Nieuwsblad voor Huizen

15 juni 2017

Nieuwsblad voor Huizen 15 juni 2017


2.500 euro subsidie voor rock-'n-roll

HUIZEN Winkelcentrum Oostermeent krijgt 2.500 euro subsidie voor een nieuw evenement. Op 1 juli staat het winkelcentrum in het teken van rock-'n-roll. Er was het dubbele gevraagd, maar het winkelcentrum is tevreden met wat het krijgt.

"We zijn altijd druk bezig om nieuwe dingen te ontwikkelen", vertelt Peter Koning van Winkelcentrum Oostermeent. "We trekken daarmee ook veel mensen uit de regio naar het winkelcentrum, zoals bij het bevrijdingsfeest."
Deze keer staat het centrum in het teken van rock-'n-roll, met onder ander hotdogs, petticoats, de band The Crazy Cadillacs en demonstraties van dansscholen.
Tijdens het evenement zullen ook Amerikaanse auto's te zien zijn. Hiervoor is samengewerkt met Cees Alders van de Stichting Oldtimer Festival Huizen. "Het zijn er enkele tientallen. Wij hebben immers de connecties met de eigenaren van deze auto's", licht Alders toe. "We hebben samen gekeken naar wat hier mogelijk was, maar het lijkt in de verte niet op het Oldtimer Festival zoals bij het Nautisch Kwartier", laat hij weten. Hij hoopt zelf nog steeds dat de gemeente Huizen voor dit evenement toch wat meer subsidie uit wil trekken, zodat het Oldtimer Festival volgend jaar wel weer kan worden gehouden.

Het winkelcentrum had ook een subsidie aangevraagd voor de kick-off van de Huizerdag. Deze is afgewezen.

Politie zoekt verdachte overval Laren

HUIZEN De politie is nog steeds op zoek naar de tweede verdachte van een gewelddadige overval in de nacht van 15 op 16 april in de Sint Janstraat in Laren. Op 11 mei werd hiervoor al een 18-jarige man uit Huizen voor aangehouden.

Tijdens de overval wordt de 19-jarige zoon rond 01.00 uur bij thuiskomst verrast door twee mannen die uit de bosjes opduiken. Ze grijpen de jongen vast en dreigen hem neer te schieten als hij niet precies doet wat zij zeggen. Eenmaal binnen worden ook de ouders wakker van hun blaffende hond. Tijdens de overval wordt een pinpas buitgemaakt waarmee de daders om 3.50 uur die nacht probeeren te pinnen bij een geldautomaat in het winkelcentrum in Bovenmaat in Huizen.

Hiervan zijn vorige week bewakingsbeelden uitgezonden in 'Opsporing Verzocht'. Met behulp van de bewakingsbeelden hoopt de politie de tweede dader te kunnen opsporen. Hij is donker getint en droeg tijdens de pinpoging een sjaal van Louis Vuitton voor zijn gezicht. De tv-uitzending leverde 36 tips op.

Weerman Piet Paulusma brengt zomers bezoekje aan Huizen

Piet Paulusma sprak zijn bekende 'oant moarn', Fries voor 'tot morgen', uit op het strand aan de Zomerkade. Foto: Bob Awick

HUIZEN Weerman Piet Paulusma heeft zondag een zomers bezoekje aan Huizen gebracht. De SBS6-weerman kwam naar het strand van de Zomerkade om zijn weerpraatje op te nemen. En daar kon Piet geen betere dag voor kiezen: het was vanwege het warme weer lekker druk op het strand. Er werd volop gespeeld en gezwommen.

Eerste prijs voor Huizermaat-leerlingen

HUIZEN Mara Heijmen en Milou Pauli van Huizermaat hebben vorige woensdag met de presentatie van hun profielwerkstuk 'Een knuffel voor vertrouwen' de eerste prijs in de wacht weten te slepen op het Wetenschapscongres in Leiden.

'Een knuffel voor vertrouwen' gaat over het effect van het hormoon oxytocine op het gevoel van vertrouwen. Ze deden een literatuurstudie en hebben ook de sociale en maatschappelijke relevantie aan weten te tonen.
De hoofdprijs bedroeg € 400,- aan boekenbonnen, die goed van pas gaan komen als ze gaan studeren.

Plantjes kweken voor op Mars

Foto: Bob Awick

Leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat doen hier onderzoek naar.

13

2 / 24

Collecte lopen voor Duchenne
MTB-Huizen zet zich sinds 2015 in voor de spierziekte Duchenne. Jaarlijks lopen zij mee met de huis-aan-huis collecte. Loop jij dit jaar mee? Je collecteert in de week van 3 t/m 8 juli in verschillende wijken in Huizen. De collecte wordt vooral 's avonds gelopen en duurt circa twee uur. Ook op zaterdag wordt er gevraagd om wandelaars! Deze klus is prima geschikt voor jong & oud!
Contactpersoon: Barbara Koetze, barbara@koetze.com

Gastheer/vrouw op de afdeling
Je zorgt voor een gezellige sfeer op de afdeling. Je schenkt koffie, thee en water, biedt een krant of boek aan, speelt een spelletje met patiënten, verzorgt de planten en maakt indien mogelijk buiten een wandelingetje. Er zijn verschillende afdelingen waar je aan de slag kunt. Zo kun je aan de slag op de paramedische dienst, de volwassenenafdeling of de kliniek. Liever niet op een vast moment werken? Geef je dan op als invalkracht! Er wordt een gastheer/vrouw gezocht voor de Trappenberg in Huizen en Heideheuvel in Hilversum.
Contactpersoon: Margriet Snoek, tel. 035-6929600 of msnoek@trappenberg.nl

Natuurliefhebbers
Ben jij een echte natuurliefhebber, werk je graag in de tuin en wil jij al het moois van het Goois Natuurreservaat helpen behouden? Voeg je dan bij de vrijwilligersgroep op de heide en in het bos. Je werkt samen met een team dames en heren aan de heideveldjes. Je kapt, ploegt, snoeit en doet diverse lichte werkzaamheden. Je bent enthousiast, bent graag actief bezig en kunt goed en soms zwaar lichamelijk werk verrichten.
Contactpersoon: Frank Sikking, tel. 06-28318915 of franksikking@gmail.com

Chauffeur voor kinderen naar daghulp
Je brengt en haalt kinderen van en naar de specialistische daghulp. De kinderen zijn tussen de 2 en 4 jaar oud en wonen in Weesp of Muiden en komen naar Huizen voor de daghulp. De daghulp start om 9.00 uur en is om 15.00 uur afgelopen. Je bent betrouwbaar, beschikt over een eigen auto en een verzekering voor inzittenden. Je bent 1x per week beschikbaar, voor minimaal 1 rit. Er wordt gevraagd naar chauffeurs voor maandag, dinsdag en donderdag.
Contactpersoon: Janneke Mekken, tel. 06-11171857 of janneke.mekken@legerdesheils.nl

Vrijdag 16 juni
Messiaanse Gemeente Shalom Chaverim (in Huize Tolvrij): 19.00 u. Erev Shabbath-viering.
Zaterdag 17 juni
Messiaanse Gemeente Shalom Chaverim (in Huize Tolvrij): 14.00 u. Yom Shabbath-viering.
Zondag 18 juni
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 09.30 u. Lekenvieringengroep – Sacramentsdag; Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Nederlands)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. J.P.J. Voets; 18.30 u. P.M. van 't Hof; Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. Evangelist J. Verkerk; Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest; Hervormde Meentkerk: 9.30 u. B.E. Weerd – Bediening Heilige Doop; 17.00 u. W.G. Teeuwissen; Hervormde De Brug: 10.30 u. Marius van Duin; Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. Kand. T.A. Bakker; 18.30 u. J.C. den Toom; Vrije Hervormde Kerk (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oosterman; Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. D.J. Gutter; Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. P. Boonstra; 17.00 u. K. Smit; Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. A. Mak; 17.00 u. B. Renkema; Christengemeente: 10.00 u. Herman Spronk; Pinkstergemeente: 10.00 u. Richard Reijneke; Baptistengemeente (in Aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Mark Zeldenrust; Evangelische Gemeente (in Wijkcentrum Holleblok): 10.00 u. H. Geurts; Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst; Thousand Hills (in Aula Huizermaatcollege): 10.30 u. Kerkdienst; Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst

Samenstelling A. Krijnen

Foto: Ab Walet

Zomer! Wat is er toch veel moois te zien buiten! Margrietje met het stralend witte rokje. Roos, elegant en kleurig, bijna altijd lekker geurend. Annabel, met die weelderige bollen. Iris, de fijne vormen en tinten. Viola, geef mij maar de kleine wilde variant! Veronica, prachtig, die wint misschien nog wel de ereprijs. Kamille. Iris. Madelief. Erica. Marjolein. Camelia. Daphne. Roosmarijn. Jasmijn. Laura. En al die andere mooie bloemen waarvan ik de naam niet ken.

Eerste waarderingssticker vrijwilligers opgeplakt

Vrijwilligers Kringloopwinkel Bakboord nu zichtbaar

Bij veel organisaties en verenigingen werken vrijwilligers. Vaak zijn deze niet zichtbaar. Daarom komt de Vrijwilligerscentrale met een opvallende sticker.

Enkele vrijwilligers van de Kringloopwinkel aan de Bakboord met rechts voorzitter Eddy Bunschoten. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Regina Bruins, directeur van Vrijwilligerscentrale Huizen, heeft vrijdagmiddag de eerste waarderingssticker voor vrijwilligers op het raam geplakt van de Kringloopwinkel aan de Bakboord. "Hier werken vrijwilligers en dat wordt met de speciale sticker duidelijk. Daarnaast heeft de kringloopwinkel met een donatie de sticker mogelijk gemaakt", vertelt Bruins.

De vrijwilligerscentrale wil organisaties en verenigingen met de sticker een middel bieden om de vrijwilligers op deze manier waardering te tonen. Bruins: "Vrijwilligers zijn vaak bescheiden en zie je niet altijd als zodanig, maar er zijn er heel veel en dat kan nu met deze opvallende oranje sticker duidelijk worden."

Bruins kwam op het idee van de sticker toen ze door Amersfoort liep. "Toen zag ik een dergelijke sticker en die heb ik meteen gefotografeerd. Er zijn niet zo veel manieren om vrijwilligers te waarderen en ze zijn wel belangrijk voor onze samenleving. Op deze manier kun je ze zichtbaar maken en in het zonnetje zetten."
De keuze voor het plakken van de eerste sticker bij de Kringloopwinkel aan de Bakboord was zo gemaakt. "Met de opbrengst van de winkel steunen ze veel projecten in Huizen. Zo hebben ze ook deze sticker mogelijk gemaakt, die nu opvallend op het raam hangt. Als de vrijwilligers zelf aankomen zien ze de sticker hangen, maar ook bezoekers wordt het duidelijk dat hier vrijwilligers werken. Het is een sympathieke sticker die iedereen raakt."

Doel

'Op deze manier kun je ze zichtbaar maken en in het zonnetje zetten'

Inmiddels hebben meerdere organisaties en verenigingen zich al gemeld bij de Vrijwilligerscentrale Huizen, die hiervoor een oproep deed in haar netwerk. "Bijvoorbeeld HSV De Zuidvogels, het Huizer Museum, Stichting Vier het Leven, Korfbalvereniging Huizen en ook Stichting Papageno in Laren willen een sticker plakken zodat voor iedereen zichtbaar is dat er vrijwilligers aan de slag zijn. Doel is om er minimaal 25 te hebben geplakt eind van deze maand", meldt Bruins. Aanmelden kan bij Charlotte Tupang via c.tupang@vchuizen.nl.

Leerlingen Erfgooiers Nederlands kampioen tennis

HUIZEN Thom Verhoef en Lieke Hogenbirk van het Erfgooiers College uit Huizen hebben vrijdag de landelijke finale tennis van Olympic Moves gewonnen. Zij zijn daardoor Nederlands kampioen recreantentennis.

Olympic Moves is een organisatie van de NOC-NSF waar alle middelbare scholen uit Nederland aan mee kunnen doen. Thom en Lieke hebben in mei al de voorronde van de regio gewonnen en daarom mochten zij naar de nationale finale.

Gelijk

Thom en Lieke speelden wedstrijdjes van achttien minuten. In totaal moesten ze zeven wedstrijden spelen, waarvan er vijf werden gewonnen en twee gelijkgespeeld. In de laatste wedstrijd moesten de leerlingen van het Erfgooiers College spelen tegen de koploper. Als ze die wedstrijd zouden winnen, kwamen de twee teams gelijk te staan in puntenaantal. Deze pot werd door Thom en Lieke gewonnen met 25-16.

Spannend

Daarna werd het nog wel spannend, want ze stonden nu wel gelijk in puntenaantal, maar zou de organisatie naar het totaal behaalde punten of naar de onderlinge score kijken? Gelukkig keken ze naar het onderlinge resultaat, wat betekende dat het tennisteam uit Huizen eerste is geworden.

Tennisjeugd De Kuil kampioen

HUIZEN Drie jeugdteams van tennisvereniging HLTC De Kuil uit Huizen zijn kampioen geworden in de landelijke tenniscompetitie. "Een ongekend succes", meldt Walter Supèr van de technische commissie van De Kuil.

Twee gemengde teams t/m 14 jaar 2e klasse zondag en het jongensteam t/m 17 jaar 2e klasse zondag waren na zeven speelronden de sterkste.

Trainingsprogramma

"De vereniging investeert flink in de jeugd. De selectiespelers krijgen een intensief trainingsprogramma aangeboden in zomer en winter onder leiding van selectietrainer Nathan Stegeman. Voor de competitieteams zijn er speciale competitiecoaches: ervaren spelers die de jeugd begeleiden tijdens wedstrijden."

Inwoners kunnen tegel inruilen voor een gratis vlinderstruik

HUIZEN Operatie Steenbreek Huizen houdt zaterdag 17 juni van 9.00 tot 17.00 uur een tegelruilactie bij Tuincentrum Rebel. Inwoners kunnen - zolang de voorraad strekt - een tuintegel inleveren voor een gratis vlinderstruik.

Operatie Steenbreek Huizen zet zich in voor meer groene tuinen in Huizen. Steeds meer inwoners hebben meer steen in hun tuinen en minder groen. Hierdoor loopt regenwater minder snel de grond en juist direct het riool in. Dit kan leiden tot wateroverlast, iets waar de gemeente met diverse maatregelen al langer tegen strijdt.
"Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Daarnaast zijn er vaker zwaardere regenbuien. In een versteende tuin spoelt 85% van het water op straat direct het riool in", aldus de gemeente.
"Een groene tuin zorgt ervoor dat het regenwater direct in de bodem wordt opgenomen. Dit zorgt voor minder wateroverlast op straat. Daarnaast zorgt een groene tuin ook voor meer vogels, vlinders, bijen en andere dieren."

Wateroverlast

In versteende tuin spoelt 85% van het water op straat direct het riool in

Om de wateroverlast door versteende tuinen tegen te gaan, doet de gemeente Huizen sinds begin dit jaar mee met de landelijke campagne 'Operatie Steenbreek'. Het doel van deze actie is het tegengaan van verstening in de tuin.

Om daar letterlijk een steentje aan bij te dragen, kunnen inwoners een tegel inruilen tegen een vlinderstruik.

Jan Klarenbeek

Interim-voorzitter Muziekvereniging Prinses Irene, 68 jaar, in Huizen sinds 1984

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben met pensioen. Werk nog wel regelmatig op oproepbasis bij een bekende fabrikant van sanitaire producten."

Hoe ben je bij Prinses Irene terechtgekomen?
"Ik ben ongeveer 15 jaar geleden gevraagd om op euphonium in te vallen voor een concert en na nog een paar keer invallen ben ik er niet meer weggegaan."

Wat is de grootste uitdaging?
"Om de muziekvereniging verder uit te bouwen."

Wat heb je zelf met muziek?
"Ik ben liefhebber van met name HaFaBra en klassieke muziek, naast belangstelling voor musicals."

Wat is je favoriete instrument?
"De euphonium heeft grof gezegd dezelfde functie als de cello in een symfonieorkest, een belangrijke stem in het geheel."

Waar maak je je zorgen om?
"Regelgeving in het algemeen. Dat beperkt spontane acties en activiteiten."

Huizen mist nog ...?
"Een theaterzaal waar verenigingen en scholen altijd terecht kunnen voor concerten, toneelvoorstellingen, musicals etc. Ik hoop van harte dat bijvoorbeeld de Nieuwe Kerk die functie kan en mag invullen."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Ik zou de voormalige discotheek gaan vervangen door een theater met grote parkeerkelder en de Oude Haven verder ontwikkelen voor het aantrekken van toeristen."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Mensen kleineren. Ieder mens is interessant."

Lente of zomer?
"Lente en zomer. Het is lang licht, je kunt heerlijk buiten zitten, wandelen en fietsen."

Dubbel succes Brandweer Huizen

HUIZEN Brandweer Huizen heeft afgelopen weekeinde dubbel succes behaald. Zowel de hogedrukploeg van de senioren als de jeugdbrandweer behaalde hoge noteringen bij landelijke wedstrijden.

De hogedrukploeg van de senioren, die volledig bestaat uit oud-jeugdbrandweerleden die doorgestroomd zijn, moest de strijd aanbinden in het Utrechtse Oudewater. Tijdens de prijsuitkering bleek dat de ploeg uit Huizen de 2e plaats had veroverd. Van de Huizer waterploeg werd Paul Moll de beste nummer 3 van de dag.

De jeugdbrandweer van Huizen moest 's middags strijden in het Brabantse Gilze-Rijen. In totaal werd er door 13 jeugdbrandweerkorpsen uit het hele land aan deze wedstrijd meegedaan. Bij de prijsuitreiking bleek dat de ploeg uit Huizen beslag had gelegd op de derde plaats.

Chris en Janny Lam leerden elkaar kennen door tafeltennis. Foto: Bob Awick

HUIZEN Chris en Jenny Lam vierden vorige week hun gouden huwelijk. Donderdagmorgen vroeg werden ze al bezocht door wethouder Janny Bakker, die ze namens de gemeente kwam feliciteren. "De dag ervoor hebben we al de hele kamer verbouwd." 's Middags kwamen broers, zusters en vrienden langs om het gouden huwelijksfeest te vieren. Het paar leerde elkaar kennen in Hilversum. "Ik speelde tafeltennis en hij ook. Hij liet me expres winnen, dat wist ik. Toen is het begonnen." Toen de kinderen kwamen, een zoon en een dochter, stopte Jenny met tafeltennis. "Maar dat heb ik weer opgepakt. Ik speel nu bij 55+ in de Holleblok." Chris tennist tegenwoordig.

Hond en baasje aangevallen

HUIZEN Frans Bende, bewoner van de Golfstroom, en zijn hond Mila, een zwarte labradoodle, zijn maandagmiddag rond half drie aangevallen door een loslopende staffordshire bij de fontein van Hotel Newport. Dat meldt Renate Wijma op haar Facebookpagina. Bende is haar buurman.

De labradoodle is zwaargewond en de buurman is ernstig toegetakeld. De eigenaren van de staffordshire hadden ook een jack russell bij zich. "We zijn nu op zoek naar hen." Vermoedelijk komen ze uit de omgeving van Slangekruid.

'Huizen Schoon' wil met behulp van vrijwilligers zwerfafval aanpakken

Gezocht: mensen voor eerste opschoonactie 1 juli bij de Huizer havens

'Mijn pakkie-an niet', hoor je vaak als het om zwerfvuil gaat. Zo denken Bloem Damen en Gert-Jan Nagel er niet over; ze doen er zelf wel wat aan.

Gert-Jan Nagel van 'Huizen Schoon' bij het speeltuintje in zijn buurt. "Het is er nu schoon, maar op dit soort plekken ligt vaak veel zwerfafval." Foto: Bob Awick

HUIZEN Bloem Damen en Gert-Jan Nagel hebben afgelopen maanden met een aantal enthousiaste vrijwilligers 'Huizen Schoon' opgericht. Er zijn nu een website, een Facebookgroep en een actie. Op 1 juli willen zij namelijk met vrijwilligers het zwerfvuil bij de havens opruimen. "Wie komt helpen opruimen krijgt in ieder geval een lunch van een enthousiaste sponsor", aldus Gert-Jan.

'Huizen Schoon' is ontstaan na de jaarlijkse landelijke opschoondag. "Dat was op 25 maart en was georganiseerd door GroenLinks. In dit geval door Bloem Damen", vertelt Gert-Jan. Dit was in het Bad Vilbelpark en met de vrijwilligers werden in 1,5 uur tien zakken vuil opgehaald. "En we hadden nog maar de helft van het park gedaan."

Hij en Bloem kennen elkaar al langer en na afloop verbaasden zij zich er eigenlijk over dat zo'n dag maar één keer per jaar wordt georganiseerd. "Wij vonden dat we dat vaker moesten doen. Daarom hebben we nu Huizen Schoon opgericht."
Dat begon met een Facebookgroep Huizen Schoon die al vrij snel daarna in de lucht kwam. "Op dit moment zijn er zeventig mensen lid van de groep. We hopen natuurlijk dat het er meer worden." Inmiddels is er ook een website in de lucht: huizenschoon.nl. "We willen dat mensen zich vooral bewust worden van zwerfafval", zegt Bloem. "En vooral dat je er zelf ook wat aan kunt doen. Dat begint natuurlijk al met niet iets op straat gooien. Daarnaast kun je zelf dus ook opruimen in je omgeving."

'We willen dat mensen zich vooral bewust worden van zwerfafval'

Is dat dan iets wat je zou moeten doen en is het niet iets voor de gemeente? "Dat horen we vaak. Veel mensen denken: dat is niet mijn pakkie-an of: dat moet de gemeente maar doen. Wij denken er anders over. Wij vinden dat je er zelf wel wat aan kunt doen. Je mag niet verwachten dat een gemeente met ruim 40.000 inwoners de capaciteit heeft om overal de rommel op te ruimen die mensen achter zich laten slingeren", zegt Gert-Jan. "Het is een kleine moeite om dat zelf op te ruimen. Je kunt mensen er dan ook op aanspreken dat ze dingen zelf op moeten ruimen als ze iets op de grond gooien."

Om de daad bij het woord te voegen is er op 1 juli een opruimdag georganiseerd rondom de havens van Huizen. "Dat idee is van iemand die over ons initiatief had gelezen. Deze persoon heeft zelf een boot en ziet in en rondom het water altijd veel zwerfvuil." Inmiddels is de havenmeester van jachthaven het Huizerhoofd benaderd. "Hij wil graag meewerken. Bijvoorbeeld met het uitlenen van een bootje zodat een aantal mensen het vuil kan weghalen waar we op het land niet bij kunnen."
Ook de gemeente heeft positief gereageerd op het idee. "Wethouder Gerrit Pas heeft ons benaderd via Messenger. De gemeente zal middelen beschikbaar stellen als vuilniszakken, hesjes en grijpers."
Om te zorgen dat de vrijwilligers ook beloond worden voor hun inzet, werd gezocht naar sponsors. "We hebben Plus van den Hoven in Winkelcentrum Oostermeent bereid gevonden om de lunch te verzorgen. We hopen dat er veel mensen komen en dat die zich aanmelden, dan weten we hoeveel mensen er komen en kan daar rekening mee worden gehouden." De opschoonactie van 1 juli is nog maar het begin. "We zouden ook graag nog contact leggen met de middelbare scholen en kijken wat we daar kunnen doen. Bijvoorbeeld lessen geven. Ook willen we kijken of we met zwerfaval kunst kunnen maken", laat Gert-Jan weten.

'We zouden ook graag nog contact leggen met de middelbare scholen'

Aanmelden voor de opschoonactie van 1 juli kan via de Facebookgroep Huizen Schoon of huizenschoon.nl. Enthousiastelingen die mee willen denken over acties kunnen zich melden via een persoonlijk bericht op Facebook of via info@huizenschoon.nl.

Activiteitensite voor bewoners Vierde Kwadrant, Huizermaat en Bovenmaat

'Juist initiatieven van buurtbewoners zien we graag op buurtgeluk.nl'

Iets organiseren en daarvoor buurtbewoners uitnodigen kan heel eenvoudig via de site buurtgeluk.nl. Via een chatfunctie kunnen bewoners hun ideeën delen.

Jan Willem Gort snijdt de taart aan die het moment aangeeft dat de website buurtgeluk.nl is geopend. Foto: Bob Awick

HUIZEN De website buurtgeluk.nl is gisterochtend officieel is geopend. De website biedt een platform voor bewoners van Huizermaat, Bovenmaat en het Vierde Kwadrant. "We willen graag dat zij hun eigen initiatieven ontwikkelen en kunnen die dan ook op de site zetten. Dat kunnen dingen zijn als 'ik wil graag voor iemand koken' of 'wie gaat er mee wandelen met mij en mijn hond'", vertelt Jan Willem Gort, directeur/bestuurder van de gezondheidscentra Huizen.

De website is een initiatief van Versa Welzijn en de gezondheidscentra Huizen aan het Holleblok en de Wadden en is een digitaal vervolg van het initiatief 'Zelf aan Zet'. Het is opgezet om mensen in de wijken Huizermaat, Bovenmaat en het Vierde Kwadrant met elkaar te verbinden.

"Buurtgeluk.nl biedt een overzicht van alle activiteiten in de wijk voor mensen die anderen willen ontmoeten, willen bewegen, aan hun gezondheid willen werken of zich willen ontwikkelen", vertelt Gort. "Er staan op dit moment veel activiteiten van organisaties op, maar het is de bedoeling dat we op dit platform ook eigen ideeën en initiatieven van bewoners gaan aanbieden. BuurtGeluk kan dat ondersteunen en bewoners kunnen via de site wijkgenoten online hiervoor uitnodigen. De chatfunctie is hiervoor heel belangrijk. Mensen kunnen zelf een project bedenken en dit op de site laten zetten. Dit doen ze door te chatten met een buurtsportcoach, die ze ook kan helpen met hun idee en vragen kan beantwoorden."
Bewoners kunnen de chat starten door te klikken op het linkje 'Heb je ideeën'. Daar kunnen ze de BuurtGeluk Chat starten en staat een van de buurtsportcoaches klaar om te helpen.

Buurtsportcoach helpt via chat bewoners met ideeën en vragen

Levensgeluk

Gort: "Juist de kleine initiatieven in de wijk van bewoners zelf zien we graag op BuurtGeluk. Zo proberen we mensen in de wijk met elkaar te verbinden en de samenhang in de wijk te vergroten. Wij zijn ervan overtuigd dat dit nieuwe platform voor meer levensgeluk in de wijk kan zorgen. Als mensen zich goed voelen en bijvoorbeeld een rijk sociaal leven hebben, gaan ze minder naar de dokter. Achter een depressie kan bijvoorbeeld eenzaamheid zitten, maar die eenzaamheid kan de huisarts niet met een pilletje oplossen. Met BuurtGeluk proberen we de gezondheid en het welbevinden van de inwoners in de wijk in bredere zin te bevorderen."

Heel Huizen

Als het platform een succes wordt, wordt gekeken of het platform voor bewoners van heel Huizen beschikbaar kan worden gemaakt.

Buurtpanel 1276 roept op tot meer meer buurtpreventie

Meer woonveiligheid door buurtpreventie is het doel. Foto: Sjoerd Stoop

HUIZEN Buurtpanel 1276 roept de bewoners in de wijken met postcode 1276 op om meer aan buurtpreventie te gaan doen door het oprichten van buurtpreventieverenigingen (BPV's).

"In een BPV werken bewoners samen om de woonveiligheid te vergroten door actiever samen toezicht te houden en door verdachte omstandigheden aan elkaar en de politie te melden. In het betrokken gebied liggen vier wijken, waarvan alleen de Zenderwijk een BPV kent", aldus het Buurtpanel.
Volgens het buurtpanel zijn er al lange tijd veel inbraken in het postcodegebied. "In veel gevallen zijn bewoners van mening dat het een taak is van de politie om daartegen op te treden. Maar dat is een misverstand", vindt het buurtpanel.

Bordje bewoners

"De gemeente Huizen en de politie doen hun best om inbrekers aan te houden en veroordeeld te krijgen. Het voorkomen van inbraken, de preventie, ligt duidelijk op het bordje van de bewoners."
Buurtpanel 1276 roept bewoners van de betrokken wijken op om zich te melden bij het buurtpanel als zij meer informatie willen hebben over de oprichting van een buurtpreventievereniging en over de daaraan verbonden voordelen. Op korte termijn zal het buurtpanel dan voor de geïnteresseerden een bijeenkomst organiseren in de Meentamorfose.

Om zich als belangstellende op te geven volstaat voorlopig een mailtje aan het Buurtpanel 1276 via info@1276.nl.

Leerlingen Huizermaat verbouwen in kas bij de buren voedsel voor op Mars

Welk plantje groeit met extra voeding het best: die op aarde of in Marsgrond?

Hoe kun je het best voedsel verbouwen op Mars? Het klinkt als sciencefiction, maar zeven leerlingen van de Huizermaat zijn hier nu mee bezig.

De leerlingen vullen secuur de potjes in de kas bij hun buren van Woongroep Mozart. Foto: Bob Awick

HUIZEN Hidde, Rick, Bram, Rutger, Safouane, Marieke en Merel zijn leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat van 15, 16 en 17 jaar. Zij doen mee aan de U-Talent Academie en volgen een keer per maand les op de universiteit in Utrecht. Ook doen zij een speciaal programma op school. Voor biologie zijn ze vrijdag gestart met een project om te kijken hoe je het best voedsel kunt verbouwen op Mars. Dat doen zij in de kas van de naastgelegen Woongroep Mozart, waar jongeren met een verstandelijke handicap wonen.

"We waren eigenlijk op zoek naar een plek om zelf een kas neer te zetten bij de school. Dat bleek lastig. Bij onze zoektocht zagen we wel over de heg de lege kas bij onze buren", vertelt biologiedocent Jeroen Wiegeraad. "We hebben contact gezocht en werden warm onthaald. Vanuit Woongroep Mozart wordt zo veel mogelijk contact gezocht met de omgeving en buren."

Aftrap

Hidde: 'Een bedrijf als SpaceX is al bezig met reizen naar Mars'

Vrijdag vond de aftrap van het project plaats in de kas. De leerlingen hadden hiervoor een presentatie voorbereid over planten en planeten op het niveau van de jongeren van de woongroep. "Een van hen werkt in de groenvoorziening, dus die wist best veel", aldus Rutger. Vervolgens hebben ze samen met de jongeren aardbeien- en tomatenplanten geplant.
Aan de andere kant van de kas staan de potjes voor het project van de leerlingen. Verdeeld in drie groepen. Hidde: "Een bedrijf als SpaceX is al bezig met reizen naar Mars. Er zijn allerlei problemen te overwinnen, zoals het transport en voedsel. Ik vind het leuk dat wij op kleine schaal hier al mee beginnen. Wie weet kunnen we als we later groot zijn een groot project opzetten en echt meehelpen om oplossingen te vinden voor die problemen."
Hidde werkt samen met Rick en Bram. "Wij hebben drie soorten potjes. Met grond van de aarde, grond van Mars en watjes", legt hij uit. Rick vult aan: "De potjes met watten zijn eigenlijk een soort 0-meting. We kijken daar hoe de plantjes vanuit zichzelf groeien." Zij geven hun plantjes extra nitraat, een belangrijke voedingsstof voor planten. Ze verwachten dat de plantjes minder hard zullen groeien in de Marsgrond omdat hier bepaalde stoffen ontbreken die wel in de grond van de aarde zit. Aan het eind van het project bekijken ze welke plantjes de meeste energie bevatten. "Dat is immers de brandstof voor mensen en dat staat ook op alle etiketten in de winkel."

Potjes

Marieke: 'Bijzonder idee dat wij daar onderzoek naar hebben gedaan'

Rutger en Safouane hebben alleen potjes met grond van de aarde en Mars staan. Zij geven de plantjes meer fosfaat, een andere belangrijke voedingsstof. Rutger: "Wij hebben ervoor gekozen om het gewicht van de plantjes aan het eind te bepalen. Dat doen we dan wel met gedroogde plantjes, zodat het vocht niet meetelt. Dat geeft ook een goede indicatie van welke plant het best is gegroeid." Hij denkt zelf dat dit de plantjes zijn die in de grond van de aarde groeien.
Merel en Marieke zorgen volgens de jongens voor de girlpower bij het project. "Ik vind het eigenlijk wel cool, dit project", zegt Merel. "Het is niet echt iets dat je vaak doet en ook de locatie waar we het doen vind ik leuk. Ik kan me overigens nog niet voorstellen dat we later naar Mars gaan." Marieke kan dat wel: "Als we over zo veel jaar naar Mars gaan, dan vind ik het een bijzonder idee dat wij daar zelf onderzoek naar hebben gedaan, net zoals echte wetenschappers dat nu ook doen." Merel en Marieke hebben net als de groep van Hidde, Rick en Bram nitraat toegevoegd aan hun plantjes met grond van de aarde en van Mars, maar dan van een andere sterkte dan die de jongens. Ook zij verwachten dat de plantjes in de grond van de aarde beter zullen groeien dan die van Mars. In de tweede week van juli ronden de leerlingen het project af en zullen zij zien of dat inderdaad zo is.

Vluchtelingkinderen bezoeken bieb

Leerlingen van Taalschool de Dubbeldekker spelenderwijs wegwijs gemaakt

De leerlingen van de Taalschool verlaten met een hoop nieuwe kennis de bibliotheek. Foto: Bibliotheek HLB

HUIZEN Alle leerlingen van Taalschool de Dubbeldekker hebben vorige week donderdag voor het eerst een bezoek aan de bibliotheek in Huizen gebracht. Deze vluchtelingkinderen met verblijfsstatus komen onder andere uit Syrië en gaan naar de Taalschool om zich de Nederlandse taal zo snel mogelijk eigen te maken.

Tijdens dit bezoek leerden de kinderen hoe ze zelf een leuk boek kunnen uitzoeken. Ook gingen zij door middel van verschillende opdrachten en spelletjes aan de slag met boeken en de Nederlandse taal. Uiteindelijk gingen alle leerlingen met een zelfgekozen leenboek naar huis. Om de taal in ieder geval geen barrière te laten zijn, waren er bij het bezoek tolken aanwezig.

Lezen

"De bibliotheek doet veel om het lezen te bevorderen en taalachterstand terug te dringen. De Taalschool is hierin een van de samenwerkingspartners. Samen maken wij voor de leerlingen de drempel naar boeken lezen en het ontwikkelen van de Nederlandse taal zo laag mogelijk. Uiteraard stimuleert de bibliotheek dit voor alle kinderen, en de meeste scholen weten hun weg naar de bibliotheek al prima te vinden", aldus de bibliotheek.
De leerlingen bezoeken allemaal Taalschool de Dubbeldekker. Deze is voor kinderen van 4 tot 13 jaar van vluchtelingen die een verblijfstatus hebben en wonen in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. "Het is belangrijk voor kinderen om snel de Nederlandse taal te leren, zodat ze verder kunnen met hun ontwikkeling", laat de school weten. "Daarnaast wordt lesgegeven in andere vakken zoals rekenen en inburgering. Ook worden er uitstapjes gemaakt, zoals het bezoek aan de bibliotheek van afgelopen donderdag. Dit alles met de bedoeling elkaar goed te leren kennen waardoor ze elkaar kunnen helpen bij de integratie. Na een jaar gaan de kinderen naar het reguliere onderwijs."

Tuinvrijwilligers krijgen handschoenen van Karwei

De tuinvrijwilligers showen hun handschoenen en kniebeschermers die zij voor hun werk van Karwei hebben gekregen. Foto: Bob Awick

HUIZEN De tuinvrijwilligers van de Vrijwillige Thuishulp hebben vorige week vrijdag bij Karwei Huizen diverse spullen mogen ophalen voor hun tuinwerkzaamheden. Dat is het resultaat van een match tijdens het Maatschappelijk Diner bij Hotel Newport van begin dit jaar.

In het afgelopen jaar hebben 16 vrijwilligers ruim 130 tuintjes verzorgd en/of opgeknapt. De meeste daarvan liggen in het Oude Dorp en de Huizermaat. Voor dit werk hebben de vrijwilligers nu tuinhandschoenen en kniebeschermers gekregen van Karwei, dat voor het eerst op het Maatschappelijk Diner was vertegenwoordigd.

Vrijwillige Thuishulp

Vrijwillige Thuishulp is er voor iedereen die door omstandigheden of gebrek aan netwerk hulp nodig heeft. De organisatie heeft ruim 150 vrijwilligers die dagelijks in de weer zijn. Op jaarbasis werd in 2016 ruim 10.000 uur vrijwillige inzet gerealiseerd. Het is een onderdeel van Vrijwilligerscentrale Huizen dat hulp biedt met vrijwilligers in situaties waarbij andere hulp niet haalbaar of betaalbaar is.

Primair onderwijs snel weer aantrekkelijk maken

Leraren trekken met PO in Actie aan de bel vanwege grote problemen

Het basisonderwijs luidt de noodklok. Den Haag doet de ogen maar niet open
voor de grote problemen die heersen. Tijd voor actie dus.

'We leven in een vastlegcultuur', aldus de Hilversumse leerkracht en regiocoördinator Noord-Holland PO in Actie Rosanne Bos. Foto: Bob Awick

HILVERSUM Wellicht is het al twaalf uur. Het gebeurt namelijk al dat niet-afgestudeerde PABO'ers en zelfs ouders voor de klas staan. Het gebrek aan leraren loopt maar op en dat zorgt voor steeds meer (werk)druk bij de huidige leerkrachten in het basisonderwijs. De emmer is vol en het moet snel en drastisch anders, geven de leraren aan. "Het is nu tijd dat we in actie komen", aldus lerares Rosanne Eelkje Bos, regiocoördinator Noord-Holland PO in Actie.

De Hilversumse, werkzaam als groep 3-leerkracht op een basisschool in Naarden, is geschrokken van de werkelijkheid nu zij zich meer en meer in de materie heeft verdiept. Het beeld is schrikbarender dan gedacht, erkent Bos. Uit onderzoeken blijkt dat er veel werkdruk wordt ervaren in het onderwijs. Daar zijn de cijfers het bewijs van: één op de vier leraren in het basisonderwijs heeft last van burn-outklachten. De uitstroom is groot, terwijl het aantal aanmeldingen bij de PABO (de lerarenopleiding) terugloopt. Nieuwe aanwas is er niet en een tekort van duizenden nieuwe collega's zit eraan te komen. Noodgedwongen nemen personen die niet of nauwelijks bevoegd zijn maar plaats voor de klas. Daar komt bij dat de salarissen in het primair onderwijs lager liggen dan in het voortgezet onderwijs. Jaarlijks gaat dat om enkele duizenden euro's.
Het is bekende problematiek. Bos ziet het piepen en kraken in het basisonderwijs. Zo is het lastig om een vervangende leerkracht te vinden. Het mooie en belangrijke vak van leerkracht is onaantrekkelijk gemaakt. Daarom luiden de Nederlandse leerkrachten via PO in Actie nu de noodklok. Met een petitie op www.pofront.nl pleiten zij samen met schoolbesturen, directeuren en ondersteunend personeel voor minder werkdruk en een eerlijker salariëring.

Dinsdag 27 juni houden zij een prikactie. Tijdens het eerste schooluur blijven de deuren van de onderwijsgebouwen dicht. Dit is ook de dag waarop de petitiesteunbetuigingen (maandagavond stond de teller bijna op 140.000) overhandigd worden. "Wij zijn dan wel zichtbaar aanwezig en gaan graag het gesprek aan met de ouders. We willen vooral aandacht vragen voor het probleem in het primair onderwijs."

Eén op de vier leraren heeft te maken met burn-outklachten

De leerkrachten in het basisonderwijs komen structureel tijd tekort om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen. De uitvoerige administratie - zoals individuele en groepsplannen maken, bijstellen en overdragen - is een grote tijdslurper. "We leven in een vastlegcultuur", stelt de Hilversumse. Verder zijn daar nog de gesprekken met ouders, commissievergaderingen, overleg met collega's waaronder de intern begeleider en logopedist en kijken bij diverse schoolactiviteiten na school, zoals de avondvierdaagse en het schoolvoetbal. Bos zegt dat het geen uitzondering is dat zij nakijkwerk mee naar huis neemt. Grote voorbereidingsprojecten zijn bestemd voor de vakanties.
Het enige dat gestructureerd is zijn de uren die de leraar lesgeeft. Daarvoor en daarna is het werk veel onoverzichtelijker. "Ik kan niet de lessen geven die ik voor me zie. Door allerlei bijzaken die spelen kan ik mijn werk niet doen zoals ik wil. Het is niet zo dat ik met mijn benen op de bank wil liggen en klaag over de werkdruk, maar dit is iets structureels", zegt de Hilversumse. "Ik snap best dat mensen daarop afhaken, ook omdat ze vaak elders meer kunnen verdienen. Het is bijna liefdewerk om actief te blijven in het primair onderwijs. Een soort roeping."

De prikactie van 27 juni moet een signaal zijn naar de politiek en de maatschappij. Daarmee zeggen de leerkrachten volgens Bos dat Den Haag, en demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker in het bijzonder, serieus naar de problematiek moet kijken. Als dat dan nog niet gebeurt, dan zou een staking kunnen volgen.

'Het is bijna liefdewerk om hierin te blijven werken'

Lees ook