HuizerNieuws

21 september 2017

HuizerNieuws 21 september 2017


André Kuipers hoofdact Gezondheidsfestival

REGIO Astronaut en arts André Kuipers komt donderdag 28 september naar Gooiland in Hilversum. Tijdens het zogenaamde Gezondheidsfestival - waarin de toekomst van de zorg centraal staat - geeft hij zijn kijk op de zorg van de toekomst.

Het gratis toegankelijke evenement van 15.00 tot 21.00 uur is een initiatief van de Regio Gooi en Vechtstreek, de regiogemeenten, Tergooi en de Gezondheidsstudio. Het centrale podiumprogramma tussen 15.30 en 17.15 uur, met dus ook de lezing van - volgens de organisatie 'begenadigd spreker en sterke inspirator' - Kuipers, is door middel van een lezingticket gratis te bezoeken. Deze tickets zijn online verkrijgbaar via
www.gezondheidsfestivalregiogv.nl, zolang de voorraad strekt.
Het programma is boordevol en biedt voor ieder wat wils. Belangstellenden kunnen beleven hoe het is om oud te zijn dankzij het ouderdomspak van het MBO College. De neurofitnessinstallatie van BrainHealth brengt breinprestaties in beeld. Cardioloog Karin Arkenbout en haar collega's van cardiologie brengen het hartrisico van bezoekers in beeld. De Hoorstichting komt met een speciale gehoorcheck langs.

Escape van

Tergooi en andere zorginstellingen stellen zich voor als werkgever en opleider bij de 'escape van'. In deze mobiele escaperoom ligt een speciale ontsnappingsopdracht. Het mobiele caravanpodium met foodtruck van SoundTrek dient niet alleen als Radio 3FM-studio of PinkPop-onderdeel maar komt ook hier in de Gooi en Vechtstreek.

Virtual reality

Verder nodigt huisartsenpraktijk CasaCura mensen uit voor medicatiegesprekken en virtual reality. De Stichting Vergeet-mij-liedje musiceert samen met dementerenden. HilverZorg toont innovaties uit hun dagelijkse praktijk en het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek verzorgt interactieve demonstraties. Bij de speciale zuurstofbar kan men wat zuurstof happen en doet de longarts een longinhoudtest.
Een aantal Gezondheidsfestival-bezoekers gaat na het centrale podiumprogramma met elkaar de diepte in over zorgtechnologie, big data, gedragsbeïnvloeding, mentale gezondheid, ethische dilemma's, de zorgprofessional van de toekomst, de kijk op gezondheid en gezonde opgroeiomgeving.
Begin dit jaar ondertekenden Regio Gooi en Vechtstreek, de regiogemeenten en Tergooi het convenant De Gezonde Regio. De komende jaren slaan zij de handen stevig ineen om samen met inwoners en professionals te werken aan een gezonde en vitale regio. Dit Gezondheidsfestival is het eerste wapenfeit van dit convenant en nodigt uit tot regionale samenwerking in de zorg.

Start OpMaat Academy tijdens Goois Ondernemers Festival

HUIZEN De OpMaat Academy start vrijdag 29 september tijdens het eerste Goois Ondernemers Festival. Het startsein wordt gegeven door wethouder Marlous Verbeek.

OpMaat Academy is een initiatief van Rob Reeuwijk, die bekend is van OpMaat Vergaderen. De ondernemer beschikt over vier in grootte verschillende ruimtes aan de Huizermaatweg 31 in Huizen voor flexwerken en vergaderen. Voor de (beginnende) ondernemer gaat hij, in samenwerking met trainers en coaches, op dezelfde locatie cursussen, workshops, coaching en trainingen faciliteren.

Voorproefje

Tijdens het eerste Goois Ondernemers Festival op 29 september krijgt de (startende) zelfstandige een voorproefje van de mogelijkheden die OpMaat Academy te bieden heeft. Geïnteresseerden kunnen zich tot woensdag 27 september aanmelden via www.gooisondernemersfestival.nl; er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Samen uit eten met ANBO

HUIZEN De ANBO in Huizen organiseert donderdag 26 oktober een gezellig samen uit eten voor leden en niet-leden in restaurant Dickens op de Havenstraat 315 in het Nautisch Kwartier.

Een 3-gangenmenu kost 29,50 euro per persoon. Andere combinaties zijn ook mogelijk. Aanvang van het diner is 18.00 uur.

Aanmelden

Aanmelden voor 20 oktober bij Roy Wens: 06-49 12 08 41 tussen 18.00 en 19.00 uur. Na het aantal aanmeldingen zal een tafel worden gereserveerd. Degenen die zich aangemeld hebben, krijgen daar bericht over.

Inspiratiedag VoorleesKrachten met zangtraining

Foto: Bibliotheek hlb

HUIZEN Vonne van der Meer, auteur van het Nationale Voorleesverhaal 2017, komt regioteam VoorleesKrachten 't Gooi inspireren op de jaarlijkse Inspiratiedag voor het regioteam dat voorleest in woonzorghuizen. Deze vindt op woensdag 27 september plaats in de bibliotheek Huizen. Zij vertelt over haar boeken en ervaring met voorlezen aan ouderen. Judith Kamerman, zangeres en zangdocent, geeft een korte samenvatting van de zangtrainingen die zij afgelopen voorjaar gaf aan het team VoorleesKrachten als extra instrument bij het voorlezen. Daarnaast zijn er twee workshops te volgen. Er wordt een socialmediaworkshop gegeven en een workshop over het gebruik van de onlinecatalogus. Zie ook bibliotheekhlb.nl voor meer informatie over het project.

Alzheimer Café

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Het Alzheimer Café dat altijd in Laren werd gehouden, wordt vanaf vanavond elke derde donderdag van de maand voortgezet in de Brassershoeve.

3

Alzheimer Café uit Laren wordt vanavond overgedragen aan Huizen

Elke derde donderdag van de maand bijeenkomst in de Brassershoeve

Het Alzheimer Café dat altijd in Laren werd gehouden, wordt vanaf vanavond elke derde donderdag van de maand voortgezet in de Brassershoeve.

Lucie Leemans van de Brassershoeve zal de gasten van het Alzheimercafé met open armen ontvangen. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het eerste Alzheimer Café wordt vandaag, op donderdag 21 september, Wereld Alzheimerdag, gehouden in de Brassershoeve aan de Waterstraat 2. De inloop start om 19.00 uur en het programma begint om 19.30 uur. Het café zal daarna elke derde donderdag van de maand gehouden worden.

Voorheen werd het café in Laren gehouden, maar daar liepen de bezoekersaantallen terug. "De locaties waar we zaten, waren er niet zo geschikt voor", zegt Ton Koot, die al acht jaar verbonden is aan het Alzheimer Café in Weesp.

Ter gelegenheid van de overdracht van het café van Laren naar Huizen en de BEL-gemeenten zijn beide wethouders die gezondheid in hun portefeuille hebben aanwezig. De Larense wethouder Leen van der Pols draagt het Alzheimer Café over aan wethouder Janny Bakker. Vervolgens zullen twee gasten van het café vertellen over hun ervaringen met het café en welke meerwaarde dat voor hen heeft. Daarna is er een optreden van Rose en Rouge uit Baarn die het levenslied vertolken.
Ton Koot legt uit wat gasten van het Alzheimer Café in zijn algemeenheid mogen verwachten: "Als je binnenkomt word je ontvangen door de gastheren en -vrouwen. Ik ben dat in Weesp. In Huizen vervullen onder anderen Wilma Wedman, Cees Croes en Henk Jolink deze taak. Het is best spannend voor mensen om een eerste keer te komen en we proberen ze zo goed mogelijk op te vangen en ze zich snel thuis te laten voelen."
Het café is voor iedereen die iets met alzheimer te maken heeft. "Vaak zijn dat mantelzorgers, vrienden of kinderen van iemand die alzheimer heeft. "Ons streven is om het Alzheimer Café ook aantrekkelijk te maken voor mensen met - beginnende - dementie. Als iemand met dementie een vraag stelt, dan is dat er wel vaak een uit het hart."
Na de inloop begint het programma. De gastheer of -vrouw introduceert de gast, interviewt deze of de gast geeft een presentatie. "De gastheer let dan op de tijd en coördineert de vragen uit de zaal. Een kleine commissie bereidt de cafés voor."
Het programma voor het café in Huizen staat voor de komende bijeenkomsten al vast. Op 19 oktober is het onderwerp 'Gezonde hersenen versus beschadigde hersenen in de praktijk', op 16 november 'Feestdagen en dementie' en op 21 december 'Casemanagement; wat is het en waartoe dient het?'.
Ton legt uit dat dementie een verzamelnaam is voor verschillende ziekten die met de hersenen te maken hebben. "Je hebt verschillende vormen. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende. In de cafés is aandacht voor alle vormen van dementie."

'Het café is voor iedereen die iets met alzheimer te maken heeft'

Gedrag

Tijdens het café zitten de gasten gezellig aan tafeltjes rondom de gast. Er is ook altijd ruimte voor vragen. "Onderwerpen die veel aan bod komen zijn gedrag en communicatie. Ik merk dat als je meer begrijpt van de ziekte, je er beter mee om kunt gaan. Dat hoor ik, maar dat weet ik ook uit eigen ervaring. Mijn vader had alzheimer. Zo'n open vraag als 'wat wil je eten?' was voor hem veel te confronterend. Ik leerde dat ik hem gerichte vragen moest stellen om hem niet in verlegenheid te brengen."
Omgaan met iemand met alzheimer kan soms ook wrijving opleveren. "Er is iemand die het mooi heeft gezegd: 'Wil je gelijk of wil je geluk?' Mensen met Alzheimer weten het niet meer zo goed. Als je je gelijk wilt hebben, zeg je dat hun verhaal niet klopt. Als je geluk wilt hebben, ga je erin mee. Liegen is nooit de oplossing. Je weet maar nooit wat iemand zich nog herinnert. Bovendien is het niet integer. Afleiden en daarmee het gesprek naar een ander onderwerp leiden, is veel respectvoller."

Onderwerpen die veel aan bod komen zijn gedrag en communicatie

Kijk voor meer informatie op: dementievriendelijkgooi.nl.

9 / 12

Jubileumconcert van het Goylants Kamerkoor zaterdag in de Sint Vituskerk in Blaricum.

Vrijdag 22 september

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Geen thema, wel gezellig bijkletsen en onze ervaringen en tips delen. Alle (a.s.) ouders met kinderen tot 4 jaar zijn van harte welkom!

Onvergetelijk Singer

1430 uur | Singer Laren

Onder deskundige leiding in kleine groepen genieten van kunst. Bestemd voor mensen met (beginnende) dementie, hun mantelzorgers en belangstellenden.

Zaterdag 23 september

Proefles baby zwemmen

1400 uur | Sportinstituut Rebel Huizen

Voor baby's van 3 tot 12 maanden. Lessen in het Engels. Reserveren, bel 020-2338459 of e-mail bubbles@waterbabies.nl.

Megasale

11.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De opbrengsten komen ten goede aan het wijkcentrum en de geef-en-neemwinkel.

Nazomerwandeling

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De wandeling start bij het Huizer Museum aan de Achterbaan 82 te Huizen. Kosten € 4,- per persoon, aan de balie van het museum te voldoen.

Goylants Kamerkoor

20.15 uur | Sint Vituskerk Blaricum

Jubileumconcert van het Goylants Kamerkoor in samenwerking met Blaaskwintet Dwarl. Het thema van het concert is 'Traditie en Vernieuwing'.

Zondag 24 september

One Day Wedding

12.00 uur | Fletcher De Kalkovens Huizen

Een inspirerende dag vol tips, tricks en informatie voor aanstaande bruidsparen. Meer dan 30 vooraanstaande leveranciers uit de trouwbranche staan te popelen om je te voorzien van de nieuwste tips en trends.

Zondag 24 september

Theater Draad

1500 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

De feestelijke opening van ons culturele seizoen met Theater Draad. Theater Draad maakt terugspeeltheater, een vorm van improvisatietheater die gebruikmaakt van verhalen uit het publiek. De acteurs en muzikanten zetten dat ter plekke om in theater.

Generation Praise

19.00 uur | Zenderkerk Huizen

Start jubileumseizoen Generation Praise. Worship & praisedienst met als thema 'Celebrate the Return of the Lords Ark'. Spreker is Robert van Harten.

Maandag 25 september

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Wijkcentrum De Draaikom Huizen

Rechtswinkel Huizen stelt zich ten doel om laagdrempelige hulp te verlenen bij juridische en/of sociaal-juridische problemen aan inwoners van Huizen en omgeving. Wij vragen voor ons juridisch advies een vergoeding van € 4,-.

Kunstcollecties

19.30 uur |'t Vuronger Huizen

In deze cursus van vier lessen wordt ingegaan op de collecties van Museum More, Voorlinden, De Pont en het Bonnefantenmuseum. De cursusprijs is € 60,-. Aanmelden via diana.kostman@gmail.com.

Dinsdag 26 september

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Ondernemers ontmoeten

15.00 uur | Theater De Boerderij Huizen

Fortune Coffee pakt op Nationale Koffiedag uit met een netwerkevenement waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Sebastiaan Smits: "We zorgen voor een goed inhoudelijk programma waardoor iedereen nieuwe contacten opdoet." fortune.nl/koffiedag-gooi/.

Lezing Laurens ten Kate

20.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Beelden zijn minstens zo belangrijk als woorden en teksten. De digitale media versterken deze ontwikkeling. Maar beelden zijn meer dan boodschappen waardoor we geïnformeerd worden, ze zijn meer dan producten die we consumeren.

Woensdag 27 september

'Stabat Mater' van Pergolesi

20.00 uur | St Jans Basiliek Laren

Uitgevoerd door countertenor Maarten Engeltjes, de sopraan Rosemary Joshua, ensemble PRJCT olv violist Riccardo Menasi. De toegangskaarten kosten € 59,50 (eerste rang) en € 49,50 (tweede rang), inclusief programmaboekje, pauzedrankje en € 2,50 administratiekosten. U kunt uw kaarten via de Nationale Theaterkassa bestellen. Georganiseerd door de Stichting Laren Klassiek.

Eenzaamheid voorbij door digitaal contact

14.00 uur | Brinkhuis Laren

De eenzaamheid voorbij: Wat kan de pc, tablet of smartphone hierin voor u betekenen? De bijeenkomst richt zich op iedereen die angst voor of weerstand tegen digitaal contact voelt, terwijl dit juist een hele leuke, verrijkende aanvulling op 'gewone' contacten kan zijn.

Film 'Lady Macbeth'

19'30 uur | Brinkhuis Laren

Drama, 89 minuten. Regie: William Oldroyd. Met: Florence Pugh, Christopher Fairbank en Cosmo Jarvis. Entree: € 5,-. Reserveren online via www.hartvanlaren.nl of tel. 035-751 3991.

27 september
tot 2 oktober

Circus Sijm

15.30 uur | Evenemententerrein Huizen

Circus Sijm presenteert haar nieuwe voorstelling: 'De Toekomst van de Historie'. Evenemententerrein IJsselmeerstraat. www.circussijm.nl.

Donderdag 28 september

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. Daarnaast beschikken wij over moderne apparatuur en software om oplossingen te demonstreren. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Kunst en 3D printen

20.00 uur | De Blaercom Blaricum

Kunstenares Barbara Houwers vertelt in haar lezing bij Volksuniversiteit Het Gooi hoe haar objecten in 3D-print zijn ontstaan. Meer informatie en inschrijven: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Vrijdag 29 september

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok

Vandaag de bekende geef-en-neemshop: De Snuffelkast. Men kan kinderkleding inleveren en tegen een kleine vergoeding kinderkleding en speelgoed meenemen. Alle (a.s.) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom!

Annie's Theater Toko

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Een hele avond comedy, cabaret, muziek en ouderwets lachen onder de bezielende en soms zinderende leiding van de charmante, maar goed­gebekte, kranige directri­ce Annie. Artiesten: Gerard Wortel, Marjolein Meijers, Mars Teunisz en Dorine Wiersma.

Maak een wensenlijst voor Open Huizen Dag

Duizenden huizen te bekijken zonder afspraak

De deelnemende woningen zijn te bezichtigen tussen 11.00 en 15.00 uur. Foto: NVM

Duizenden huizen kunnen volgende week zaterdag (30 september) worden bezichtigd op de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dit is een uitgelezen moment voor potentiële kopers om het huis van hun dromen uit te zoeken.

Voor verkopers is het daarentegen een goed moment om te zien hoe hun huis in de markt ligt.

Eerst kijken op Funda

Op de website van Funda kun je zien welke verkopers meedoen aan deze NVM Open Huizen Dag (voorheen de Open Huizenroute).
Belangstellenden kunnen de deelnemende woningen bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur. Dit is geheel vrijblijvend en er hoeft dus van tevoren geen afspraak te worden gemaakt. Gewoon een kwestie van aanbellen. De eigenaren van de huizen zijn aanwezig om hun ervaringen uit te wisselen met belangstellenden.

'Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is'

Tips van NVM:

De NVM adviseert belangstellenden goed voorbereid op pad te gaan. Hieronder een aantal tips:
* Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
* Bekijk de financiële mogelijkheden.
* Oriënteer op Funda naar woningen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag en in aanmerking komen qua prijs en locatie.
* Bekijk het liefst al voor de Open Huizen Dag de omgeving. Hoe ziet het er 's avonds uit?
* Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen.
* Stippel een handige route uit.
* Beperk het bezoek tot een maximumtijd.
* Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is.

Handige checklist

De meeste deelnemers zullen van de mogelijkheid gebruikmaken om meerdere huizen te bezichtigen. Maar hoe meer huizen je ziet, des te groter de kans dat je na afloop de kenmerken van de bekeken woningen door elkaar haalt.

Op nvm.nl is een handige checklist te vinden die je een paar keer kunt uitprinten en meenemen. Dit bezichtigingsverslag kun je ter plekke steeds invullen, zodat je na afloop per woning alle plus- en minpunten op een rijtje hebt staan.

Column

Kleur van het Jaar

Foto: Marieke van Veen

Afgelopen week maakte Flexa de Kleur van het Jaar 2018 bekend. In een onvoorspelbare tijd hebben we steeds meer behoefte aan huiselijkheid, zeggen ze. Heart Wood is de perfecte kleur voor deze trend door de geruststellende en rustige werking. Heart Wood is een kleur die zich 'aanpast' aan de andere kleuren en wekt door de combinatie met verschillende kleuren steeds een ander gevoel op.

Vrouwelijke touch

Een verrassende en vrouwelijke kleur die in mijn ogen toch wel echt uitgesproken is - juist door z'n vrouwelijke touch. Heeft Flexa misschien daarom ook voor deze kleur gekozen, als tegenhanger van de kleur Denim Drift (de kleur van 2017)?

Combineren

Ik zou Heart Wood combineren met wit, crème, beige en grijze tinten en ik zou 'm niet snel toepassen met harde kleuren… Hoewel deze oudroze, taupe, mauve-achtige tint (waren we daar eigenlijk al niet een beetje klaar mee?) ook weer spannend kan zijn met oker. Voor mij zou de combinatie met blauw, petrol of groen te hard zijn. Hoe zou jij de kleur van 2018 combineren?

Politiek blijft worstelen met nieuwbouw op Neuweg 100

Hilversum Het plan voor Neuweg 100 is aangepast, maar of het daarmee ook beter is, is voor zowel de politiek als de boze omwonenden niet duidelijk.

Op het bedrijventerrein moeten vijf nieuwe huizen komen. Omwonenden vinden het plan echter te kolossaal. Ze vrezen minder zonlicht en aantasting van hun privacy. Ontwikkelaar Samen Thuis werd teruggestuurd naar de tekentafel en heeft het plan toen enigszins gewijzigd. Of dit nieuwe plan groen licht krijgt, is aan de gemeenteraad.

Verleiding

LAREN Woonmagazine Residence maakt zich op voor haar jaarlijkse fair. Als locatie is dit keer gekozen voor het Singer Museum in Laren. Van 28 september t/m 2 oktober kunnen de lezers zich onderdompelen in een door de beursdeelnemers ontworpen boutiquehotel. Het blad belooft de consument een bezoek vol verleidingen.

Vrije sector weer duurder

De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn in de eerste helft van 2017 opnieuw gestegen. Gemiddeld betalen huurders bij een verhuizing 6,9% meer per m² dan vorig jaar. In de grote steden is de prijsstijging per m² nog veel groter. Dit blijkt uit huurmarktcijfers over de eerste helft van 2017. Volgens Vastgoedmanagement Nederland en de Nederlandse Vereniging van Makelaars zijn structurele maatregelen nodig om het aanbod vrijesectorhuurwoningen te vergroten.