Nieuwsblad voor Huizen

7 september 2017

Nieuwsblad voor Huizen 7 september 2017


Kermis: let op met nepwapens

HUIZEN De kermis is weer in Huizen op de Naarderstraat vanwege de Huizerdag. Tot en met zaterdag kan jong en oud zich er vermaken. De politie waarschuwt op haar Facebookpagina wel voor nepvuurwapens die gewonnen kunnen worden.

De politie geeft aan dat de meeste wapens die gewonnen worden een CE-keurmerk hebben en dat je die thuis mag hebben. "Maar wees verstandig. Ga er niet mee staan zwaaien buiten en laat 'm gewoon thuis. Het verschil tussen echt en nep is moeilijk te zien, zelfs voor kenners. Ga je er toch mee de straat op of neem je hem bijvoorbeeld mee naar school, dan loop je het risico dat wij ingrijpen", waarschuwt politie Huizen.

Twijfel

"Bij twijfel over echt of nep nemen wij het zekere voor het onzekere. We zullen onze vuurwapens (hartstikke echt en doorgeladen) op je richten. Dat is een situatie die niemand wil, zeker niet als het achteraf om een stuk speelgoed blijkt te gaan."

Wegbergen

De politie verwijst daarbij naar de pagina vraaghetdepolitie.nl, waar onder het kopje 'Wapens' ook een speciale pagina te vinden is over nepwapens. Hier staan antwoorden op de meest gestelde vragen over nepwapens. Winnaars kunnen in ieder geval beter zelf ook het zekere voor het onzekere nemen en hun gewonnen wapen goed wegbergen.

Lichaam gevonden water Huizermaatweg

HUIZEN Een voorbijganger heeft vrijdagmorgen in het water aan de Huizermaatweg een lichaam aangetroffen. De politie zette direct de plek af en deed onderzoek.

Het levenloze lichaam werd vrijdag rond 7.30 uur ontdekt. Op Facebook plaatste de politie al vrij snel een bericht. "Omdat de identiteit en toedracht op zo'n moment nog volslagen onduidelijk zijn, wordt de plek behandeld als plaats delict. We hebben namelijk maar één keer de kans om goed sporenonderzoek te doen, dus wordt van het ergste uitgegaan. Dit zijn standaardprocedures en het zegt nog helemaal niets over de daadwerkelijke toedracht. Zodra het mogelijk is zullen wij berichten over de identiteit van de persoon en of wij rekening houden met een misdrijf of niet. Tot die tijd willen we u vragen terughoudend te zijn in het suggereren van namen of adressen, aangezien familie nog ingelicht moet worden."

Geen misdrijf

Later kon de politie melden dat het om een 48-jarige Huizer ging. Er zijn geen aanwijzingen gevonden van een misdrijf.

Spetterend afsluitingsfeest zwembad Sijsjesberg

Foto: Bastiaan Miché

HUIZEN Zwembad Sijsjesberg heeft zaterdag het seizoen afgesloten met een spetterend afsluitingsfeest. Het bad is nog tot en met zondag open, maar sluit dan weer de deuren. Ondanks de matige zomer heeft het zwembad een goed seizoen gehad. Het zwembad heeft ongeveer net zo veel bezoekers gehad als vorig jaar.

21

Wijkcentrum Meentamorfose

Foto: Bob Awick

In de serie over buurthuizen deze keer de Meentamorfose met het project 'Om de hoek'.

12/13

Overblijfkracht op basisschool
Tijdens de lunch zorg je voor een gezellige en rustige sfeer in de klas. Je stimuleert de kinderen bij het opeten van hun broodjes. Tijdens het eten kan er een boekje worden voorgelezen. Na het eten wordt er buiten gespeeld. Op het schoolplein houd je toezicht op de kinderen en vinden zij het leuk als je een spelletje met ze meespeelt. Na het overblijven laat je het klaslokaal weer netjes achter. Je bent minimaal 23 jaar oud, bent op maandag, dinsdag en/of donderdag beschikbaar tussen 11:45 en 13:15 uur. Per keer ontvang je een vergoeding van € 10,- Contact: Laura van Helden, tel. 035-7200300 of lvanhelden@kinderopvanghuizen.nl

Ruwe bolster, blanke pit
Op dagbesteding "de Boshoeve" van Sherpa zijn cliënten druk bezig met het kloven en zagen van hout en ander zwaar buitenwerk. Jij ondersteunt de begeleiders tijdens deze werkzaamheden en de cliënten. Je vindt het prettig om buiten te werken met hout en gereedschap, hebt voldoende spierkracht om zwaar tilwerk te doen en gaat graag om met mensen met een verstandelijke beperking. Je werkt met een enthousiast team van begeleiders en wordt persoonlijk ondersteund. Contact: Christine Gemke, maatschappelijkeinzet@sherpa.org
Klusjesman of vrouw!
Je zorgt voor het onderhoud van het terrein van Het Spookbos zoals o.a. schilderwerkzaamheden, onderhoud aan gebouwen en appartementen en tuinonderhoud. Je werkt in een relaxte omgeving en werksfeer mede door de aanwezigheid van dieren en andere collega-vrijwilligers. Stichting Het Spookbos in Eemnes biedt de mogelijkheid om op een speelse manier met dieren en natuur om te gaan. Je bent technisch, hebt groene vingers en bent een dierenvriend. Contact: Leonieke Vos, tel. 035 - 538 00 61 of administratie@spookbos.nl

Horeca en keukenhulp
Heb jij ervaring in de horeca of wil je dit graag leren? Bij Wolfskamer Wintersport ben je van harte welkom om te helpen in het café. Je helpt de kok in de keuken met het maken van tosti's, doet de afwas en serveert bestellingen uit aan tafel. Bij drukte help je met het schenken van koffie en thee. Je bent flexibel inzetbaar, fysiek in goede conditie en staat mensen vriendelijk te woord. Met gezellige gasten, leuke collega's en een ontspannen sfeer is iedere dag weer een feestje! Contact: Wilma Brasser, tel. 035-5261709 of apresski@wolfskamer.nl

Weerbericht

Sterk wisselvallig en winderig, vrij koel

Op 1 september is de meteorologische herfst begonnen. Vorig jaar verliep de eerste helft van september compleet nazomers met op veel dagen temperaturen van meer dan 25 graden. Dit jaar gaat het septemberweer de andere richting op. Een actieve oceaandepressie trekt naar het Noordzeegebied. Er komt een stevige westcirculatie op gang. De kans op regen neemt toe.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag begint het te regenen. Overdag blijft er veel bewolking met perioden met regen. De zuidwestenwind trekt aan tot (vrij) krachtig. De maximumtemperatuur komt uit op 17 graden. Ook in het weekeinde is het koel en onbestendig. Af en toe schijnt de zon, maar de bewolking overheerst meestentijds. De kans op enkele buien is vrij groot. Er blaast daarbij een stevige zuidwestenwind. De temperatuur houdt het bij 16 à 17 graden voor gezien.

Trend na het weekeinde

Een stevige (zuid)westelijke stroming houdt het weer in zijn greep. Maandag regent het enige tijd met veel wind, daarna wisselen buien en enkele opklaringen elkaar af. Het is koel met een maximum van 16 à 17 graden. De normale waarde voor begin september bedraagt 20 graden.

Weetje

De maand augustus was vrij koel (17.2 graden tegen 17.5 graden normaal) en tamelijk nat - met in onze regio 80 mm tegen 70 mm normaal - en iets aan de sombere kant. De zomer van 2017 was in zijn geheel warm en nat. Het aantal zonuren was normaal. Juni was de beste maand met de meeste zon en zomerse dagen. Juli en augustus waren wisselvalliger en minder zonnig.

Zondag 10 september
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9:30u W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10:30u H.Mis (Engels); 19:30u H.Lof (Engels)
Hervormde Oude Kerk: 9:30u P.M. van 't Hof; 18:30u B.E. Weerd
Hervormde Nieuwe Kerk: 9:30u G. Lustig; 17u Geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9:30u F. Wijnhorst; 14:45u P.M. van 't Hof – Aangepaste dienst
Hervormde Meentkerk: 9:30u B.E. Weerd; 17u G.J. Roest
Hervormde De Brug: 10:30u Evangelist J. Verkerk
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9:30u H. Buitink; 18:30u Kand. W.J. Korving
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11:30u en 19u A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10u G.W. Oostermann – Heilig Avondmaal
Protestantse Goede Herderkerk: 10u G.C. de Vries
Protestantse Oosterlichtkerk: 10u R. Abma
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9:30u W.Q. Hoorn; 17u Geen dienst
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9:30u J. Markus – Startzondag; 17u P. Boonstra – Gezamenlijke dienst met de Geref. Kerk Vrijgem. Ichtuskerk
Christengemeente: 10u Hans Griffioen; Pinkstergemeente: 10u Kerkdienst'; Baptistengemeente (in Aula Erfgooierscollege): 10u Mark Zeldenrus; Evangelische Gemeente (in Wijkcentrum Holleblok): 10u Kerkdienst; Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10:30u Kerkdienst
Thousand Hills (in Aula Huizermaatcollege): 10:30u Kerkdienst; Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10:30u Geen dienst
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10u Samenkomst

Samenstelling Armando Krijnen

Foto: Ab Walet

Ze zeggen dat ik een rover ben, een rat! Ik ben zeker niet de enige. Onder de mensen ken ik er meerdere. Velen waarvan je het niet zou vermoeden. Sommige hebben een net pak aan. Veelal ook een pet op. Vaak meerdere petten zelfs. Pakken wat ze pakken kunnen, voor de heb. Als ze tegen de lamp lopen weten ze van niets. Een eekhoorn moet zijn kostje bij elkaar scharrelen. Voor zichzelf en zijn jongen.

Gemeente zet vraagtekens bij veerdienst naar Almere

Initiatiefnemer Johann Krijger verbaasd over memo aan raad

Johann Krijger is al een tijd bezig met het starten van een veerdienst tussen Huizen en Almere. De gemeente geeft het een kans, maar zet er ook vraagtekens bij.

Start er in februari 2018 nu wel of geen veerdienst naar Almere? Foto: Bob Awick

HUIZEN Wethouder Marlous Verbeek heeft in een memo aan de gemeenteraad voor de commissie Fysiek Domein van 13 september laten weten dat de gemeente een positieve grondhouding heeft ten opzichte van plannen van Johann Krijger om met de Huizer Express een veerverbinding te starten tussen Huizen en Almere. Tegelijkertijd zet zij er ook vraagtekens bij. "Nu moeten wij de voorzichtige conclusie trekken dat het allemaal niet heel kansrijk is", staat in dezelfde memo. Krijger is verbaasd dat de wethouder nu iets communiceert: "We hadden afgesproken om pas in februari 2018 iets naar buiten te brengen."

Krijger wil zich ook aan die afspraak houden, maar wil wel kwijt dat hij alles in het werk stelt om tot een succesvolle afronding te komen en inderdaad te starten met een veerdienst. "Er moet ook nog politieke besluitvorming plaatsvinden en daar zit ik ook op te wachten, maar ik wil in ieder geval wel laten weten dat mijn doelstelling nog steeds dezelfde is als die altijd is geweest."

Huizer Express

Huizer Express zou volgens initiatiefnemer toerisme kunnen trekken

Onder de naam Huizer Express wil Krijger de veerdienst naar Almere opzetten. Hierover heeft hij ook contact gehad met de gemeente en in april dit jaar heeft de PvdA-fractie over dit initiatief vragen gesteld naar aanleiding van een brief die de initiatiefnemer naar de raad had gestuurd. Hierin zet hij uiteen dat er door de Huizer Express met diverse horecaondernemers, waaronder de Haven van Huizen, CornelisZ en het Fletcher restaurant en hotel contact is geweest over het gezamenlijk aantrekken van toerisme naar Huizen en met name het Nautisch Kwartier.
"Wij als Huizer Express zouden daarin een goede rol kunnen spelen door o.a. rondvaarten en toeristische veerdiensten aan te bieden op het Gooimeer tussen bijvoorbeeld Almere Haven en Spakenburg. Tijdens onze gesprekken met eerdergenoemde ondernemingen blijkt hier zeker een behoefte voor te bestaan", staat in deze brief.
Een brief die door Krijger geschreven werd, omdat er geen doorlopende vergunning werd verleend voor een ligplaats in de werkhaven, "terwijl er wel plek is voor cruisevaart. Binnen de passagiersvaart is algemeen bekend dat hier de plaatselijk horeca geen enkel profijt van zal trekken. Immers hebben de passagiers all- in betaald voor de cruise en zal men geen gebruikmaken van de plaatselijke horeca-hotelmogelijkheden zoals worden aangeboden in het Nautisch Kwartier. En juist dit is een van de factoren waarom juist de samenwerking met ons en de ondernemers wel een succes zou kunnen worden. Het enkel afmeren om passagiers uit te schepen is wat niet werkt. Juist de haven én haar faciliteiten hebben een gezicht nodig en een plek waar men de moeite voor neemt om daarheen te komen. Water en rondvaarten is zo'n reden. Geachte raadsleden, wij willen de moeite, de tijd nemen, en investeringen doen om het toerisme te bevorderen, maar daar hebben wij uw hulp, besluiten, bij nodig", vervolgt de brief.
Wethouder Verbeek liet toen weten dat de wens om doorlopend aan te mogen leggen aan de oostelijke zijde van de steiger in onderzoek zou worden genomen.

Februari 2018

In de memo waar zij nu vraagtekens zet bij de veerdienst, laat de wethouder de laatste stand van zaken weten. Hierin meldt zij dat in een gesprek medio juli wel duidelijk is geworden dat de heer Krijger voorlopig geen commerciële vaartochten met passagiers gaat starten vanuit de haven. "Al met al achtten wij de aanvankelijk door de heer Krijger geuite voornemens de moeite waard om dit vanuit een positieve grondhouding een kans te geven. Nu moeten wij de voorzichtige conclusie trekken dat het allemaal niet heel kansrijk is. Niettemin stellen wij de heer Krijger nog steeds in de gelegenheid om te starten met een veerdienst, die - naar zijn streven - dan februari 2018 moet starten (met een ondernemersplan). Uiteraard zullen wij een eventueel vervolg toetsen aan de geldende regelgeving voor beroepsvaart. Gelet op de huidige status van de initiatieven zien wij geen grondslag meer voor het laten innemen van een ligplaats aan de middensteiger met een regulier plezierjacht buiten de havenregels om. We hebben dan ook de heer Krijger inmiddels verzocht de gemeentelijke (werk)haven te verlaten."

Boekje Borre voor 681 kleuters

HUIZEN De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat 681 kleuters in Huizen tijdens hun eerste schoolweken een exemplaar krijgen van het splikspinternieuwe boek 'Borre en het stekelvarken'.

Het boek is een kleine bijdrage aan de stimulering van de taalontwikkeling bij kleuters. Het thuis voorlezen van boeken kan hier een belangrijke rol in spelen. In heel Nederland krijgen ruim 350.000 kleuters dit voorleesboek mee.

Ruim honderd

Schrijver Jeroen Aalbers en illustrator Stefan Tijs hebben na elf jaar samenwerking ruim honderd Borre-boeken op hun naam staan. Er is inmiddels een hele generatie basisschoolkinderen opgegroeid met de avonturen van het vrolijke ventje in het rood-wit gestreepte shirt.

Stekelvarken

Met hun nieuwste creatie 'Borre en het stekelvarken' hebben ze opnieuw een boek gemaakt dat veel kinderen zal laten genieten van hun 'verhaaltje voor het slapen gaan'.

Verlenging sponsoring Connect en open dag s.v. Huizen

HUIZEN S.v. Huizen meldt dat het enorm blij is dat Connect doorgaat als hoofdsponsor. "Het technisch bemiddelingsbureau is al vele jaren een belangrijke steun voor ons", aldus voorzitter Sjaak Veerman aan de vooravond van de open dag van de club op 9 september.

"Steunen van een sportvereniging als s.v. Huizen past heel goed bij ons. Sporters willen succesvol zijn en beter worden. Naast inzet, talent en discipline is techniek heel belangrijk. Mooie parallel met ons bedrijf", laat Marc Meijer, directeur van Connect weten.

Open dag

De voetbalclub start zo het nieuwe seizoen goed en trapt zaterdagochtend 9 september het nieuwe voetbalseizoen af.

Van 9.30 tot 12.30 uur staan er informatiekramen en zijn er diverse activiteiten.

Opgeven kan via opendag@svhuizen.nl en het programma staat op svhuizen.nl.

Ruim twee ton subsidie hulp verwarde personen 't Gooi

In augustus was er een gijzeling op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

HUIZEN De Gooise gemeenten krijgen gezamenlijk 234.000 euro voor twee jaar van het Rijk om incidenten met verwarde personen al in een vroeg stadium te kunnen voorkomen. Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want namens zijn collega-wethouders in de regio.

"Met deze subsidie wordt een impuls gegeven aan de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag", meldt hij.

Afspraken
Al voor de zomer maakten de regiogemeenten met verschillende partners in de regio afspraken om mensen met verward gedrag te beschermen en op te vangen en daarmee het aantal incidenten rondom deze mensen terug te dringen. Het gaat daarbij om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor zij zichzelf en/of anderen in gevaar kunnen brengen. In de Gooi en Vechtstreek ging het in 2016 om 861 meldingen en dit aantal stijgt jaarlijks.

Doel is het aantal incidenten met verwarde mensen terug te dringen

Met de samenwerking én de subsidie willen de Gooise gemeenten onder andere de verschillende (hulpverlenings)ketens op elkaar afstemmen, professionals bijscholen inzake psychiatrische hulpverlening en de cliënt en zijn naasten beter betrekken bij zijn hulpverlening. Verder staat 24/7 toezicht op de agenda, net als de uitbreiding van beschermd wonen en de sociaal-medische zorg voor dak- en thuislozen.
Volgende maand moet duidelijk zijn hoe de aanpak in deze regio verloopt.

Hein Veerman

Voorzitter Stichting Sportplatform Huizen, 36 jaar, van 1980 tot 1998 en van 2013 tot nu in Huizen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als programmamanager Clubontwikkeling bij NOC*NSF."

Wat heb je zelf met sport?
"Ik sport al m'n hele leven, eerst om te winnen, later vanwege de gezelligheid, nu om fit te blijven."

Waarom is sporten belangrijk?
"Sporten is niet alleen leuk om te doen; het is ook goed voor je gezondheid, je leert winnen en verliezen en het is goed voor de sociale cohesie in de samenleving."

Wat doet het Sportplatform?
"Sportclubs in Huizen helpen meer Huizers aan het sporten en bewegen te krijgen."

Meest memorabele sportmoment?
"Champions League-winst van Ajax in 1995."

Waarom doe je vrijwilligerswerk?
"Ik wil iets bijdragen aan de omgeving waarin ik woon en leef."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De eng en heuveltjes richting Oud Naarden met Eukeberg en Aalberg, het zeepad."

Huizen mist nog ...?
"Aanbod voor jonge kinderen waarmee zij een jaar lang met meerdere sporten kennis kunnen maken (i.p.v. elke club 1 sport en 1 lidmaatschap)."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Film/cultureel festival op de route van Oude Haven naar Oude Dorp óf een groot hardloopevenement."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Bungeejumpen, te verschrikkelijk angstaanjagend."

Wat is je favoriete spreuk?
"Leer van gisteren, geniet van vandaag, heb oog voor morgen."

Waar maken we je wakker voor?
"Een lekker sateetje en belangrijke sportwedstrijden."

Leefbaar Huizen wil dat gemeente Huizer skûtsje koopt

HUIZEN Het Huizer skûtsje Ludgerdina Smeltekop staat te koop. Eigenaar Andries Honing wil haar verkopen. "Ik ben bijna zeventig en het is nu welletjes", aldus Andries. Leefbaar Huizen wil echter dat het schip voor Huizen behouden blijft en dient tijdens de raadsvergadering van 28 september een voorstel in om het skûtsje aan te kopen.

"In de ideale situatie zou het geweldig zijn als de Botterstichting het onderhoud voor haar rekening zou nemen", aldus de partij. Andries Honing vindt het volgens Leefbaar Huizen een geweldig idee. "Skûtsjes in originele staat en geschikt voor wedstrijden zoals het IFKS-skûtsjesilen zijn zeldzaam", weet hij. "Ze brengen vaak veel op. De Ludgerdina Smeltekop is in uitmuntende staat. Als de Botterstichting het onderhoud op zich zou willen nemen dan hebben ze daar niet veel werk aan. Als je het vergelijkt met wat een reparatie van een botter kost is het onderhoud van het ijzeren skûtsje peanuts. Als de gemeente de motie van Leefbaar Huizen omarmt, dan wil ik de boot voor 50.000 euro aan de gemeente afstaan. Dat is een heel schappelijke prijs. Maar het is me wel wat waard als de Ludgerdina hier blijft. Zij vertegenwoordigt Huizen al dertig jaar tijdens wedstrijden en wint regelmatig prijzen." Leefbaar Huizen vindt de aankoop van het skûtsje door de gemeente meer dan gewenst, ook gezien de pogingen van de gemeente om het toerisme naar het dorp aan te trekken en de belangrijke rol die het Nautisch Kwartier met zijn Botterwerf hierbij speelt.

Lucky Ajax wint met 9-3 van Oud Huizen 1

Foto: Bastiaan Miché

HUIZEN Lucky Ajax heeft vrijdagavond Oud Huizen 1 met 9-3 verslagen. De wedstrijd werd gespeeld in het kader van het 90-jarig jubileum van de club. Bij Lucky Ajax speelden onder andere John Bosman, Kiki Musampa, Sjaak Swart, Simon Tahamata, Aron Winter en Richard Witschge. Voor Oud Huizen 1 tekenden Raymond Kolder en Arthur van Metelen (2x) voor de doelpunten.


Zilveren Camerawinnaar Eddy van Wessel bij Het Gooisch Fotografie Café

Helen Hofman: 'We willen mensen met fotografie verbinden'

Eddy van Wessel is de eerste gast van Het Gooisch Fotografie Café van De Gooische Fotoschool. Wat en wie zit er achter het idee van dit café?

Helen Hofman en Marc Pols in het café van het pop-up-Kunstkantoor, waar zij 23 september voor het eerst een fotografiecafé houden. Foto: Bob Awick

HUIZEN De Gooische Fotoschool start 23 september om 15.00 uur met het eerste Het Gooische Fotografie Café in het pop-up-Kunstkantoor aan de Kerkstraat in het voormalige postkantoor. Speciale gast is Eddy van Wessel. "Hij was toevallig rond die tijd in Huizen en wij hebben hem kunnen strikken", vertelt Helen Hofman enthousiast. Samen met Marc Pols runt zij De Gooische Fotoschool, die achter dit initiatief zit. "We willen mensen met fotografie verbinden met dit café", legt ze uit.

Het café is dan ook gratis toegankelijk. Wel moeten mensen zich van tevoren aanmelden. "Dat heeft alles te maken met de locatie. Er mag maar een maximaal aantal mensen binnen zijn", legt Helen uit. Inmiddels zijn er al meer dan veertig gegadigden. "We verwachten dat dit er nog wel tachtig zullen worden", zegt Marc enthousiast.

Zilveren camera

'We willen ook dat mensen met elkaar praten over fotografie'

Eddy van Wessel is niet de eerste de beste fotograaf en komt zelf ook uit Huizen, hoewel hij hier niet meer woont. Hij won in 2015 de Zilveren Camera voor zijn fotoserie 'Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47'. Deze foto's brengen de strijd tegen IS in Irak en Syrië in beeld. Helen: "Dat is nog steeds een actueel en belangrijk thema, want het gaat over vluchtelingen uit Syrië. Hij brengt in beeld wat het met je doet als 4-jarig jongetje als er weken of maanden om je heen wordt geschoten." Het was trouwens niet de eerste keer dat Eddy de Zilveren Camera won. Dat deed hij in 2012 ook al en hij was ook al tweemaal fotojournalist van het jaar.
Marc: "We zijn van plan een keer per maand een fotografiecafé te organiseren. Daarbij hopen we aansprekende gasten te vinden die iets vertellen over fotografie. Hoe lang een presentatie van iemand gaat duren, weten we niet, maar we willen ook dat mensen onderling met elkaar praten over fotografie. Als iemand net een nieuwe camera heeft gekocht en ergens tegenaan loopt, kan hij dat ook tijdens het café bespreken."
Helen en Marc willen met het café hun enorme liefde voor fotografie delen met de rest van de wereld. Dat doen zij ook met De Gooische Fotoschool. Helen: "Ik ben hier twee jaar geleden komen wonen en kende Huizen niet zo goed. Ik ben toen gaan wandelen en vond het zo mooi. In Amersfoort had ik ook al eens lesgegeven op een fotoschool en ik dacht: misschien kan ik dat hier ook weer gaan doen."

Lesgeven

'Visualiseren wat al die knopjes voor een foto kunnen betekenen'

Als ze praat over hoe ze mensen iets bij wil brengen, straalt ze. Zelf heeft ze de fotoacademie gedaan. Dat ze lesgeven het allerleukst zou vinden, wist ze toen nog niet. "Dat is eigenlijk begonnen toen ik in Amersfoort mijn familie rondleidde door de stad met de camera. Dat vond ik zo leuk. Dat ben ik professioneel gaan doen. Ik merkte ook dat veel mensen bang zijn voor alle knopjes op de camera. Ik wil hen leren wat ze daarmee kunnen. Niet vanuit de techniek, hoewel het wel belangrijk is om daar iets van af te weten. Ik wil dat ze visualiseren wat al die knopjes voor een foto kunnen betekenen."
Marc heeft inmiddels ook diverse opleidingen gedaan en ondersteunt soms bij het lesgeven. Daarnaast is hij ervaringsdeskundige met Photoshop. "Ik werk al jaren met dat programma." Hij verzorgt verder de zakelijke kant van de fotoschool, terwijl Helen de meeste lessen geeft. "We geven nog een cursus in de Brassershoeve, maar de meeste lessen zijn nu hier in het pop-up-Kunstkantoor. Dat is zo'n inspirerende omgeving", zegt Helen. Marc: "We hadden al langer een idee voor het fotografiecafé, maar zagen niet direct een geschikte locatie hiervoor. Nu we in het pop-up-Kunstkantoor zitten, zagen we dat dit een ideale locatie is en de andere kunstenaars zijn er ook enthousiast over. We gaan ook straks geen rijen met stoelen neerzetten, maar maken gezellige zitjes voor een echt café-achtig gevoel."

Meer info over het café en aanmelden: degooischefotoschool.nl.

Project 'Om de hoek' laat Meentamorfose floreren

Huizen heeft diverse centra waar wijkbewoners terechtkunnen voor verschillende activiteiten. Vroeger werden dit buurthuizen genoemd, maar tegenwoordig zijn er allerlei andere namen in omloop. Wat gebeurt er in die centra en wat kenmerkt ze? Vragen die aan bod komen in een serie over dé plek in de buurt waar van alles gebeurt! Deze week wijkcentrum Meentamorfose waar het project 'Om de hoek' het centrum laat floreren.

Mark serveert zijn zelfgemaakte soep. Linksachter aan tafel in het groen gastvrouw Anneke. Foto's: Bob Awick

HUIZEN De Meentamorfose ligt aan de Landweg in Huizen in een omgebouwde school. Het wijkcentrum zit er nu ruim twee jaar. Het moest verhuizen van de plek vlak bij winkelcentrum De Kostmand omdat daar nieuwbouw kwam.

"Het is hier licht en we hebben een prachtige ruimte eromheen", zegt Simone Hinrichs, die samen met Janny Hospers sociaal werker is in de Meentamorfose. Greetje van Vliet, de beheerder van het Holleblok, is ook beheerder van dit wijkcentrum. Vrijwilliger Mark Laurentius laat het wijkcentrum zien. De rondleiding begint in de 'kantine', de ruimte met bar waar iedereen zo kan binnenlopen. Er zitten mensen aan het wijkontbijt, dat iedere dinsdag wordt gehouden. Ook drinken er wat mensen koffie. Anneke van Oene is ook vrijwilligster. Zij schenkt elke dinsdag en vrijdag koffie. Op donderdag komt ze zelf langs als gast.

Bokszak

Simone, Janny en zittend Greetje.

Achter deze ruimte ligt de keuken en verderop een groot activiteitenlokaal. "Hier komen elke vrijdagmorgen onder anderen de Marokkaanse moeders bij elkaar. Ik vind het een aanvulling dat ze hier zijn. Ze horen bij onze wijk", zegt Mark, terwijl we terug langs de kantine naar de sportzaal lopen. "Kijk, zie je die bokszak. Een 80-jarige Indonesische meneer wilde die graag, dus dat hebben we geregeld. Als ik hem bezig zie, denk ik: dat wil ik ook doen als ik oud ben."

Het wijkcentrum heeft ook een kluslokaal. Er staat een fiets. "Die moet gerepareerd worden." Daarna komen we op het oude schoolplein, waar een vrijwilliger de planten water aan het geven is. "Hierachter komt nog een kas en we zijn ook nog bezig met tuinen in bakken. Niet iedereen kan meer goed bukken en zo kunnen deze mensen ook nog tuinieren."

In het gebouw zit ook de Egelopvang. Wat afgelegen, want de beestjes hebben rust en regelmaat nodig.

'Om-de-hoekers'

Mark en Anneke zijn beiden 'Om-de-hoekers'. Marc: "Dat zijn mensen die - tijdelijk - moeite hebben met de eisen en snelheid van de maatschappij." Hijzelf had tot zijn 30ste een 'normaal' leven. Toen zijn relatie over was, viel zijn leven in duigen en uiteindelijk kwam hij in een Wajong-uitkering. "Geloof me, ik wil niets liever dan zijn zoals jij, als Simone en Janny en gewoon werken, maar dat werkt niet voor mij", zegt hij. Via veel omwegen kwam hij bij Simone terecht en het project 'Om de hoek', waar mensen terechtkunnen die psychische problemen hebben of hebben gehad, maar waar ook elke andere wijkbewoner welkom is.

Gelukkig

"Simone heeft uren in mij geïnvesteerd toen ik hier met mijn vraag kwam om iets te kunnen doen, maar dat komt er nu wel uit", zegt Marc, die inmiddels 42 is. Hij is nu al vier jaar betrokken bij allerlei activiteiten in de Meentamorfose. Mark verzorgt op dinsdag en donderdag rond 12.00 uur een soepmomentje. Daarnaast werkt hij bij de volkstuin van Versa aan de Friesewal. "Daar begeleid ik ook twee mensen die me helpen." Zelf heeft hij een achtergrond in sociaal werk en kan dat mooi inzetten in het wijkcentrum. "Ik geloof dat mensen het zelf moeten doen. Mij moet je ook geen luier omdoen, ik wil dat je me respecteert. Ik geloof dat als je mensen de ruimte geeft, ze vanzelf wel gaan nadenken over wat ze zelf kunnen doen. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Het kan ook best lang duren en soms hebben mensen gewoon echt zorg nodig en hoop je dat ze dat zelf ontdekken. Ik ben nu in ieder geval gelukkig met wat ik doe."

Geheimen

Anneke is ook op die manier vrijwilliger geworden bij de Meentamorfose. In het begin was ze nogal stil en kwam koffiedrinken. "Ik woon sinds 1,5 jaar weer in Huizen, hier in de wijk, en was door de praktijkondersteuner van de huisarts in eerste instantie naar 't Holleblok verwezen. Zij wezen me daar op dit project", vertelt ze. "In het begin vond ik het best lastig om weer sociale contacten op te doen." Naarmate ze vaker kwam wilde ze eigenlijk meer. "Ik wilde ook wat doen en ben dus zelf koffie gaan schenken." Janny geeft aan dat Anneke ook veel meer is, namelijk een goede gastvrouw. Anneke: "Ik bied inderdaad ook een luisterend oor. Vroeger kreeg ik ook altijd alle geheimen te horen omdat mensen weten dat ik niets doorvertel."

Accepteren

Bij het project krijgen de mensen de ruimte om te zijn wie ze zijn. Mark: "We hebben allemaal een probleem, dus juist dan moet je de ander ook respecteren met zijn probleem." Er wordt ook openlijk over gesproken in de Meentamorfose. Die vertrouwelijke sfeer maakt dat het voor de Om-de-hoekers een fijne plek is om te zijn en om zelf ook weer wat te doen. "Ik beschouw het als mijn werk", zegt Anneke, die een WAO-uitkering heeft. "Eigenlijk moet iedereen de ander accepteren zoals die is. Iedereen kan weleens een keertje anders reageren. Ik wil bijvoorbeeld niet altijd lachen, zeker niet als ik wat depressief ben. Vroeger deed ik dat dan maar, maar nu zeg ik het gewoon."

WIJKCENTRUM MEENTAMOR-FOSE

Landweg 5
1276 AS Huizen
(035) 525 72 81
www.facebook.com/
wijkcentrum.meentamorfose

"Het wijkcentrum neemt in Stad en Lande een centrale plaats in. Hoewel veel mensen nog buurthuis zeggen is het buurthuis van vroeger niet meer hetzelfde als het tegenwoordige wijkdienstencentrum. Nog steeds vindt u er cursussen en clubs voor kinderen, ouderen en veel andere groepen", staat op de site van Versa Welzijn.

"Behalve deze belangrijke ontmoetingsfunctie is een wijkcentrum vooral ook een werkplaats voor mensen die zich met de wijk bezighouden. Inspraakavonden worden indien mogelijk in het wijkcentrum gehouden. Het wijkcentrum wordt voor een groot deel gerund door vrijwilligers. Onze vrijwilligers begeleiden onder andere activiteiten voor mensen met een beperking, de kinderactiviteiten, ze zijn gastvrouw of -heer en ze helpen met het onderhoud en beheer van dat gebouw. Een eventuele handicap is geen bezwaar. Degenen die met een geweldig idee rondlopen en dit willen uitvoeren, krijgen van ons alle medewerking en indien nodig ook ondersteuning."

Samen

Simone: "Mark en Anneke zijn twee voorbeelden van wat mensen hier doen. Ze kunnen gewoon binnenkomen voor koffie, maar ook zelf iets gaan doen. Wij helpen ze daarbij. Inmiddels zijn zo'n 50 tot 80 mensen betrokken bij het project 'Om de hoek' en zij zijn belangrijk voor wat hier gebeurt in dit wijkcentrum. Zij begeleiden activiteiten, helpen anderen bij het bestellen van een taxi en wachten dan samen met mensen tot deze er is, zijn gastvrouw of gastheer, zoals Anneke of Brian, die wekelijks het ontbijt organiseert. We zijn een centrum voor de hele buurt, dus iedereen kan hier terecht. We hebben hier bijvoorbeeld ook veel senioren in de wijk en voor hen organiseren we ook diverse dingen. Op onze gevel staat niet voor niets de tekst 'Samen zijn we de samenleving'. Ook hier in het buurthuis doen we het samen en met elkaar."

Voor meer informatie: versawelzijn.nl of de Facebookpagina Wijkcentrum Meentamorfose.

Kick-off mooie start Huizerdag

Dries Roelvink: 'Het was leuk om hier in Huizen op te treden'

Oud-Hollandse spelletjes zetten het thema 'Vleugje Hollands' van de Huizerdag kracht bij. Foto's: Foto Miché / Peter Mol

HUIZEN De Huizerdag is afgelopen zaterdag feestelijk begonnen met de kick-off in Winkelcentrum Oostermeent. Het was mooi weer en gezellig druk.

Zowel de winkeliers als de Stichting Huizerdag zijn tevreden hoe een en ander verlopen is. "Nu hopen dat het vrijdag en zaterdag ook zulk mooi weer is", aldus Huizerdag-voorzitter Boudewijn van Meggelen.

Waterballen
Voor de waterballen in de aanloophaven stond de hele dag een rij met kinderen, die graag even over het water wilden lopen. Ook waren er voor de kinderen een springkussen en oud-Hollandse spelletjes.
Onder het genot van een drankje werd bovendien genoten van het muziekaanbod op het podium. Dries Roelvink was de hoofdact. "Het was leuk om hier in Huizen op te treden", zei hij na afloop.

Dries Roelvink kreeg het publiek aan het zingen.
De jeugd stond de hele dag in de rij voor de waterballen.

Vrijdag het Huizer Voorproefje en zaterdag dan echt de Huizerdag

Voorproefje

Op vrijdag is het tijd voor het Huizer Voorproefje. Vanaf 18.30 uur tot 22.30 uur is er dan een gezellig programma op het Oude Raadhuisplein met onder andere drie modeshows, waarbij lokale bedrijven hun nieuwste collecties showen. Deze zijn om 19.00, 20.00 en 21.00 uur.

Huizerdag

De Huizerdag zelf start zaterdag officieel om 12.00 uur met een recordpoging zumba-dansen met Sport City. Al een uur eerder, om 11.00 uur, start het programma op het Oude Raadhuisplein.

Zie ook: Huizerdag.nl.

Kledingwinkel Corduroy 6 jaar

Alex en Ingrid vieren dat hun winkel 6 jaar bestaat. Foto: Corduroy

HUIZEN Het is 6 jaar geleden dat Alex en Ingrid Vugteveen de kledingwinkel Corduroy openden aan de Kerkstraat 3. "Na jarenlang te hebben gewerkt bij bekende modemerken viel alles op zijn plek in dit pand van de oude drukkerij in Huizen", vertelt Ingrid.

"De combinatie van het mooie oude pand, een aanbod kunnen brengen van merken voor dames en heren die nog niet in Huizen te vinden waren en je eigen passie in een winkel kunnen stoppen gaf de doorslag: we doen het!" Vanaf de eerste dag wilden Ingrid en Alex dat iedereen zich bij Corduroy thuis voelt. Dat zie je aan de inrichting, de merken in alle prijsklassen - van Vila, LTB en Anerkjendt tot Replay en Denham - het speelhuisje voor de kinderen en een vers bakje koffie.

In die 6 jaar is er bij Corduroy al heel wat veranderd. Binnen twee jaar kwam het pand Kerkstraat 3 vrij, op dat moment nog een te groot pand om erbij te betrekken. Toen het werd opgesplitst huurden ze het kleine deel erbij. Muren werden doorgebroken en een hele Maison Scotch-hoek kwam erbij. Anderhalf jaar later werd ook het hoekpand erbij getrokken en was Corduroy compleet. Een grote nieuwe herenafdeling met een eigen ingang en mooie etalages en een extra afdeling voor de dames met feest- en werkkleding.
Nu staat er na 6 jaar een winkel van 400 m2 met een breed aanbod. Om iedereen te bedanken en te vieren dat ze 6 jaar bestaan is er aanstaande vrijdag en zaterdag een groot feest met het bekende Rad van Fortuin, waar elke klant prijs heeft, een ijskraam, een koopjeskraam, een modeshow op het plein op vrijdagavond om 19.00, 20.00 en 21.00 uur, broekhangen voor een gratis broek, lekkere koffie, hapjes en heel veel cadeaus. En natuurlijk hangt er heel veel nieuwe collectie.

Jamin Huizen introduceert nieuwe verfijnde chocoladelijn Coco & Sebas

Patissier Remy Rombouts maakt op de Huizerdag chocoladeklompjes

Als een van de vier winkels in Nederland mag Jamin Huizen de nieuwe verfijnde chocoladelijn van Coco & Sebas Dutch Chocolate verkopen.

Sylvia en Wim Steen bieden in hun Jamin een keur aan kleurig snoepgoed. Foto's: Bastiaan Miché

HUIZEN "In het Gooi wordt schijnbaar veel chocolade gegeten", zegt Wim Steen van de nieuwe Jamin aan de Kerkstraat 52 tegenover de Hema in Huizen. "Daarom zijn wij een van de vier winkels in Nederland die de nieuwe chocoladelijn Coco & Sebas Dutch Chocolate in ons assortiment mogen opnemen. Om dat te vieren zal patissier Remy Rombouts zaterdag tijdens de Huizerdag tussen 10.00 en 16.00 uur chocoladeklompjes maken."

Wim runt de winkel samen met zijn vrouw Sylvia. Zij werkt daarnaast nog als secretaresse van een verpleegafdeling in het ziekenhuis. "In het begin dachten we dat we het wel met zijn tweeën konden doen, maar de zaak loopt zo goed dat we ook wat mensen in dienst hebben", zegt ze. De nieuwe Jamin is sinds 18 februari dit jaar open. Wim was regiomanager van Jamin voor de winkels die het bedrijf zelf in eigendom had. "Ik reisde ervoor door heel het land. Op een gegeven moment waren al deze winkels weg. Ik moest toen een keuze maken. Zelf beginnen met een zaak als franchisenemer of werkloos worden. Als 50-plusser best een heftige beslissing. Aangezien wij in Huizen wonen hebben we besloten om hier een zaak te open. Spannend, maar we hebben geen spijt van. We kunnen zo op de fiets naar huis", zegt Wim. Vaak krijgt het echtpaar nog vragen waarom ze gestopt zijn met de oude Jamin. "Maar die was dus van iemand anders."
Jamin is trouwens ook met zijn tijd meegegaan. Geen dubbeldikke plak ijs meer tussen wafels, maar modern Twizzl ijs: softijs waarvoor je zelf verschillende toppings mag uitkiezen. Of een exemplaar uit de selectie Ice Kitchen, glutenvrij handgemaakt ijs van 100% natuurlijke ingrediënten. "Het scheppen van een zak snoep is veruit het populairst. Er is keuze uit 300 soorten", zegt Wim. "Daarnaast is er een selectie import-snoep. Uit bijvoorbeeld Amerika en Japan." Chocolade blijkt het in de winkel in Huizen goed te doen en is daarom uitverkoren als een van de vier winkels in Nederland om de chocoladelijn van Coco & Sebas Dutch Chocolate te gaan verkopen. In een stelling langs de wand staan de doosjes met pindarotsjes, repen en hazelnootballen mooi tentoongesteld. Het is chocolade die de smaakpapillen moet strelen. Zo zit er in het pure pindarotsje een vleugje zeezout. "Dat vinden mensen soms even wennen, maar het is heel erg lekker. Binnenkort komen er ook bonbons." Om de lijn te promoten komt patissier Remy Rombouts tijdens de Huizerdag chocoladeklompjes maken. "Dat vonden we mooi passen bij het thema 'Vleugje Hollands'. Liefhebbers kunnen de klompjes aanschaffen of een van de andere producten uit deze lijn."

De nieuwe chocoladelijn Coco & Sebas Dutch Chocolate.

'In het Gooi wordt schijnbaar veel chocolade gegeten'

'Het scheppen van een zak snoep is veruit het populairst'

Sijsjesberg sluit af

Foto's: Bastiaan Miché

HUIZEN Zwembad Sijsjesberg trok dit seizoen zo rond de 93.000 bezoekers. Het bad is nog tot en met zondag open.

"Op de laatste mooie zomerdagen in de vakantie hadden we over twee dagen ruim 5.000 mensen binnen", vertelt een zwembadmedewerker. "Nu lijkt het wel herfst en zijn alleen de diehards nog aan het zwemmen."
Voor het eerst werd dit jaar het seizoen feestelijk afgesloten met een afsluitingsfeest afgelopen zaterdag. "We hadden zo'n 200 bezoekers. We hoopten op meer, maar er was veel concurrentie. De sportclubs zijn weer begonnen en ook de kick-off van de Huizerdag was er. We gaan het nog evalueren. Het was gelukkig wel gezellig."

Foto's: Bastiaan Miché

23 / 24