm aan geeft in het Gooi en ook daarbuiten. Bij de feestelijke ochtendmis wisselen lezingen (lessons) en kerstliederen (carols) elkaar af. De liederen zijn bewerkingen van Engelse, maar ook van buitenlandse kerstliederen, van 14e-eeuws tot hedendaags.

Kerstconcert Blaricums Gemengd Koor

Johanneskerk Laren 15.00 uur

Op zondagmiddag 18 december verzorgt het BGK een sfeervol kerstconcert in de Johanneskerk in het centrum van Laren. Tussen de kerstinkopen door wipt u even naar binnen om alvast in de juiste sfeer te komen. Franse, Duitse, Engelse en Nederlandse kerstliederen zullen de revue passeren. Dit alles onder begeleiding van dirigent Lex Barten en met pianobegeleiding van Karina Kantarova. Aanvang 15.00 uur. Entree € 5,-. Kaarten aan de kerk of via de website: www.bgk-koor.nl.

Jazzy Christmas met Four Fun en Colette

Blaercom Blaricum 15.00 uur

Onder het motto 'We wish you a jazzy Christmas' verzorgt De Blaercom een kerstconcert. Het programma, waarin kerstsongs en jazzmuziek elkaar afwisselen, wordt verzorgd door de zangeres Colette Wickenhagen en haar band en het closeharmonykwartet Four Fun. 15.00 tot 18.00 uur. € 7,50. Na afloop van het concert kunt u aanschuiven voor een driegangen diner, gekookt door chef-kok Savvas. Kosten: € 27,50, inclusief toegang tot het concert. Reserveren is gewenst via info@blaercom.nl of 035-5314383.

Generation Praise

Zenderkerk Huizen 19.00 uur

Het thema van de inmiddels traditionele Generation Praise Christmas Special 'Jesus is... de stralende morgenster'. Het hele GP-seizoen gaat het over de verschillende namen van Jezus. Gor Khatchikyan onderzoekt samen met de bezoekers het kerstevangelie aan de hand van deze benaming van Jezus. Naast de vaste bezetting heeft de GP band deze maand enkele zeer getalenteerde gastmuzikanten. Na afloop napraten met een hapje en een warm drankje.

Oecumenische Kerstzang

De Goede Herderkerk Huizen 19.30 uur

Het Hilversums Kamerkoor Revoce o.l.v. Nedyalka Todorova zingt tijdens de Oecumenische Kerstzang in Huizen. Voorgangers zijn ds. Petra Barnard uit Blaricum en pastor Wim Vlooswijk uit Hilversum. Leden van de verschillende kerken verzorgen de lezingen. Ook is er samenzang van bekende kerstliederen. Joost Veerman is de organist. De toegang is vrij. Een vrijwillige bijdrage is gewenst.

18 december
tot 29 januari

Henk Lassche en Nynke Schepers

Rosa Spier Huis Laren 10.00 uur

Henk Lassche (Zwartsluis 1948) vangt in zijn krachtige geabstraheerde schilderijen de essentie van het landschap. Hij laat zich verrassen door licht, luchten en spiegelingen in het water. Veelzijdig beeldhouwer Nynke Schepers toont beelden, reliëfbladen en penningen van brons, steen en hout. U kunt de werken van beide kunstenaars elke dag tussen 10.00 en 16.00 uur bezichtigen. De tentoongestelde kunst is ook te koop.

dinsdag 20 december

Zingen in de Oude Kerk

Oude Kerk Huizen 11.00 uur

In de Oude Kerk vindt een samenzangbijeenkomst plaats. Het thema is de vier jaargetijden. De korte viering staat in het teken van het kerstfeest. De samenkomst duurt ongeveer drie kwartier. Iedereen kan vrij de kerk in- en uitlopen.

Over de dood gesproken

Het Brinkhuis Laren 20.00 uur

Uitvaartverzorger Chris Bogaers neemt u mee in de wereld van de uitvaartzorg, waarbij hij stilstaat bij de diverse mogelijkheden die vandaag de dag gerealiseerd kunnen worden. Op informele wijze beantwoordt hij uw vragen en zorgt hij ervoor dat dit onderwerp voor u bespreekbaar wordt. Zaken als verzekeringen komen niet aan de orde. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

woensdag 21 december

Pub66

Grand Café Eemland Eemnes 19.30 uur

Onder de noemer Pub66 willen de democraten in een informele sfeer kennismaken met potentiële nieuwe leden, trouwe kiezers of mensen die juist lijnrecht tegenover ze staan. Vanaf 19.30 uur zitten de raadsleden klaar om te trakteren op een drankje. Vragen, verontwaardigde reacties of gloedvolle betogen: het kan allemaal op de aandacht van de fractie rekenen. Eindtijd 21.30 uur.

Biodanza - kerstworkshop

Bewustzijnscentrum BALA Huizen 19.45 uur

Biodanza is een unieke manier van bewegen op muziek. Tijdens de wekelijkse lessen maak je kennis met gevarieerde oefeningen en muziek. Je danst alleen en samen, soms heel uitbundig en speels, dan weer rustig en ontspannen. Het is voor mensen van alle leeftijden en ervaring met dans is niet nodig. Tijdens deze speciale kerstworkshop dansen we met het thema 'Licht en Verbinding'. Kom ook en gun jezelf een bijzondere ervaring Bel 06-29252929 of kijk op www.biodanza-dansvanhetleven.nl.

Oprit Huizen zaterdag dicht na dodelijk ongeval A27

Foto: Bob Awick

HUIZEN- Een personenauto is zaterdagavond door nog onbekende oorzaak op de A27 ter hoogte van Eemnes van de weg geraakt. Een 23-jarige man uit Emmeloord is daarbij omgekomen. Een tweede inzittende van het voertuig is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De oprit bij Huizen richting Hilversum werd na het ongeval tot middernacht afgesloten, zodat de Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie onderzoek naar het ongeval kon doen.

Gevel-renovatiefonds 't Plaveen

HUIZEN - Bedrijven op 't Plaveen kunnen voor het verbeteren van het aanzicht en de duurzaamheid van hun bedrijf eventueel een aanvraag doen voor subsidie uit het Gevelrenovatiefonds. Bedrijven aan de Havenstraat krijgen voorrang.

Het fonds is bedoeld om verbeteringen aan het aanzicht - de zogenaamde beeldkwaliteit - en de duurzaamheid te stimuleren. De provincie Noord-Holland heeft hiervoor een subsidiebudget beschikbaar gesteld. Op de website van de gemeente staat een kaart waarop aangegeven is om welk gebied het gaat.

Havenstraat
De subsidie heeft betrekking op belangrijke en duurzame verbeteringen van gevels die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, inritten, groenvoorzieningen en parkeerfaciliteiten op bedrijventerrein 't Plaveen. Omdat de Havenstraat de verbinding is tussen de Oude Haven en het Oude Dorp, heeft deze straat voorrang bij de subsidieverlening. Aanvragen voor de Havenstraat worden getoetst aan het beeldkwaliteitsplan Beeldkwaliteit en duurzaamheidsaspecten Havenstraat.

Het maximale bedrag in het Gevelrenovatiefonds dat uitgegeven wordt aan dit soort subsidies is 100.000 euro exclusief BTW. De subsidie die kan worden toegekend op een aanvraag bedraagt per pand/terrein maximaal 25% van de investering, met een minimum van 2.000 euro exclusief BTW en een maximum van € 10.000 euro exclusief BTW.

Aanvraagformulier
Bedrijven kunnen de subsidie aanvragen via het aanvraagformulier Gevelrenovatiefonds. Dit staat ook op de website van de gemeente. Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend tot 31 december dit jaar. Uiterlijk 12 weken na deze datum vindt een besluit plaats over de subsidieaanvragen.

Cooperatieve Vereniging ZuiderzeeSpan U.A. opgericht

In 2017 worden de activiteiten doorgestart

Het bestuur met initiatiefnemer en notaris. Foto: CV ZuiderzeeSpan

HUIZEN - De statuten van de Cooperatieve Vereniging ZuiderzeeSpan U.A. zijn met steun van provincies, particuliere instanties en straks ook zusterorganisaties op de Huizer Botterwerf ten overstaan van de notaris ondertekend. Hiermee is de vereniging in oprichting nu officieel geworden.

De volgende organisaties ondertekenden: de Stichting tot behoud van Elburger Botters, de Stichting Botterwerf Spakenburg en de Stichting KLASU uit Bunschoten, de Harderwijker Botter Stichting uit Harderwijk en de Stichting Huizer Botters uit Huizen. Ondersteuning werd geleverd door de C.V. Gastvrije Randmeren, de Rabobanken Noord Veluwe, Randmeren en Gooi en Vechtstreek en de Provincie Gelderland.
In de vissersplaatsen langs de voormalige Zuiderzee zijn nu vaak bloeiende stichtingen die het varend erfgoed in goede staat en in de vaart houden dat na 1960 uit de vissersplaatsen verdween. Om de vakkennis en kunde in stand te houden heeft een aantal stichtingen in de plaatsen Bunschoten/Spakenburg, Elburg, Harderwijk en Huizen besloten tot een hechtere samenwerking, zonder hun zelfstandigheid op te geven.
Het is de bedoeling dat andere organisaties met eenzelfde doelstelling zich in een later stadium kunnen aansluiten, bijvoorbeeld musea, gemeenten en provincies, ook uit andere vissersplaatsen. En ook het bedrijfsleven kan een bijdrage leveren aan de programma's die de vereniging wil ontwikkelen.

Doel
Het doel van deze C.V. Zuiderzee Span U.A. is vijfledig:
* het behouden en doorgeven van de kennis en vaardigheden op het gebied van het bouwen en restaureren van en het varen en vissen met zuiderzeebotters en alles wat ermee samenhangt.
* Het in stand houden en promoten van botterwerven als plaatsen waar deze kennis en kunde samenkomen.
* Het promoten van de visserijgeschiedenis in de betreffende gemeenten en daarmee ook het promoten en doorontwikkelen van het vaargebied van de Randmeren (zie ook www.randmeren.com).
* Het promoten van het zeilen in/met de zuiderzeebotters door het organiseren van opleidingen, wedstrijden en in de recreatieve sfeer door open botterdagen en bottertripjes.
* Het ontwikkelen van ons vaarwater en havens als toeristische attractie.
Er zijn een viertal werkgroepen ingesteld: Behoud, Wedstrijden en vaartochten, Promotie en Financiën. In 2017 zullen de activiteiten worden doorgestart.

40-jarig jubileum Wolfskamer Wintersport

HUIZEN - Wolfskamer Wintersport bestaat dit jaar maar liefst 40 jaar. Dat wordt zaterdag 17 december gevierd met een waar alpinespektakel.

Op deze dag zal Nederlands grootste wintersportgebied in Oostenrijkse sferen zijn met onder andere een skilauf, een demo formatieskiën en een Alpenspektakelband. De feestelijkheden zijn van 11.30 tot 16.00 uur. 's Avonds is er nog een groot feest voor de leden.

Aantal vuurwerk-klachten verdubbeld

HUIZEN - Het aantal klachten bij het Vuurwerkmeldpunt Huizen is verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode in 2015. In totaal zijn er inmiddels 74 meldingen binnengekomen.

Veel klachten gaan over harde knallen. "'Het begint nu al' en 'ze zijn al weer lekker bezig', zijn veelgehoorde opmerkingen bij deze klachten", zo laat CDA raadslid Ruben Woudsma, initiatiefnemer van het meldpunt, weten.

De resultaten zullen na de vuurwerkperiode worden verwerkt in een rapportage. Dan zal ook duidelijk zijn of de nieuwe aanpak van de gemeente effect heeft gehad. Sinds 8 december zijn in Huizen extra handhavers ingezet om de overlast aan te pakken.

Vrijwilliger creatieve club gezocht

HUIZEN - De creatieve club in het Holleblok is op zoek naar een vrijwilliger die de kinderen kan begeleiden.

De club is voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar en is op dinsdagavond van 18.45 tot 20.00 uur.

Wie interesse heeft of meer informatie wil, kan contact opnemen met Ronald de Winter, 06-52182380. Wijkcentrum Holleblok is onderdeel van Versa Welzijn.

Elektronisch patiënten-dossier Tergooi

REGIO - Tergooi heeft vrijdag 9 december op de locaties in Blaricum en Hilversum het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) in gebruik genomen.

Vanaf nu werkt het ziekenhuis volledig digitaal. Alle processen rond de patiënt zijn erin ondergebracht: van afspraken en laboratoriumaanvragen tot medicatie en facturering. Alles wat voorheen tijdens een spreekuur of opname op papier werd gezet, komt met het EPD direct in het computersysteem. Het EPD van Tergooi staat los van het landelijke EPD.

Alleen zorgprofessionals met een speciale bevoegdheid kunnen in het systeem komen. Zij kunnen vanaf elke plek in Tergooi de informatie bekijken die ze nodig hebben om patiënten goed te kunnen helpen.

Muziekbieb omroepen afgestoft

Hilversum wil trekpleister maken van MCO met muziekbibliotheek

Jan Jaap Kassies (links) en Eric van Balkum zijn verheugd dat de muziekbibliotheek weer een toekomst heeft. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Verstopt en verscholen zit de muziekbibliotheek in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Een schatkamer vol bladmuziek van tunes, musicals en uitvoeringen die de omroepen groot hebben gemaakt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap trekt 1,2 miljoen euro uit voor het afstoffen en ontsluiten. Hilversum hoopt er een nationale trekpleister van te maken.

Eric van Balkum en Jan Jaap Kassies, de voormalige bibliothecarissen van de muziekcollectie van de omroepen, zijn verheugd over de 'doorstartplannen'. Meer dan drie jaar hebben zij uitgekeken naar de dag dat bekend werd dat de muziekbibliotheek nieuw leven kreeg. Ze bleven aandacht vragen voor de collectie die lag te verpieteren. HilversumsNieuws bracht vorig jaar augustus als eerste een bezoek aan het archief en berichtte hierover. Zelf hebben de Haarlemmer en de Amsterdammer de collectie 'levend' gehouden op muziekschatten.nl. Zij zijn ook verder gegaan met het digitaliseren van de collectie, wat een heidens karwei is gezien de omvang.

Nierstichting erg tevreden over wandeling

Volop gezelligheid langs de route. Foto: Marco de Swart / Nierstichting

NAARDEN - Ruim 650 lopers en een opbrengst van 30.000 euro: de Nierstichting laat weten erg tevreden te zijn over het verloop van de allereerste wandeling genaamd Rode Loper Kerst die afgelopen zaterdag door de Vesting ging.

De deelnemers hadden zich uitgedost met lichtjes en ook de Vesting was langs de route verlicht. Thema was dan ook licht in de duisternis te brengen voor mensen met nierfalen. Het geld gaat onder andere naar de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. De eerstvolgende wandeling voor dit goede doel is op 22 april vanuit de Vesting.

Appverbod op de fiets na inzet vader Tommy-Boy

Michael Kulkens (links) vertelt op scholen over de gevaren van appen op de fiets.

BUSSUM - Een verbod op appen en telefoneren op de fiets: verkeersminister Melanie Schultz is hard bezig dit te bewerkstelligen. Daarmee komt ze tegemoet aan onder andere het verzoek van de vader van Tommy-Boy, die zich al lange tijd hier hard voor maakt.

Dat bezig zijn met je mobieltje tijdens het fietsen erg gevaarlijk is, blijkt uit de cijfers. Maar ook uit het verhaal over de 13-jarige Tommy-Boy die in augustus 2015 bij het oversteken van de Franse Kampweg in Bussum werd aangereden en overleed. Het ongeluk is waarschijnlijk een samenloop van omstandigheden, waaronder misschien ook het checken van zijn mobieltje.

Michael Kulkens, de vader van Tommy-Boy, is sindsdien hard aan het lobbyen voor een bel- en appverbod op de fiets. Hij filmde met vlogger Niek Roozen een campagne op het Goois Lyceum in Bussum om scholieren zich bewuster te laten worden van de gevaren. Kulkens sprak over dit onderwerp ook in de Tweede Kamer en had regelmatig contact met de minister. Daarnaast richtte hij voor dit doel de stichting TButterfly op. Hij vindt het aangekondigde verbod heel goed en zei op tv dat hij nooit had kunnen hopen dat dit jaar de beslissing al zou vallen. De minister van Verkeer is overtuigd van het belang van een verbod, zoals overigens in diverse andere landen al geldt. Bij twee op de tien ongelukken met fietsers van twaalf tot veertien jaar speelt het gebruik van een mobieltje een rol.
De Fietsersbond is sceptisch omdat ze denken dat een verbod lastig te controleren is. NH peilde de mening in de provincie en daaruit blijkt dat 98 procent een verbod steunt.

De oversteek bij de Franse Kampweg waar Tommy-Boy om het leven kwam, wordt momenteel veiliger gemaakt.

Tientallen op de bon geslingerd in Laren

LAREN - Maar liefst 35 foutparkeerders werden afgelopen weekeinde op de bon geslingerd in Laren. Het is extra druk vanwege de winterse activiteiten in het dorp en de gemeente zit boven op het foutparkeren.

De gemeente doet een oproep om zo veel mogelijk met de fiets te komen. Of anders de auto achter te laten op de langparkeerplaatsen bij het Raadhuis, de Stationsweg of Plein 1945. Volgens de gemeente is daar plek genoeg. Mensen die fout geparkeerd staan, krijgen een boete of moeten er rekening mee houden dat hun auto wordt weggesleept. De foutparkeerders kregen een bon van 90 euro plus 9 euro administratiekosten.

Voor alle AANLEG en ONDERHOUD in uw TUIN. Bel 06-10400788 voor een scherpe prijs

VLOOIENMARKT HUIZEN 18 DEC. SPH.DE MEENT, GRAAF WICHMAN 177 RUIM 100 KRAMEN DEELNEMEN ?? DONEVENTS.NL 0294-237320

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Rosier schoonmaakbedrijf zoekt voor de ma-/di- en donderdagavond na 17.30 uur een schoonmaakster voor een praktijkruimte in Huizen. Info: Frank Rosier, tel. 06-51856298

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Je huis lekker warm en toch flink besparen

We wensen je alvast fijne feestdagen!

Het zijn de donkere dagen voor kerst. Buiten brandt gezellig de feestverlichting en binnen brandt de kachel. Maar niet onnodig toch?

Op zoek naar wat goede voornemens voor het nieuwe jaar zagen we op milieucentraal.nl zes tips om je huis te verwarmen zonder te verspillen. En het goede nieuws: de tips zijn gratis en van de kosten die je bespaart, financier je volgend jaar moeiteloos een feestelijk kerstdiner voor de hele familie. Sommige liggen zo voor de hand dat we ons niet kunnen voorstellen dat niet iedereen dat al doet. Maar je weet nooit, dus zetten we ze alle zes nog even voor je op een rijtje.

1. Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar.

2. Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 80 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

4. Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat. Hiermee bespaar je gemiddeld 140 euro per jaar.

5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 50 euro per jaar. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken.

6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Deze besparingen gelden voor gemiddelde woningen en huishoudens. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van jouw woning. In een woning zonder goede isolatie en met een oude cv-ketel kun je meer energie besparen (omdat je veel meer verspilt), dan in een woning die door woningisolatie en een HR-ketel weinig warmte verliest. In een goed geïsoleerde woning kun je het meest besparen door je thermostaat altijd een graadje lager te zetten.
Bron: milieucentraal.nl.

Groene kerst

Foto: CressToday


Een kweekbak voor cressen zijn een aanwinst voor je keuken. Cressen kun je zien als een combinatie van minikruiden en superfoods: gezond en krachtig van smaak. Je kweekt ze zelf in een handomdraai dankzij de CressToday Basic, te bestellen bij Grown.nl in Weesp. Met 5 gratis Cress-Pads kun je meteen van start!

Verhuisrecord in kerstvakantie

Foto: André Verheul

De verhuisbedrijven verwachten in de kerstvakantie van 2016 een recordaantal verhuizingen.

Dat de kerstvakantie een populair moment is om te verhuizen, blijkt ieder jaar.

En nu de huizenmarkt zo aantrekt als afgelopen jaar zien zowel particulieren als zakenlieden hun kans schoon om te verhuizen. Dat de kerstvakantie een aantrekkelijke periode is om te verhuizen komt niet alleen omdat mensen dan veel tijd hebben. Dat mensen graag een nieuwe start willen maken voor het nieuwe jaar begint speelt ook mee.

Het is volgens verhuizen.com opnieuw een bevestiging dat het vertrouwen in de huizenmarkt terug is van weggeweest.

Ruime kerst


Jonge gezinnen keren de grote stad de rug toe. Veel liever wonen ze in dorpen en kleinere steden vlak bij de grote stad, zo blijkt uit inventarisatie onder makelaars. In de laatste twee jaar verliet een op de tien jonge gezinnen Amsterdam. Onze regio profiteert mee. Hier is meer groen en ruimte - en dat is uiteraard aantrekkelijk voor jonge gezinnen. Bovendien zijn de koopprijzen een stuk aantrekkelijker. De meeste jonge gezinnen die verhuizen hebben een hoog inkomen.

Nieuwbouw in Gooise stijl

BLARICUM - De bouw van acht woningen in klassieke en landelijke stijl in de Blaricummermeent kan van start. Er zijn nog enkele halfvrijstaande woningen beschikbaar in dit plan 'Unieck Blaricum'.

De woningen zijn geïnspireerd op de 'Gooische villa': duurzame, robuuste materialen, verschillende nok- en goothoogtes en veel aandacht voor de detaillering. Rode bakstenen gevels of witte gekeimde gevels, rieten kap of pannendak en houten kozijnen geven de woningen net dat beetje extra. Het gevarieerde en karakteristieke beeld wordt versterkt door het groene karakter van de wijk. Elke woning krijgt een boom in de voortuin.

Warme kerst

Foto: Pixabay


Duurzaam wonen wordt steeds populairder. Natuurlijke materialen zoals vlas, gerecycled katoen, houtvezel en schapenwol worden genoemd als de materialen van de toekomst. Ze hebben het voordeel dat het je huis langer warm houdt en het je ook nog eens geld bespaart. Vraag er eens naar bij je isolatieadviseur.

Schone kerst


In deze wereld vol innovaties is het toilet nog bijna hetzelfde als 100 jaar geleden. Met de Geberit AquaClean douchewc, een ontwerp van topontwerper Christoph Behling, is daar verandering in gekomen. Nu staan we voor een culturele verandering van het gebruik van toiletpapier naar water.

We hebben weer zin in leuke, nieuwe kerstspullen in huis

Aan het einde van dit veelbewogen jaar maken we het graag weer extra gezellig in huis.

Drukte op de kerstafdeling

Aan het einde van dit jaar hebben we even geen zin in nog meer boosheid en wantrouwen. Liever maken we het thuis gezelliger dan ooit. Dat merken de tuincentra in Nederland. Voor het eerst sinds jaren zien ze de kerstverkopen aantrekken.

Foto: Pixabay

"Consumenten zijn het negativisme in het nieuws beu. Ze geven meer geld uit om het thuis gezellig te maken in de aanloop naar kerst, zo vernemen we van onze leden. De aantrekkende economie helpt uiteraard ook", zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.

Veel tuincentra zijn wekenlang in kerstsfeer. De eerste artikelen gaan al in oktober over de toonbank. Die maand laat dit jaar een duidelijke plus zien in de kerstartikelenverkoop. In november nam de omzet in kerstartikelen zelfs met ruim 15% toe vergeleken met 2015, zo meldt de brancheorganisatie.

Goeie ouwe tijd

Wat kopen we het liefst? Lampjes, groen en kerstversiering, zo luidt het weinig verrassende antwoord. De klassieke kleuren rood en zilver zijn het meest in trek. Het wijst allemaal op een verlangen naar de goede, oude tijd, zo filosoferen wij er maar even op los. Ook natuurlijke materialen gaan als zoete broodjes over de toonbank, zoals mos, takjes, dennenappeltjes en alles wat nog meer past in het thema 'het kerstbos'.
Maar niet alles blijft bij het oude: als het om groen gaat, wordt het kunstgroen steeds populairder.

Column

Kerst in april?

Ward Roozenburg is makelaar in hart en nieren (Van Vulpen Roozenburg Makelaars in Hilversum) en bovendien voorzitter van de NVM afdeling 't Gooi.

Kerstmis staat voor de deur. Altijd een bijzondere tijd. Het jaar afsluiten en terugkijken op wat er allemaal gebeurd is. Zo heeft ieder zijn eigen verhaal en gevoel bij 2016. Een nieuw huis staat daarbij in ons vak natuurlijk centraal. En dat er heel wat transacties hebben plaatsgevonden dit jaar zal u niet ontgaan zijn! Er worden dus ongetwijfeld heel wat boompjes opgezet in de nieuwe huiskamers. Eindelijk weer een (slanke) den in huis die je kunt versieren.

Het jaar 2016 gaat wat makelaardij betreft de boeken in als een jaar waarin de woningmarkt weer flink is aangetrokken. De telefoon stond op sommige dagen roodgloeiend om bezichtigingen te plannen en de biedingen vlogen ons om de oren! Maar zoals elk jaar verwachten wij de laatste week wat meer rust op kantoor. En zoals elk jaar tegen beter weten in. De dagen rondom kerst zijn juist altijd hectisch. En gezellig. Er heerst een prettige, ontspannen sfeer en er komt bij ons op kantoor altijd veel visite in deze periode. Relaties die een kerstgeschenk komen brengen en meteen maar even koffie blijven drinken. Veel leuke aanloop dus!

Maar ook die taxatie die nog even 'snel' uitgevoerd moet worden. Of het verkoopadvies dat 'nu' plaats moet vinden omdat het prettig is om met die kennis 2017 te beginnen. Wat minder voorkomt is het op de markt zetten van nieuw woningaanbod. Mensen willen nou eenmaal geen foto met kerstboom die in april nog op Funda staat. Of met sneeuw. Alhoewel ik me dat laatste helaas amper kan herinneren. Daarom wordt de fotograaf iets minder ingezet deze periode. Echter, gezien het feit dat woningen soms slechts maar een aantal dagen te koop staan, is dat gevaar ook wel een beetje geweken.

Autootje subtiel op het aanrecht

Om tot een perfecte fotoreportage te komen is allereerst natuurlijk een goede fotograaf nodig. Die de juiste sfeerbeelden kan maken. Natuurlijk wordt er wel eens wat nabewerkt of met een groothoeklens geschoten. Maar over het algemeen presenteren wij de woning zo puur mogelijk. En makelaars worden ook steeds inventiever. Zo is er een makelaar geweest die op elke foto zijn eigen opvallende auto als miniatuur liet terugkomen op beeld. Zo stond zijn auto tussen de accessoires op de vensterbank of subtiel opgesteld op het aanrecht. Vond ik echt een leuk idee! Verzin dat maar eens. Met onze bekende Vespa scooters hadden wij dit graag bedacht! Foto's zeggen natuurlijk sowieso meer dan een ellenlange tekst. Ook in negatieve zin. Voor het geval u zich verveelt: google maar eens 'foute Funda foto's'. U weet werkelijk niet wat u ziet!

Door welke lens u het ook bekijkt: ik wens u vanaf deze plek een zeer fijne kerst en een bijzondere jaarwisseling met hopelijk dat voor u zo 'perfecte plaatje'!

Het Duurzaam Bouwloket

Jouw gemeente geeft advies over duurzaam (ver)bouwen. Foto: Pixabay

Een goed voornemen voor het nieuwe jaar: verduurzaam je woning.

De regio Gooi en Vechtstreek werkt samen met het Duurzaam Bouwloket. Daarmee wordt het voor de particuliere huizenbezitter makkelijker om bijvoorbeeld iets aan isolatie te doen. Je kunt bij je eigen gemeente terecht bij het Energieloket voor informatie over het verduurzamen van de woning. Denk aan isolatie, duurzaam verbouwen, energiebesparing of het plaatsen van zonnecollectoren. Het Duurzaam Bouwloket is een landelijke organisatie van onafhankelijke experts die de inwoners van deze regio via een website kunnen adviseren en leiden naar bedrijven die de gewenste werkzaamheden uitvoeren. Check www.duurzaambouwloket.nl.

Hup, de tuin in

Is de azalea als woonplant te groot geworden, dan kan die na de bloei buiten op een schaduwrijke, zure, vochthoudende grond uitgeplant worden. Overwinteren doet de azalea het liefst beschut in een kas of schuur met enige beschutting. Let bij de aanschaf op de rijpheid. Om er zeker van te zijn dat alle knoppen zullen bloeien, is te onrijp inkopen niet verstandig, vooral in de winter.

Corporatiebezit neemt af

Het aantal woningen in bezit van woningcorporaties is in 2014 afgenomen met ruim 9.000. Er waren in Nederland op 1 januari 2015 in totaal 2,3 miljoen corporatiewoningen.

Dit blijkt uit onderzoek over het eigendom van de woningvoorraad in opdracht van Binnenlandse Zaken, uitgevoerd door het CBS.

De totale woningvoorraad telde op 1 januari 2015 bijna 7,6 miljoen woningen. Het aantal koopwoningen was met bijna 29.000 toegenomen en het aantal woningen in bezit van overige verhuurders nam met bijna 25.000 toe ten opzichte van 1 januari 2014. Het corporatiebezit nam juist af. Dit komt vooral door een afname in nieuwbouw en door de verkoop van woningen aan overige partijen, zoals bedrijven, particulieren en institutionele beleggers.