HilversumsNieuws

30 april 2015

HilversumsNieuws 30 april 2015


Touwtrekken met B en W

Het college van B en W moet er keihard aan trekken tijdens Koningsdag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Koning Willem-Alexander mag de oud-Hollandse spelletjes hebben afgezworen, in Hilversum moesten burgemeester Pieter Broertjes en de wethouders er op Koningsdag gewoon aan geloven.

Het gaf een mooi contrast met de hippe beats van het Kingstown Festival. De oud-Hollandse spelletjes waren bij het Dudokpark. Niet alleen de burgemeester, ook de wethouders Nicolien van Vroonhoven, Eric van der Want, Wimar Jaeger en Floris Voorink gooiden alle schroom van zich af en vermaakten zich opperbest met het koekhappen, touwtrekken en blikwerpen. De rood-witte-blauwe vlaggetjes werden bij elkaar op de wangen geschminkt. Niet dat de Hilversumse gemeentebestuurders bekend staan om hun afstandelijkheid, maar door zich in hun goeie goed vol overgave in het feestgedruis te storten, ontlokten ze bij een van de toeschouwers de goedbedoelde opmerking: "Het zijn net mensen."

Er was meer te beleven. In het centrum was het zeer druk op de vrijmarkt. Voor de jongere generatie was het optreden van de Mightyfools zonder twijfel een van de hoogtepunten. De dj's Jelle Keizer & Andy Samin waren op tijd terug uit Azië om in hun hometown Hilversum op het marktplein op te treden.

Verderop in deze krant een pagina-vullende foto-impressie.

Hilversum geeft bed, bad en brood niet op

HILVERSUM - De ongeveer zes illegalen die in Hilversum verblijven, kunnen op opvang door de gemeente blijven rekenen. "We gaan ze niet op de trein naar Amsterdam of Eindhoven zetten", aldus burgemeester Pieter Broertjes.

In een reactie bij RTV NH noemde hij het coalitieakkoord over de bed-, bad- en broodkwestie een 'Haags tekentafelakkoord'. Het staat volgend hem te ver af van de praktijk. De regering dreigt gemeentes die niet in het gareel willen lopen te beboeten. Broertjes is daar niet bang voor. "Dat zien we dan wel."

ChristenUnie
De fractie van de ChristenUnie in Hilversum kwam direct na het akkoord al met een statement over behoud van opvang in Hilversum. Fractievoorzitter Jan de Wit: "We hebben kunnen zien wat er op de Middellandse Zee gebeurt. In veel landen is de situatie zo schrijnend dat mensen letterlijk hun leven op het spel zetten om hier te komen. Dat betekent niet dat de oplossing is om de hele wereld hierheen te halen, maar hard oordelen over deze mensen als 'gelukszoekers' vanuit een ivoren toren, vind ik walgelijk. Minimale opvang en begeleiding naar terugkeer moet geboden blijven worden. De eerste levensbehoeften mag je niemand ontzeggen."

Nieuwe flitspaal is nog onverbiddelijker

HILVERSUM - Wie te hard of door rood rijdt op de Hilversumse Johannes Geradtsweg hoeft niet meer te hopen op een vol rolletje. Deze week wordt, zo meldt de politie, ook de laatste analoge snelheidscamera vervangen door een digitaal apparaat. Die is nooit vol en kan twee dingen tegelijk controleren: snelheid en rood licht.

"Een automobilist die te hard door rood rijdt, krijgt dus twee boetes: een voor snelheid en een voor rijden door rood licht", zo meldt de politie er voor alle duidelijkheid maar even bij. Wie een overtreding begaat en niets ziet flitsen, is de dans niet ontsprongen. Een infraroodflitser doet de belichting, dus de nieuwe flitspaal flitst niet meer. De gemaakte beelden van snelheidsovertreders worden direct overgeseind naar een dataverwerkingseenheid.

Geen geflits meer,
wel 24 uur per dag aan

De analoge flitspaal maakte nog gebruik van een filmrol die eerst ontwikkeld moest worden en later pas kon worden uitgelezen. De digitale flitser werkt continu. De vervanging, die in Hilversum al langer aan de gang was, maakt deel uit van een landelijk project onder leiding van het Openbaar Ministerie. Uiteindelijk worden alles. De politie: "Groot voordeel van digitale palen is dat deze 24 uur per dag aan staan en de verwerking van de boetes minder politiecapaciteit vergt. Daarbij kan in principe de bon sneller op de deurmat vallen, zodat de overtreder zich eerder bewust wordt van de overtreding en het gedrag sneller kan aanpassen. Flitspalen hebben een bewezen effect op de beïnvloeding van het rijgedrag."

14

leerlingen van Hilfertsheem Beatrix deden bij de politie hun maatschappelijke stage

Ook dit weekeinde nog kunst met theedoeken

HILVERSUM - De tentoonstelling 'INSLAG' in het Dresselhuyspaviljoen op Landgoed Zonnestraal te Hilversum is wegens succes verlengd.

Tot en met 2 mei is de combinatie van hedendaagse kunst, ambacht, cultuurhistorie en architectuur van Hilversumse kunstenaars nog te zien.

De kunstenaars hebben zich laten inspireren door een versleten, geweven, geblokte keukendoek. Iedere kunstenaar heeft in het paviljoen een eigen 'kamertje', een ruimte van 3 x 3 meter, waar ze naast het speciaal gemaakte kunstwerk ook nog ander werk van zichzelf laten zien. Het levert een gevarieerde tentoonstelling op. Zo maakte de fotograaf Eva Kasbergen een foto van zichzelf met de theedoek als blinddoek terwijl zij koekhapt naar ontbijtkoek in een boom. Claudia Gianotten maakte vrolijke collages van een gedekte tafel en bloemstillevens. Andere deelnemende kunstenaars zijn: Eddy Geerlings, Elganan Jelsma, Marianne Kemp, Romanina Mandricardo, Rob Schultheiss, Inger Vonkeman, Wilma van Weijen, Sacha Wendt en Hanke Wiegand. De tentoonstelling is nog te zien tot 2 mei, open van 12.00 - 17.00 uur, Loosdrechtse Bos 19, Hilversum.

Herinnering aan Duitse tankgracht

HILVERSUM - De tankgracht die de Wehrmacht in 1944 aanlegde, voerde helemaal rond Hilversum. Alleen al uit praktische overwegingen is het maar goed dat daar weinig meer van over is. Toch moet de herinnering aan de verdedigingslinie levend blijven, vindt de gemeente Hilversum.

De tankgracht bij Anna's Hoeve. Foto: Historische Kring Albertus Perk

In het Spaanderswoud staat er daarom nu een informatiepaneel. Een initiatief van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, ondersteund door Goois Natuurreservaat en de gemeente Hilversum. Het paneel werd woensdag onthuld door wethouder Wimar Jaeger. Hij gaf daarbij aan dat dit paneel niet alleen vanuit historisch oogpunt moet worden bezien, maar ook als herinnering aan een periode die we nooit meer willen meemaken. Directeur-rentmeester van het GNR zei graag dergelijke sporen in het 2800 ha tellende natuurreservaat zichtbaar te maken.

Weerbericht

Eerst droog en koel, vanaf zondag wisselvallig en zachter
Met een Noordzeedepressie op weg naar Noord Europa is het deze week wisselvallig. Zoals Koningsdag zijn er 'meevaldagen' met meer ruimte voor de zon en meest droog. Eerst hebben we te maken met vrij koude polaire lucht. De temperatuur blijft daardoor nog achter op het 'normale' niveau van 16 graden voor begin mei. Vanaf zondag wordt die temperatuur bereikt.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag wisselen zonnige perioden af met stapelwolken. Er waait een matige noordenwind. Het wordt 12 graden. Zaterdag bestaat er net als vrijdag slechts een kleine buienkans, maar het blijft meest droog en de zon schijnt geregeld. Er is kans op nachtvorst. Overdag loopt de temperatuur op naar zo'n 13 graden. Zondag is het meest bewolkt met kans op regen. Het wordt dan met 15 à 16 graden wel zachter. De zuidwestenwind neemt toe tot vrij krachtig.

Trend na het weekeinde
Ook maandag kan het deels nog regenachtig zijn. Daarna wordt het iets minder wisselvallig met wat vaker zonneschijn, maar de kans op een bui blijft aanwezig. De minima vallen hoger uit. De maxima bereiken waarden van 15 à 17 graden, vanaf woensdag mogelijk iets hoger.

Weetje
De temperatuur in 2015 spreekt tot dusver weinig tot de verbeelding. Januari was vrij zacht, maar in februari en maart was de gemiddelde temperatuur vrijwel gelijk aan 'normaal'. Ook de gemiddelde temperatuur in april wijkt nauwelijks af van de normale waarde. Met normaal wordt bedoeld het gemiddelde maximum en minimum over het tijdvak 1981 t/m 2010.

Rododendron- rondleiding

De veelzijdige heester in bloei. Gerdy van der Lans

HILVERSUM - Idee voor moederdag: een rododen-dronrondleiding in Hilversum.

Op zondag 10 mei (Moederdag) geeft de botanische tuin Pinetum Blijdenstein namelijk rondleidingen langs de bloeiende rododendrons. De collectie van het Pinetum bestaat uit meer dan tweehonderd verschillende soorten. Bezoekers krijgen een boeiend verhaal te horen over deze veelzijdige heester. De rondleiding begint om 14.00 uur, de tuin is vanaf 12.00 uur geopend. Kosten € 2,50 p.p., vrienden van het Pinetum gratis. Adres: Van der Lindenlaan 125, Hilversum.

Foto: Bastiaan Miché

Het appartementengebouw aan de Vermeerlaan was in 1922 nog de Gooise Huishoudschool, bijnaam Vermeerschool.

Foto: Bastiaan Miché

Joey viert 13e verjaardag wandelend in Nijmegen

Vader en zoon in training voor Nijmeegse Vierdaagse

Joey en Gerwin kijken reikhalzend uit naar de Nijmeegse Vierdaagse, waar ze - apart van elkaar - zullen wandelen. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Je vader loopt voor de negende keer mee met de Vierdaagse van Nijmegen, je bent zelf 12 jaar en dan is het de hoogste tijd dat jij ook je wandelschoenen aantrekt en vier dagen lang gaat lopen. Toch? Joey Bottenheft lacht. "Het leek me inderdaad leuk om ook eens mee te doen." Vier dagen lang loopt de jonge Hilversummer 30 kilometer met wandelmaat Ralf Huisers. "Mijn vader loopt de 40 kilometer, dus hij start eerder en kan niet met mij meelopen."

Met het Hilversumse Caecilia-gilde, waarvan Gerwin Bottenheft lid is, had hij een aantal keer de laatste zes kilometer van de Nijmeegse meegelopen. "Machtig mooi was dat. Muziek maken op de Via Gladiola, dat is geweldig", straalt de Hilversummer. Hij speelde met de gedachte de wandeltocht eens helemaal te lopen en in 2000 liep hij zijn eerste. Het was afzien. Zeker de eerste twee dagen. Regelmatig dacht hij: waarom doe ik dit? Wat doe ik mezelf aan? "Lopen is gewoon niet leuk. Het is wel verslavend en heel gezellig." Toen hij de eerste keer erop had zitten, vinkte hij dat van zijn bucketlist. Klaar. Maar het jaar erop begon het weer te kriebelen en inmiddels loopt hij voor de negende keer mee.

'Hooguit 25 kilometer trainen, de rest gaat op wilskracht'

Het was nog spannend of Joey mee mocht lopen. Er waren zoveel aanmeldingen dat de organisatie van het wandelevenement velen moesten teleurstellen. Groot was de vreugde toen het verlossende woord werd gemaild: Joey was ingeloot. Inmiddels zijn de wandelschoenen aangeschaft en langzaamaan starten vader en zoon de trainingen. "We beginnen met twee keer in de week stevig doorlopen. Daarnaast lopen we eens in de drie weken een langer stuk, zoals bijvoorbeeld het Hilversumse voetstappenpad", vertelt Gerwin. De dertig kilometer die Joey gaat lopen, wordt niet helemaal getraind. Hooguit 25 kilometer, de rest gaat op wilskracht. De avondvierdaagse wordt dit jaar gebruikt als training.

Joey kijkt ernaar uit, is benieuwd hoe het gaat. Natuurlijk houdt hij onderweg contact met zijn vader. En 's avonds, op de camping in Groesbeek waar zijn moeder en zusje ook zijn, kunnen ze samen de dag doornemen en ervaringen delen.

Groot was de vreugde toen het verlossende woord werd gemaild

Oproepen gemist
Vorig jaar was een heftige Vierdaagse voor Gerwin: toen stortte de MH17 neer met daarin een vriendje van Joey. Gerwin had er niets van meegekregen. Tot hij op zijn telefoon keek en zag dat hij zeven oproepen van Joey had gemist. "Toen dacht ik: er moet iets heel ergs aan de hand zijn." Het nieuws was niet te verteren. De laatste dag moest nog worden gelopen. "Mijn wandelmaatje wilde niet lopen. Maar ik dacht: wat haalt het uit of ik nou wel of niet wandel?" En dus liep hij de tocht, weliswaar met gemengde gevoelens, uit. De feesten waren afgelast, de sfeer was ingetogen. De kans dat zo'n groot ongeval weer plaatsvindt, acht hij klein. Ze gaan voor het feest dit jaar, zeker omdat op de laatste dag, vrijdag 24 juli, Joey 13 jaar wordt. "Gaaf hè? Dat wordt groot feest", voorspelt de jonge wandelaar.

Allerlaatste
Als Gerwin de negende keer ook van zijn lijst heeft gestreept, loopt hij volgend jaar zijn allerlaatste. Een mooie, want in 2016 wordt de Vierdaagse voor de 100ste keer gehouden. "Omdat ik 'm al meer dan vier keer heb gelopen, mag ik sowieso deelnemen. Iedereen wil natuurlijk bij die honderdste aanwezig zijn." Daarna zet hij een streep onder de tochten. Definitief. "Dat zegt hij elke keer weer," lacht Joey, "maar als de inschrijving weer is geopend, schrijft hij zich toch weer in."

Echtpaar bestolen door indringer

HILVERSUM - Een bejaard echtpaar uit Hilversum is dinsdag in hun eigen woning beroofd van pinpassen en sieraden.

Rond 14.30 uur belde een onbekende man aan bij een woning van het echtpaar aan de Bonnikestraat. Een 89-jarige bewoner liet de man binnen, omdat hij dacht dat het een medewerker van de apotheek was. De man sprak in een buitenlandse taal en was moeilijk te verstaan, maar kwam vriendelijk over. Met een smoes werd de bewoner naar de keuken geleid. De indringer is op dat moment vermoedelijk de slaapkamer ingedoken, verliet kort daarna de woning en stapte in een auto met een buitenlands kenteken. Even later ontdekte het echtpaar dat er pinpassen en sieraden waren gestolen. Uiteindelijk bleek dat er geld gepind was met de passen.

De politie geeft het volgende signalement: de verdachte is ongeveer 1,70 meter lang, heeft lang zwart haar en een stoppelbaard. Hij droeg blauwe casual kleding. Hij sprak in een buitenlandse taal en reed in een zwarte auto van een onbekend merk, maar in de uitvoering sedan, met een buitenlands kenteken. In de auto zat ook een vrouw die een sigaret rookte. Informatie die de politie kan helpen is welkom op 0900-8844.

Keeperstalent naar Vitesse

HILVERSUM - De talentvolle keeper Bas van Beek uit Hilversum gaat voetballen bij Vitesse.

Bas speelde dit seizoen in de D1 van BFC in Bussum. Dat blijkt een kweekvijver voor talent, want zijn teamgenoten Thomas Kamstra en Elio Kroes stappen over naar FC Utrecht en Ajax.

Met slok op over de kop

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Een automobilist is Koningsdag ondersteboven begonnen. In een poging voor de politie te vluchten sloeg hij met zijn auto over de kop. Er was drank in het spel. De man reed over het Melkpad, maar toen hij politie zag staan reed hij hard weg. Op de hoek met de 's-Gravelandseweg knalde hij vervolgens tegen een muurtje, waarna de auto met een flinke klap over de kop vloog. De automobilist kon zelf uit de auto kruipen. De politie hield de man direct aan.

Mathijs de Jong

Webontwikkelaar
33 jaar
Hilversummer sinds 2005

Baard of snor?
"Een baard, mits verzorgd."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben vader van twee kinderen en ben freelance webontwikkelaar, momenteel bij Marktplaats.nl."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Met mijn kinderen de mooiste natuurparken van de wereld opzoeken. Bijvoorbeeld de Grand Canyon of Australië. Ook zou ik een huis in Zuid-Spanje kopen."

En met honderd euro?
"Een dagje uit naar Schorem Haarsnijder en Barbier in Rotterdam."

Waar in Hilversum kom je graag?
"Op de heide, tapasbar Vida, Heerenplein."

Beste website?
"Smashingmagazine.com."

Wat voor muziek luister je?
"Rockabilly, maar ook Foo Fighters en drum 'n' bass.

Wat kijk je graag op tv?
"De series 'Breaking Bad' en 'Peaky Blinders' op Netflix."

Met wie zou je een goed gesprek willen voeren?
"Dave Grohl, de zanger van de Foo Fighters. Hij maakt goede muziek en heeft veel meegemaakt."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Chocolade en zelfgedraaide gehaktballen."

Waar droom je van?
"Emigreren naar Spanje. Een heerlijk land: volop zon, gezellige mensen en lekker eten."

Naarden of Hilversum?
"Ik heb een huis gekocht in Naarden, maar zal soms Hilversum wel missen vanwege het intercitystation."

Als je een dag de burgemeester van Hilversum was?
"Dan zou ik meer fietsplekken bij het station realiseren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Nieuws over het uitgaansgeweld op de Groest. Maar ook de aantrekkelijkheid van Hilversum voor mediabedrijven."

Nieuwe poging om grote winkels toe te staan

Zoiets als een bouwmarkt in Havenkwartier

HILVERSUM - B en W van Hilversum ondernemen een nieuwe poging om 'perifere detailhandel' toe te staan op een deel van het Havenkwartier langs de Gijsbrecht van Amstelstraat. Ook het 'Brakelterrein' tussen de Vreelandseweg en de Verlengde Zuiderloswal wordt daarbij betrokken.

Onder perifere detailhandel (afgekort als PDV) worden grote zaken gerekend die vanwege hun aard en omvang niet goed in overige winkelgebieden passen, zoals bouwmarkten, tuincentra en grotere meubelzaken.

De wens om een PDV-zone te realiseren vloeit voort uit het in 2009 door de raad vastgestelde Masterplan Havenkwartier. Het college wil nu het bestemmingsplan gedeeltelijk aanpassen om daarmee naar eigen zeggen een uitspraak van de Raad van State te repareren waarmee een eerdere toestemming voor een PDV-zone is vernietigd. Volgens de Raad van State was onvoldoende aangetoond dat de komst van grote detailhandelzaken geen nadelige gevolgen heeft voor de Natura-2000 gebieden, in het bijzonder de Oostelijke Vechtplassen.

Wethouder gaat eerst overleg voeren en onderzoek doen

Voordat de procedures voor de benodigde bestemmingsplanaanpassingen ingezet worden, wordt eerst onderzoek gedaan en overleg gevoerd. Verantwoordelijk wethouder Floris Voorink: "We hebben initiatiefnemer COD Investments als voorwaarde gesteld dat omwonenden en maatschappelijke organisaties worden betrokken bij de voorbereiding van de voorgenomen plannen. Ons college zal pas definitief besluiten over het starten van de procedure als de uitkomsten van de onderzoeken en de reacties uit de omgeving bekend zijn."

Steun voor werkzoekenden

Informatiebijeenkomst van DeBroekriem in de raadzaal. Foto: Bob Awick

HILVERSUM - Hun netwerk vergroten en het opkrikken van de sollicitatievaardigheden: dat waren de voornaamste doelen van de bijeenkomst die Stichting DeBroekriem donderdag hield in het raadhuis. Hilversumse werkzoekenden kregen tijdens de kick-off een steuntje in de rug. "Dit is een leuke en enthousiaste club", zei wethouder Klamer, die zich had ingespannen om DeBroekriem naar Hilversum te halen. "Normaal komt dit soort clubs alleen geld halen, maar zij halen hun financiën uit hun succes. De deelnemer betaalt zodra hij werk heeft gevonden. Ze proberen echt wat gedaan te krijgen."

Koptische paus bezoekt Hilversum

HILVERSUM - Tawadros II, paus van de Koptisch Orthodoxe Kerk, heeft op 2 mei een ontmoeting met de Koptische gelovigen in de Hilversumse Sint Vituskerk.

Aanvankelijk zou de bijeenkomst met de Kopten (Christelijke Egyptenaren) plaatsvinden in de Bavo Kathedraal, maar op verzoek van bisschop Punt komt de paus naar de 'Kathedraal van 't Gooi' omdat de Bavo wegens restauratie niet gebruikt kan worden, zo meldt Marian Kappers van de Vituskerk. Pastoor Dresmé ontvangt de paus in het bijzijn van een groot aantal bisschoppen en geestelijken.
Sinds 4 november 2012 staat de Koptisch Orthodoxe Kerk onder leiding van Theodorus II (62), paus van Alexandrië en patriarch van de Prediking van de H. Marcus en van heel Afrika, met residentie in Caïro.

FNV-insigne voor Ton Luiting

HILVERSUM - De Hilversumse oud-politicus en vakbondsbestuurder Ton Luiting (78) is gehuldigd als 60-jarig lid van de vakbond FNV-Hilversum.

Hij kreeg vorige week woensdag uit handen van hoofdbestuurder Corrie van Brenk het FNV-insigne met briljant voor zijn verdiensten gedurende ruim vijftig jaar. Bij de bijeenkomst in De Akker waren ook andere trouwe FNV-leden aanwezig.

Hans Dulfer viert 75e verjaardag in de Vorstin

HILVERSUM - Saxofonist Hans Dulfer viert op 9 mei zijn 75e verjaardag in de Vorstin. Als muzikant viert hij zijn 60-jarig jubileum.

Dulfer is overigens op 28 mei pas echt jarig. Hij stevent daar op af met een reeks concerten. Daarin knoopt hij allerlei facetten uit zijn rijke carrière aan elkaar. Kaarten kosten 13,50 en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Vorstin.

Het was zó'n Koningsdag...!

Het was zó'n dag... Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De onverwacht stralende Koningsdag leverde in Hilversum een dag vol plezier op. De vrijmarkt in het centrum werd druk bezocht. Ook de oud-Hollandse spelletjes bij het Dudokpark trokken veel publiek. Het marktplein was voor het Kingstown Festival, met onder andere een optreden van de internationaal gevierde Mightyfools, Jelle Keizer & Andy Samin uit Hilversum. Fotograaf Bastiaan Miché maakte deze sfeerimpressie.

De Mightyfools in hun hometown Hilversum.
Blinddoek voor de burgemeester.
Met bal in de Dudokvijver.
Hutjemutje over de vrijmarkt.
De rest van de week weer gewoon vergaderen.
Wethouder Jaeger regelt de schmink.

Arnon Grunberg bij 4 mei-herdenking Hilversum

De 4 mei-herdenkingsbijeenkomst in Hilversum is dit jaar in Gooiland en niet in het Raadhuis.

HILVERSUM - De vierde Bill Minco-lezing wordt dit jaar gehouden door schrijver Arnon Grunberg. Naar aanleiding van het net verschenen boek van zijn moeder met haar oorlogsherinneringen vertelt hij over ooggetuigenverslagen en literaire verslagen uit de kampen.

De Bill Minco-lezing, genoemd naar de bekende Hilversumse verzetsstrijder, is een vast onderdeel van de 4 mei-ceremonie in Hilversum. Mieke van Zonneveld (winnares Turing Gedichtenwedstrijd 2014) schrijft speciaal voor deze gelegenheid een gedicht dat zij ook voordraagt. De jonge Hilversumse violiste Noa Wildschut en haar oom Yoram Ish-Hurwitz verzorgen de muzikale omlijsting van de herdenkingsbijeenkomst. Vanwege de steeds groter wordende belangstelling is de 4 mei-herdenkingsbijeenkomst dit jaar in Gooiland en niet in het Raadhuis.

Programma 4 mei
Het thema van de dodenherdenking is 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst'. Burgemeester Pieter Broertjes zal in zijn toespraak stilstaan bij oud-wethouder en SDAP-raadslid David Lopes Dias die op 10 juli 1942 in concentratiekamp Mauthausen op 57-jarige leeftijd overleed. De aanvang van de herdenkingsbijeenkomst is om 18.30 uur in Gooiland. Iedereen is welkom. Om 19.30 uur begint de stille tocht van Gooiland naar het Rosarium. Iedereen die wil meelopen, is van harte uitgenodigd. Om 20.00 uur is de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het monument in het Rosarium. Daarna volgt het defilé onder muzikale begeleiding van De Politiekapel Excelsior. Scoutinggroep Zuiderkruis Hilversum helpt bij de uitvoering van de herdenking.

zaterdag 2 mei

Lokale geschiedenis

Tijdens een discussiemiddag zoeken André Roelofs, Pieter Broertjes, Chris van der Heijden en Arthur Graaf naar antwoorden op ontbrekende delen van de geschiedenis van Hilversum. 14.00 uur. € 5,-. Gratis op vertoon van museumkaart of vriendenkaart. Aanmelden: info@museumhilversum.nl. Kerkbrink 6.

Muziekcafé

Anne Soldaat, Alasca en Oliver Alexander schuiven aan bij het muziekcafé voor een optreden en een interview. Verder een special rond Trijntje Oosterhuis, die op weg is naar het Eurovisie Songfestival. Te beluisteren op Radio 2 en vanaf 15.00 uur bij te wonen in de Vorstin.

Workshop Daslook

De zeldzame plant daslook is een voorjaarsbloeier met medicinale eigenschappen en staat centraal tijdens deze workshop, gegeven in de Costerustuin. Aanwezigen gaan samen met kruidenier Ellen Brandligt aan de slag en nemen de plant mee naar huis. 15.00 tot 16.30 uur. € 5,-. Aanmelden: 035-6240339. De Zonnelaan 4-Z.

Clash Coverbands

De volgende coverbands strijden om een plekje in de finale van Clash of the Coverbands – The Benelux Edition: XiniX, No Need More, She Creatures of the Hillywood Hills, Jacky Ramone & The Twins, Grave Dohls, Black Street Blues, Kangaroo Dynasty en Get Amused. De strijd vindt plaats in de grote zaal van Podium de Vorstin, Koninginneweg 44. 19.15 uur. Tickets: www.devorstin.nl. €12,50.

Toneel

Als Servaes Nelissen een kijkje neemt in de kast waar de poppen van zijn vader Jan Nelissen staan, ziet hij dat er van de poppen niet veel meer over is. Hij besluit een voorstelling te maken waarin zijn vader 25 jaar na zijn dood nog een keer tot leven komt. 20.30 uur. € 16,-. Tickets: www.devorstin.nl. Theater Achterom.

zondag 3 mei

Grafiek en keramiek

Joke Struik en Leny Walstra exposeren van 3 mei tot en met 3 juli in de Regenboogkerk in Hilversum. Het gaat om nieuw werk: Joke Struik laat grafiek zien, Leny Walstra keramiek. Beiden zijn woonachtig in Hilversum en hebben al eerder in de Regenboogkerk een tentoonstelling gehad. Te zien op dinsdag en donderdag van 10.00-12.00 uur en zondag na de kerkdienst tot ca. 12.30 uur.

Historische fietstocht

De Hilversumse Historische Kring Albertus Perk houdt een fietsexcursie langs overblijfselen van sporen van de Hilversumse tankgracht. Er wordt stilgestaan bij de schaarse sporen die nog van de tankgracht zijn overgebleven. Start: 14.00 uur op de Kerkbrink. € 2,50. Leden gratis. Trek bij nat weer laarzen aan.

Music Legends

Artiesten die een belangrijke rol speelden in de vroegere popmuziek. De Vorstin, 16.00 uur. € 5,-. Tickets: www.devorstin.nl.

dinsdag 5 mei

Muziek en dans

Van 11.00 tot 19.00 uur treden diverse livebands op bij het Oosterspoorplein. Daarnaast geeft dansschool Fit by Rox een show en de dj's van danscafe Let's Get Down zorgen verder voor de muziek. De toegang is gratis.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag wordt op het Oosterspoorplein gevierd met de livebands Roads to Roam om 12.30 uur en Nice Choice om 14.15 uur. Gimmick treedt op om 17.00 uur. Ook de dj's van Let's Get Down zorgen voor muziek. Hapjes en drankjes staan klaar.

Bevrijdingsconcert

Aan het bevrijdingsconcert van muziekcentrum Paul Snoek werken de koren Vocaal Ensemble Puur, Vocaal Ensemble Divina en Pop & Theaterkoor Expreszo mee. Ook organist Jan Schuring en harpiste Yolanthe Cornelisse verlenen hun medewerking. Dit alles o.l.v. dirigent en bariton Paul Snoek. 20.00 tot 21.00 uur. Toegang is vrij, er is een deurcollecte. Onze Lieve Vrouwe Kerk aan de Naarderstraat.

tot zondag 10 mei

Tussen vrede
en oorlog

Tijdens de tentoonstelling 'Tussen vrede en oorlog' vertelt André Roelofs het verhaal van Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. Aanwezigen zien de oorlog in Gaza door de lens van conflictfotograaf Marielle van Uitert. Museum Hilversum, Kerkbrink 6.

dinsdag 5 en vrijdag 8 mei

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi heeft samen met Museum Hilversum een fietsroute samengesteld langs memorabele plekken uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de Blaskowitzbunker, struikelstenen en begraafplaatsen. Ontvangst op 5 en 8 mei om 9.45 uur bij het museum op de Kerkbrink. Om 12.45 uur is er een lunch in het museum, daarna volgt een rondleiding over de tentoonstelling 'Tussen vrede en oorlog'. € 15,50. Aanmelden: info@museumhilversum.nl.

vrijdag 1 mei

Toneel Oeloek

Cabaretgroep Oeloek treedt op met de nieuwe voorstelling 'Prille Roest', waarin onhandige figuren het stuntelen verheffen tot kunst. 20.30 uur. Theater Achterom. Reserveren via www.devorstin.nl. € 16,-.

Extince bij Blockjam

Een van Nederlands eerste rappers Extince komt optreden tijdens de Blockjam in Podium de Vorstin. Blockjam staat voor een combinatie van soul en hiphop. 21.00 uur. Tickets: www.devorstin.nl. € 12,-.

maandag 4 mei

Grafisch Atelier

De cursussen Etsen, Zeefdrukken, Boekbinden en Grafiek Introductie gaan van start. Voor meer informatie en aanmelden: www.gahilversum.nl.

Herdenkingsconcert

Toonkunstkoor Hilversum verzorgt aansluitend op de dodenherdenking een concert. Het concert bestaat uit delen van de 'The Armed Man, A Mass for Peace' van Karl Jenkins (1944). Aanvang 20.30 uur. Evangelisch Lutherse Kerk, Bergweg 6. Gratis toegang.

vanaf woensdag 6 mei

Hulp bij examen

6 en 7 mei houdt Frank Bosma van de Economie Academy van 14.30 tot 16.30 uur een gratis spreekuur in de bibliotheek van Hilversum. Hij helpt hier leerlingen die met hun laatste vragen zitten. 8 en 9 mei voor de havo en 14 en 15 mei voor het vwo geeft Bosma een training van 7,5 uur. Hij leert leerlingen vertrouwen te bouwen en de laatste dingen door te nemen. Meer informatie: www.economie­academy.nl.

donderdag 7 mei

Rory Block

In 2015 neemt blueslegende Rory Block afscheid van het vele toeren met haar 'Final Farewell Tour'. Op 7 mei staat ze in De Vorstin. Tickets à 20 euro op www.devorstin.nl en bij 't Oortje.

vrijdag 8 mei

Muziektheater

Regina Albrink en Klaas Hofstra treden op met het programma 'Chopin & zijn verlangen'. Zij kijken terug op het leven van componist Chopin, zijn muziek is een groot onderdeel van de voorstelling. 20.30 uur, deur open om 19.30 uur. Tickets: www.devorstin.nl. € 16,-.

zaterdag 9 mei

Kaatstoernooi

De 96 jaar oude Kaatsvereniging Melle Veenstra houdt haar jaarlijkse kaatstoernooi, bestaande uit een tweetal wedstrijden. Een unieke gelegenheid om buiten Friesland kennis te maken met de sport kaatsen. Het toernooi start om 11.00 uur op het sportcomplex aan 't Jagerspaadje 32 te Loosdrecht, aan de rand van Hilversum. www.melleveenstra.nl.

dinsdag 12 mei

Voetreflexmassage

De cursus voetreflexmassage wordt gegeven op zes dinsdagavonden. Cursisten leren op een speelse manier de basistechnieken en ervaren zelf hoe het is om gemasseerd te worden. Na de cursus zijn zij in staat allerlei lichamelijke ongemakken aan te pakken. Wijkcentrum St. Joseph. www.voetvrouw.nl.

Zelfstandig
Ondernemen

De cursus Zelfstandig Ondernemen van Buro OudKomers wordt gegeven op acht aaneengesloten dinsdagen, van 14.00 tot 17.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 uur wordt het algemene gedeelte van ondernemen zoals boekhouden, fiscaal, ondernemingsplan, toegelicht. Aanmelden: 06-40414560.

woensdag 13 mei

Workshop
Zeefdrukken

Voor iedereen die voor € 10,-ambachtelijk wil leren zeefdrukken. Aanwezigen gaan naar huis met een eigen zeefdruk. Informatie en aanmelden: www.gahilversum.nl.

vrijdag 15 mei

Kaaljakkers

Toneelgroep Drie Maal Plankenkoorts speelt opnieuw de voorstelling 'Kaaljakkers'.
Deze tragikomische voorstelling draait om drie mannen die vluchten voor verandering. Spel: Bas Ambachtsheer, Ad Paantjens en Dragan Zuijkerbuijk, regie Myrthe Michielsen. Op 15 mei, 20.15 uur in Theater Kleintje Kunst, Kolhornseweg 9 in Hilversum. Reserveren: theaterkk@gmail.com. Entree € 15,-.

zondag 17 mei

Trio Escapada

Trio Escapada presenteert haar programma 'In Volle Vlucht' met onder meer Astor Piazzolla's 'Vier Jaargetijden', prachtige tango's, een zigeunerwals van Goran Bregovic en composities van het trio zelf. Escapada bestaat uit violiste Emma Breedveld, cellist Bence Huscar en toetsenist Sebastiaan van Delft. Op 17 mei, 14.30 uur, in Theater Kleintje Kunst, Kolhornseweg 9 in Hilversum. Reserveren: theaterkk@gmail.com. Entree € 15,-.

zaterdag 30 mei

Jubileumconcert

Harmonieorkest Prinses Irene geeft in het kader van haar 70ste jubileum samen met het Haarlems Gemengd Koor een concert in het Muziekcentrum van de Omroep. De jubileumconcertreeks bestaat uit de uitvoering van 'The Armed Man: A Mass for Peace' van Karl Jenkins, gecomponeerd voor koor, orkest en solisten en vertoning van aangrijpende beelden. 20.15 uur. Reserveren via www.prinses-irene.nl. € 20,-.

Vijf Hilversummers koninklijk onderscheiden tijdens lintjesregen

Barend Smit, Jan Nederlof, Ria Teuwen, Mevlüt Yücel en Gert-Jan Veen

Behangexpert Jan Nederlof is nu zelf behangen: met een lintje. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - "Ik heb nog twee mededelingen, Barend. Je moet het vorige lintje teruggeven en je moet beloven dat je dit lintje wel gaat dragen", aldus burgemeester Pieter Broertjes tegen de zojuist door hem gedecoreerde Barend Smit. Naast de ex-wethouder mocht de burgervader vrijdag aan het einde van de ochtend nog vier koninklijke onderscheidingen uitdelen.

De Burgerzaal in het raadhuis is ongetwijfeld wel eens voller geweest. Dit jaar is van een lintjesregen in Hilversum niet echt sprake. Met vijf koninklijke onderscheidingen is het eerder een klein buitje. Het aantal lintjes doet niks af aan de verdiensten van het kwintet. "De oogst is wat mager voor een stad als Hilversum", erkent Broertjes in zijn voorwoord. Tegelijkertijd nuanceert hij het beeld. Sinds de vorige lintjesregen heeft hij al zes inwoners mogen verrassen. Bij Harmen Verbruggen, Ernst Granneman, Harrie Geelen, Gerard Peet, Joke Reinders-Andriessen en Nico Smit speldde hij de versierselen in de tussentijd op.

Familie en vrienden van de vijf Hilversummers die onderscheiden gaan worden, zitten vol spanning in de zaal. De 'slachtoffers', zoals Broertjes het vijftal noemt, hebben zelf wel een donkerbruin vermoeden, maar weten het pas zeker als de burgemeester hun namen noemt. "Normaal gesproken spelen de politici hier de hoofdrol in het raadhuis", zegt de burgervader terwijl hij naar de vijf wethouders links van hem kijkt. "Maar u bent nu de hoofdrolspeler."

'Dat moet dan een compromitterende foto geweest zijn'

Om het ijs te breken, vraagt de burgemeester welke smoezen gebruikt zijn om ze naar het raadhuis te lokken. Familie en vrienden zitten steevast in het complot. Het is deel van de voorpret van de directe omgeving. De lokkertjes variëren van een bijeenkomst over duurzaam wonen (Ria Teuwen) tot aan een "vage afspraak die mijn broer had gemaakt met de gemeente" (Mevlüt Yücel). Erik Boog, oud-wethouder en de nieuwe burgemeester van Diemen, had partijgenoot (D66) Smit verleid met een verhaal over een bijzondere foto in het archief. "Maar ik moest wel mijn vrouw meenemen", vertelt Smit. "Dat moet dan een compromitterende foto geweest zijn", lacht de burgemeester.

Hoewel het uitreiken van de lintjes een formele zaak is, pakt de burgemeester het luchtig aan. Dat werkt ook goed bij de toch zenuwachtige Hilversummers die naar voren moeten komen. Hilversum telt nu drie nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau. Dat zijn de behangexpert van Nederland, Jan Nederlof (84 jaar), de 68-jarige Ria Teuwen (vijftig jaar lang betrokken vrijwilligster op vele fronten) en Mevlüt Yücel. De 58-jarige is onder meer secretaris en woordvoerder van de Mevlana Moskee.

Voormalig chauffeur van burgemeester Ernst Bakker, Gert-Jan Veen (61), is Ridder in de Orde van Nassau. Hij heeft zijn lintje ontvangen voor zijn verdiensten bij HSV Wasmeer, Vogelvereniging Gooi & Eemland en vakbond CNV Vakmensen, sector taxi. Smit, die vorig jaar een lintje kreeg na zijn afscheid van de Hilversumse politiek, is bevorderd tot Ridder. Naast zijn politieke werk heeft de 75-jarige ook buiten het raadhuis een lange staat van dienst opgebouwd. Met het opnoemen van vijftien maatschappelijke functies is Broertjes wel even bezig.
Dan is het tijd om te proosten. Het officiële gedeelte zit erop. De dames van de catering reiken glazen prosecco en jus d'orange uit. De tijd van handen schudden en felicitaties is begonnen. Later op de dag beginnen de feestjes thuis.

Koningsspelen als de nieuwe sportdag

Scholieren J.P. Minckelers rennen en vliegen over schoolpleinen

Oranje overheerste tijdens de Koningsspelen, waar spelletjes gespeeld werden en de leerlingen ook veel bewogen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De Oranjevlag hangt in de top. Kinderen zijn sportief in de weer op de twee schoolpleinen, terwijl docenten en ouders van de openbare basisschool J. P. Minckelers de verrichtingen van de leerlingen goed bijhouden. Een kenmerkend beeld van de Koningsspelen.

"Wat hebben we een geluk met het weer", zegt schooldirecteur Elles Verschoor. Zij kijkt naar de actieve leerlingen. Tevreden ziet zij dat groep 8 de kleuters begeleidt. "Daardoor leren ze wat verantwoordelijkheid is", meldt de directeur. De gymleraar heeft een sportief parcours uitgezet met onder meer darts, Twister, steltlopen, steppen, ring- en blikgooien. Verschoor zegt dat het draait om samenwerking en sportiviteit. Individuele scores doen er niet toe. De Koningsspelen zijn de nieuwe sportdag van veel basisscholen in Nederland, zo ook bij de J.P. Minckelers. Sinds 2013, het jaar dat Willem-Alexander aantrad als koning, staan deze 'spelen' op het programma. Het doel hiervan is basisscholieren te laten ervaren hoe belangrijk sporten en bewegen is. Dat gebeurt niet op een lege maag. Voor het sporten wordt er eerst met elkaar ontbeten.

Goudenregenschool heeft de natuur naast de deur

Buitenspelen met zand en water in de nieuwe belevingstuin

De leerlingen hebben veel plezier bij de opening van de belevingstuin. Foto: Bastiaan Miché

door Koosje de Beer

Openingsfeest

De belevingstuin is vrijdag officieel geopend door wethouder Eric van der Want. De afgelopen weken hebben de kinderen onder begeleiding van muziekvakdocenten geoefend op allerlei muziekinstrumenten. "Door dit muziekproject hebben ze in korte tijd heel veel geleerd. Dit zullen ze tijdens het openingsfeest laten horen. Veel ouders hebben al gezegd dat zij zeker komen kijken, luisteren en bewonderen", aldus Mariska Zwart.

HILVERSUM - Buitenspelen is voor leerlingen van de Goudenregenschool veel leuker nu het betegelde schoolplein veranderd is in een belevingstuin die grotendeels is ontworpen door de kinderen zelf. In de nieuwe voorziening is plek voor vogels, insecten en kruipdiertjes, maar ook voor lekker buitenspelen met zand en water.

De eerste plannen om een belevingstuin in te richten zijn alweer twee jaar oud, vertelt Elly-Ann van Luxemburg, leerkracht bij de Goudenregenschool. "Van huis uit ben ik bioloog. Ik wil de leerlingen graag van alles leren over de natuur. In deze wijk is het helaas niet gemakkelijk om de kinderen ook wat te laten zien. Met deze belevingstuin heb ik de natuur naast de deur; als ik nu iets over kruipdiertjes wil vertellen, organiseer ik gewoon een buitenles. Daarvoor hebben we van onze oude zandbakrand een mooie zithoek in de tuin laten aanleggen."

'De bedoeling is dat de tuin echt een project van de kinderen wordt'

In de tuin is geprobeerd om materialen opnieuw te gebruiken. De randen zijn van de vroegere schoolpleintegels gemaakt en de kinderen kunnen klimmen en klauteren op oude tractorbanden. "Die banden zijn eigenlijk de staart van een draak die we willen maken. We zoeken nog sponsors om de draak ook een hoofd te kunnen geven", verklaart Van Luxemburg. "De bedoeling is dat de tuin echt een project van de kinderen wordt", voegt locatiemanager Mariska Zwart toe. "Daarom hebben we ze er direct bij betrokken en ze met een ontwerpwedstrijd uitgedaagd om met ideeën te komen. Uit de tekeningen bleek dat bijna alle leerlingen graag een zandbak en een waterpomp in de tuin wilden hebben. Daar hebben we dus voor gezorgd."

Naast het speelgedeelte is ook een deel van de tuin natuurlijk ingericht. Hier kunnen vogels zich nestelen en hebben insecten een thuis. Voor de kinderen is er een pad gemaakt van stepstones. "De komende tijd gaan we insectenhotels maken", vervolgt Van Luxemburg. "Op die manier kan ik eigenlijk heel veel vakken die ik geef, zoals bijvoorbeeld handenarbeid, koppelen aan de tuin. In de lesmethode van het vak aardrijkskunde was een hoofdstuk gewijd aan het inrichten van een tuin. Doordat de kinderen zelf hebben meegedacht met het ontwerp van onze schooltuin, wisten ze precies wat daarbij komt kijken."
Om de belevingstuin heen is een parcours waar de kleuters terechtkunnen met driewielers en stepjes. "Zelf had ik daar nooit aan gedacht", zegt Zwart. "Het was Siep uit groep 8 die met dit idee kwam. Hij vond dat de belevingstuin niet ten koste van de speelruimte van de groepen 1 en 2 mocht gaan." Ook op andere vlakken nemen de leerlingen hun verantwoordelijkheid. Moddervoeten door het spelen in zand en water helpen bijvoorbeeld niet om de vloer in de klas schoon te houden. "De kinderen uit groep 5 brachten dit probleem in de tweewekelijkse klassenvergadering zelf aan de orde. Hun oplossing was om de schoenen in de gang te laten staan en in de klas pantoffels aan te doen. Ze vroegen aan mij of dit mocht. Dat is toch geweldig", meldt Zwart verder nog.
Nu de belevingstuin bijna is opgeleverd kijken leerkracht en locatiemanager naar nieuwe mogelijkheden om de ruimte rond de school beter te benutten. De eerste voorbereidingen voor de aanleg van een moestuin zijn al begonnen. "We willen de vergroening graag doorzetten, ook omdat we merken dat het buitenspel van de kinderen er echt leuker door wordt", zegt Van Luxemburg. "Ik zie nu eigenlijk nooit meer kinderen tijdens de pauze die niet weten wat ze moeten doen, want er valt altijd wel wat te ontdekken."

'Heel veel vakken die ik geef, kan ik nu koppelen aan de tuin'

Fotografe vertelt over haar conflictfoto's

'Nieuwsgierige kinderen komen ons begroeten.' Foto: Marielle van Uitert

HILVERSUM - "Aan alles kan ik merken dat de bevolking minder bang is voor de patrouillerende militairen. Ze zijn het gewend geraakt en weten dat de Nederlandse troepen gaan vertrekken. Nieuwsgierige kinderen komen ons begroeten, maar ik voel ook iets anders… wat tussen angst en minachting ligt."

Aan het woord is Marielle van Uitert. Ze vertelt over de foto bij dit artikel, gemaakt in 2010 tijdens het terugtrekken van de Nederlandse ISAF-troepen uit Afghanistan. De conflictfotografe vertelt over deze en andere foto's van haar in Museum Hilversum tijdens een eenmalige 'meet and greet' op 7 mei. Wie daar bij wil zijn, moet zich aanmelden via info@museumhilversum.nl.

Van Uitert toont met haar fotografie de gevolgen van de oorlog voor de gewone mensen. Het museum wil in de tentoonstelling 'Tussen Vrede en Oorlog' met de foto's van Van Uitert een brug slaan tussen de Tweede Wereldoorlog en de oorlog van vandaag. Deelnemers krijgen met de rondleiding de kans om kennis te maken met de fotograaf en met de verhalen achter de foto's. Daar zijn vreselijke beelden bij. "Oorlog is gruwelijk. Ik heb beelden geschoten die in eerste instantie te heftig waren, maar nu voor het eerst in Museum Hilversum geëxposeerd worden. Ik vind het mijn plicht om dit naar buiten te brengen", aldus Van Uitert. Verder zegt ze: "Ik vind emotie belangrijk en probeer in mijn beelden gevoel te leggen."

Expositie
De beelden van Van Uitert maken deel uit van de tentoonstelling 'Tussen Vrede en Oorlog' die nog tot en met 10 mei in Museum Hilversum te zien is.

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd € 700,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Hebt u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Privélessen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans door ervaren docenten. Redelijke tarieven. 035-6839235

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Wijn van Hilversumse bodem

Eerste Gooise druivennat van Alfred Visser over twee jaar in de fles

Vorige week zaterdag werden 2500 wijnranken geplaatst in de grond bij Zonnestraal. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Wijn van Hilversumse bodem: de wijnranken zijn geplant en op z'n vroegst is het eerste Gooise druivennat over twee jaar pas te koop. Dat moet dan de start zijn van iets nieuws. "Ik ben van plan om dit nog een jaar of dertig te blijven doen", aldus initiatiefnemer Alfred Visser.

Bij wijn verbouwen gaat de gedachte niet direct uit naar de voormalige moestuin van Zonnestraal. Dan schieten eerder grote en uitgestrekte wijngaarden in bijvoorbeeld Frankrijk door het hoofd. Volgens Visser is de bodem hier, aan het einde van de Utrechtse Heuvelrug, daar toch erg geschikt voor. "Het stuk grond is fantastisch. Het is verschrikkelijk droog en er staat veel wind. Druiven houden niet van natte voeten. De wind houdt ze goed droog", zegt hij.

Het idee ontstond zo'n vijf of zes jaar geleden toen hij met de KLM vanuit Canada naar Nederland vloog om zich hier weer te vestigen. Tijdens de vlucht hoorde Visser dat de luchtvaartmaatschappij Nederlandse wijn schonk aan de eerste klasse. Aan de stewardess vroeg hij of hij ook een glaasje mocht proeven. "Het was niet goed, maar ook niet slecht", herinnert hij zich nog. Vanaf het moment dat Visser hier weer woonde na 39 jaar in Canada te hebben vertoefd, schreef hij Hilversum en Loosdrecht aan of zij nog grond in pacht hadden waar hij een wijngaard kon starten. Via het Goois Natuurreservaat kwam hij in contact met Zonnestraal en dat was het begin van het wijnavontuur.

Vorig jaar is hij begonnen de grond te ploegen en geschikt te maken voor het verbouwen van wijnranken. Hij heeft 300 stokken met vier verschillende Duitse druivensoorten aangeplant. Vorige week zaterdag kwamen daar tijdens de plantdag nog eens 2500 bij. Visser produceert de Bacchus-druif, die geschikt is voor het maken van mousserende, zoete, halfzoete én droge wijn.
Visser wil dat deze plek meer dan een wijngaard wordt. Het moet een plek worden waar mensen kunnen trouwen, een hapje en een drankje kunnen nuttigen en waar dagbesteding plaats kan vinden. Gesprekken met Zonnehoeve zijn gaande. Tevens hoopt hij met de gemeente Hilversum om tafel te kunnen om een pand neer te kunnen zetten waar de bezoekers tot rust kunnen komen bij de wijngaard.

'Schitterende opdracht voor orkest en koor'

Roel Hamilton presenteert zijn nieuwe overhemdenlabel OX4D. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Vernieuwend in ontwerp en tegelijkertijd traditioneel in de zoektocht naar kwaliteit: Roel Hamilton zoekt die combinatie met zijn nieuwe overhemdenlabel OX4D, spreek uit als Oxford. Nu is dat vooral in de winkel in de Hilversumse Schoutenstraat 16, maar binnenkort staat zijn label nationaal en internationaal in de schijnwerpers. Hamilton maakt de nieuwe maatkleding voor de heren musici van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij doet dat tevens voor de zangers van het Groot Omroepkoor.

Hamilton, uit Naarden maar met Schotse voorouders, wil zijn klant zo goed mogelijk bedienen. "Shirts wil je passen, voelen en in je handen hebben. Ik geef daarbij goed advies en eventueel maatwerk."

Persoonlijkheid
Overhemden, shirts noemt Hamilton ze liever. Het is zijn passie. "Het shirt zegt iets over je persoonlijkheid. Je kiest er een die bij je past. Of bij je karakter of bij de gelegenheid waar je naartoe gaat." OX4D is door hemzelf bedacht en verder ontwikkeld. "OX4D staat voor betaalbare luxe shirts. Ik gebruik uitsluitend hoogwaardige stoffen en laat de shirts in Europa maken bij een van de beste producenten. Ik doe geen concessies aan kwaliteit. Door onze lage overhead kunnen we dus 'affordable luxury shirts' brengen."

In zijn strak ingerichte speciaalzaak is het aanbod groot. "Vanaf maat 37 al, en ook bijvoorbeeld een grote keuze in mouwlengte 7." Achter in de zaak staat de tafel met modellen van boorden, manchetten, knoopjes en staalkaarten met stoffen en dessins. "Ik maak ook op maat. Dat vind ik prachtig om te doen. Persoonlijke shirts. Voor vrije tijd, onder een kostuum of onder een smoking. Voor de maatshirts werk ik met de supermooie stoffen van de Italiaanse wever Tessitura Monti."

Zijn ruim 33-jarige ervaring bij onder meer Arrow, Gentiluomo en Dimaggio combineert de modeman met zijn gedrevenheid die hem heeft geholpen aan de opdracht voor het orkest en het koor. "Schitterend natuurlijk. Ruim negentig personen die allemaal op maat gemaakte kleding krijgen. Pak, met extra pantalons, shirts, stropdas, schoenen en sokken. Het hele pakket. Modieus maar ook een ontwerp dat vier seizoenen mee kan. Voor het Groot Omroepkoor zijn er speciale wensen omdat de zangers heel anders werken dan musici in het orkest. Het koor wilde graag jasjes met Chinese kraag. Dat kan."

De komende weken en maanden zijn de dagen daarmee gevuld, gecombineerd met de winkel die alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag open is. "Dat zijn de drukste dagen. De rest van de week kan ik mijn tijd beter besteden. Maar als iemand liever een afspraak maakt, kan dat. Ik ben daar graag flexibel in."