HilversumsNieuws

7 mei 2015

HilversumsNieuws 7 mei 2015


Nieuwe koers Museum Hilversum succesvol

Spectaculaire stijging aantal bezoekers

HILVERSUM - Museum Hilversum heeft vorig jaar 25.000 bezoekers getrokken. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. "Onze nieuwe koers is succesvol", meldt het museum.

De stijging begon in de zomer van 2014 toen de focus werd gelegd op mediakunst en mediavormgeving. De groei kwam ook door de gratis openstelling in de zomermaanden en door de programmering op de zaterdagen. Een interne evaluatie laat ook een positief financieel resultaat zien. "Dit is reden genoeg om door te gaan op de ingeslagen weg", aldus Henk Broeders, voorzitter bestuur van het museum.
Bij de verzelfstandiging in 2013 is voor een periode van drie jaar een gemeentelijke subsidie afgesproken. "In tegenstelling tot het jaar daarvoor heeft het museum het jaar 2014 afgesloten met een positief resultaat, waarmee de tekorten uit 2013 zijn gedekt. Het museum laat hiermee de eerste succesvolle stappen als zelfstandig museum zien", aldus Broeders. De belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren zijn volgens het museum, naast het voortzetten van de ingeslagen weg, ook de collectievorming.

Welstand positief over transformatie KRO-hoek

HILVERSUM - De commissie Welstand en Monumenten heeft positief geadviseerd over het plan van Stebru Transformatie voor het KRO-eiland. "Dit is een eerste concrete stap naar een oplossing voor een terrein dat al 15 jaar lang staat te verpauperen", zo bericht wethouder Nicolien van Vroonhoven aan de Hilversumse gemeenteraad.

Het bouwvoornemen draagt volgens de wethouder bij aan de leefbaarheid van de omgeving. Bovendien leidt het tot de komst van 85 (woonzorg)seniorenappartementen, waar in Hilversum grote behoefte aan is. "Voor deze doelgroep is het een perfecte locatie, dicht bij het centrum met alle voorzieningen binnen handbereik", schrijft Van Vroonhoven. De appartementen worden allemaal huurwoningen.

Maar Bewonersvereniging Julianalaan, de Historische Kring Albertus Perk, de Stichting Hilversum, Pas Op!, Stichting het Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Heemschut hebben bezwaar tegen het plan. Ze vinden het aantal appartementen te groot en ze moeten er niet aan denken dat de dubbele villa aan de Julianalaan vervangen wordt door nieuwbouw.

Want zo ziet het plan er verder uit: het monumentale entreegebouw en de aanbouw uit 1954 kunnen volledig worden gerestaureerd. De geluidsstudio wordt gesloopt en daarna herbouwd met behoud van de oorspronkelijke massa, vorm en kleur. Aan de Julianalaan worden twee villa-achtige gebouwen gerealiseerd en op de kop Emmastraat/Koningsstraat komt een nieuw appartementencomplex. De volgende stap is dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een advies uitbrengt. Dat wordt meegenomen in de procedure van de omgevingsvergunning.
Lees op pagina 3 reactie van erfgoedinstellingen en bewonersverenigingen.

Beter voorbereiden op zender-verstoring

HILVERSUM - NOS en NPO gaan zich beter voorbereiden om zenderverstoringen zoals op 29 januari te voorkomen. NOS-directeur Jan de Jong en NPO-voorzitter Henk Hagoort zeiden dat in reactie op het onderzoek van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Het COT deed op verzoek van NOS en NPO onderzoek naar de gebeurtenissen op de avond dat de verwarde student Tarik Z. het NOS-pand binnendrong en zendtijd eiste. Het gebouw werd ontruimd en de NPO-zenders gingen enige tijd uit de lucht. Het COT komt na een reconstructie tot de conclusie dat een onderbreking van de uitzending niet te vermijden was, maar dat die korter had gekund. Dat kwam doordat NOS en NPO onvoldoende voorbereid waren op een dergelijk incident, ondanks investeringen in veiligheid.

Het COT zag ook dat er geen nieuwe risicoanalyse was gemaakt naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs op 7 januari. ''Hiertoe was wel aanleiding."

Eerlijk
NOS-directeur Jan de Jong reageert: "Het rapport is eerlijk, genuanceerd, en geeft goed weer wat er die avond is gebeurd. We gaan samen met de NPO met de aanbevelingen aan de slag." Die aanbevelingen voor verbeteringen moeten worden gezocht in de gezamenlijke voorbereiding op calamiteiten en het managen van de crisis zelf.

Haagoord: "Ook al blijkt uit het rapport dat het die avond onvermijdelijk was dat we enige tijd niet konden uitzenden, ons is er alles aan gelegen om dit in de toekomst zo veel als mogelijk te voorkomen."

Belangstelling groot voor Het Gooi Bevrijd!

De stoet van Het Gooi Bevrijd! werd veel vastgelegd op camera. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Duizenden mensen waren dinsdag ondanks het slechte weer naar de Kerkbrink gekomen om de militair-historische wagens door Hilversum te zien rijden. Het plein stond vol met toeschouwers die zeventig jaar na dato de bevrijders van Het Gooi Bevrijd! binnenhaalden. Met bewondering werd gekeken naar de oude voertuigen. Daarnaast waren er op drie locaties bevrijdingsconcerten. Voor het eerst gebeurde dat op het Oosterspoorplein. De twee dagen van herdenking werden traditiegetrouw afgesloten met een vuurwerkshow in het Lapersveld. Daar kwamen tienduizend Hilversummers op af.

45

nieuwe sociale huurappartementen komen er op de Langestraat

Wijkmantelzorg in de Riebeeck

Hulp bij aandoen van een steunkous. Foto: Wim van Oudheusden

HILVERSUM - Re-integratiebureau BuroOudKomers start met wijkmantelzorg in het Riebeeckkwartier. Iedere vrijdag verzorgt Wim van Oudheusden een inloopspreekuur in wijkcentrum Riebeeck. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen belangstellenden binnen komen wandelen in het centrum dat is gevestigd aan de Riebeeckweg 50.

BuroOudKomers uit Hilversum is een wijkgericht project begonnen. Het is de bedoeling dat mensen uit de buurt (mantel)zorg gaan verlenen aan hun buurtbewoners. Het re-integratiebureau wil daarvoor mensen opleiden. Van Oudheusden verwacht dat er vanaf begin juli zes gediplomeerde zelfstandige zorgprofessionals in de Riebeeck actief zijn.

"Een goed moment omdat juli en augustus de vakantiemaanden zijn en de hulp die u heeft ook met vakantie wil met het gezin. Een win-winsituatie, waarbij u en uw thuishulp of mantelzorger worden ontlast, en aan de andere kant daardoor hopelijk zes werkzoekenden weer aan de slag kunnen", is de uitleg van Van Oudheusden.

De ondernemer meldt dat dinsdag 12 en 19 mei cursussen van start gaan voor werklozen die aan dit buurtproject willen gaan meedoen. De cursisten komen bij voorkeur uit de postcodegebieden 1212 en 1213. Op deze manier wil Van Oudheusden deze mensen aan werk helpen en tegelijkertijd een oplossing bieden aan Hilversummers die juist hulp nodig hebben.

Meer informatie over dit wijkgebonden project is verkrijgbaar via info@wijkmantelzorg.eu of bel 06-40414560.

Weerbericht

Licht wisselvallig, na het weekeinde tijdelijk vrij warm
Een depressie boven de Noordzee heeft plaatsgemaakt voor een zwakke hogedrukzone, waardoor de neerslagkans is afgenomen. Zaterdag nadert echter een volgende depressie het Noordzeegebied. De buienkans wordt weer groter. Vanaf zondag krijgt een hogedrukgebied greep op het weer. De neerslagkans neemt dan opnieuw af en het wordt tijdelijk warmer.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het meestentijds droog met zonneschijn en stapelwolken. Een enkele bui is niet uitgesloten. Het wordt 16 à 17 graden. Zaterdag schijnt af en toe de zon, maar de kans op een bui is groter dan vrijdag. Zondag neemt de neerslagkans weer af. Het is dan wisselend bewolkt met van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Zaterdag wordt het 16 à 17 graden, zondag een graadje hoger. Er waait eerst een matige zuidoostenwind die zondag draait naar zuidwest.

Trend na het weekeinde
Op de nadering van een volgende depressie krimpt de wind maandag van zuidwest naar zuid. De temperatuur kan maandag en dinsdag stijgen tot rond 21 graden. Waarschijnlijk neemt de depressie halverwege de week het heft in handen. Het wordt dan wisselvallig en minder warm.

Weetje
April 2015 was met 240 zonuren de op vier na zonnigste april sinds 1901 (normaal=174 uur). Het record (284 uur) staat op april 2007. Die maand was ook recordwarm met een dag- en nachttemperatuur van gemiddeld 13.1 graden. April 2015 was met 9.0 graden (normaal 9.2) iets aan de koude kant. Met 25 mm regen in onze regio (normaal 45 mm) was april ook droog.

Opleiding installatie en bouw in één school

Het techniekpact is ondertekend. Foto: Kastermans Fotografie

HILVERSUM - In bijzijn van wethouder Arjo Klamer (Onderwijs) is vorige week het techniekpact Gooi & Vechtstreek ondertekend.

Hierdoor ontstaat een voor Nederland unieke situatie waarbij bouwers en installateurs samen onder één dak worden opgeleid. MBO College Hilversum, Bouwend Nederland, UNETO-VNI en College de Brink zijn de ondertekenaars van het pact. De school is erg blij met deze stap. Nu kunnen de vmbo-leerlingen in de eigen omgeving gebruikmaken van een praktijkwerkplaats waar ze kunnen kennismaken met het vak van timmerman, elektro- of installatiemonteur. Doorstroom naar het mbo wordt makkelijker. "Jongeren uit het Gooi hebben nu een goede plek in de eigen regio om een vakinhoudelijke opleiding te volgen", aldus de gemeente Hilversum.

's-Gravelandseweg 2015. Aan de daken kun je nog zien dat het dezelfde straat is. Foto: Bastiaan Miché

's-Gravelandseweg. In vergelijking met 1924 zijn er nu aan twee kanten van de straat winkel- en bedrijfspanden.

's-Gravelandseweg rond 1924 Foto: Bastiaan Miché

Tof, je economie-examen voorbereiden via YouTube

Frank Bosma geeft online en offline examentrainingen

'Scholieren moeten zich hier thuisvoelen', zegt Frank Bosma over zijn gezellig ingerichte zolderkamer voor huiswerkbegeleiding. Foto: Barbara Schriek

door Barbara Schriek

HILVERSUM – Met de examens in aantocht is het belangrijk voor scholieren om zich goed voor te bereiden. School alleen is niet altijd genoeg. Frank Bosma biedt de oplossing.

Zo'n drie jaar geleden begon Frank Bosma met het uploaden van filmpjes over economie (havo/vwo) op zijn YouTube-kanaal. Het werd direct een hit. Bosma is economieleraar op het ATC en wilde zijn leerlingen meer verdieping meegeven. In zijn filmpjes probeert hij punten uit de economie zo duidelijk mogelijk te vertellen met actuele topics, graphics en duidelijke voorbeelden uit het dagelijks leven.

'Spelen met hoe je mensen voor je vak kunt interesseren'

Even later begon hij de Economie Academy, een huiswerkinstituut voor bovenbouwleerlingen van het voortgezet onderwijs. Eerst in zijn woonkamer, maar sinds een jaar heeft hij zijn zolder laten verbouwen. "Ik heb er ramen in laten zetten en er een huiselijke sfeer gemaakt", aldus Bosma. "Scholieren moeten niet alleen denken dat het een klaslokaal is. Ze moeten zich thuisvoelen."

Oranje Fatboy
Onder het raam staat een grote oranje Fatboy. Bosma gniffelt. "Soms lopen ze alvast naar boven, gaan even ontspannen op de Fatboy en daarna hard aan de slag." In het midden staat een grote houten tafel met economieboeken. Aan de muur hangen posters uit de studententijd van Bosma. De bijlessen geeft hij alleen aan kinderen van andere scholen. "Het zou een beetje raar zijn als ik mijn leerlingen van het ATC laat betalen voor bijlessen, maar leerlingen van andere scholen zijn van harte welkom."

'Ik wil dat iedereen die moeite heeft met economie mij kent'

Afgelopen jaar heeft hij minder filmpjes geüpload, maar is hij weer met andere zaken bezig geweest. "Ik heb een online examentraining in elkaar gezet die sinds het begin van dit jaar online staat. Wat je moet weten voor de examens staat al heel lang vast. Dat gebruik ik als basis voor mijn lessen." Daarnaast heb je op een gegeven moment alle onderwerpen uit de economie wel behandeld. "Maar dan zie ik er wel het nut van in om mijn eerste filmpjes te vervangen. Verbeteren en er actualiteit en spelelementen in brengen. Nee hoor, ik ben nog lang niet klaar. Want het is wel af, maar eigenlijk ben je nooit klaar."

Ondanks dat het goed gaat met zijn eigen online en offline economiebegeleiding zou hij niet willen stoppen met het ouderwetse klassenwerk. "Je moet feeling houden met economie. Lesgeven is iedere dag anders. Je probeert er elke keer weer meer uit te halen en je stof anders aan te bieden. Spelen met hoe je mensen voor je vak kunt interesseren. En het persoonlijke contact is ontzettend belangrijk."

Uitblinken
Op zijn toekomstprogramma staan lessen voor het vmbo. "Diet heb ik nu nog niet, maar dat wil ik wel gaan doen. Ik wil eigenlijk dat iedereen die moeite heeft met economie mij kent. Ze komen nu al uit de wijde omgeving." Maar dat is nog niet alles. "Misschien ontwikkel ik ook wel een online economiemethode die interessant kan zijn voor scholen." Bosma wilde eigenlijk een huiswerkinstituut voor alle vakken, maar is blij dat hij dat niet heeft doorgezet. "Je moet uitblinken in dat waar je goed in bent en niet alles maar half doen."

Op vrijdag 8 mei en zaterdag 9 mei geeft Bosma offline examentrainingen van 7,5 uur voor de havo en op 14 en 15 mei voor het vwo. De 15e is in bibliotheek Hilversum. "Ik gebruik dan het theater om de online lessen te laten zien." Alle informatie staat op www.economie-academy.nl.

Bewoners en erfgoedclubs verontrust

HILVERSUM - Het is als een potje tafeltennis. Telkens als er nieuwe plannen voor het KRO-complex liggen, kaatsen bewoners en erfgoedverenigingen direct de bal terug. Zij geven aan verontrust te zijn over het standpunt van de commissie voor welstand en monumenten (zie voorpagina).

De bewoners van de Koningsstraat, bewonersvereniging Julianalaan, Historische Kring Albertus Perk, Stichting Hilversum, Pas Op!, Stichting het Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Heemschut zijn opnieuw in de pen geklommen. In hun brief maken zij het college van burgemeester en wethouders duidelijk dat zij zich zorgen maken over het plan dat nu op tafel ligt. "Wij ondergetekenden uiten gezamenlijk onze grote verontrusting over het feit dat het huidige plan voor het KRO-eiland ogenschijnlijk de eindstreep lijkt te halen, nu de commissie een positief advies uitbracht", schrijft woordvoerder Herman Meddens namens de bewoners en erfgoedclubs.

Het grote probleem is en blijft het aantal te realiseren woningen. De 85 geplande woningen is te veel van het goede. Daarnaast stellen de briefschrijvers dat sloop en herbouw van de studio en de sloop van de dubbele villa aan de Julianalaan voor hen echt onacceptabel is. De commissie stelde onlangs nog voor deze panden op de monumentenlijst te zetten; een wens die al jaren leeft bij de erfgoedclubs.

"De vervanging van de dubbele villa aan de Julianalaan door twee appartementengebouwen met twintig appartementen is voor ons ronduit onaanvaardbaar", is het volgende kritiekpunt. Daarnaast plaatsen zij vraagtekens bij de ruimtelijke en esthetische kwaliteit van het plan voor het KRO-complex.

Ongelukkige val veteraan

HILVERSUM - Een ongelukkige glijpartij betekende voor een veteraan een ritje naar het ziekenhuis. De man ging dinsdagmiddag onderuit op de Kerkbrink tijdens de optocht van Het Gooi Bevrijd! en heeft vermoedelijk zijn heup gebroken.

Het incident gebeurde op een volle Kerkbrink, waar uitgebreid stil werd gestaan bij zeventig jaar bevrijding. De veteraan, die op de grond lag, werd warm gehouden met een Nederlandse vlag. Diverse mensen ontfermden zich over de ongelukkige. Zo ook burgemeester Pieter Broertjes, die bij de man is blijven zitten tot de ambulance ter plekke was.

Mayu en Také eerste bij Prinses Christina Concours

HILVERSUM - De 17-jarige tweeling Mayu en Také Konoe uit Hilversum, op de foto rechts naast prinses Christina, heeft een eerste prijs gewonnen in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. Mayu en Také spelen viool en altviool en wonnen in de categorie 15 t/m 19 jaar. De prijs bestaat uit een solo-optreden met het Residentie Orkest, enkele optredens samen met leden van het Rubens Quartet en een workshop en concert op de eigen school, het Comenius College. Het Koninklijk Concertgebouworkest doet daar nog twee concertabonnementen bij.

Gemeente Hilversum in 2014 ruim 7 miljoen in de plus

Afvaltarief hoeft volgend jaar niet te stijgen

HILVERSUM - Het is grotendeels het gevolg van ontwikkelingen buiten de gemeente om, maar toch: de gemeente Hilversum sluit het jaar 2014 af met een positief resultaat van 7,4 miljoen euro. Dat is 4,7 miljoen euro meer dan begroot.

Wethouder van Financiën Wimar Jaeger relativeert het positieve resultaat: "Natuurlijk is dit positieve resultaat mede door ontwikkelingen buiten de gemeente ontstaan. Bovendien is een kleiner deel ook terug te voeren op het later uitvoeren van plannen. Maar het laat wel zien dat de gemeente Hilversum een degelijke en stabiele financiële koers vaart."

Voor drie kwart (5,6 miljoen euro) vloeit het overschot terug naar de 'schatkist'. "Op die manier komt het ten goede aan de schuldpositie, precies zoals we dat in het coalitieakkoord hebben afgesproken." Het andere kwart gaat naar reserveringen en uitgaven in 2015. Een belangrijke reservering is voor de nieuwe zorgtaken in het sociaal domein. Daarnaast betreft het uitgaven voor ICT-toepassingen die in 2014 niet konden worden uitgevoerd. Ook krijgt het Goois Natuurreservaat een bijdrage. Het voordelige saldo op de afvalophaal biedt financiële ruimte om de tarieven van de afvalstoffenheffing niet te laten stijgen. Tevens kunnen we ook een versnelde invoering van ondergrondse containers voor afval in het centrum mogelijk te maken.

'Meer dan ooit moeten inwoners hun steentje bijdragen'

Zorgtaken
Hilversum zegt goed zicht te hebben op de risico's die kunnen ontstaan bij de uitvoering van haar taken, inclusief de nieuwe zorgtaken. Maar er wordt ook een beroep gedaan op anderen. Jaeger: "Meer dan ooit zullen organisaties, instellingen en inwoners hun steentje moeten bijdragen, willen we het in de toekomst goed hebben samen. De gemeente is met velen in gesprek om een andere verdeling van verantwoordelijkheden af te stemmen."

Nelleke Degenhart

Hilversumse sinds 2000, werkzaam in de hulpverlening, raadslid PvdA, 36 jaar

Vrije tijd?
"Ik leer paardrijden in de bak, mijn droom is om over een tijdje alleen over de heide te mogen draven. Tot die tijd zal dat op mijn hardloopschoenen moeten."

Politieke drijfveer?
"Ik zie Hilversum, ondanks haar omvang, als een dorp. Op die manier zie ik ook graag dat we hier met elkaar omgaan. Ik hoop hier juist als raadslid een aandeel in te kunnen leveren door onderwerpen aan te kaarten die bijdragen aan een socialere samenleving."

BBB?
"Ik vind dat een gemeente haar ogen niet kan sluiten voor wat zich binnen haar grenzen nu eenmaal afspeelt. Ik ben het dan ook eens met de recente uitspraak van onze burgemeester over deze kwestie."

Je bent een dagje burgemeester van Hilversum...
"Ik zou ook een grote sociale positieve campagne starten waar alle Hilversummers zich door aangesproken en uitgedaagd voelen om mee te doen. Gericht op besef dat wij met elkaar samenleven in dit dorp en dat wij samen ons Hilversum nog mooier, fijner en veiliger kunnen maken."

Wat is jouw beste eigenschap?
"Ik ben echt nooit chagrijnig."

En je slechtste?
"Hm... zeg ik niet."

Laatste boek dat je gelezen hebt?
"'De Rover Hoepsika' van Paul Biegel (voorgelezen)."

Waar blijf je voor thuis?
"Potje thee en pantoffels."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met mijn opa, hij is in 2004 overleden. Ik kan zijn mening nog horen als ik met een dilemma zit."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een hoop geld! Een deel op de bank, dichter bij de hei wonen en investeren/participeren in maatschappelijke projecten."

Ik moet echt nog eens naar...?
"New York."

Clubhuis politie door brand verwoest

Van het politieclubhuis is niets meer over. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Aan de Maartensdijkseweg in Hilversum is in de nacht van donderdag op vrijdag een gebouw van de politie afgebrand. Het vuur lijkt te zijn aangestoken.

Het gebouw is compleet verwoest. De medewerker die het gebouw onderhield, stond er aangeslagen bij. Het gebouwtje diende als clubhuis voor hondengeleiders die hier hun honden trainden en lieten keuren. Het is al zeker 12 jaar in gebruik door de politie, die het huurt van het Goois Natuurreservaat. Uiteraard onderzoekt de politie de zaak. Vaststaat dat de brand binnen begonnen is.

Huldiging van rugbyers RC Hilversum

HILVERSUM - De kersverse landskampioenen van Rugby Club Hilversum komen vanavond op audiëntie bij burgemeester Pieter Broertjes en wethouders Wimar Jaeger en Floris Voorink. De gemeente Hilversum huldigt namelijk om 18.00 uur de blauw-witten.

Zaterdag pakte RC Hilversum de landstitel. Dat was voor de zeventiende keer dat de Hilversumse ereklasser zich tot de beste van Nederland kroonde. In Amsterdam, waar de strijd om het kampioenschap plaatsvond, versloeg de ploeg The Dukes met 22-11.

De twee beste ploegen uit de ereklasse ontmoetten elkaar in de alles-of-nietsstrijd. Het team uit Den Bosch sloot de reguliere competitie af als de beste, terwijl Hilversum winnaar werd van de kampioenspoule. Hilversum maakte het verschil in de tweede helft met twee tries en een benutte conversie na een 10-11 ruststand.

FC Hilversum op titeljacht

HILVERSUM - FC Hilversum heeft zich verzekerd van de nacompetitie, maar de ploeg van coach Rick Schipper jaagt op de titel. Zaterdag kunnen de groen-witten het kampioenschap bij De Vecht binnenhalen.

Met de elfde zege op rij sleepte de derdeklasser zaterdag de derde periode soeverein binnen. Het Amsterdamse Real Sranang was op Sportpark Crailoo de speelbal. Het kreeg met 9-0 op de broek. Het is spannend bovenaan. Hilversum en DHSC hebben beide 55 punten uit 25 partijen. TOV zit op het vinkentouw met slechts één punt minder. Zaterdag staat de laatste ronde van de competitie op het programma.

Fietser raakt ernstig gewond

HILVERSUM - Een 14-jarige fietser is zondagavond ernstig gewond geraakt. De jongen moest naar het ziekenhuis nadat hij tegen een auto was gebotst op de Diependaalselaan.

De aanrijding vond plaats rond 22.45 uur op de kruising Diependaalselaan/Bosdrift. De jonge Hilversummer kwam vanuit het centrum en wilde het kruispunt oversteken. Op dat moment sloeg een 53-jarige automobilist uit Hilversum de Bosdrift op. Een botsing was onvermijdelijk doordat de fietser geen voorrang verleende. Het slachtoffer was niet aanspreekbaar en moest naar het ziekenhuis.

Hilversumseweg op de schop: vier maanden omrijden naar A1

Herinrichting bedoeld om files in spitsuur te bestrijden

De afrit naar de A1 wordt vier maanden afgesloten vanwege de herinrichting. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Wie vanuit Hilversum naar de A1 wil rijden, moet vanaf 6 mei omrijden via Bussum of de A27. De omleiding duurt tot en met september.

Deze week begint de provincie Noord-Holland aan het verbreden van de N525, de Hilversumseweg tussen La Place en de op/afrit van de A1. La Place en het Sint Janskerkhof blijven wel bereikbaar. Komende van de A1 is het wel mogelijk gebruik te maken van de Hilversumseweg en de Larenseweg, meldt de gemeente Hilversum.

Bomen gekapt
Het oogt al langer kaal en zanderig op en rond de Hilversumseweg. In december van 2014 is aannemer Gebr. Reijmert B.V. begonnen aan het voorbereidende werk. Sindsdien zijn bomen gekapt en ondergrondse kabels en leidingen verlegd. Om dat mogelijk te maken moest het fietspad wijken. Fietsers moeten nog even omrijden door de nabijgelegen woonwijken. Dat duurt volgens de provincie nog tot en met juni.

De omleidingsborden sturen verkeer naar Amsterdam via N254 en N236. Foto: Streetview
Naar Laren of Amersfoort? Dan via de A27 naar de A1. Foto: Streetview

Nu breekt een nieuwe periode aan van de herinrichting van de Hilversumseweg. De rijbanen zijn aan de beurt. Het werk is gisteren begonnen. De huidige asfaltlaag verdwijnt en er vindt grond- en rioleringswerk plaats, zodat er nieuw asfalt, nieuwe belijning en stoplichten voor terug kunnen komen. Van mei tot en met september gaat de Hilversumseweg tussen La Place en de aansluiting met de A1 op de schop. Tijdens deze maanden kan verkeer alleen van Laren naar Hilversum rijden. De rijbaan van Hilversum naar Laren is afgesloten. Vanaf september kan er weer gereden worden, pas eind 2015 is al het werk gedaan.

Files
Doel van de herinrichting is de doorstroming van het verkeer te bevorderen. Zeker in de spitsuren kunnen er lange files ontstaan. Daarom komt er in de richting van Laren tot aan de toerit van de A1 (richting Amersfoort) een extra rijstrook en richt de provincie de twee op- en afritten van de kruising van de N525 met de Vredelaan opnieuw in. Tevens worden de stoplichten op elkaar afgesteld en gekoppeld aan de verkeerslichten die het verkeer naar de toerit doseren. Langs delen van de Hilversumseweg komt een geluidsscherm en de openbare verlichting en de bewegwijzering worden vernieuwd.

Motorrijders steken loftrompet over Hilversum

De motorrijders zijn nu blij met de rotonde bij de Amaliatunnel.

HILVERSUM - 'Hulde aan Hilversum', zo staat er met chocoladeletters boven een artikel in het april-nummer van motorblad Mag-a-zine. Wat is er aan de hand?

MAG is een belangenvereniging voor motorrijders en hun blad heet Mag-a-zine. In een vorig nummer beklaagde men zich over een motorgevaarlijke wegsituatie bij de Amaliatunnel in de oostelijke ringweg. De gemeente Hilversum besloot het verzoek van MAG te honoreren en een stuk verhoogde rijbaanscheiding te vervangen door een doorgetrokken witte streep. Het blad stuurde reporter Harold de Bock naar Hilversum. Hij volgde de werkzaamheden op de voet en kreeg een spoedcursus wegenaanleg. We lezen een stukje met hem mee: "Het verwijderen van de betonblokken gaat zo niet lukken. De blokken zitten veel dieper in het wegdek dan gedacht. Het is een helse herrie, horen en zien vergaat je. De gierende steenzaagmachine, de stampende pneumatische beitel, bescherming komt van oordopjes en extra koptelefoonachtige oorbeschermers voor de mannen met de handen en voeten aan de apparatuur. De blokken van de verhoogde rijbaanscheiding zijn bij de aanleg van het kunstwerk meteen aangebracht en niet pas achteraf in het wegdek ingelegd. Muurvast zitten ze."

Het was dus nog een hele klus, maar het resultaat is 'motorveilig'. "De zijkanten van de wegmarkering kunnen worden afgetapet. Ertussenin wordt een mengsel van koudplast en verharder gegoten, dat vervolgens met een strijkstok strak wordt getrokken. Het eindresultaat is een goed zichtbare, heel stroeve en slijtvaste witte lijnmarkering: de rotonde van de Amaliatunnel is motorveilig."

'Bijna alles om ons heen is natuur'

Natuurwandeling met GNR-boswachter John Didderen

Vertellen over de natuur doet John Didderen graag. Foto: Koosje de Beer

door Koosje de Beer

HILVERSUM - Hoewel de heide in Hilversum natuurlijk ongeëvenaard fraai is, gaat het hart van boswachter John Didderen uit naar het Spanderswoud in het licht van de ondergaande zon. "Dit is een van de eerste gebieden die het Goois Natuurreservaat ecologisch is gaan beheren. Met succes, want de soortenrijkdom in dit bos is gevarieerd en groot."

John Didderen trekt tijdens de wandeling een stuk schors van een dode boom om te laten zien hoe waardevol dood hout kan zijn voor dieren. "Vaak vind je hieronder pissebedden, maar ook allerlei andere kleine diertjes die weer voedsel zijn voor vogels. Het schors zelf wordt gegeten door reeën en ook voor dassen is het schors waardevol."

Niet alleen de boswachter geniet van de natuur, maar ook vrijwilligers van GNR. Foto: Jaap Vlaanderen

'Soms bootsen we een storm na en trekken levende bomen om'

Didderen is nu 12,5 jaar boswachter in het Gooi. Het ecologisch bosbeheer, zoals dit nu in heel Nederland gebeurt, was destijds een nieuwe manier van werken. Van Kooten en De Bie maakten in de jaren 80 van de vorige eeuw nog grappen over 'het horizontale bosconcept'. "Toen ik hier begon, was de Hilversumse plantsoenendienst nog maar net opgehouden met het schoonvegen van het bos. Nu laten we dood hout liggen omdat het voor de natuur heel waardevol is. Soms bootsen we zelfs een storm na en trekken we levende bomen om. Dit doen we om meer licht in het bos te krijgen en voor het creëren van dood hout."

GNR-weetjes

Het GNR is in 1932 opgericht en heeft 2700 hectare Gooise natuur in bezit. Het gebied bestaat uit zo'n veertig natuurterreinen in de buitengebieden van de zes Gooise gemeenten, inclusief alle heidevelden en het grootste deel van de bossen. Het GNR heeft vijf boswachters in dienst. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van het terrein en hebben daarnaast een rol als natuurbeschermer, voorlichter en toezichthouder.

Door dit natuurlijke beheer leven in het Spanderswoud nu alle dieren die je in een bos verwacht, aldus Didderen. "Ik zie regelmatig de 'top' van het ecosysteem rondvliegen: roofvogels en spechten, maar ook de raaf. Deze soorten kom je alleen tegen in een gevarieerd bos. Spechten hameren namelijk het liefst in beukenbomen, terwijl de raaf nestelt in de grove den. Ook veel zoogdieren vinden hier hun plek. Behalve reeën, vossen en eekhoorns komen ook de das en de boommarter hier voor."
Vertellen over de natuur, mensen iets leren, vindt Didderen de leukste kant van zijn vak. Soms moet hij mensen echt overtuigen dat de natuur niet buiten hen staat. "Dan zeggen ze dat ze de natuur niet nodig hebben. En de zon dan? Het water dat je drinkt? De lucht die je inademt? Als ik deze vragen stel, zien ze opeens dat bijna alles om ons heen 'natuur' is en vinden ze het wel interessant dat hun grenen vloer van dennenhout komt en dat sparrenhout in de bouwmarkt 'vuren' heet."
Nog leuker is het om een schoolklas rond te leiden en dan te merken dat de kinderen stil worden, hun ruzies vergeten en gewoon genieten. "Eigenlijk zouden deze educatieve programma's wat langer moeten duren", vervolgt de boswachter. "Uit onderzoek blijkt dat het natuurbelang echt landt als kinderen drie dagen lang in de natuur rond kunnen zwerven."

'Wie had toen gedacht dat er een natuurbrug zou staan'

Behalve de rol van voorlichter heeft Didderen ook een toezichthoudende taak. "Er zijn in de Gooise natuurgebieden veel gebruikers op een relatief klein oppervlak en dat geeft soms spanningen. Mountainbikers mogen op de wandelpaden fietsen, maar moeten zich wel aan hun eigen gedragscode houden. Daar staat onder andere in dat ze rustig moeten afremmen wanneer ze wandelaars naderen, vriendelijk moeten groeten en passeren. Helaas doet niet iedereen dat, maar als iedereen rekening met elkaar zou houden, scheelt dat al veel ergernis."

Vervelender is het als, naast de gebruikers, ook de natuur schade ondervindt van de recreatie. Didderen heeft daarover wel eens pittige discussies met hondeneigenaren die hun hond niet onder appel hebben. "Door de intensieve landbouw zijn er in Nederland steeds minder veldleeuweriken en daarom moeten we echt zuinig zijn op de veldleeuweriken in het Gooi. Deze vogels nestelen op de grond van bijvoorbeeld de Hoorneboegse heide. Honden mogen hier loslopen, maar moeten wel onder appel staan. Dat betekent dat de eigenaar op de hond moet letten en dat de hond niet verder dan twintig meter van de baas vandaan mag zijn. Te vaak zie ik honden veel verder weg rondrennen. Eén hap en het leeuwerikennestje is weg. "

Over het algemeen geeft het werk de boswachter echter veel positieve energie. Ook omdat er in de tijd dat hij bij het GNR werkt veel is bereikt. Didderen wijst naar de natuurbrug die bij Crailo de weg en het spoor overspant. "Wie had 12,5 jaar geleden ooit gedacht dat deze er nu zou staan?"

Hilversumse kinderen vermaken zich al zeventig jaar in Noord

Speeltuinvereniging Het Erfgooierskwartier is en blijft laagdrempelig

Marjolein, Wilma, Tygo, Nanja, Fabienne en Jetty op de familieschommel die sinds vorig jaar in de speeltuin staat. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - "Is het al open? Ik wil lekker spelen." Vrolijk huppelt Fabiënne (3) door het gangetje naar de ingang van Speeltuinvereniging Het Erfgooierskwartier. In haar kielzog haar vriendje Tygo. Als speeltuinmedewerkster Marjolein het hek opent, rennen de twee uitgelaten naar binnen. Ze hebben even het rijk alleen, maar daar komt snel verandering in. Lachend slaat speeltuinvoorzitter Wilma Fennema het tweetal gade. Hier doet ze het allemaal voor: blije kindergezichtjes.

Meer te doen

Er zijn ook verschillende andere activiteiten in de speeltuin. Zo kunnen kinderen er hun verjaardagsfeestje vieren. Een tafel reserveren kost vijf euro voor leden en 7,50 voor niet-leden. Opa-en-omadag is zondag 17 mei. De hele dag spelletjes van weleer, gratis entree. Het opleidingsorkest van de Oranje Harmonie geeft op 19 juni het Midzomeravondconcert en begin september is er een natuurspeurtocht van het IVN.

Tien jaar is Fennema nu voorzitter van de speeltuin in Hilversum-Noord die dit jaar 70 jaar bestaat. Ze weet nog goed dat in 2002 alles op de schop ging. "Alleen de schommels konden we behouden. De rest was oud of voldeed niet aan de nieuwe veiligheidseisen voor speeltoestellen, de WAS-wet." Met hulp van de vrijwilligers, die elk vrij uurtje in touw waren, werd de speeltuin weer opgebouwd en opgeknapt. Sindsdien komen er steeds meer gasten. Fennema begrijpt dat wel: deze speeltuin is laagdrempelig. "De entree bedraagt 1,25 per kind, ouders mogen gratis naar binnen. De prijzen van onze consumpties hebben we laag gehouden, zodat een middagje spelen niet veel hoeft te kosten." Bovendien is het voor ouders een ontmoetingsplek. Velen spreken er af en terwijl zij op het terras zitten, kunnen de kinderen hun gang gaan.

Uit de oude doos. Zo zag de speeltuin er vroeger uit.

Het is bovendien een ontmoetingsplek voor ouders

Woensdagmiddag
Meer dan dertig jaar geleden konden kinderen op de woensdagmiddag ook knutselen. "Op maandagavond was er figuurzagen en woensdagmiddag was er knutselen. Dan leerde je borduren", weet vrijwilliger Nanja Verhoeve de Beere nog. En er was regelmatig een disco. Maar al die nevenactiviteiten zijn tegenwoordig geschrapt om de simpele reden dat ze niet meer werken. "We richten ons op onze core business en dat is de speeltuin. De andere activiteiten worden nu door Versa Welzijn in de diverse buurthuizen aangeboden en daar trekken ze veel kinderen, dus het is goed zo", vindt Fennema. Ze richt zich op de speeltuin waar dit jaar het huttendorpje is uitgebreid. Vorig jaar werd de familieschommel geplaatst en in het najaar wordt het doolhof dat rondom de speeltuin ligt, aangepakt.

Ze heeft geprobeerd de geschiedenis van Het Erfgooierskwartier te achterhalen. Dat viel niet mee. Ze is er achtergekomen dat zo rond 1962 het hek om de speeltuin is geplaatst. Ook is duidelijk geworden dat in 1959 op het nu braakliggende terrein naast de speeltuin vroeger de velden van korfbalvereniging Hilversum lagen. In 1978 verhuisde de sportvereniging naar Crailoo. Het terrein waarop Hilversum korfbalwedstrijden speelde is, evenals de grond van de speeltuin, eigendom van het Goois Natuurreservaat (GNR). "Natuurlijk hebben we wel eens geïnformeerd of we het stuk grond bij onze speeltuin mogen trekken, maar GNR wil het graag zelf houden. Aan een kant jammer, aan de andere kant is het goed zo. Hoe groot wil je worden als speeltuin? Je moet het ook allemaal bijhouden." Tijdens haar zoektocht kwam ze er ook achter dat een werknemer van de Hilversumse gasfabriek in zijn vrije tijd van gasbuizen speeltoestellen bouwde voor de speeltuin. Tijdens het opknappen in 2002 kwamen graafmachines buizen tegen. "We hebben de buizen niet bewaard, ook niet als aandenken. Wel zijn de buizen samen met het andere puin in een groot gat gestort."

'We richten ons op onze core business en dat is de speeltuin'

Huisregels
Het is gewoon goed toeven in Het Erfgooierskwartier. Echt rottigheid is er nooit en kinderen worden gewezen op de huisregels. Soms merkt Fennema dat ouders prikkelbaar naar elkaar zijn. Dat drukt ze meteen de kop in. "We spreken ouders daarop aan en waarschuwen ze. Als ze dan nog niet luisteren, dan vragen we ze vriendelijk om te vertrekken. Gelukkig komt dat niet vaak voor." Alcohol mag er niet worden gedronken. Fennema weet dat er speeltuinen zijn in het Gooi waar alcoholische drankjes verkrijgbaar zijn, maar niet in de speeltuin in Noord. Bezoekers kunnen hun eigen consumpties meenemen, maar mogen die niet op het terras nuttigen. "Ach, het zijn niet zulke strenge regels, maar door ze te hebben kunnen we ze naleven en blijft de sfeer gezellig en gemoedelijk." Zonder de enthousiaste inzet van de groep van 30 vrijwilligers is de speeltuin nergens. "Ik ben trots op het team. En natuurlijk kunnen er altijd nog mensen bij."

Kennismaken met tal van sporten tijdens SportFair

Ook Hilversum krijgt een SportFair waar je kennis kunt maken met allerlei sporten.

HILVERSUM - Wat heeft Hilversum allemaal te bieden op sportgebied? Dat maken de verenigingen zondag 14 juni zelf duidelijk tijdens de eerste SportFair in de gemeente. Sportcomplex de Arena is de thuishaven van dit breedtesportevenement.

De SportFair biedt nieuwsgierige Aagjes de gelegenheid kennis te maken met bekende en onbekende sporten. Plaatselijke sportverenigingen zijn uitgenodigd om hun sport met een aantrekkelijk programma te presenteren. Zij verzorgen clinics, demonstraties en proeftrainingen en kunnen de bezoekers van informatie voorzien.
Dit evenement met als motto 'Zien en meedoen' begint om 11.00 uur. Jong en oud kan op deze dag meedoen met de sportprogramma's die de lokale clubs aanbieden. Er is die dag ook een sportboulevard waar bedrijven en organisaties hun diensten presenteren aan het publiek. Voor de kinderen is er een speciale sportfairzeskamp. Kinderen kunnen een prijs winnen als zij aan zes sporten meedoen.

Wethouder Floris Voorink van Sport opent samen met een 'mystery topsporter' de eerste editie van dit evenement. Alle activiteiten vinden plaats rondom de Dudok Arena en de atletiekbaan. De Stichting SportFair heeft het initiatief genomen. De gemeente draagt financieel bij. Het gaat om een bedrag van 10.000 euro, waaronder een bijdrage van 2500 euro uit het budget Sportontmoetingen Hilversum 2014. De stichting draagt de financiële risico's voor de inkomsten van sponsors, kraampjes en verhuur. Voorink is blij met de nieuwe happening. "Dit subsidieverzoek sluit naadloos aan bij de ambitie van dit college om sportdeelname, een gezonde leefstijl en een levendig sportklimaat te stimuleren."

vrijdag 8 mei

Toneel

In 'Spiegeltijd', van theatermaakster Kirsten Benschop, moet een journaliste een reportage schrijven over een kluizenaar. Het wordt een magisch-realistische onderneming, waarbij allerlei filosofische en spirituele thema's worden onderzocht. 20.00 tot 22.00 uur. De Kapel, 's-Gravelandseweg 144.

Muziektheater

Regina Albrink en Klaas Hofstra treden op met het programma 'Chopin & zijn verlangen'. Zij kijken terug op het leven van de componist Chopin; zijn muziek is een groot onderdeel van de voorstelling. 20.30 uur, deur open om 19.30 uur. Tickets: www.devorstin.nl. € 16,-.

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi heeft samen met Museum Hilversum een fietsroute samengesteld langs memorabele plekken uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de Blaskowitzbunker, struikelstenen en begraafplaatsen. Ontvangst: 9.45 uur. Museum op de Kerkbrink. Na 12.45 uur is er een lunch in het museum, daarna volgt een rondleiding over de tentoonstelling 'Tussen vrede en oorlog'. € 15,50. Aanmelden: info@museumhilversum.nl.

zaterdag 9 mei

Kaatstoernooi

De 96 jaar oude Kaatsvereniging Melle Veenstra houdt haar jaarlijkse kaatstoernooi, bestaande uit een tweetal wedstrijden. Een unieke gelegenheid om buiten Friesland kennis te maken met de sport kaatsen. Het toernooi start om 11.00 uur op het sportcomplex aan 't Jagerspaadje 32 Loosdrecht, aan de rand van Hilversum. www.melleveenstra.nl.

Repair Café

Het Repair Café Hilversum vindt plaats in wijkcentrum Lopes Dias, Lopes Diaslaan 213. Kapotte spullen worden kosteloos gerepareerd, vervangende onderdelen dienen zelf meegenomen te worden. 11.00 tot 14.00 uur.

Concert

Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld geeft een concert in De Kapel, 's-Gravelandseweg 144. Zij brengen muziek van awardwinnende componisten ten gehore en muziek uit bekende films. 15.30 uur, zaal open om 15.00 uur. € 10,-. Reserveren: bladmuziek@muziekerije.nl.

Muziekcafé

Het Muziekcafé is elke zaterdagmiddag live te beluisteren op Radio 2 vanuit het Podium-café van Podium de Vorstin. Deze week zijn Lieve Bertha, Youri Lentjes, Jennifer Lynn en VanderLinde te gast. Iedereen is welkom bij de live-uitzending om 15.00 uur.

maandag 11 mei

Kaarten maken

Geïnteresseerden kunnen van 13.30 tot 15.30 uur kaarten maken in Buurthuis de Lelie. € 2,-.

Koersbal

Koersbal is goed voor beweging en sociale contacten. Maak kennis met koersbal in buurthuis De Lelie. 14.00 tot 15.30 uur. Leliestraat 6-8.

Lezing

Jeroen Keers overleefde vorig jaar een val van 900 meter na een mislukte parachutesprong. Nu, een half jaar verder, is hij grotendeels hersteld en vertelt hij over zijn ervaring. De val heeft hem aan het denken gezet over de zin van het leven. 19.30 uur. Viore, Oostereind 115. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is gewenst. Aanmelden: programma@viore.org.

The Laundry Big Band

The Laundry Big Band speelt hun traditionele 'wasdag' in het Podiumcafé van de Vorstin. Een gevarieerd concert van een uur, voorafgegaan door een 'open' repetitie. 20.00 uur. Toegang is gratis.

dinsdag 12 mei

Cursus
voetreflexmassage

De cursus voetreflexmassage wordt gegeven op zes dinsdagavonden. Cursisten leren op een speelse manier de basistechnieken en ervaren zelf hoe het is om gemasseerd te worden. Na de cursus zijn zij in staat allerlei lichamelijke ongemakken aan te pakken. Wijkcentrum St. Joseph. www.voetvrouw.nl.

Zelfstandig
Ondernemen

De cursus Zelfstandig Ondernemen van BuroOudKomers wordt gegeven op acht aaneengesloten dinsdagen, van 14.00 tot 17.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 uur wordt het algemene gedeelte van ondernemen, zoals boekhouden, fiscaal, ondernemingsplan, toegelicht. Aanmelden: 06-40414560.

Mannenavond

Na een Ladies Night houdt Filmtheater Hilversum een mannenavond, met als voorpremière: 'Ventoux'. Vier vrienden beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat dertig jaar geleden ook deden. Een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap. Mannen die in wielrenkleding komen maken kans op leuke prijzen. 20.30 uur, inloop is vanaf 19.30 uur. € 12,50. www.filmtheaterhilversum.nl.

zondag 10 mei

Wandeling

Het Pinetum houdt een speciale rondleiding langs de bloeiende rododendrons in de tuin. De collectie van Pinetum Blijdenstein bestaat uit meer dan 200 verschillende soorten planten, waar veel over verteld wordt. Start wandeling: 14.00 uur in bezoekerscentrum Klein Vogelenzang. € 2,-.

Moederdagconcert

Het moederdagconcert met Marco Bakker als zanger en presentator vindt plaats in het Annagebouw, achter de Sint Vituskerk. 16.00 uur.

woensdag 13 mei

Workshop
zeefdrukken

Voor iedereen die voor € 10,- ambachtelijk wil leren zeefdrukken. Aanwezigen gaan naar huis met een eigen zeefdruk. Informatie en aanmelden: www.gahilversum.nl.

Pop Bizz Quiz

De Pop Bizz Quiz wordt gehouden in Podium de Vorstin. Deelnemen kan in groepsverband of individueel. Er zijn leuke prijzen te winnen. 20.00 uur. Toegang is gratis.

vrijdag 15 mei

Muziektheater

Popprofessor Leo Blokhuis en Ricky Koole gaan op zoek naar de echte buitenstaanders in de muziek. Muziek waar op radio en tv amper of helemaal geen plek voor is, worden hier onder de aandacht gebracht. Tickets € 20,-. www.devorstin.nl. Deur open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Concert

Joy Division Undercover brengt aanwezigen terug naar de goeie oude tijd van de britse postpunkgroep tijdens hun optreden in Podiumcafé de Vorstin. € 10,-. Tickets: www.devorstin.nl. Deur open om 21.00 uur, aanvang 22.00 uur. Na het concert kan nog door gedanst worden op de afterparty van DJ Hell.nl.

zaterdag 16 mei

Concert

The Take Four Guitar Quartet geeft een optreden in De Kapel, 's-Gravelandseweg 114. Met hun spel laten ze de veelzijdigheid van hun instrument, de gitaar, sterk naar voren komen. 15.30, zaal open om 15.00 uur. € 10,-. Reserveren: bladmuziek@muziekerije.nl.

BZRK Label Night

MR. BZRK begon 20 jaar geleden het label Dj BUZZ FUZZ, voor velen een heldenlabel met de beste dj's en producers uit de hardcorescene. Dit viert hij in de grote zaal van Podium de Vorstin. Tickets: www.devorstin.nl. 20.00 uur.

zondag 17 mei

Jeugddienst

De praiseband van het Leger des Heils in Almere verleent medewerking aan de jeugddienst in Hilversum. De band verzorgt solo-optredens en er worden praiseliederen gezongen. Het thema van de dienst is 'Hoera voor het leven!'. 10.00 uur. Bussumerstraat 27 a/b.

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Open Dag in Klimcentrum Rock Steady op zondag 10 mei van 12-16 uur. Maak gratis kennis met klimmen, boulderen of boogschieten. Ook extra korting op cursus en kinderpartijtjes. Gratis koffie voor moeders. Adres: Zanderijweg 12, Bussum. Tel: 035-6925000

Maandag 25 mei, 2e pinksterdag 4xg buiten rommelmarkt, de gezellige van het Gooi, entree gratis. Sporthal de Fuik in Kortenhoef,
035-6560498
w.pouw@hotmail.com

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Te koop gevraagd: oud blikspeelgoed/treinbaan/treinen. Oud Marklin mag oud en/of defect zijn. Tel.:
035 - 6938689

Te koop gevraagd: Postzegels, munten, oude kaarten enz. Tel. 035-6216261

Het onderbelichte verhaal van de radioamateurs

Kleine 4 meiherdenking bij monument op KPN-terrein

Remy Denker staat stil bij de gevallen radioamateurs. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Terwijl Theater Gooiland vol zat en veel publiek twee minuten stilte hield bij het herdenkingsmonument bij het Rosarium vond er maandagavond nog een herdenking plaats in Hilversum. Op het terrein van KPN Broadcast Services stonden zo'n veertig mensen stil bij de gevallen radioamateurs in de Tweede Wereldoorlog.

"Het is een onderbelicht verhaal", zo stelde Remy Denker, voorzitter van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON). Van de 455 geregistreerde radioamateurs inde Tweede Wereldoorlog waren 55 actief in het verzet. Negentien daarvan verloren hun leven tijdens het uitoefenen van hun verzetswerk. Al zegt Denker dat dit een aanname is, aangezien er niks gedocumenteerd is. Deze mensen waren betrokken bij het opzetten van een landelijk radionetwerk vanwege hun kennis van radiotechniek en morsecode. Hun verhaal en verzet is nauwelijks bekend. Het is de taak van Denker om daar verandering in te brengen. Daar ging hij in zijn toespraak verder op in. De voorzitter vertelde dat de radioamateurs zich destijds terdege bewust waren van het gevaar van hun werk. Zij riskeerden hun leven. Wat zij deden was immers illegaal.
"Zij reisden met zenders verpakt in koffers of met losse radio-onderdelen. Dat was zeer riskant.
Om hun zenders te testen moesten zij radiosignalen in de lucht zetten. De Duitsers konden die signalen peilen, waarna aanhoudingen volgden met alle gevolgen van dien. Immers zij deden iets wat de Duitsers niet toestonden. Het was dus illegaal. Helaas hebben zij zelf niet meer mogen meemaken dat hun werk heeft bijgedragen aan het herkrijgen van de vrijheid waarin wij nu leven", meldde Denker maandag. Een van de gesneuvelde radiomakers was Cor Gehrels uit Eindhoven. Denker haalde hem aan in zijn speech. Gehrels was in de gelegenheid om bij Philips, bijna onder de ogen van de bezetter, de zender van Herrijzend Nederland te bouwen en te testen.

Na zijn toespraak was het tijd voor de taptoe en de twee minuten stilte. Voor het defilé langs het monument door de aanwezigen legden de Veron-preses en Floris Wijnnobel van de Vereniging van Radio Zend Amateurs (VRZA) eerst nog een krans bij het gedenkteken. Fractievoorzitters Hans Haselager (PvdA) en Bianca Verweij (SP) vertegenwoordigden maandag de gemeente. Het tweetal legde een bloemstuk bij het herdenkingsmonument voor de radiomakers op het terrein van de KPN op de Witte Kruislaan. Het had een haartje gescheeld of het politieke duo had daar onbedoeld met lege handen gestaan. Vlak voordat zij met de fiets van het raadhuis naar de KPN wilden fietsen, bleek het bloemstuk ineens weg te zijn. Het geel-blauwe stuk met lint was meegenomen naar het Rosarium. Een bestuurslid van de SP stapte na 19.30 uur op de scooter om het bloemwerk op te halen op de Boomberglaan, waar al veel mensen klaarstonden voor de plechtigheid. Net op tijd was hij terug.

'Zij reisden met zenders verpakt in koffers of met losse radio-onderdelen'

Elke vijf jaar verzorgt de VERON een herdenking bij het monument. In de andere jaren verzorgt de lokale afdeling een kleinere bijeenkomst. Dit was de eerste keer dat de grote herdenking in Hilversum plaatsvond. In 2013 is het gedenkteken namelijk met de KPN mee verhuisd uit IJsselstein. Het grote voordeel van de nieuwe locatie is dat het monument nu op een afgesloten terrein staat. Eerder stond het beeldwerk in de openbare ruimte en was de vereniging bang dat het monument aangetast zou worden, aangezien er brons in zit.

Homemade@home: van keuken tot zithoek

'We beginnen nu al vaste klanten te krijgen', aldus Simone van Garderen van Homemade@home. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Het verkopen van zelfgemaakte spullen voor het huis nam steeds serieuzere vormen aan. Toen de zussen Simone van Garderen en Christine van den Bosch eind vorig jaar een grote opdracht kregen, besloten zij de volgende stap te zetten in hun ondernemerschap: begin maart openden de twee hun eigen winkel: Homemade@home.

Het idee om samen te gaan ondernemen leefde al heel lang bij de zussen. Het duurde even voordat Van Garderen en Van den Bosch ontdekten wat ze wilden gaan doen. Vier jaar terug gingen zij van start met het verkopen van hun eigengemaakte spullen. Dat deden zij op fairs en braderieën in de omgeving van Hilversum en Amersfoort. "We zijn begonnen met tassen en kussens van PTT-stof en leuke spulletjes van de kringloop die wij opknapten tot mooie nieuwe en eigentijdse producten", vertelt Van Garderen.

Al snel breidden zij hun interieurspullen uit. Zo kwam er houtwerk van pallets bij, wijnrekken, blokkandelaars, dienbladen en met de kerst ook zelfgemaakte kerstaccessoires zoals kerstbomen, hangers en bijvoorbeeld engelen van hout. "Ons assortiment is in de afgelopen jaren langzaam uitgebreid tot een gezellige huiskamer. Dat willen wij ook uitstralen met onze producten: van keuken tot zithoek en leuke hebbedingetjes als je een cadeautje zoekt", aldus de twee handige en creatieve zussen.
De interesse van klanten groeide en vorig jaar hakten de twee de knoop door om een winkel te open in Hilversum. Op de Havenstraat 113 vonden de zussen een geschikt hoekpand. "Dit straalt precies uit wat bij ons past", zegt Van Garderen. "Het heeft een huiselijk sfeer, oogt gezellig, maar is toch ook stoer." Zondag 1 maart was het openingsfeest van Homemade@home. Drie dagen later ging de winkel voor het eerst open. "Inmiddels weten de mensen ons al goed te vinden. Zeker als de deur openstaat en we spullen buiten hebben staan, komen er mensen binnen. We beginnen nu ook al vaste klanten te krijgen."

Naast veel zelfgemaakte artikelen en andere producten voor het interieur werken de zussen ook met opdrachten. Klanten met een idee kunnen naar de Havenstraat komen. "Dan gaan wij kijken wat we kunnen fiksen", stelt Van Garderen. De afgelopen tijd hebben zij al diverse opdrachten gedaan, zoals het leveren van hartsteentjes en een folderrek voor een praktijk.

Homemade@home is vier dagen in de week open: van woensdag tot en met zaterdag. Bezoekers kunnen daar terecht van 9.30 en 17.00 uur de sluitingstijd. De zaak heeft een eigen pagina op Facebook en opent binnenkort ook een webwinkel.