HilversumsNieuws

13 mei 2015

HilversumsNieuws 13 mei 2015


Hoog niveau bij talentscout

Meiden van 't Gooi lieten zondag hun talent aan Ajax-speelsters zien. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Ajax kwam zondag een kijkje nemen welke talenten er allemaal rondlopen in de jeugdafdeling van sc 't Gooi. De eerste zogeheten talentscout was bedoeld voor talentvolle meiden bij de zwart-gelen uit Hilversum.

Veertig beloftevolle speelsters met ambitie uit Hilversum en omgeving meldden zich zondag op de velden van de club aan het Kininelaantje. De voetbalsters, tussen de elf en zeventien jaar, kregen de kans om aan vier speelsters van Ajax te laten zien wat zij in hun mars hebben. Verdedigster Lauren Delleman en keepster Laura du Ry begeleidden de jongste deelnemers samen met 't Gooi-hoofdtrainers Mirella Jansen, Jaap Hofman en Stephan van Buuren. Bij de oudste groep waren Ajacieden Liza van der Most en Tessel Middag aanwezig.
"Het niveau lag erg hoog", zo laat sportvrijwilligster van 2014, Olga Lundgren van sc 't Gooi, weten. "Ajax-trainer Benno Nihom was onder de indruk van de talenten. Sommige van deze meiden kunnen de top halen", luidt haar vervolg.
Sinds 2013 hebben sc 't Gooi en Ajax een samenwerkingsverband op het gebied van meisjes- en damesvoetbal. De Hilversummers hebben een grote meidenafdeling. De twee clubs hebben onder meer technisch overleg met het kader, verzorgen demonstratietrainingen en de talenten van 't Gooi hebben stagemogelijkheden bij de bvo uit de hoofdstad.

Geweigerd drietal slaat door

HILVERSUM – Bij het horen dat ze de horecagelegenheid op de Groest niet in mochten, ging het fout bij drie mannen. De stoppen sloeg in de nacht van zaterdag op zondag door bij het trio.

De mannen, inwoners van Zeist en Hilversum in de leeftijd van 23 tot 28 jaar, kregen aan de deur te horen dat ze geweigerd werden. Met dat besluit waren de drie het niet eens en gingen vervolgens op de vuist met de uitsmijters. De horecasurveillance zag de vechtpartij en heeft de twee partijen uit elkaar gehaald. Een van de portiers raakte gewond en heeft aangifte gedaan. De drie verdachten moesten mee naar het politiebureau, waar ze werden ingesloten.

Herontwikkeling van Eurobioscoop is haalbaar

HILVERSUM – Nu duidelijk is dat herontwikkeling van de voormalige Eurobioscoop financieel haalbaar is, wil het Hilversumse gemeentebestuur een partij aantrekken die echt wil investeren. Belangstellenden kunnen meedoen aan een zogeheten tender, die de gemeente deze zomer gaat uitschrijven.

Dat herontwikkeling financieel te doen is, blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek van Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi). Zij had medio december de opdracht gekregen van het college van burgemeester en wethouders. De twee andere hoofdconclusie die de onderzoekers hebben getrokken zijn dat het oude bioscooppand een bouw- en cultuurhistorisch gebouw is uit 1912 dat een niet eerder ontdekt monument herbergt en dat er veel interesse is om dit pand met een vroege betonnen schaaldakconstructie, waarvan er nog drie bestaan in Nederland, te willen herontwikkelen. In een eerder stadium had wethouder Floris Voorink al gezegd dat veel ondernemers zich gemeld hebben bij de gemeente. Het ging voornamelijk om horecamensen.

Meer hierover op pagina 7.

Groenstrook Taludweg rond 1 juli gesloten

HILVERSUM - Nog voor het zomerreces moet parkeren in de groenstrook op de Taludweg niet meer mogelijk zijn. Hilversum wil deze 'parkeerplaatsen' rond 1 juli sluiten.

Wethouder Floris Voorink zei begin dit jaar dat de groenstrook weer groenstrook moet worden en dat het gedogen nog voor de zomer voorbij is. Gemeente en bewoners zijn nog in overleg met elkaar onder meer over invulling van de strook. De plannen moeten nog concreet worden uitgewerkt.

4,2

procent van de totale woningvoorraad in Hilversum is gebouwd na 2005

Apotheose in Tafeltenniscentrum

Eredivisiefinales in Hilversum. Foto: TTV Hilversum

HILVERSUM – Hilversum is op Hemelvaartsdag het epicentrum van het landelijke tafeltennis. Tafeltennisvereniging Hilversum is donderdag gastheer van de eredivisiefinales van zowel de mannen als de vrouwen. Om 12.00 uur gaat het los in het Tafeltenniscentrum aan de Vaartweg 52.

"Een jaar lang eredivisiecompetitie komt tot een apotheose in één wedstrijd bij TTV Hilversum", zegt Hilversum-voorzitter Raymond van Putten trots. "Ondanks dalende ledenaantallen laten dit soort evenementen in Nederland zien dat tafeltennis als sport leeft", voegt de preses daar nog aan toe.

In 2014 vonden de twee finales tegelijkertijd plaats. Dit jaar is dat anders. Als eerste gaan de dames van SKF uit Veenendaal en Dozzy Den Helder/Noordkop van start. Zij beginnen op het middaguur. De equipe uit Veenendaal gaat als favoriet de finale in. SKF eindigde de reguliere competitie als eerste en wist Den Helder daarin met 4-2 te verslaan. Als SKF zegeviert, dan is het voor het eerst in jaren dat een team zonder Chinezen of andere buitenlandse inbreng de landstitel pakt.

De eindstrijd bij de heren tussen landskampioen Enjoy&Deploy/Taverzo en FVT staat om 15.00 uur gepland. FVT uit Rotterdam geldt als underdog, want de regerend kampioen uit Zoetermeer had in de competitie een ruime voorsprong in de eredivisie, al hielden de Rotterdammers hen op 3-3. Het veertienjarige toptalent Roel Bogie blijft donderdag waarschijnlijk aan de kant. Hij kreeg twee keer klop tegen FVT.
De toegang is donderdag gratis.

Weerbericht

Licht wisselvallig, tamelijk koel voor half mei
De IJsheiligenweek begon maandag met een maximum van 25 graden: de eerste zomerse dag. Het was een eendagsvlinder, want een meizomer ligt voorlopig niet in het verschiet. Met een westelijke luchtstroming wordt vrij koele lucht aangevoerd. Donderdagavond nadert een front met regen, daarna volgt een wisselvallig weertype met zon, bewolking en een enkele bui.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag daalt de temperatuur naar 3 graden. Er is kans op vorst aan de grond, wat bij de IJsheiligen past. Op Hemelvaartsdag schijnt eerst de zon, stilaan komt er meer bewolking met in de avond kans op regen. Het wordt 16 graden. Vrijdag valt eerst nog wat regen, in de middag klaart het op. Het wordt 15 graden bij een matige noordenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde draait de wind naar het westen en neemt toe tot matig of vrij krachtig (windkracht 4-5). Het is licht wisselvallig, met een mix van zonneschijn, stapelwolken en kans op een bui. Waarschijnlijk neemt in de loop van zaterdag de kans op een bui tijdelijk iets toe. Zaterdag wordt het nog 15 à 16 graden, zondag blijft het kwik steken bij 13 à 14 graden.

Weetje
De periode van 11 t/m 14 mei wordt ook wel de 'IJsheiligen' genoemd. Dit is een zeer oud begrip uit de volksweerkunde. Het is al meer dan 1000 jaar bekend. Tijdens of rond deze data kan nog nachtvorst optreden met gevaar voor de in bloei staande gewassen. Vanaf half mei neemt die kans af, maar bij uitzondering kan het zelfs in juni nog aan de grond licht vriezen.

Collectieve wijkactie over energiebesparing

Aernoud Olde van Seinkracht. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – De Lorentzschool is dinsdag 19 mei het decor van een voorlichtingsbijeenkomst over de collectieve wijkactie energiebesparing. Deze sessie is bedoeld voor huiseigenaren in het gebied tussen de Johannes Geradtsweg, Jan van der Heydenstraat, Minckelersstraat en de Zuiderheide.

Deze bijeenkomst is een initiatief van Seinkracht, een groep actieve bewoners die met hulp van vrijwilligers, instanties, bedrijven, organisaties en gemeentebestuur burgerinitiatieven in de wijk stimuleert.

Volgende week donderdag vertellen de vertegenwoordigers van Seinkracht in samenwerking met Hoom meer over het energiezuiniger maken van de woning. Dat doen zij in het schoolgebouw aan de Lorentzweg 135 tussen 20.00 en 22.00 uur.

Arena. De oudste houten tribune van Nederland door Dudok ontworpen staat op het Hilversumse Sportpark. De foto rechts is vermoedelijk van rond 1925.

De oudste houten tribune van Nederland door Dudok ontworpen aan het Hilversumse Sportpark. Foto van vermoedelijk rond 1925.

Op naar kampioenschap nummer twintig

Titelhonger is nog lang niet gestild bij RC Hilversum

De rugbyers kregen donderdag bij de huldiging in het raadhuis een oorkonde en een cheque. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De Nederlandse rugbyvorst is voorlopig niet van plan plaats te maken. Wat Wieger Schotanus, voorzitter van Rugby Club Hilversum, betreft blijven de blauw-witten nog heel lang op de troon zitten. Na het binnenhalen van de zeventiende landstitel is het credo bij de vereniging op Sportpark Berestein simpel: 'op naar nummer twintig'.

RC Hilversum is het laatste decennium vaste klant in de strijd om het landskampioenschap. Van de laatste tien finales stonden de Hilversummers maar liefst negen keer op de grasmat. Alleen in 2009 bereikten zij de eindstrijd niet. Succesvol was het team in 2010, 2011 en 2012. In de twee edities die daarop volgden ging het telkens net fout. De vreugde was vorige week zaterdag dan ook groot toen The Dukes in de tweede helft opzij werd gezet: 22-11. "We zijn met z'n allen echt al de hele week aan het nagenieten", meldt Schotanus. "Dat hadden we echt even nodig na 2013 en 2014. Deze titel geeft ons weer veel energie", vertelt hij een dag na de huldiging in het raadhuis door het gemeentebestuur. De concurrentie in de ereklasse is bij deze gewaarschuwd: de Hilversumse honger is nog lang niet gestild. "Het credo voor de komende jaren is voor ons: op naar twintig kampioenschappen. Dat is echt onze ambitie", laat de voorzitter duidelijk weten.

Met zeventien landstitels is RC Hilversum de meest succesvolle vereniging van Nederland. De vereniging heeft in de loop der tijd meerdere succesperiodes gekend. Van 1957 tot en met 1960 vierden de Hilversummers de eerste vier kampioenschappen. In 1962, 1965, 1975 en 1976 waren zij weer de beste toen de rugbyers met een hele sterke lichting lang het rugby domineerden in de jaren tachtig. Met drie titels op rij (1982, 1983 en 1984) en nog één in 1986 drukte de club flink haar stempel.
Daarna stokte het. Zo'n tien jaar geleden kwam daar verandering in toen een aantal oud-rugbyers van Hilversum besloten de zaak financieel aan te pakken en anders in te vullen. Dat heeft de opwaartse spiraal ingezet. "Goede sponsoring is belangrijk en daar zijn we niet geheel ongelukkig in", verklaart Schotanus. "Je kunt het niet alleen hebben van de opleiding en de talenten die je hebt rondlopen. Als je het hoogste wilt bereiken, zul je ook moeten betalen. Dat zijn geen grote bedragen, maar op die manier kun je wel buitenlandse spelers halen."
Naast de goede prestaties van het eerste is inmiddels ook het tweede team gepromoveerd naar het op een na hoogste niveau van Nederland. Dat heeft een aanzuigende werking. De jeugdafdeling is de afgelopen drie jaar gegroeid van 60 naar 146 leden. Spelers van clubs uit de buurt willen graag de overstap naar het prestatiegerichte RC Hilversum maken. Dat biedt de vereniging mogelijkheden en daardoor heeft zij ook veel regionaal talent.

'Je kunt het niet alleen hebben van de opleiding en talenten'

De basis is goed, meent Schotanus. Het huidige eerste team herbergt veel jonge talenten. Vijf jongens die nu in de selectie zitten, wonnen twee jaar geleden nog het landskampioenschap met de colts. Daarnaast heeft het team individueel de beste spelers van de ereklasse, meent Schotanus. Coach Scott Smith heeft daar de afgelopen acht jaar een ijzersterke brigade van gesmeed. De club moet waarschijnlijk wel op zoek naar een nieuwe trainer. Smith heeft aangekondigd te stoppen. Maar of de soep ook echt zo heet gegeten wordt, weet de voorzitter nog niet. Het bestuur heeft al gesprekken gevoerd met andere kandidaten die volgend seizoen voor de groep zouden kunnen staan, maar Smith is niet uit beeld. "We gaan nog wel eens aan Scott vragen wat hij wil gaan doen met zijn vrije tijd", is de laatste opmerking van de voorzitter.

Denk mee over weg Anna's Hoeve

HILVERSUM – Nu het veelbesproken besluit is genomen om de weg over Anna's Hoeve te verleggen wil de provincie Noord-Holland met de inwoners van gedachten wisselen over de inrichting hiervan. Daarom staat op dinsdag 19 mei een meedenkbijeenkomst gepland in Studio 47 aan de Mussenstraat 47.

De nieuwe weg wordt 'gebundeld' langs het spoor en de toekomstige HOV-busbaan. Veel bewoners van Oost zien het verleggen niet zitten. Zo komt de nieuwe weg voor hun deur en voor de speelplaats aan de Anthony Fokkerweg. Zij vrezen ongezonde en onveilige situaties. De provincie vraagt hen onder meer hoe zij denken over een goede oplossing voor de speelstrook.

De koffie staat klaar vanaf 19.00 uur. Een half uur later begint het programma. Na het inhoudelijke gedeelte kunnen de aanwezigen vragen stellen en krijgen zij de laatste stand van zaken te horen van het HOV-project.

Nepbrief de Alliantie in omloop

HILVERSUM - Woningcorporatie de Alliantie meldt dat er een vervalste brief in omloop is. Oplichters hebben 'uit naam' van de corporatie een aanmaning verstuurd aan hun huurders. Zij zouden extra gemaakte servicekosten binnen 7 dagen moeten vergoeden.

"Als u deze brief heeft ontvangen, betaalt u dan vooral niet en neem contact met ons op via 088-0023200", zo meldt de Alliantie op haar website www.de-alliantie.nl. Daar heeft zij tevens een voorbeeld van deze vervalsing geplaatst.

FC Hilversum en DHSC maken het spannend

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De kampioensmedailles waren zaterdag aanwezig op Sportpark de Heul in Loenen aan de Vecht. KNVB-afgevaardigde Harrie Troostwijk kon ze ondanks de 5-1 zege van FC Hilversum bij De Vecht bij zich houden. De brigade van trainer Rick Schipper won voor de twaalfde keer op rij. Deze eindsprint resulteerde (nog) niet in de titel van de derde klasse C. Gedeeld koploper DHSC won met 3-0 van Altius en heeft ook 58 punten uit 26 wedstrijden. Beide speelden gisteravond het beslissingsduel in Zeist. Nieuws over deze titelstrijd vindt u op onze website.

MCO kan starten met restauratie van studio 2

Gift van Cultuurfonds maakt dit mogelijk

Deze zomer begint de opknapbeurt van studio 2. Foto: Barbara Schriek

HILVERSUM - Deze zomer al kan het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) van start gaan met de eerste fase van de restauratie van studio 2. Daar zijn nu voldoende financiële middelen voor. Dat is mogelijk geworden na een donatie van 50.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het is niet de eerste financiële gift die het MCO heeft ontvangen om deze historische studio in oude glorie te herstellen. In 2014 honoreerde de provincie Noord-Holland al een subsidieaanvraag voor de gewenste opknapbeurt. Daarnaast doneerde de VARA een bedrag en leverde de Stichting Omroepmuziek eerder ook al een bijdrage.

Het MCO, rijksmonument aan de Heuvellaan 33, ook bekend als de voormalige VARA-studio, is al een tijd bezig met het behoud en beheer van het historisch cultureel erfgoed in en om het gebouw. Zo zijn er plannen ontwikkeld om de oudste radiostudio van Nederland, onderdeel van het studiocomplex, weer terug te brengen in de originele staat.
"Doordat alle originele bouwtekeningen van het complex bewaard zijn gebleven, is het mogelijk terug te gaan naar de originele staat, waar het huidige gebruik dat toestaat. Het restauratieproject van studio 2 is, als geboorteplek van Hilversum Mediastad, een belangrijk visitekaartje voor Hilversum, de provincie en het MCO", liet het culturele centrum deze week zelf weten.

Vincent Stroomer

is 36 jaar, werkt als sportredacteur. Hij is Hilversummer sinds 2008

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk al veertien jaar op de sportredactie van de NOS. Ik schrijf voornamelijk voor Teletekst en soms ook voor de website. En sinds anderhalf jaar ben ik vader."

Hoe vul je je vrije tijd in?
"Door de onregelmatige werktijden breng ik overdag veel tijd door met mijn zoontje. Daarnaast gaan we veel wandelen op de hei of in de bossen en geregeld even de stad in om te winkelen of naar de film te gaan."

Waar blijf je voor thuis?
"Voor weinig, voornamelijk om te slapen."

Waar ga je graag naartoe in Hilversum?
"Ik ga graag naar de bioscoop, zowel de nieuwe als het Filmhuis. Ook geregeld uit eten bij Sumo, De Lamme Goedtsack of Proeverij de Open Keuken."

Dagje burgemeester; wat pak je aan?
"Ik zou ervoor zorgen dat niet alle wegwerkzaamheden tegelijk zouden zijn zodat de stad goed bereikbaar blijft en ik zou ervoor zorgen dat de natuur behouden blijft."

Welk land staat er nog op jouw bucketlist?
"Australië. Daar rondreizen en de Australian Open (tennis) bezoeken, lijkt me een prachtige combinatie."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Iets minder gaan werken, nog mooier huis kopen en een bootje. Verder net zo genieten als nu."

En met 100 euro?
"Lekker uit eten."

Waar mogen ze je voor wakker maken?
"Sinds de geboorte van die kleine voor weinig. Nachtrust is wel heilig nu. Misschien voor een spannende honkbalwedstrijd van Oakland A's."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Barack Obama, om te horen hoe het is om een van de machtigste mensen ter wereld te zijn, terwijl in je eigen land nog zo veel racisme heerst."

Ook Victoria verhuist naar de zaterdag

HILVERSUM - Victoria breekt met een 122 jaar oude traditie. Het eerste team speelt volgend seizoen de wedstrijden niet langer meer op zondag, maar komt voortaan op zaterdag in actie.

De wens om een dag eerder te voetballen is afkomstig van de spelers en het begeleidingsteam van het eerste. Het bestuur is hiermee akkoord gegaan nadat dit intern uitvoerig is besproken. Het bestuur van de voetbalvereniging spreekt dan ook van een niet lichtvaardig genomen besluit.

De beslissing is wel noodzakelijk voor de sportieve toekomst. "Met de overstap wordt het gemakkelijker voor onze vereniging om talentvolle junioren te behouden. Zondagvoetbal is, zeker bij jongere senioren, steeds minder in trek. Niet alleen bij Victoria is dat zo; dit is een tendens in 't Gooi en in heel Nederland", meldt Victoria op de website.

Alive gaat gewoon door

HILVERSUM - In de agenda kan Hilversum Alive nu met pen worden ingevuld op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni. De benodigde financiële middelen zijn binnen, waardoor het driedaagse festival door kan gaan.

Dat maakt Stichting Hilversum Alive bekend. De organisatie kwam nog 25.000 euro tekort, wat zij hoopte binnen te halen met een crowdfundingsactie. Naar nu blijkt heeft de stichting het openstaande bedrag voornamelijk zelf opgehaald. "Het bestuur heeft zich de afgelopen weken ontzettend in het zweet gewerkt om ervoor te zorgen dat er meer sponsors zouden komen en meer Hilversumse ondernemers zich willen inzetten voor dit fantastische weekend. Nou, dat is gelukt."

Ondernemers Bussumerstraat zorgen zelf voor meer reuring

Actie Win een winkel pakt tevens leegstand aan

Nog tot 25 mei kunnen geïnteresseerden hun idee indienen.

Inloop

Wie nieuwsgierig is of interesse heeft om mee te doen aan deze actie kan dinsdag 19 mei langskomen. Makelaar De Koster cs en de andere ondernemers verzorgen dan een inloopbijeenkomst. Tussen 18.00 en 20.00 uur kunnen potentiële kandidaten de winkel eens goed in zich opnemen. "Het is echt vrijheid, blijheid. Belangstellenden kunnen het pand aan de Bussumerstraat 28 gewoon binnenlopen", stelt Ewout Jansen.

HILVERSUM - Vijf concrete ideeën voor de Win-een-winkelactie zijn binnen. Creatieve geesten of ondernemers pur sang kunnen een winkelpand aan de Bussumerstraat winnen. Daarmee hopen de huidige winkeliers voor meer reuring in hun straat te zorgen en tegelijkertijd het probleem van leegstand mee op te kunnen vangen.

"Al een paar jaar praten we met elkaar hoe we dit gebied kunnen versterken", meldt Ewout Jansen van Il Divino Wijnen. "'Dit is een creatieve manier om voor reuring te zorgen. Via via zijn we op het idee gekomen. Het blijkt dat iets soortgelijks op Schiphol heeft plaatsgevonden. We hebben de makelaars uitgenodigd om eens een keer te komen praten. Dat was een heel positief gesprek", is het vervolg van de ondernemer.

Om een pand ter beschikking te stellen, moeten de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. Dat betekent dat ondernemers het moeten willen en dat de makelaar en pandeigenaar hiermee moeten instemmen. Dat deden De Koster en Citadel. "Het voordeel is ook dat de gemeente ons ondersteunt. Zo staat dit initiatief op de website van centrumhilversum.nl en hebben we een filmpje geschoten dat daar ook te zien is. Dat helpt enorm", aldus Jansen.
Te winnen is een pand aan de Bussumerstraat, aan de rand van het centrum. De winnaar krijgt drie maanden de tijd zijn ondernemersdroom te verwezenlijken. In die periode fungeren de andere winkeliers als klankbord. Zij staan hun nieuwe collega bij met tips en adviezen. "We willen dat de nieuwe ondernemer goed beslagen ten ijs komt. We willen er echt een succes van maken", zegt Jansen. "Het mooie aan deze actie is dat er geen kleine lettertjes zijn. Als je er na drie maanden vanaf wil dan kan dat."

'De ideeën zijn allemaal wat anders. Dat is precies wat we willen'

De eerste voorstellen zijn binnen. Volgens Jansen hebben vijf personen concrete interesse getoond. "Tot nu zijn het allemaal creatieve ideeën. Het is allemaal anders dan anders, en dat is ook precies wat we willen", vertelt de ondernemer. De verwachting is dat het aantal aanmeldingen nog toeneemt. Inzenders hebben tot maandag 25 mei de tijd hun verkorte plan te mailen naar wineenwinkel@gmail.com. Een aantal krijgt een uitnodiging om het plan te pitchen, waarna een jury met daarin onder meer ondernemers uit de straat en wethouder Floris Voorink bepaalt wie de gelukkige is. De verwachting is dat de winnaar medio juni bekendgemaakt wordt.

College zet in op behoud van Eurobioscoop

Gemeente gaat op zoek naar een exploitant.

HILVERSUM - Het gemeentebestuur heeft besloten het oorspronkelijke deel uit 1912 van de voormalige Eurobioscoop te behouden. Het deel met de toneeltoren, dat later is aangebouwd, krijgt te maken met de sloophamer. Met een tender, waarin selectiecriteria, restauratie en stedenbouwkundige voorwaarden zijn opgenomen, gaat Hilversum met het pand de markt op.

"Met het behoud van de voormalige bioscoop zal dit gebouw nog vele jaren een belangrijke plek zijn voor Hilversum", zo reageerde wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. "We zien graag een publiekstoegankelijke functie in het gebouw dat een impuls kan geven aan de levendigheid van het plein. Er zijn partijen die geïnteresseerd zijn en volgens onderzoek zou het financieel haalbaar kunnen zijn. De volgende stap is een partij aantrekken die wil investeren. Hiervoor schrijven we een tender uit."

Maar er is nog meer werk aan de winkel voor de gemeente. Naast het gebouw is volgens het bestemmingsplan grootschalige nieuwbouw mogelijk. Door het behoud van de oude Euro vindt Hilversum dit niet langer wenselijk. Dat betekent dat het bestemmingsplan moet worden aangepast, zodat nieuwbouw wat betreft hoogte en contour past bij de voormalige cinema. Tevens past de gemeente de horecabestemming aan, waardoor het exploiteren van een café en restaurant in de nabije toekomst tot de mogelijkheden behoort.

Het college hoopt de plannen van de oude bios samen te kunnen laten lopen met de herinrichting van het Langgewenst. De start van die werkzaamheden is in januari 2016.

Creative Sounds laat haar stem goed gelden

Avontuur van Hilversums voice-overbedrijf duurt al vijftien jaar

Studiomanager Joost van den Heuvel en acteur Frans van Deursen zijn aan het werk. Foto's: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Niets doet vermoeden dat er in het ietwat saaie pand aan de Franciscusweg 219 op de derde verdieping een bruisend en dynamisch bedrijf is gevestigd: Creative Sounds. Aan een grote tafel vlak bij de receptioniste wordt druk gepraat en koffiegedronken. Als een bezoeker binnenkomt en de verschillende mensen 'goedemorgen' hoort zeggen, is er geen twijfel over mogelijk: hier wordt gewerkt met stemmen.

De opvallende lage stem is die van Hero Muller. Zijn 'goedemorgen' bromt overal tussendoor. "Inderdaad", lacht Patrick Ulenberg. "Dat is de vader van Peter Paul Muller. Hij heeft verschillende stemmen op zijn naam staan." Zo leent hij zijn stem bijvoorbeeld aan Koekiemonster, de aan koekjes verslaafde blauwe pop uit Sesamstraat. Ook is zijn stem verbonden aan de Sprookjesboom van de Efteling.

Creative Sounds is trots op de nieuwe 5.1 Mix Cinema.
Patrick en Charlotte Ulenberg de eigenaren van het bedrijf.

'We lopen een beetje voorop in dubbingland', stelt Patrick Ulenberg

Ulenberg is samen met zijn vrouw Charlotte eigenaar van Creative Sounds, een nasynchronisatie/dubbingbedrijf. Vijftien jaar geleden begon het stemavontuur op het Slachthuisplein in Hilversum. "Op de Kievitstraat namen we een bestaande studio over. Dat wil zeggen: de faciliteiten namen we over, niet het bedrijf", benadrukt hij. Het duo startte met drie studio's. Ze zijn er ingerold. Wilden graag iets voor zichzelf beginnen, maar wisten niet wat. Met zijn achtergrond als audio-engineer bij de Wisseloord Studio's en later als studiomanager in Veenendaal en met haar ervaring in management en organisatie zagen ze een voice-overbedrijf wel zitten. Een prima zet, want vijftien jaar later floreert het bedrijf nog steeds. Sterker: het is verdubbeld en maakt sinds deze maand gebruik van negen studio's in plaats van vijf.

Apetrots zijn ze vooral op de nagebootste bioscoop. "Met deze nieuwe 5.1 Mix Cinema kunnen we nu ook in technisch opzicht de kwaliteit bieden die nodig is voor bioscoopproducties. We zijn onlangs gestart met het nasynchroniseren van bioscoopfilms", vertelt Charlotte. Daarmee bedient Creative Sounds weer een nieuwe markt. "We lopen best een beetje voorop in dubbingland", vindt Patrick. "We zorgen steeds weer voor vernieuwing. Zo voegen we functies samen en kan bijvoorbeeld een acteur ook regisseur zijn. Dat is revolutionair. Je moet creatief zijn."

Elke stem

Creative Sounds is een Hilversumse studio voor audionabewerking en nasynchronisatie. Het productieteam heeft zich gespecialiseerd in het laten inspreken van bioscoopfilms, televisieseries, homevideo, video on demand, games, documentaires, bedrijfspresentaties, commercials en alle andere creatieve creaties die een stem nodig hebben. In principe is elke stem goed, maar het liefst werkt het bedrijf met acteurs, omdat zij zich goed kunnen inleven in hun rol.

O ja hoor, iedereen mocht auditie doen op castingdagen

Ook de internationale samenwerking met vooral Scandinavische landen legt het bedrijf geen windeieren. Een ander belangrijk punt is altijd netjes en flexibel naar de klant zijn. "Omdat Charlotte en ik eigenaar van Creative Sounds zijn, lopen we altijd net een stapje harder, hebben een hoger servicelevel en zijn een stuk flexibeler naar klanten toe. Dat is een groot voordeel." Ook heeft het met gunnen te maken, weet Charlotte. "Na jarenlang goed contact te onderhouden met de NPO bijvoorbeeld, terwijl ze niet onze klant was, hebben ze er dit jaar voor gekozen om met ons in zee te gaan." Naast de NPO werkt Creative Sounds voor onder meer Nickelodeon, Netflix en Warner Bros.

Klaterende lach
Voor een van deze opdrachtgevers is acteur Frans van Deursen aan het werk. Terwijl studiomanager Joost van den Heuvel drie computerschermen op zijn bureau nauwlettend in de gaten houdt, zit Van Deursen in de opnameruimte waar hij 'George of the Jungle' inspreekt. Een klaterende lach, een harde schreeuw en daarna de goedkeuring van Van den Heuvel: het staat er goed op. De stem van Van Deursen is een mooie. "Weet je, in principe is elke stem goed," vertelt Charlotte, "maar de kunst is dat je erbij kunt acteren."

Dagelijks wordt de receptioniste van het Hilversumse bedrijf gebeld door mensen die zeggen dat hun buurvrouw vindt dat ze zo'n grappig stemmetje kunnen nadoen. Dat is niet voldoende, zegt ook Patrick. En o ja, ze hebben het geprobeerd. Castingdagen waarop iedereen auditie mocht doen. Een dag lang beoordeelden ze verschillende stemmenacts. Maar geen enkele auditant bleek goed genoeg. Vandaar dat Van Deursen, Tony Neef, Hero Muller en Lucy de Lange regelmatig in de studio's te vinden zijn. "En daarnaast talloze andere acteurs", vult Charlotte aan.

Aan de koffietafel bij de receptioniste klinkt een bulderende lach. De regisseur gebaart dat de stemacteur op moet staan. De koffiepauze is over. De stem van Barney van de Flintstones schuift zijn stoel aan, schraapt zijn keel en is weer klaar voor zijn werk.

'We worden ineens verantwoordelijk gehouden voor 110 miljoen doden'

SP Hilversum schrikt van heftige reacties na het afplakken van RTV NH posters

Een van de afgeplakte posters aan de Kamerlingh Onnesweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Dat de afplakactie van de SP van de posters van RTV NH in Hilversum zou leiden tot reacties was ingecalculeerd, maar de hoeveelheid en voornamelijk de heftigheid ervan heeft fractievoorzitter Bianca Verweij wel verbaasd. "We worden ineens verantwoordelijk gehouden voor 110 miljoen doden. Daar schrik ik wel van."

De verwijten van censuur zijn nog de mildste reacties op het sociale medium nadat de SP vrijdag 1 mei zo veel mogelijk posters van RTV NH had afgeplakt met daarop de tekst: 'Huizen er nog andere jihadgezinnen in 't Gooi?' Vergelijkingen met Mao, Stalin, Hitler, Goebbels vlogen de partij om de oren. "Wat een zieke, linkse, laffe, islamitische, aarslikkende stumpers zijn jullie toch!", spande wel de kroon op Twitter.

Een belletje van de maatschappij die verantwoordelijk is voor de bushokjes was verwacht of een belletje van RTV NH. De SP had niet gedacht per mail en social media zo veel radicale meningen te horen. "Al die rechts-extremistische reacties zijn uiterst onplezierig", zegt de fractievoorzitter. "Hierdoor word je toch voorzichtiger als we met SP'ers de straat op gaan. Een dag na het afplakken, hadden we onze maandelijks evenement op de kop van de Groest en het marktterrein. Dan maak je toch vooraf afspraken met elkaar", aldus de politica, die eraan toevoegt dat ze ook veel bijval hebben gehad.

'Al die rechts-extremistische reacties zijn uiterst onplezierig'

Met het afplakken van de posters heeft de SP een statement gemaakt en geen censuur willen plegen, zo laat Verweij weten. "Wij hebben het gedaan omdat een publieke omroep op deze manier over de ruggen van mensen reclame wil maken. Dat vinden wij ongepast. Wat ons betreft raakt dit het gelijkwaardigheidsprincipe. Op deze manier maak je het heel zichtbaar. We hebben RTV NH een koekje van eigen deeg willen geven. Ze wilden een reactie en die hebben ze gekregen", is de uitleg.

Het is de SP nog altijd onduidelijk wat de provinciale omroep nou wil met deze poster. "RTV NH zegt een journalistieke vraag te stellen. Dat mag inderdaad. Maar nergens geven ze aan wat ze ermee gaan doen. Komen ze erop terug in hun uitzendingen? Ze melden het nergens."

Verweij zegt telefonisch contact gezocht te hebben met de provinciale omroep. De SP heeft gevraagd of zij de posters willen ruilen. Overigens is de collegepartij niet de enige die van zich heeft laten horen. Saami Akrouh van de Partij van de Arbeid is in de pen gekropen en heeft een open brief gestuurd naar RTV NH. De jonge sociaaldemocraat uit hierin zijn ongenoegen en geeft duidelijk te kennen de dialoog aan te willen gaan met de omroep.

"Uiteraard begrijp ik dat u, als regionale zender, zich een positie moet weten te beconcurreren tussen alle overige spelers. De insteek waarop u dit nu probeert, valt naar mijn mening niet goed te praten", zo schrijft hij. "Het is uw rol om op objectieve wijze kritische vragen te stellen over onderwerpen die op dit moment spelen. Dat doet u als nieuwsomroep, maar in dit geval treedt u op als reclamemaker. U wilt immers met deze boodschap meer kijkers en luisteraars trekken. Dit staat dus naast uw taak als regionale omroep", meldt de PvdA'er, die verder in de brief aangeeft dat hij aanstoot neemt aan de boodschap van de poster. Dat is er volgens hem een van achterdocht en wantrouwen. Dat signaal heeft impact op de Hilversumse samenleving. Daar moet RTV NH volgens Akrouh rekening mee houden.

'Misschien volgend jaar wel een plekje hoger'

Bijlard's Verse Frieten scoort uitmuntend in AD-test

Sinds Menno Bijlard goed scoorde in het AD staan er nog langere rijden voor zijn frietkraam. Foto: Bob Awick

HILVERSUM - Rapportcijfer 9,5 voor de friet en een juryrapport dat 'uitmuntend' aangeeft. Volgens de jaarlijkse friettest van het Algemeen Dagblad behoort Bijlard's Verse Frieten daarmee tot de beste friet van Nederland. Ondernemer Menno Bijlard staat met zijn kraam op de markt in Hilversum en is blij met de notering. "We doen ons best en we hopen dit niveau vast te houden."

'Veel collega's vinden de overstap naar verse aanvoer moeilijk'

Op de markt is hij een bekende verschijning, maar inmiddels is hij ook landelijk ontdekt door het Algemeen Dagblad. In de jaarlijkse friettest van de krant, wordt Bijlard namelijk geprezen om zijn kwaliteit. "Klanten weten hem goed te vinden. En terecht, want dit is weer smullen. Heerlijk krokant, uitstekend van smaak," zo concludeert de krant. Het jaarlijkse lijstje trekt veel aandacht, aangezien lokale ondernemers opeens landelijk worden gepresenteerd. Voor Bijlard kwam de notering als een grote verassing. "In eerste instantie dachten we dat ze ons ook dit jaar weer over zouden slaan. Maar ja, niet dus." De ondernemers worden aangemeld door bezoekers die de krant er graag op willen wijzen dat er lekkere friet wordt gebakken." En op die manier bepalen hun dat ze dan ook bij ons langskomen om te kijken hoe het is. Ik denk dat het zo in zijn werk gaat," vertelde de friteskunstenaar in een interview op Radio 6FM.

Het onderscheid in kwaliteit zit, zo omschrijft de krant, vooral in het gebruik van verse friet of fabrieksfriet. Volgens Bijlard is daar inderdaad een groot verschil tussen. "Wij krijgen iedere dag onze aardappel vers aangeleverd. Die worden 's morgens vroeg geschrapt. Wij snijden en bakken ze dan ter plekke. Omdat wij iedere dag een verse aanvoer hebben, verschillen we daarin met fabrieksfriet, aangezien dat machinaal wordt gemaakt. Dat gaat dan meestal de koeling in en voordat de consument dat eet ben je misschien al een maand verder, dus dat is een hele andere beleving."
Volgens Bijlard is dat een weloverwogen keuze voor een ondernemer. "Veel collega's hebben altijd met voorgebakken friet gewerkt en die vinden die overstap gewoon moeilijk. Je moet je frituur erop aanpassen en je moet het natuurlijk ook een beetje kunnen. Je trekt een doos met voorgebakken friet open en je gooit het erin, je doet een timer aan, het wekkertje gaat af en dan is de friet klaar. Met verse friet werk dat natuurlijk heel anders."
Bijland is hoe dan ook blij met zijn eerste, hoge notering in de AD-lijst. Dat niveau probeert hij vast te houden. "En wie weet, misschien staan we volgend jaar wel een plekje hoger", zegt de ondernemer hoopvol.

Rico verhuurt caravans vanuit Loenen

Rico Recreatie opent een vestiging in Loenen.

Rico Recreatie in Gieten, al jaren bekend als de BOVAG-specialist op het gebied van verkoop, verhuur en onderhoud van campers en caravans, opent op 15 mei 2015 een tweede vestiging in Loenen aan de Vecht onder het label CaravanenCamperhuren.nl.

Een van de redenen voor het openen van een tweede vestiging is de grote vraag van internationale reizigers om met een camper of caravan vanuit Nederland door Europa te trekken. Rico Recreatie doet in verkoop en onderhoud, maar ook de verhuurtak is succesvol. "We verhuren caravans en campers in diverse prijsklassen, waardoor bij ons voor iedereen een passende caravan of camper te vinden is. Wij verhuren bovendien niet alleen per week, maar ook per dag", vertelt directeur Richard Blanken. De vraag naar verhuur is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zegt hij. In Loenen aan de Vecht staan ten minste 50 campers en 30 caravans. Klanten kunnen ook terecht voor aanvullende service. Loenen aan de Vecht is een mooie uitvalsbasis voor reizigers die landen op Schiphol. "De verhuur in Europa zit stevig in de lift. Zo worden Europese campervakanties vertrekkend vanuit Nederland steeds vaker geboekt."

Feestelijke modellen bij 10-jarige Dacia

10 dagen feest bij de dealer

De Dacia Logan is een van de feestvarkens.

Dacia viert zijn tienjarige aanwezigheid op de Europese markt met jubileumuitvoeringen. Deze zijn beperkt leverbaar en extra rijk uitgerust.

De jubileumuitvoeringen zijn direct te herkennen aan de kleur Bleu Cosmos. Lichtmetalen wielen en spiegelkappen in de kleur Dark Metal zijn standaard. De blauwe kleur van het exterieur komt ook subtiel terug in het interieur, met accenten op de stoelbekleding en veiligheidsgordels in blauw. De stoelbekleding is afgewerkt met grijze sierstiksels. Als finishing touch zijn de vloermatten voorzien van een subtiele blauwe rand. Het uitrustingsniveau Lauréate vormt de basis voor de jubileumuitvoeringen. Dat betekent dat de auto's standaard voorzien zijn van airconditioning, radio, cruisecontrol, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare zijruiten vóór en een met leder bekleed stuurwiel.

De jubilieumuitvoering kan ook met navigatiesysteem worden besteld (optie). Het systeem heeft een 7" touchscreen en maakt via bluetooth verbinding met de telefoon. Hiervoor is een gratis app op de gekoppelde smartphone nodig.

10 dagen feest
Van 15 tot en met 25 mei wordt 10 jaar Dacia gevierd en staan de speciale modellen bij de Dacia-dealer in de showroom. Tot en met 25 mei is er een gratis accessoirepakket ter waarde van 500 euro.

Euro NCAP: vijf sterren voor Espace

De Renault Espace is herboren.

De nieuwe Renault Espace krijgt de maximale vijf sterren bij de crashtests van de onafhankelijke veiligheidsorganisatie Euro NCAP. De nieuwe Espace is het zestiende model van Renault dat deze hoogste score behaalt.

Hoewel Euro NCAP de veiligheidsnormen dit jaar aanscherpte, haalt de nieuwe Espace een eindscore van 81 procent. De nieuwe Espace krijgt 31,4 punten op een totaal van 38 voor de bescherming van volwassenen. Op het gebied van bescherming van kinderen verdient de nieuwe Renault een score van 44 punten op een totaal van 49. Bij een botsing zijn de inzittenden voorin beschermd door zes airbags: twee grote airbags die zich aanpassen aan de aard van de botsing en de positie van de inzittenden, twee zij- en twee gordijnairbags. Bovendien zitten passagiers veilig in de auto dankzij de gordelspanners met adaptieve spankrachtbegrenzers en 'antisubmariningsstoelen'.

Nieuwe Honda HR-V is onderweg

De gloednieuwe Honda HR-V staat vanaf de zomer bij de Honda-dealers. Hij biedt een veelzijdig interieur met de meeste ruimte in zijn klasse en geavanceerde infotainment- en veiligheidssnufjes. Er is keuze uit een 1.6 liter i-DTEC dieselmotor en een 1.5 liter i-VTEC benzinemotor, beide uit Honda's geavanceerde Earth Dream Technology-serie. De nieuwe HR-V dankt zijn efficiënte prestaties aan zijn vormgeving en aerodynamica, met een bijna volledig vlakke onderkant voor een optimale luchtstroom. Van binnen heeft de nieuwe HR-V de grootste kofferbak in zijn klasse: 453 liter met de achterstoelen omhoog en 1026 liter met de achterstoelen ingeklapt.

Opel test de vijfde generatie Astra

Dit is dr. Karl-Thomas Neumann, CEO van Opel Group, met naast hem het gecamoufleerde prototype van de nieuwe Opel Astra. Deze auto's worden op dit moment nog volop getest. Dr. Neumann belooft dat er achter de plakkertjes een verbluffend aantrekkelijk design, maximale efficiency en talloze innovaties tevoorschijn komen. Dat gebeurt pas in september, tijdens de internationale autoshow van Frankfurt. Het wordt de vijfde generatie van Opels compacte succesnummer.

zaterdag 16 mei

Fietstocht

Centraal in de dagtocht Plassengebied van fietsgilde 't Gooi staan de Ankeveense plassen, de Spiegelplas, de Vecht, de Wijde Blik en de Loenderveense plas. Vertrek om 10.00 uur vanaf museum Kerkbrink. € 3,-. Neem een lunchpakket mee.

Theatrale Markt

Toneelgroep ARS en Theater Achterom houden een theatrale markt. De verkoop van kostuums, decorstukken en rekwisieten is een totale uitverkoop i.v.m. de definitieve stop van toneelgroep ARS. 11.00 uur tot 17.00 uur. Toegang gratis. Eemnesserweg 7a.

Centraal Wonen
Project

De Wandelmeent opent tussen 13.00 en 16.00 uur haar deuren voor iedereen die eens een kijkje wil nemen, uit nieuwsgierigheid of beroepsmatige interesse. Locatie: 't Luye Gat, Wandelmeent 61. www.wandelmeent.nl.

Concert

The Take Four Guitar Quartet geeft een optreden in De Kapel, 's-Gravelandseweg 114. Met hun spel laten ze de veelzijdigheid van hun instrument, de gitaar, sterk naar voren komen. 15.30 uur, zaal open om 15.00 uur. € 10,-. Reserveren: bladmuziek@muziekerije.nl.

Concert

De Britse singer-songwriter Joanna Wetson geeft een concert in de Meentwerf. Met haar authentieke, intieme stemgeluid en haar gedegen gitaarspel weet zij iedereen te betoveren. Het optreden begint om 16.00 uur.

Voorjaarsconcert

Het Christelijk gemengd koor Cantate Deo verzorgt haar jaarlijkse voorjaarsconcert in de Grote Kerk. Dit keer samen met het Vesperkoor. Er wordt een gevarieerd programma van koorzang en een orgel- en pianosolo aangeboden. 19.30 uur.

BZRK Label Night

MR. BZRK begon twintig jaar geleden het label Dj BUZZ FUZZ, voor velen een heldenlabel met de beste dj's en producers uit de hardcorescene. Dit jubileum viert hij in de grote zaal van Podium de Vorstin. Tickets: www.devorstin.nl. Start is om 20.00 uur.

zondag 17 mei

Jeugddienst

De praiseband van het Leger des Heils in Almere verleent medewerking aan de jeugddienst in Hilversum. De band verzorgt solo-optredens en er worden praiseliederen gezongen. Het thema van de dienst is 'Hoera voor het leven!'. 10.00 uur. Bussumerstraat 27 a/b.

Lezing weidevogels

Verschillende vragen over allerlei vogels worden beantwoord tijdens de lezing van Jan Mooij. Gaat het nog goed met de vogels in het Gooi? Wijkcentrum Riebeeck, Van Riebeeckweg 50. Zaal open om 10.00 uur, start bijeenkomst 10.30 uur. Toegang gratis.

Geloofsgesprek

De live RKK-uitzending van NPO 2 over de Eucharistieviering is bij te wonen in de St. Vituskerk. Pastoor Jules Dresmé is de voorganger in de viering, de zang wordt verzorgd door Voce Laetare. 10.00 uur.

Kledingruilbeurs

Tijdens de kledingruilbeurs 'Meent, maak je mooi' kunnen vrouwen naast kleding ruilen ook kennismaken met andere vrouwen van de Meent. Er kan een workshop gevolgd worden van Ingrid Kiezebrink over kleur of stijl. Marieke van Slooten van Perfect Planning geeft tips om je kast weer netjes te krijgen. 11.00 tot 18.00 uur in wijkcentrum de Kruisdam. € 5,-. Inschrijven: www.arlistico.nl/ladies.

Opa-en-omadag

Voor de opa-en-omadag heeft speeltuinvereniging het Erfgooierskwartier een kleedjesmarkt georganiseerd. Opa's, oma's en kinderen gaan terug in de tijd met oud-Hollandse spelletjes. 13.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Erfgooiersstraat 92.

Egerländer
Musikanten

De Gooise Egerländer Musikanten, ervaren in Böhmische en Tsjechische muziek, treden op in woondienstencentrum Lopes Dias, Lopes Diaslaan 213. 13.30 tot 16.00 uur. Gratis entree.

Familievoorstelling

De familievoorstelling 'Pim & Pom' voor kinderen vanaf twee jaar is te zien in Theater Achterom. Tickets € 6,50. www.devorstin.nl. Deur open om 13.30 uur, aanvang 14.30 uur.

Trio Escapada

Trio Escapada presenteert haar programma 'In Volle Vlucht' met onder meer Astor Piazzolla's 'Vier Jaargetijden', prachtige tango's, een zigeunerwals van Goran Bregovic en composities van het trio zelf. Escapada bestaat uit violiste Emma Breedveld, cellist Bence Huscar en toetsenist Sebastiaan van Delft. 14.30 uur in Theater Kleintje Kunst, Kolhornseweg 9. Reserveren: theaterkk@gmail.com. Entree € 15,-.

dinsdag 19 mei

Inloop digitale zaken

In buurthuis de Lelie zijn computers en vrijwilligers om aanwezigen op weg te helpen bij het aanvragen van toeslagen, digitaal solliciteren of zoeken naar een andere woning. 10.00 tot 11.00 uur.

Lunchtafel

De lunchtafel voor senioren draait om gezelligheid en contact. 12.00 tot 13.30 uur. € 3,-. Aanmelden: 035-6215970. Buurthuis de Lelie, Leliestraat 6-8.

Wandeling Gooilust

Wandelgidsen strekken de benen in Gooilust en geven tijdens deze route uitleg over de geschiedenis van het gebied. De tocht van ongeveer anderhalf uur meandert langs de rododendronvallei en eindigt in de siertuin van het landgoed. Start om 13.00 uur, Zuidereinde 49. Senverleden betalen € 2,50, anderen € 4,-.

Energiebesparings-
avond

Woningeigenaren in het gebied tussen de J. Geradtsweg, Jan van der Heydenstraat, Minckelerstraat en de Zuiderheide kunnen vanaf 19.30 uur de energiebesparingsavond bijwonen in de gymzaal van de Lorentzschool, Lorentzweg 135. De avond is een initiatief van Seinkracht. Aanmelden: www.maakjehuishoom.nl.

Lezing NedTrain

Albert Koch houdt een presentatie met het onderwerp 'Het onderhoud van NS-materieel bij NedTrain'. De bijeenkomst is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Aanvang 19.45 uur in wijkcentrum Riebeeck, Riebeeckweg 50. € 2,50. Zaal en bar zijn open vanaf 19.15 uur. www.nvbs.com.

Toespraak dominee

De Palestijnse baptistenpredikant dominee Naim Khoury uit Bethlehem spreekt over het thema 'Christenen in het Heilige Land'. Hij doet dat in het gebouw van de Vrije Evangelische Gemeente, Taludweg 35A. Aanvang 20.00 uur, kerk open om 19.30 uur. Zijn toespraak wordt vertaald. Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

woensdag 13 mei

Workshop
Zeefdrukken

Voor iedereen die voor € 10,- ambachtelijk wil leren zeefdrukken. Aanwezigen gaan naar huis met een eigen zeefdruk. Informatie en aanmelden: www.gahilversum.nl.

Pop Bizz Quiz

De Pop Bizz Quiz wordt gehouden in Podium de Vorstin. Deelnemen kan in groepsverband of individueel. Er zijn leuke prijzen te winnen. 20.00 uur. Toegang is gratis.

vrijdag 15 mei

Muziektheater

Popprofessor Leo Blokhuis en Ricky Koole gaan op zoek naar de echte buitenstaanders in de muziek. Muziek waar op radio en tv amper of helemaal geen plek voor is, wordt hier onder de aandacht gebracht. Tickets € 20,-. www.devorstin.nl. Deur open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Kaaljakkers

Toneelgroep Drie Maal Plankenkoorts speelt opnieuw de voorstelling 'Kaaljakkers'. Deze tragikomische voorstelling draait om drie mannen die vluchten voor verandering. 20.15 uur in Theater Kleintje Kunst, Kolhornseweg 9. Reserveren: theaterkk@gmail.com. Entree € 15,-.

Concert

Joy Division Undercover brengt aanwezigen terug naar de goeie oude tijd van de Britse postpunkgroep tijdens hun optreden in Podiumcafé de Vorstin. € 10,-. Tickets: www.devorstin.nl. Deur open om 21.00 uur, aanvang 22.00 uur. Na het concert kan nog doorgedanst worden op de afterparty van DJ Hell.nl.

zaterdag 16 mei en zondag 17 mei

Atelierdagen

Voor de Atelierdagen richten drie kunstenaars de ruimte van de Geus in met tekeningen, beelden en foto's. Vrijwilligers zorgen voor de koffie en thee. Negen kunstenaars uit de Meent doen mee met de Open Atelierdagen. Zij tonen van 11.00 tot 17.00 uur hun werk op vijf verschillende locaties, waaronder de nieuwe locatie Meentwerf, een voormalige brandweerkazerne op de Mierenmeent 122. 11.00 tot 17.00 uur. Informatie over de route: www.arthilversum.nl.

maandag 18 mei

Mindfulness

De bijeenkomst met als thema Mindfulness is bedoeld voor familie en naastbetrokkenen van iemand met psychische problematiek. Mindfulnesstrainer Marie-Anne Berends vertelt hoe mantelzorgers kunnen ondersteunen. Daarnaast ervaren aanwezigen zelf wat mindfulness betekent. 19.30 uur. Rembrandthof, GGz Centraal, Laan van de Heelmeesters 2. www.infocentrumggz.nl.

woensdag 20 mei

Fietstocht

De fietstocht van fietsgilde 't Gooi gaat over de natuurbrug Zanderij Crailoo, het grootste ecoduct ter wereld. De tocht passeert ook de onlangs geopende natuurbrug Laarderhoogt. € 3,-. Verzorg zelf een lunchpakket. De start is om 13.30 uur, Kerkbrink Hilversum bij het museum.

Bingo

Bij de gezellige bingomiddag in wijkcentrum St. Joseph vallen een aantal leuke prijzen te winnen. De bingo start om 14.00 uur. Plaats van handeling is het gebouw aan de Minckelersstraat 71.

14 / 16

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Maandag 25 mei, 2e pinksterdag 4xg buiten rommelmarkt, de gezellige van het Gooi, entree gratis. Sporthal de Fuik in Kortenhoef,
035-6560498
w.pouw@hotmail.com

Te koop: Verzorgd chalet rustige plek bos/heidegebied in Ermelo. Reden vertrek onze leeftijd. Royale inboedel en inventaris voor billijke prijs ter overname, ruime schuur en leuke tuin. Bij interesse bel dan naar: 035-6238431 /
06-21207030

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

'Repeteren doen we nu wel met oordopjes in'

Idee voor reünie hardrockband Excalibur ontstaan via Facebook

Na 27 jaar staat de band met Heidy Bouwer als zangeres weer op de bühne. Foto: Barbara Schriek

door Barbara Schriek

HILVERSUM - Hardrockband Excalibur geeft na 27 jaar een eenmalig reünie-optreden in de Vorstin. Heidy Bouwer kijkt met een glimlach terug op haar toekomstdromen van toen en geeft toe: "Repeteren doen we nu met oordopjes in."

Begin jaren tachtig richtte Bouwer (53) een bandje op onder de naam The Kick Band, samen met haar toenmalige man Franc Tijdink. Bouwer: "Nou ja, het kwam wel iets meer van zijn kant." Hij als gitarist, zij als zangeres. "Een vriendin van mij maakte zelf kleding en deed de styling van de band. Ons haar zat helemaal omhoog." De band kende verschillende opstellingen tijdens hun zesjarige bestaan, zoals Chris van Velzen, Wim Stoffels, Serge Meeuwsen en Jelle Falk, Mark van Schaik en Jan Ietswaert.

'We zijn milder geworden. Toen hadden we een soort overmoed'

"We gingen er volledig voor en hadden het plan heel groot te worden. We hadden zelfs een hele schare trouwe fans." Bouwer schreef de nummers, maar moest wel rekening houden met de jongens. "Zij wilden stoere teksten hebben dus dat deed ik, maar wel met een achterliggende gedachte. Het nummer 'Share my grave' klonk heel stoer, maar het ging eigenlijk over een meisje dat tegen een jongen vertelde dat ze hem heel erg saai vond. Nu ik de nummers terugluister, vind ik ze veel beter dan ik me herinnerde." Het hoogtepunt was een optreden bij Felix 3 op Koninginnedag. "Het gevoel om met z'n allen in een busje naar je volgende optreden te rijden was fantastisch." Bouwer glimlacht. "We hadden zelfs een hele eigen installatie gemaakt. Als de gitarist op een pedaal drukte, kwam daar allemaal confetti uit. Het was de bedoeling dat het gebeurde tijdens een grote drumslag. Een keer kwamen er een paar jongens naar me toe in de pauze. Ik liep naar achter en stond op het pedaal, weg knaleinde!", herinnert Bouwer zich.

Na zes jaar band kwam er een einde aan het huwelijk van Bouwer en Tijdink en zo ook aan de band. "Voordat je uit elkaar gaat, gaat er natuurlijk een heleboel aan vooraf. Sowieso was het misschien lastig voor de andere bandleden dat ze rondom een echtpaar zaten", stelt de zangeres. Ieder ging zijn eigen muzikale weg in andere bands.

Dit is inmiddels allemaal 27 jaar geleden. Via Facebook kreeg Bouwer weer contact met Jelle Falk. Over en weer plaatsten ze oude foto's waarop een heleboel reacties kwamen, waaronder de vraag over een reünie. "We hadden elkaar 27 jaar niet gezien. Mijn huidige man Peter zit op dit moment in de band Tony Macaroni samen met mijn ex-man, maar ik had hem ook al die tijd niet gezien… Vorig jaar april ontmoetten we elkaar weer. Dat ging goed. En dan begint alles." Er moesten een heleboel beslissingen gemaakt worden. Toen die genomen waren, was het tijd voor de eerste repetitie. "Alles ging op de automatische piloot. Voor onze reünie hebben we nog zes repeteersessies gepland staan. We spelen onze eigen nummers en covers van bijvoorbeeld AC/DC." Die repeteersessies gaan anders dan vroeger. "We zijn allemaal wat milder. Toen hadden we een soort overmoed. En niet geheel onbelangrijk: we repeteren tegenwoordig wel met oordoppen in…"
Op vrijdag 5 juni geeft Excalibur om 21.00 uur een optreden in de Vorstin met de laatste bezetting van de band: Serge Meeuwsen op drums, Jan Ietswaert op bas, Franc Tijdink en Jelle Falk op gitaar en Heidy Bouwer zang.

Linnerie Annelies voor alle slaapcomfort

Rilana en Geert Venneman voorzien de klanten van advies in hun beddenspeciaalzaak. Foto: Bastiaan Miché

LOOSDRECHT - "Dit is echt mijn lust en mijn leven. Ik word hier zo blij van. Het is een mooi vak om mensen goed te adviseren over bedden en bedtextiel", aldus een energieke Geert Venneman van beddenspeciaalzaak Linnerie Annelies, de winkel die alles op het gebied van slaapcomfort te bieden heeft.

"Slapen is heel belangrijk", stelt Venneman, die samen met zijn vrouw Rilana het gezicht van Linnerie Annelies is. Aanschaf van bed, matras, bodem en bedtextiel is niet zo simpel als wellicht gedacht: iedereen heeft andere wensen en behoeften. Van het samenstellen van de juiste combinatie gaan de harten van het echtpaar sneller kloppen. "We gaan heel gericht te werk. Als iemand een bed nodig heeft, zien wij dat als een probleem waar wij een op maat gemaakte oplossing voor vinden. We gaan eerst aan tafel zitten met een kop koffie om te inventariseren wat de klant wil en nodig heeft. Van daaruit gaan we op zoek naar de juiste samenstelling. Belangrijk is dat we een brede prijsopbouw hebben, dus voor ieder wat wils."
De Loosdrechtse speciaalzaak heeft erkende merken, waaronder M-Line, Avek en Velda, in het assortiment. Daarnaast biedt zij ook haar eigen label Puur aan. Dit merk werkt met natuurproducten. Zo biedt Puur natuurlatexmatrassen die zeer elastisch zijn, goede verlichting bieden en een lange duurzaamheid hebben. Dit is niet het enige innovatieve product. De zaak verkoopt ook matrassen met luchtig en verkoelend 3D-materiaal en heeft matrassen en bodems die helemaal instelbaar zijn voor de klant. Met het merk SmartSleeve beschikt het Hilversumse echtpaar over beschermhoezen die optimale ventilatie, vochtregulatie en comfort bieden.

Klanten kunnen ook op het gebied van bedtextiel rekenen op deskundig advies. De keuze in materiaal en prijsklasse is groot. "Katoen, linnen, satijn of zijde: we hebben het hier allemaal liggen", meldt Venneman. Naast een breed assortiment hoeft de klant niet lang te wachten op de producten. De levertijd is tussen de twee en vier weken. "Wij werken met leveranciers die snel kunnen leveren. Die samenwerking is heel goed. Ook hier zijn we oplossingsgericht en regelen we alles zo goed en snel mogelijk voor de klant", leggen Rilana en Geert Venneman uit.

Verder verzorgen zij zelf jaarlijkse enkele evenementen in en rondom de zaak aan de Rading 46, net voorbij het gemeentehuis van Wijdemeren. Samen met enkele andere ondernemers is het echtpaar Venneman alweer druk aan het brainstormen over de volgende happening.

De beddenspeciaalzaak is op internet te vinden op www.linnerieannelies.nl of neem een kijkje op de Facebookpagina.