HuizerNieuws

13 juli 2017

HuizerNieuws 13 juli 2017


Theaterweek voor kinderen en tieners

Foto: Bolletje Rolletje

HUIZEN Zes weken vakantie best wel lang? Voor kinderen, voor ouders of beiden? Daarom organiseren Bolletje Rolletje Kindertoneel en Tiener Toneel Huizen van 28 augustus tot en met 1 september een theaterweek. In een week tijd gaan de deelnemers een voorstelling maken en uitvoeren met een groep leeftijdsgenoten. "Het is niet saai andermans teksten uit je hoofd leren en opzeggen, maar we maken de voorstelling echt met elkaar. Ook zullen we zelf scenes bedenken voor het stuk." Op vrijdagavond is dan de grote voorstelling. De theaterweek vindt plaats in wijkcentrum Het Holleblok aan het Holleblok 2. Voor meer info, bel met Bob Kesteloo, telefoonnummer 035-6948521. Check ook de website bolletjerolletje.nl of neem eens een kijkje op het You Tube kanaal van Tiener Toneel Huizen.

Zomertijden Holleblok

HUIZEN Wijkcentrum Holleblok heeft in de vakantieperiode van woensdag 12 tot en met zondag 3 september gewijzigde openingstijden.

Het Holleblok is gedurende deze periode open voor de volgende activiteiten:
-z
ondagmiddag, Ineke's inloop vanaf 13.30 uur;
-m
aandagmiddag 't Zwaantje vanaf 13.30 uur;
-dinsdagmiddag Scrabble van 13.30 uur;
-woensdag 19 juli en 16 augustus Eettafel voor alleengaanden, hiervoor moeten mensen zich van te voren opgeven, de kosten zijn 3,50 euro per persoon. De Eettafel van 19 juli is al vol, deelnemers kunnen zich nog wel opgeven voor 16 augustus;

-woensdag 26 juli laatste Nieuwe Jurk van dit seizoen, het wordt een feestelijke middag. Vanaf woensdag 30 augustus is men welkom vanaf 14.00 uur.

Albert Heijn hoofdsponsor Sportweek

HUIZEN Albert Heijn Oostermeent en Lindenlaan hebben maandag een overeenkomst getekend waarbij zij zich bereid verklaard om hoofdsponsor te worden van de Sportweek 2017 in Huizen. Deze wordt van 9 tot en met 17 september gehouden.

In Huizen wordt de Sportweek georganiseerd door het Sport Platform Huizen (SPH), de opening staat gepland op 9 september op de Huizerdag op Plein 2000. Hier wordt dan de aftrap gegeven voor de start van ruim een week vol sportactiviteiten bij de sportverenigingen, commerciele sportaanbieders en buurtsportprojecten op onder andere scholen.De sponsoring volgt op de bekendmaking dat NOC*NSF en Albert Heijn landelijk bekend gemaakt hebben dat ze de komende vier jaar gaan samenwerken. Bij Ah kan van 4 september en loopt tot 3 december gespaard worden om gratis kennis te maken met sporten.

Digi&Taalhuis

Foto: Bob Awick

Een grote groep mensen heeft moeite met taal. Het Digi&Taalhuis helpt ze en zoekt vrijwilligers hiervoor.

3

Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken zoekt taalvrijwilligers en maatjes

'Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met taal'

Het Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken helpt mensen met vragen over taal. Ze zoeken nog vrijwilligers die mensen met taal willen helpen.

Elke maandag is er een spreekuur in de bibliotheek van Huizen. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken is een netwerkorganisatie rondom het taalaanbod in de Gooi en Vechtstreek. Ze zoeken nog vrijwilligers die mensen die problemen hebben met de taal willen helpen. Dit kan als taalmaatje of als taalvrijwilliger tijdens het spreekuur.

"Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met de Nederlandse taal. Zij hebben voornamelijk problemen met lezen of schrijven in het Nederlands. Vaak omdat zij anderstalig zijn en de taal nog leren. Maar het grootste deel van deze groep, bijna 65%, is geboren en getogen in Nederland. Het is voor hen lastig om een recept of folder te lezen, een nieuwe werkinstructie te begrijpen of overheidsbrieven te lezen. Zij weten vaak onvoldoende hun weg te vinden op het internet.", laat het Digi&Taalhuis weten.

Lastig

'Grootste deel groep, bijna 65%, is geboren en getogen in Nederland'

"Dit is lastig omdat steeds meer informatie gedigitaliseerd wordt, ook door de overheid. Ouders die moeite hebben met taal kunnen hun kinderen niet goed voorlezen en minder goed helpen met huiswerk. Steeds meer mensen overwinnen hun angst of schaamte en komen langs bij Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken."
Het Digi&Taalhuis bestaat nu een jaar. "We beginnen de vruchten te plukken van de verschillende samenwerkingen die in de regio zijn ontstaan. Steeds meer mensen weten via allerlei kanalen de weg naar ons te vinden en daarmee de weg naar diverse taalorganisaties waar zij verder aan de slag kunnen met het leren van de Nederlandse taal en/of met het beter leren lezen en schrijven. Van taalgroepjes bij Versa Welzijn tot taallessen bij het ROCvA in Hilversum, voor iedereen is er wel wat en bijna alles is gratis."
Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken zoekt taalvrijwilligers die aan de slag willen om mensen met taalproblemen te helpen, want er staan nu mensen op de wachtlijst. Concreet gaat het om Taalmaatjes die individueel 1 keer per week iemand 1 tot 2 uur helpen en om taalvrijwilligers die wekelijks 2 uur helpen bij het inloopspreekuur. In Huizen is dat maandag van 14.00 tot 16.00 uur. Wie interesse heeft of vragen kan terecht op bibliotheekgooienmeer.nl/diensten/digitaalhuis-gooi of bellen met 035-6973003.

5 / 8

Esther Hofstetter geeft in haar atelier in Huizen of in de tuin weer een workshop schilderen.

Vrijdag 14 Juli

Mamacafé Huizen

Wijkcentrum Holleblok Huizen 10:00

Geen activiteit deze morgen, maar onder het genot van een kopje koffie of thee praten we gezellig samen over opvoeden, vakantie. Alle (aanstaande) ouders met kinderen tot vier jaar zijn van harte welkom.

Zaterdag 15 Juli

Baby/kindergebaren Kennismakingsworkshop

Bij de docent thuis Huizen 10:00

Vanaf 6 maanden kun je al starten met het gebruiken van ondersteunende gebaren. In deze kennismakingsworkshop leer je hoe je gebaren maakt en hoe je deze toepast in je dagelijkse routine. Deze workshop is 20 euro (incl koffie/thee met lekkers). Meer informatie vind je via: babygebaren.nl/docenten/detail/17788665/Marijke-van-%27t-Veer

Repair Café

De Schoter Eemnes 10:00

Aan de Wakkerendijk (naast de R.K. kerk) in Eemnes. Tussen 10.00 en 13.00 uur staan de reparateurs klaar om waar mogelijk uw problemen te verhelpen. De reparaties worden gratis uitgevoerd, wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Na 12.30 uur worden geen reparaties meer aangenomen.

Open dag Coolsculpting en Body Stress Release

Lindenlaan 42 Huizen 10:00

Tot 14:00 uur open huis. Coolsculpting is een innovatieve methode om snel, veilig en definitief vet te verwijderen zonder operatie. Body Stress Release is een gezondheidstechniek waarmee vastgezette spanning in spieren en bindweefsel wordt losgemaakt om effectief te herstellen van pijn en ongemakken. U bent van harte welkom om te ontdekken wat CoolSculpting en Body Stress Release voor u kan betekenen.

Mini Pasar Malam

De Hilt Eemnes 13:00

Mini PasarMalam. Met live bands, dans, Aziatische markt. Artiesten zijn Billy Maluw & Anthony Wonsokarijo, Danilo Kuiters, JF PretenderS, Ferry Kusuma, Pedulu seni Indonesia. Entree: € 6,-

Zondag 16 Juli

Workshop Schilderen volwassenen

Atelier Kunst-Nu Huizen 10:30

De workshop met lunch begint om 10.30 tot 16.00 uur. In deze workshop werken we met verschillende materialen en technieken op doek. De prijs van de workshop is €50,-, exclusief materialen. De workshop wordt gegeven in het Atelier of bij mooi weer buiten in de tuin van Esther Hofstetter , Van Hoorns Houtweg 4. Info en inschrijven telefoon 035-5264750/ 0614794553 of per e-mail esther@kunst-nu.nl

Goois Openluchttheater Festival

Goois Openluchttheater Eemnes 12:00

Eén zondag met diverse voorstellingen voor jong en oud die gespeeld worden in het mooie natuurtheater, in plaats van de losse familievoorstellingen. Op de Facebookpagina en de website www.gooisopenluchttheater.nl is het volledige programma en de laatste informatie te vinden. Het terrein gaat om 12.00 uur open en het festival duurt tot 17.15 uur duren. Bezoekers kunnen de hele middag binnenkomen. Alle kaartjes kosten 5,-. In de voorverkoop 4+1 kaartje gratis. Voor informatie en reserveringen: info@gooisopenluchttheater.nl. Ook bij regen gaat het Goois Openluchttheater Festival gewoon door. Er wordt dan een alternatief programma geboden.

Maandag 17 Juli

Spreekuur Rechtswinkel

Wijkcentrum De Draaikom Huizen 19:30

Conform onze statuten stelt de rechtswinkel Huizen zich ten doel om laagdrempelige hulp te verlenen bij juridische en/of sociaal-juridische problemen aan inwoners van de gemeente Huizen en omgeving. Ieder van onze vrijwilligers zet zich volledig belangeloos en zonder enig winstoogmerk in voor de Rechtswinkel Huizen. Wij vragen voor ons juridisch advies slechts een vergoeding van € 4,-.

Dinsdag 18 Juli

Senioren50plus Tennis Event

Sportpark Oostermeent Blaricum 10:00

Op dinsdag 18 juli 2017 organiseert B.L.T.C. Blaricum haar eerste Senior Plus 1dags Event voor alle 50+ leden van de KNLTB. Alle leden van de KNLTB die 50 jaar of ouder zijn, kunnen zich voor dit event inschrijven. Er wordt gespeeld in de speelsterktes 6 t/m 9 in dubbels (DD, HD of GD). De wedstrijden tellen niet voor de actuele rating. Aanvang 10.00 uur en afloop rond 16 u30 uur.

Dinsdag 18 Juli

Aanschuiftafel

Vivium Johanneshove Laren 17:30

U bent iedere dinsdagavond van harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 7,50. Schuif tussen half 6 en half 7 aan en geniet van fijn gezelschap en lekker eten! Voor meer informatie en andere activiteiten in Johanneshove kijkt u op www.vivium.nl/johanneshove-agenda.

Donderdag 20 Juli

Bijeenkomst veteranen sociëteit Huizen

De Brassershoeve Huizen 14:00

De eerst volgende bijeenkomst van de veteranen sociëteit Huizen vindt plaats in de Brassershoeve. Alle veteranen jong en oud zijn van harte welkom.

Contouren van nieuw Bensdorp zijn zichtbaar

De sloop is klaar, het is tijd voor de opbouw

Hier komt de kelder van gebouw D. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Na het geweld van de sloop van afgelopen maanden is het nu tijd om het terrein van de voormalige cacaofabriek Bensdorp klaar te maken voor de opbouw.

De komende tijd wordt gewerkt aan de kelder van gebouw D, te zien op de foto. Te beginnen met de keldervloer, de wanden en begin oktober zou dan het dak moeten volgen. Mits de planning gehaald wordt uiteraard.

Bouwvak

Momenteel is de vlechter bezig het voorwerk te verrichten, zodat nog voor de bouwvak het beton kan worden gestort. De bouw ligt straks tijdens de bouwvak drie weken stil. Daarna wordt weer volop doorgewerkt. Er zullen dan grote kranen verrijzen op het bouwterrein.

Vragen

Bouwbedrijf Noordersluis gaat een folder verspreiden onder de omwonenden om meer uitleg te geven over het project. Volgens het bedrijf komen er vanuit de buurt veel vragen binnen. Niet alleen over de onvermijdelijke overlast, maar ook over compensatie. "Mensen denken dat wij een aantal omwonenden geld hebben gegeven, maar dat is niet zo. Enkele huishoudens die veel overlast hebben ervaren, zijn voorzien van een flesje wijn."

Wonen en cultuur

Het terrein van de oude cacaofabriek Bensdorp krijgt een nieuwe invulling. Er moet straks gewoond en gewerkt kunnen worden op Bensdorp. Er komen circa negentig woningen, voor een groot deel appartementen in de sociale en vrije huursector. Het monumentale gebouw waar vroeger de bekende Bros-chocolade werd gemaakt staat nog overeind. Daarin komen zes grote lofts. Daarnaast komen er nog twee vrije woonkavels op het terrein. Ook komt er op het nieuwe Bensdorp plek voor bedrijven en cultuur.

Publiekstrekker

Theater, film, muziek en kunst kunnen zich hier verenigen en moeten van Bensdorp een publiekstrekker maken. Een ondergrondse parkeergarage moet ervoor zorgen dat de bestaande parkeerdruk in de omgeving niet verergert.

Naast dit alles blijft er genoeg ruimte over voor binnentuinen en groen, zo belooft Bouwbedrijf Noordersluis.

Meer informatie over dit project is te vinden op www.bensdorpbussum.nl.

Column

Technisch weer

Foto: Marieke van Veen

De afgelopen weken genieten we, op een paar regenachtige dagen na, van een heerlijke voorzomer. Dit zijn de dagen dat ik extra kan genieten van mijn beroep als makelaar. Gekscherend noemen we dit als makelaars wel eens 'technisch weer', dagen om op pad te gaan dus. Wat is er nou mooier dan op dit soort dagen huizen én tuinen te kijken in onze fantastische regio. Het lijkt ook wel dat potentieel kopers op dit soort dagen wat vrolijker en enthousiaster zijn.

In onze regio staat de zomervakantie weer voor de deur. In het verleden hadden we een duidelijke 'seizoensinvloed' op de huizenmarkt. De zomervakantie en de kerstperiode waren merkbaar minder druk dan de rest van het jaar. Genoeg tijd dus om als makelaar van het mooie weer te genieten in die tijd.

Toen wij ons kantoor 15 jaar geleden begonnen wachtte ik vaak met de start van de verkoop tot na deze 'stille' periode. Een andere invalshoek is uiteraard om juist wel in deze periode van start te gaan. Je hebt dan immers een stuk minder concurrentie als verkoper. We kiezen er nu als kantoor dan ook steeds vaker voor om gewoon te starten met een verkoop in de vakantie.

Een duidelijk aanwijsbare reden is er mijns inziens niet maar ik heb het gevoel dat deze seizoensinvloed wat wegebt. Wellicht heeft dit te maken met de vakantiespreiding die in onze regio, door de centrale ligging, goed merkbaar is. Kopers in het Gooi komen uit de regio's midden, noord en zuid.

Laat u dus als verkoper daarom goed adviseren over de het juiste moment voor de start van de verkoop. Uw NVM-makelaar kan u hier alles over vertellen. Hij kent als geen ander de specifieke doelgroep van uw woning en weet wat de invloed van de vakantie op uw verkoop is.

Geniet van de vakantie!

De makkelijke Kalanchoë is de ideale vakantieplant

Foto: Bloemen Bureau Holland

Bloemenbureau Holland heeft de Kalanchoë uitgeroepen tot 'Woonplant van de maand juli 2017'.

Met deze kleurrijke vetplant met zijn bijzondere blaadjes, bloemen in funky kleuren en sprookjesachtige vormen haal je de tropen in huis. De Kalanchoë gedijt vrijwel overal; in de volle zon tot donkere plekjes en heeft weinig verzorging nodig. Uitgebloeide bloemetjes kun je laten zitten, de nieuwe knoppen groeien er overheen. Door ze aan de plant te laten bevorder je de doorbloei.

Mojito-ijsjes

Foto: Marieke van Veen

Ingrediënten: 200 g suiker, 200 ml water, 200 ml limoensap, 100 ml witte rum, 20 gr muntblaadjes, rasp van 2 limoenen. Verwarm suiker en water en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Pureer dit samen met de andere ingrediënten in een blender. Giet in vormpjes en zet in de vriezer. Na twee uur de stokjes erin en verder laten opstijven.

Twijfel over bouwtoezicht

Het toezicht op de bouw wordt voorlopig niet geprivatiseerd. Een wetsvoorstel om het bouwtoezicht, een taak die nu bij gemeenten ligt, bij private partijen neer te leggen kreeg afgelopen week veel kritiek in de Eerste Kamer, zo meldt de Woonbond. Gevreesd wordt dat het toezicht verslechtert als dat in handen komt van private partijen, die ook nog eens worden betaald door de opdrachtgever. Minister Plasterk gaat nu kijken of hij het voorstel kan aanpassen.