Nieuwsblad voor Huizen

3 augustus 2017

Nieuwsblad voor Huizen 3 augustus 2017


Raadspodium Havenstraat oktober

HUIZEN Het raadspodium over de Havenstraat wordt 12 oktober gehouden in het gemeentehuis en start om 20.00 uur. Maarten Hoelscher van de PvdA, de partij die het voorstel hiervoor indiende, mag de bijeenkomst voorzitten.

Tijdens het raadspodium krijgen de gemeenteraadsleden informatie aangeboden over een onderwerp, in dit geval wat er mogelijk zou zijn met het deel van de Havenstraat tussen de Krachtcentrale en de hoek met de Rokerijweg. Dit gebied is nu nog van BNI, dat het wil verkopen. Vanuit de samenleving zijn er plannen om er een cultuureiland van te maken, met eventueel het Huizer Museum en de bibliotheek. De meerderheid van de gemeenteraad stemde met het raadspodium in, als BNI daar bij aanwezig zou zijn en dat is nu geregeld.
"De gemeente speelt hier op zich geen rol in", zegt Hoelscher. "De raad kan wel kijken wat er nodig is om het mogelijk te maken, bijvoorbeeld als het gaat om het bestemmingsplan. Nu is er de mogelijkheid om iets moois te maken van het gebied en er zijn al veel mooie dingen voortgekomen in Huizen door particuliere initiatieven. Dit kan er ook een zijn."

Hoelscher hoopt dat het gemeentehuis die avond vol zal zitten. "Er is voor inwoners ook gelegenheid om mee te luisteren of deel te nemen. Dan zijn zij er ook al vroeg bij betrokken." Wie deel wil nemen, moet zich wel van te voren melden bij de griffie.

Let op eiken-processierups

HUIZEN De gemeente meldt op haar website dat de overlast van de eikenprocessierups dit jaar veel groter is dan voorgaande jaren.

"Elke zomer zijn er weer eikenprocessierupsen. Dit jaar is de overlast veel groter dan voorgaande jaren. Dat komt mede door het warme en droge voorjaar. De brandharen van de rupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren. Bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen", aldus de gemeente.

"In sommige gebieden in Nederland zijn acht keer zoveel rupsen aangetroffen dan normaal. In Huizen zijn ruim 240 nesten gevonden. Vorig jaar waren dat er 60. De bomen met nesten langs de openbare wegen worden gemarkeerd met een rood-wit lint. De nesten worden met een soort grote stofzuiger verwijderd. Bij de meeste bomen is dit inmiddels gebeurd."

Deskundig bedrijf

Inwoners die zelf last hebben van de rups in hun tuin, wordt gevraagd om een deskundig bedrijf de rupsen te laten bestrijden.

Tovertafel overhandigd aan bewoners De Bolder

Foto: Bob Awick

HUIZEN - De bewoners van Vivium De Bolder hebben maandag de tovertafel overhandigd gekregen met een feestelijk hapje en drankje. Maaike Postma had om geld op te halen hiervoor 14 mei een spinningmarathon georganiseerd. Deze had 7.333,94 euro opgebracht en is in zijn geheel naar een tovertafel voor het zorgcentrum gegaan.

5

Huizen redelijk groene gemeente

HUIZEN - De gemeenten Huizen staat op plaats 127 op de ranglijst van groene gemeenten en is daarmee een redelijk groene gemeente. Buurgemeente Blaricum staat een stuk hoger met een 9e plaats en Laren is 10e.

De ranglijst is samengesteld door de Universiteit Wageningen, die berekende hoe groen de bebouwde kom van Nederlandse gemeenten gemiddeld is.

Groenindex

De hoeveelheid groen werd bepaald met de zogeheten Groenindex. De gemeenten krijgen hierbij een cijfer op basis van satellietgegevens. Omdat alleen de bebouwde kom is onderzocht, zijn de meeste natuurgebieden en weilanden niet meegenomen.

Topvolleybalster

Foto: Bob Awick

Susanne Kos (17) woont nu een jaar op Papendal. Hoogtepunt zou voor haar de Jeugd Olympische Spelen zijn, maar dat ging op het laatst niet door.

9

Gezocht: Groene vingers
Wil jij eens een tuinklusje doen bij mensen die hun eigen tuin door ziekte of ouderdom niet meer kunnen bijhouden? Het gaat om klein onderhoud zoals gras maaien, wieden, snoeien e.d. Dit zijn ook leuke klusjes als je graag in de tuin wroet, of zelf geen tuin (meer) hebt. Duo's die graag samen iets doen, zijn ook van harte welkom. Voor gebruik van eigen tuingereedschap wordt een kleine vergoeding gegeven. Je verricht de werkzaamheden in overleg met Vrijwillige Thuishulp. Contactpersoon:
Ewoud Linthorst Homan, tel. 035-5241414 of e.linthorsthoman@vchuizen.nl

Secretaris
Je bent 'het geheugen' van de stichting. Je bereidt de vergaderingen voor, stelt de agenda op en maakt verslag van de vergadering. Jij bent de spin in het administratieve web. Ook houd je de registraties bij van de bestuursleden in het KvK register. Er zijn ongeveer 4 bestuursvergaderingen per jaar. Je inzet is gemiddeld 5 uur per maand. Je werkt graag nauwkeurig, kunt op bestuurlijk niveau goed meepraten en je vindt het prettig om samen te werken. Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal.
Contactpersoon: Rob Kastelijn, rob@speelotheek-gooi.nl
VoorleesKracht vanaf 5 september
Je vindt het leuk om op regelmatige basis verhalen of poëzie voor te lezen aan ouderen met een vorm van dementie. De ouderen genieten van het luisteren naar een stem en de gesprekken over herinneringen waarmee de relatie tussen vroeger en nu levend worden gehouden. Vaak lees je korte verhalen, een artikel uit de krant, een aansprekende column uit krant of tijdschrift of gedichten voor. Je bent geduldig en hebt geen hooggespannen verwachtingen. Je leest gemiddeld 1 uur per maand voor. Contactpersoon: Dasja Koot, tel. 035-5257410 of dkoot@bibliotheekhlb.nl

Beheerder bij de Brassershoeve
Als beheerder ben je de spil tussen de vrijwilligers, gasten en het bestuur. Eigen initiatief wordt gewaardeerd. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de gasten, hebt de dagelijkse algemene leiding, zorgt voor de inkoop en maakt een planning voor de vrijwilligers. De Brassershoeve is een gezellig ontmoetingscentrum voor 55-plussers, midden in het oude dorp van Huizen. Je kunt met ouderen omgaan, bent communicatief vaardig, gastvrij, representatief, en hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Er is voor deze functie jaarlijks een financiële vergoeding. Contactpersoon: Hanneke Jansen Venverloo, tel. 035-5256983 of info@debrassershoeve.nl

Zondag 6 augustus

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9:30u C. Lavaleije – Gedaanteverandering van de Heer
Hervormde Oude Kerk: 9:30u J.H. Gijsbertsen; 18:30u M. van Ruitenbeek
Hervormde Nieuwe Kerk: 9:30u G.J. Mantel;
Hervormde Zenderkerk: 9:30u E. de Mots;
Hervormde Meentkerk: 9:30u W. van de Schee; 17u W.J. Gorissen
Hervormde De Brug: 10:30u Wim van der Vegte
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 11:45u J. Joppe; 19u A.A.F. van de Weg
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11:30u en 19u Leesdienst
Protestantse Goede Herderkerk: 10u G.C. de Vries – Gezamenlijke dienst met de Kruiskerk
Protestantse Oosterlichtkerk: 10u D. Pruiksma
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9:30u W. Scherff; 17u Student P.A. Kok – Gezamenlijke dienst met de Chr. Geref. Kerk
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9:30u J. van Mulligen;
Christengemeente: 10u Christian Tan – Heilig Avondmaal
Pinkstergemeente: 10u Ronald Lakhichand – Heilig Avondmaal
Baptistengemeente (in Aula Erfgooierscollege): 10u Nico Catsburg
Evangelische Gemeente (in Wijkcentrum Holleblok): 10u C. Stier
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10:30u Kerkdienst
Thousand Hills (in Aula Huizermaatcollege): 10:30u Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10:30u Rob Nepveu – Themadienst: Openbaring, wat is dat nou?
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10u Samenkomst

Samenstelling Armando Krijnen

Weerbericht

Licht wisselvallig zomerweer, het weekeinde iets koeler

Met augustus op de kalender verandert er niet veel. De stroming is zuidwestelijk. Het is wisselvallig Hollands zomerweer en met 22 à 23 graden voelt het aangenaam. Een volgende depressie (lagedrukgebied) koerst donderdag via Schotland richting Noordzee. Er vallen enkele buien met vrij veel wind. In het weekeinde is het rustiger, vaak droog en iets koeler.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met zon en wolken en kans op een bui. Er waait nog een stevige zuidwestenwind. Zaterdag en zondag is het licht wisselvallig. Er is enige ruimte voor de zon. Er ontstaan ook stapelwolken maar het is overwegend droog. Slechts heel lokaal kan een bui tot ontwikkeling komen. De westen- tot zuidwestenwind neemt in kracht af tot matig. De maximum temperatuur ligt met 20 à 21 graden iets onder normaal voor begin augustus.

Trend na het weekeinde

Ook komende week verandert er in grote lijnen weinig. Lagedrukgebieden bepalen het weer veelal. In de zuidwestelijke luchtstroming trekken soms fronten mee met tijdelijk weer kans op regen. Er is ook geregeld ruimte voor de zon. De maxima schommelen rond 20 graden.

Weetje

De gemiddelde temperatuur van juli komt uit op 17.9 graden. Dat is precies gelijk aan het langjarige gemiddelde. Er kwamen vijf zomerse dagen voor (25 graden en meer), tegen negen normaal. De hoeveelheid zonuren was met circa 195 uren iets aan de sombere kant (normaal = 210 uren). Juli was zeer nat met in onze regio circa 135 mm neerslag tegen 75 mm normaal.

Foto: Ab Walet

Normaal gesproken doe ik geen vlieg kwaad, nooit niet. En zeker niet deze prachtige groene keizersvliegen. Wel geef ik ze, bij naar mijn idee onaangepast gedrag binnenshuis, met een krant een corrigerend tikje op de schouder. Dit vind ik het al snel, dat is misschien een fout van mij. En ik geef eerlijk toe, dat ik het nog steeds moeilijk vind om de juiste hoeveelheid kracht te doseren. Maar ik probeer het wel. Zo hard mogelijk.

Gemeente zoekt leden voor op te richten toegankelijkheidspanel

In kader Verdrag Verenigde Naties gelijke rechten voor mensen met een beperking

Vincent Ohlrichs is zelf ervaringsdeskundige wat betreft toegankelijkheid, omdat hij in een rolstoel zit. Hij is bezig met de samenstelling van het panel.

Vincent Ohrlichs houdt zich voor de gemeente als ervaringsdeskundige bezig met het toegankelijkheidspanel. Zelf kan hij niet lopen en heeft spasmen. Foto: Bob Awick

HUIZEN Toegankelijkheid is één van de vier grondslagen in het verdrag van de Verenigde Naties over gelijke rechten voor mensen met een beperking, net zoals gelijkheid, doeltreffendheid en zelfstandigheid. De gemeente gaat daar mee aan de slag met een nieuw op te richten toegankelijkheidspanel. Vincent Ohlrichs stelt het panel op dit moment samen.

"Ik ben te vroeg geboren", vertelt Vincent. "Ik heb daardoor een hersenbeschadiging in combinatie met spasmen, waardoor ik niet kan lopen. Vanaf het begin van mijn leven heb ik moeten vechten. Mijn ouders mochten na drie maanden couveuse eindelijk geboortekaartjes laten maken, omdat toen duidelijk was dat ik zou blijven leven."
Een knokker is hij daarna gebleven. "Mede dankzij mijn ouders. Die hebben me zo opgevoed dat ik altijd zoveel mogelijk aan de maatschappij kon meedoen. Ze verhuisden zelfs van Amsterdam naar hier, zodat ik op De Trappenberg naar school kon.
Vincent stelt zich op het standpunt dat mensen met een beperking die nog iets kunnen achter die beperking vandaan moeten komen. "Te lang zijn ze gepamperd door de zorg. Natuurlijk hebben we hulp nodig, maar we kunnen ook best dingen zelf. We moeten op zoek gaan naar de talenten van deze mensen en kijken wat ervoor nodig is om hun talenten in te zetten, zodat mensen echt mee kunnen gaan doen in de maatschappij."
Vincent gelooft in een samenleving waar iedereen aan mee kan doen. "Ik hoop dat mensen verder kunnen kijken dan onze beperkingen en ons als gewone mensen kunnen zien en in dienst nemen, zodat wij ook kunnen werken."
Volgens hem is daarvoor ook nog een emancipatiegolf voor nodig bij mensen met een beperking. "Je ziet dat zij zelf ook vaak niet gewend zijn om op deze manier er naar te kijken. Daarom geeft belangenorganisatie LFB, waar ik ook voor werk, cursussen. Daar kunnen mensen met een beperking leren hoe ze dat kunnen doen." LFB is de landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vanuit die hoedanigheid is hij ook bezig met de toegankelijkheid. "Omdat ik nog tijd over had, besloot ik een afspraak te maken met wethouder Janny Bakker. Die had ik wel eens gesproken. Ik wilde kijken waar ik de gemeente mee kon helpen." Nu werkt hij elke woensdag van 10.00 tot 14.00 uur bij de gemeente, waar hij aan de slag is met de toegankelijkheid van Huizen. Hij loopt daar zelf ook tegen de toegankelijkheid aan. Niet dat het gemeentehuis voor zijn rolstoel niet toegankelijk is, de gemeente krijgt juist een compliment van Vincent daarvoor als een van de best toegankelijke gemeenten in de regio en in Nederland. "Om naar het toilet te gaan, heb ik een tillift nodig. Die is er niet en je kan ook niet verwachten dat die alleen voor mij wordt geïnstalleerd. Daarom werk ik er niet zo lang achter elkaar. Dan kan ik thuis naar de wc."
Met het nieuwe toegankelijkheidspanel, zal hij gaan kijken naar de toegankelijkheid van publieke locaties. "We starten met de horeca. Dat is namelijk het thema van de week van de toegankelijkheid dit jaar. Deze week is van 2 tot en met 7 oktober. In die week wordt ook het toegankelijkheidspanel gepresenteerd en de app 'Ongehinderd'. De gemeente Huizen is namelijk met dat bureau in zee gegaan en in de app kan iedereen meteen zien hoe toegankelijk de locaties in Huizen zijn. Wij zullen onze informatie er in zetten en natuurlijk met eigenaren kijken hoe we het toegankelijker kunnen maken."

Gestart wordt met bekijken toegankelijkheid horeca

Voor het toegankelijkheidspanel is Vincent op zoek naar inwoners die met hem locaties gaan bezoeken. "We zijn op zoek naar mensen met verschillende beperkingen, zoals fysiek, visueel of auditief en van verschillende leeftijden. Belangstellenden kunnen zich melden via v.ohlrichs@huizen.nl of bellen naar 035 528 14 68.

Buurtbemiddeling voor als ergernissen in de zomer oplopen

HUIZEN De zomer is een tijd dat ergernissen tussen buren vaak oplopen. Om erger te voorkomen, kan buurtbemiddeling zinnig zijn, blijkt uit een voorbeeld.

Overlast tuingeluiden en vuurkorf buren: toen was de maat vol

"Ans en Huub hadden zich nog zo verheugd op de nieuwe buren. Het vorige stel dat er woonde was oud en had geen contact meer met de omwonenden. De nieuwe buren hadden ook kinderen hadden ze al gezien. Gezellig, dan hadden kun eigen kinderen ook speelkameraadjes in de straat. De start was goed. De buren kwamen zich voorstellen en inderdaad de kinderen konden het goed met elkaar vinden en speelden vaak met en bij elkaar."
Toen het zomer werd liep het echter anders. "De nieuwe buren bleken erg blij met hun nieuwe tuin. Als het maar even kon werd er in de tuin gegeten en werd de barbecue aangestoken. En daarmee begon een hoop ellende. Ans en Huub konden op mooie dagen tijdens etenstijd door de rook- en stankoverlast niet meer in hun eigen tuin zitten." Eerst deden ze daar niet zo moeilijk over. Ach, buiten eten en lekker barbecueën dat deden ze zelf ook wel eens. Wel eens ja, maar niet vijf dagen per week. En toen de buren als klap op de vuurpijl ook nog een vuurkorf aanschaften en 's avonds deze ook nog aanstaken, toen was de maat vol. Huub liet de buren op een avond overduidelijk merken wat hij vond van hun 'asociale gedrag'. Het goede onderlinge contact was op slag verdwenen.op.
Buurtbemiddeling bleek hier een uitkomst. Deze is bereikbaar via buurtbemiddeling@versawelzijn.nl of 035 623 11 00. Bij buurtbemiddeling geldt geheimhouding.

Petra Lugtenburg

Singer-songwriter en zangcoach, 57 jaar, sinds 1996 in Huizen

Wat betekent zingen voor jou?
"Zingen betekent voor mij de ultieme zelf- en zielsexpressie."

Wat is jouw favoriete instrument?
"De piano! Elke piano vertelt zijn eigen verhaal en roept andere klankenreeksen op."

Wat ga je 2 september doen op het Wereldmuziekfestival in Bussum?
"Ik ga daar optreden met gastmuzikant Piet van Steenis (ex Gotcha!)op flamencogitaar."

Met wie wil je nog een gesprek?
Nelson Mandela, een bezield mens."

Waar maak je je zorgen om?
"Dierenleed, opwarming van de aarde, het vluchtelingenprobleem, de misleiding van de consument inzake voeding."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"Dat is de plek waar de foto van mijn website gemaakt is door Astrid Knaap van Astrida Design, de pier achter de voormalige Kalkovens."

Huizen mist nog ...?
"Een beetje schwung en bourgondische leefstijl gelukkig wordt er aan gewerkt zoals de exploitatie van de Krachtcentrale en de Bus van Beus die vrolijkheid brengen!"

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Muziek verbindt, eten verbindt, mijn motto is : Koken met wat je in huis hebt, beide (muziek en eten) samenbrengen in een geïnspireerd evenement voor alle culturen!"

Welk evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Norh Sea jazzfestival!"

Wat zou je nooit (meer) doen en waarom?
"Ik heb een hekel aan pretparken als Monkeytown, gelukkig zijn onze kinderen die leeftijd voorbij..."

Welke droom heb je nog?
"Optreden in New York."

Tovertafel De Bolder

HUIZEN De bewoners van De Bolder hebben maandag een tovertafel overhandigd gekregen.

De tovertafel werd direct uitgeprobeerd door de bewoners. Maar wat is een tovertafel nu eigenlijk? "Een tovertafel is een projector die spelletjes op tafel projecteert waarop een wit laken ligt. Het zijn interactieve spelletjes die mensen met dementie stimuleert te bewegen tot hand- en armbewegingen. Het is heel leuk om te doen zowel individueel als in een groepje. Bovendien komen er zo op een speelse manier gesprekken tot stand tussen de mensen aan de tafel", aldus Postma.

Wetenschappelijk

"Het belang van de tovertafel is dat het bij de dementerende ouderen de apathie op een speelse manier doorbreekt en zowel beweging als onderlinge gesprekken stimuleert", vertelt initiatiefneemster Maaike Postma.
aar iets dat bij uitstek ook door bijvoorbeeld ouders of mantelzorgers gebruikt kan worden. "Daar hoeft niet altijd een verzorgende bij te zijn. De tafel staat in een grote ruimte, dus iedereen kan er gebruik van maken, maar ook iedereen kan zien wat daar gebeurt."

Inspiratie

Maaike werkt zelf ruim dertien jaar in de zorg en dat was haar inspiratie voor de actie. Sinds enkele jaren is zij actief in het zorgcentrum in Huizen. "Ik zorg dat de bewoners op tijd hun medicijnen krijgen, dat wonden verzorgd worden en dat zij op een fijne manier daar kunnen leven." Ze werkt veel met ouderen die lijden aan dementie en wilde ook met haar actie iets bijdragen aan hun welzijn.

Voorbereidingen werkzaamheden Driftweg

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

HUIZEN Een aantal grote installaties en leidingen zijn al neergezet op de Driftweg, waar op 14 augustus de werkzaamheden beginnen. "Dit zijn pompen om het rioolwater om te pompen. Die staan nog uit. Ze zijn bedoeld om tijdens de rioleringswerkzaamheden te voorkomen dat het riool overstroomt raakt en er bij regen wateroverlast ontstaat in de buurt", aldus de gemeente.

Susanne Kos: 'Geen spijt dat ik vorig jaar op Papendal ben gaan wonen'

Topspeelster loopt met haar volleybalteam Jeugd Olympische Spelen mis door virus

Volleybalster Susanne Kos (17) woont nu een jaar op Papendal. Hoogtepunt zou voor haar de Jeugd Olympische Spelen zijn, maar dat ging op het laatst niet door.

Volleybalspeelster Susanne Kos, even thuis bij haar ouders. Foto: Bob Awick

HUIZEN Bij de eerste training op 8-jarige leeftijd zagen ze het al bij Volleybalvereniging PDK Huizen. Susanne Kos had wat bijzonders. Ruim een jaar later speelde ze vervolgens met een jongensteam mee ver boven haar leeftijdsniveau en ze zette die stijgende lijn door. Nu bijna tien jaar later speelt ze op het hoogste niveau als libero bij Jeugd Oranje U18. Haar droom: ooit meespelen op de echte Olympische Spelen. "Zeker nu de Jeugd Olympische Spelen op de valreep niet doorgingen na een virus", zegt Susanne.

"Het was zo'n teleurstelling", zegt ze. "We hadden ons voor de Europese Jeugd Olympische Spelen gekwalificeerd door dit jaar als 7e te eindigen op het EK U18 dat in eigen land werd gehouden. We hadden tijdens het achtlandentoernooi in Spanje ook al van teams gewonnen die aan deze spelen mee zouden doen. Daar zijn we tweede geworden. Het was een zenuwslopende dag toen we hoorden dat we niet mee zouden gaan. Ondanks dat veel meisjes ziek waren, ook ik, hadden we er heel hard voor getraind. We hadden net die ochtend onze kleding gekregen. Om 13.00 uur werden we bij elkaar geroepen voor nog een teamoverleg. Het is een beslissing van het NOC geweest, die artsen vonden het een risico. Het virus zou zich onder andere atleten kunnen verspreiden. Onze coach is nog de hele middag aan het bellen geweest, maar om 18.00 uur was het toch definitief dat we niet zouden gaan."
Haar ouders waren met haar oudere broer inmiddels al onderweg naar Hongarije. Die heeft ze snel gebeld. "We hebben besloten om haar maar naar Hongarije te halen en daar vakantie te hebben met elkaar. Dat was al gepland", zegt haar vader Marc. Susanne kon het zelfs nog opbrengen om de openingsceremonie te bezoeken en een wedstrijd in de hal waar ze zelf had moeten staan. Het kenmerkt haar karakter. Ze had al eerder in haar jonge carrière een teleurstelling te verwerken gekregen.
"Toen ik 14 was, werd ik geselecteerd voor beachvolleybal. Ik mocht trainen in Scheveningen. Dat was best zwaar. Mijn ouders moesten me steeds halen en brengen." Susanne zat al wel op een LOOT school, waar ze minder uren aanwezig hoefde te zijn om zo het sporten met leren te combineren. "Het mooiste was onze deelname aan de WK U17 in Mexico. Ik speelde samen met Nika Daalderop die 1,5 jaar ouder was. Ik had toen al meegedaan aan de pre-selectie in de zaal, maar was er toen niet doorheen gekomen. Iedereen dacht waarschijnlijk dat ik voor het beachvolleybal ging."
Het jaar erop werd de speelster echter niet meer geselecteerd voor beachvolleybal. "Ik ben te klein", zegt ze. "Ik ben maar 1,70. 1.80 of langer is wel de norm bij beachvolleybal." Haar coach vroeg of ze nogmaals aan de pre-selectie voor de zaal mocht meedoen. "Dat mocht. Iedereen krijgt dan een vestje met een nummer en dan moet je laten zien wat je kan. De tweede keer zat ik er wel bij."

Met haar lengte was de positie van libero een gegeven, de positie van verdediger in het achterveld. "Maar ik houd er van om naar de grond te gaan en een moeilijke bal te pakken." Daarnaast is ze ook een soort van regisseur voor de andere speelsters. "In de voorbereidingen kijken we altijd naar een video van onze tegenstander. Dan moeten we onthouden hoe onze tegenstanders spelen. Ik geef dat dan vaak door aan de anderen en moet het dus van alle speelsters onthouden."
Vorig jaar zomer werd ze gevraagd of ze op Papendal wilde komen wonen en trainen. "Ik heb ja gezegd en er geen spijt van gehad." Susanne traint op maandag, donderdag en vrijdag een keer per dag en dinsdag en woensdag twee keer per dag. In de ochtend en als ze terug komt uit school in Velp waar ze Voeding en Welzijn studeert op MBO4-niveau. "Ik kom vaak als de les al is begonnen en moet dus ook wel eens eerder weg. Ik mis wel veel uren school, maar heb toch goede cijfers gehaald en ben door naar volgend jaar." Als ze op staat, gaat ze naar het restaurant om te ontbijten en daarna direct door na de sportzaal. Beide liggen om de hoek bij waar ze woont. Na de training kan ze ook in het restaurant weer eten. "Als we op een zaterdag moeten spelen, dan trainen we ook 's ochtends nog eens. Dan kom ik zaterdagavond even thuis bij mijn ouders en vertrek ik zondag weer."
Waar ze de motivatie vandaan haalt, kan ze moeilijk uitleggen. "Ik vind het leuk om voor volle zalen te spelen. Wil altijd de beste zijn en het beste uit mezelf halen. Ook geef ik niet op. Ik had een enkelblessure op de EK en kon bijna niet meer op mijn enkel staan op een gegeven moment. Nadat de fysiotherapeut me had behandeld met ijs, wilde ik er zo snel mogelijk weer in. Getapet, met een brace en pijnstillers heb ik daar dan toch nog de laatste beslissende punten kunnen meespelen."

'Zenuwslopende dag toen we hoorden dat we niet mee zouden gaan'

Susanne heeft geen spijt van haar keuze om inderdaad naar Papendal te gaan. "Het voelt als een grote familie. Het is supervet en superleuk." Komend jaar speelt ze met het Talent Team weer mee in de eredivisie. "En ik ben gevraagd om mee te doen aan de wintertraining van Nederland B." Uiteindelijk wil ze als het lukt met Nederland A naar de echte Olympische Spelen. "Dat is het hoogst haalbare."

'Het voelt als een grote familie. Het is supervet en superleuk'

Met enige vertraging eindelijk af

Zo zag de oude kinderboerderij er uit. Foto: Kinderboerderij Huizen

HUIZEN Anderhalf jaar nadat wethouder Janny Bakker de overeenkomst tekende met Bink Bouw voor de nieuwbouw van Kinderboerderij de Warande mocht ze de oplevering vieren. In die tussentijd is er veel gebeurd, want Bink Bouw ging failliet en Bot Bouw is de uiteindelijke bouwer geworden.

Vorig jaar op 25 september was de kinderboerderij voor het laatst open. Op 12 oktober startte de sloot en begin november zou de bouwer starten om het plan van Jetty en Maarten Min van Min2 bouw-kunst in werkelijkheid om te zetten.

Eind november werd echter bekend dat Bink Bouw failliet was. Begin november zou de bouw starten, maar dat ging door het faillissement niet door. Het plan om in het voorjaar weer open te gaan, viel daardoor in het water.

De sloop. Foto: Bob Awick
De schapen met achter het nieuwe gebouw. Foto: Bob Awick
De nieuwe konijnenhokken. Foto: Bob Awick
De konijnen op hun nieuwe plek. Foto: Bob Awick
En de verschillende vogeltjes. Foto: Bob Awick

De gemeente vond gelukkig al snel een andere partij voor de bouw in Bot Bouw. Dat kostte nog wel eens 30.000 euro extra, omdat de bouwmarkt inmiddels weer was aangetrokken en de nieuwe bouwer een aantal dingen uit moest besteden. Op 13 februari dit jaar kon dan toch echt gestart worden met de bouw en iets later dan gehoopt is nu het gebouw opgeleverd.

Dit betekent dat de kinderboederij nu de laatste hand kan leggen aan het gebouw. De boederij is nu wel al open voor bezoekers. De grote feestelijke opening voor het publiek wordt op 4 oktober gehouden.

Nieuw gebouw Kinderboerderij de Warande feestelijk opgeleverd

Wethouder trots op wat er tot stand is gebracht en samenwerking alle partijen

Het nieuwe gebouw van de kinderboerderij is opgeleverd. Dat moment werd feestelijk gevierd door alle betrokkenen. Bezoekers zijn weer welkom.

Vrijdag was de officiële oplevering van de nieuwe kinderboerderij en dat werd gevierd met alle betrokkenen. Foto: Bob Awick

"Elk feestelijk moment pakken we als het gaat om de kinderboerderij", zei wethouder Janny Rebel bij de oplevering van Kinderboerderij de Warande in het Stadspark. "We vieren nu dat de sleutel is overhandigd. Op 4 oktober vindt er nog een officiële opening plaats voor het publiek. Een mooie toepasselijke dag: dierendag."

De kinderboerderij is namelijk nog niet helemaal af. Van binnen moet nog een en ander gedaan worden. "En een maand geleden stond ik hier en dacht ik nog, gaat dat wel op tijd af komen, want ik wil er wel bij zijn en ik ga nog op vakantie, maar het is gelukt." De wethouder blikte vrijdag terug op de afgelopen tijd, waarbij door het faillissement van de oorspronkelijke bouwer vertraging werd opgelopen. Bot Bouw nam het over. "Toen was net de bouwmarkt ook weer aangetrokken en kwam er enorm veel werk. Veel winst hebben jullie er ook niet op gemaakt, maar wel de eer."
Bakker omschrijft het gebouw als een 'plaatje', dat ontworpen is door Min2 bouw-kunst. "Het is niet chique, maar een kinderboerderij, maar ik denk dat geen enkele gemeente zo'n mooie kinderboerderij heeft." Daarna bedankte ze iedereen die aan de totstandkoming mee had gewerkt.
Architect Maarten Min vertelt dat zelfs de kippenhokken onder architectuur zijn gebouwd. "Dat kwam er ineens zo bij. Studenten hebben ze ontworpen en we hebben dezelfde materialen gebruikt als bij het grote gebouw. Het ziet er heel bijzonder uit en is toch functioneel."
De kinderboerderij is bovendien ook nog eens klimaatneutraal. "Dit is eigenlijk hoe we het willen hebben in Huizen", aldus de wethouder.

In het gebouw werken inmiddels al enkele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal zijn er acht full-time plaatsen die straks door hen worden opgevuld op dinsdag tot en met zaterdag. Boven in het gebouw zit een mooie kantineruimte voor ze met een overdekt terras. Het kantoor zit er naast en heeft een raam, zodat de begeleider altijd een oogje in het zeil kan houden. "Daarnaast heeft het gebouw een educatieve waarde. Zo willen we het ook graag overdragen aan de volgende generatie. Het is echt iets om trots op de zijn", gaf Bakker aan.

'Ik denk dat geen enkele gemeente zo'n mooie kinderboerderij heeft'

Het bestuur en de medewerkers van de kinderboerderij zijn blij met hoe de samenwerking is verlopen. "Er is een fantastisch proces ontstaan tussen alle partijen", zegt voorzitter Rein Jansen van het bestuur van de kinderboerderij. "We gaan nu aan de slag met de laatste dingen. Zo staan alle dieren nog niet op hun plek.

Architecten Maarten en Jetty Min laten trots het dierenverblijf zien. Maarten: "Het is een heel gepuzzel geweest om alle dierenverblijven passend te krijgen. Zoals je ziet is het een driehoekig gebouw. Het mocht alleen gebouwd worden op het grondgebied van de gemeente Huizen. De rest van de boerderij ligt op Blaricumse grond. Toch is het allemaal gelukt." Jetty: "Gisteren stond er een grote hooiwagen tussen beide gedeelten van het pand. Het was mooi om te zien hoe het hooi zo door de deur naar binnen ging. Precies zoals we hadden bedacht."
De splitsing tussen het gedeelte voor mensen en dieren is goed uitgepakt zijn ze van mening. "Je kijkt nu zo vanaf het fietspad tussen de gebouwen door naar de dieren." Daarnaast is het ook heel functioneel. Het dierengebouw hoefde bijvoorbeeld niet geïsoleerd te worden. De architecten hebben aan veel details gedacht en meegewerkt. Tot de kleur van het zeil in de toiletten tot lampen die er hangen. "Het is een fijne plek om te werken", aldus een medewerker van de kinderboerderij.

'Mooi om te zien hoe het hooi zo door de deur naar binnen ging'

Bezoektijden: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur , zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en zondag van 13.00 - 17.00 uur.

14 / 16

Lezersfoto's: puur natuur

Het Gooimeer: laat op een werkelijk prachtige manier de overlast door fonteinkruid zien. Foto: Oscar Bulthuis

HUIZEN De natuur heeft onze lezers net als vorige week weer geïnspireerd om foto's te sturen.

Keer op keer bereiken ons de mooiste foto's. Is dit allemaal in Huizen te zien? Ja! Voor wie er oog voor heeft in ieder geval.

Zelf ook een mooi of opvallend plaatje gemaakt? Mail deze dan naar redactie@huizernieuws.nl en zet daar dan bij dat wij deze foto mogen plaatsen.

Wie weet zie je jouw foto dan binnenkort ook in deze krant.

Mooi in beeld gevangen. Foto: Dick te Pas
Een plaatje ... Foto: Frans Lubbers
Inktzwammen. Foto: Albert van der Linden
Hommel druk op de vroegrijpe bramen. Foto: Dick Jongerden