HuizerNieuws

29 maart 2017

HuizerNieuws 29 maart 2017


Huizen boos op provincie om oplossing snelle bus

Er was zelfs overeenstemming over de doorsteek bij de Regentesse. Die zou er niet komen. Foto: Bob Awick

HUIZEN - De gemeente Huizen is boos op de provincie. Beide partijen hadden namelijk een oplossing gevonden voor het traject van de snelle bus, maar nu heeft de provincie een andere tekst meegenomen in de brief hierover en deze is inmiddels vastgesteld door Gedeputeerde Staten.

Dit blijkt uit een artikel op de website van de gemeente en de raadsstukken. Hieruit blijkt dat de provincie en gemeente een oplossing hadden gevonden voor de al lang lopende discussie over welk traject de snelle bus zou rijden. Het wordt niet de meerijvariant over 't Merk, maar 'de meerijvariant via de Meent, geen doorsteek bij de Regentesse maar een extra strook voor linksaf bij de kruising Huizermaatweg/Bovenmaatweg'.
Daarbij was volgens de gemeente wel opgenomen dat gezamenlijk zou worden gekeken naar de optimalisatie van de situatie om te komen tot duurzaam HOV. Nu blijkt in de definitieve brief te staan dat de provincie alle noodzakelijke maatregelen mag treffen als Huizen hierin zelf onvoldoende slaagt.

Onzorgvuldig
Volgens wethouder Gerrit Pas is dit niet volgens de afspraak en is daarmee een akkoord over de snelle bus eigenlijk van de baan: "Er is voor het college van burgemeester en wethouders geen enkele aanleiding om terug te komen op de eerder ingenomen Huizer standpunten. Dit temeer omdat wij van oordeel zijn dat de provincie onzorgvuldig heeft gehandeld in vervolg op het bestuurlijk overleg van afgelopen 10 februari." Het college zal dit standpunt nog eens duidelijk maken aan de provincie, laat de gemeente desgevraagd weten. "Afhankelijk van de te maken keuzes zal een voorstel aan de raad worden gedaan. Uiteindelijk zal de gemeenteraad moeten instemmen met het te kiezen tracé."

Weer bezuinigingen bij brandweer

HUIZEN - De regiobrandweer moet weer bezuinigen en omdat er de afgelopen jaren al flink is bezuinigd, moeten er nu nog ingrijpender keuzes worden gemaakt. Die boodschap hebben raadsleden maandagavond te horen gekregen op een speciale bijeenkomst.

Er is geld tekort bij de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, de organisatie waar alle brandweerkorpsen in de regio onder vallen. Al sinds de regionalisering van de brandweer in 2009 wordt er bezuinigd, al ruim 3 miljoen euro (17 procent). Nu kan dat niet meer zomaar. "Er is sprake van een kritische vorm van arbeidsdruk en het gevaar van beleidsarmoede is reëel. De organisatie heeft behoefte aan stabiliteit en rust. Zowel voor beroepspersoneel als voor vrijwilligers", aldus de brandweer.

2.950

euro hebben de 27 collectanten van Amnesty opgehaald tijdens de jaarlijkse collecte

Vacatures Vrijwilligerscentrale

Secretaris bij 4 mei comité
Je organiseert en notuleert de vergaderingen, onderhoudt contact met leden van het comité, de medewerkers en de gemeente Huizen. Je bent een spin in het web binnen een klein comité van 6 personen. Je hebt enige ervaring als secretaresse/secretaris, neemt initiatief en denkt graag mee. 4 mei comité Huizen organiseert de jaarlijkse 4 meiherdenking in Huizen en streeft ernaar een waardige herdenking te organiseren en de herinneringen door te geven aan de jongere generatie. Het comité komt c.a. 1 x per maand bij elkaar. Contactpersoon: Maj-Britt Jacobs-de Looper, tel. 06- 53192450 of majbritt.delooper@outlook.com

Wandelclubliefhebbers
Samen met een medewerker van De Bolder ga je wandelen met een groep van maximaal 4 bewoners. Er zijn meerdere wandelclubs per week. Je wandelt maximaal een uur en de activiteit wordt afgesloten met een kopje koffie of thee. Je geniet graag van de buitenlucht, bent in staat om een rolstoel te duwen en kunt omgaan met ouderen met dementie.
Contactpersoon: Claudine Otten, tel. 035-5773100 of c.otten@vivium.nl

Pleegouders voor crisisopvang
Als crisispleegouder zorg je tijdelijk voor een kind dat van het ene op het andere moment niet meer thuis kan wonen. Crisisopvang is een intensieve vorm van pleegzorg. Er is weinig voorbereidingstijd. Je kunt in korte tijd veel in het leven van een kind betekenen. In principe kan iedereen pleegouder worden. Je bent minimaal 21 jaar, hebt een stabiele en veilige leefsituatie, bent open en duidelijk in het contact, kunt samenwerken en hebt een positieve instelling. Je wordt vooraf gescreend en getraind door Spirit Pleegzorg. Contactpersoon: Maaike Maas, tel: 06-24883058 of m.maas@spirit.nl

Samen (voor)lezen!
Als voorlezer zorg je dat kinderen beter worden in taal en dat er meer gelezen wordt in huis. Je komt twintig weken bij een gezin thuis om samen met de ouders en kinderen te lezen. De kinderen hebben vaak een taalachterstand. Je laat zien hoe je voorlezen kunt aanpakken en hoe je het leuk maakt. Je hebt een open houding, bent enthousiast over (voor)lezen en gaat graag met kinderen om. Je krijgt als vrijwilliger een gratis bibliotheekabonnement.
Contactpersoon: Femke Reijnen, tel. 035-6973000 of freijnen@bibliotheekgooienmeer.nl

Zondag 2 april - 5e zondag van de Veertigdagentijd


Rooms-Katholieke Thomaskerk: 09.30 u. M. Sendecki
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Nederlands)

Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof, 18.30 u. P. Molenaar

Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. Prop. M. van Rijn, 17.00 u. G.J. Mantel - Gebedsdienst

Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest, 17.00 u. GEEN KERKDIENST
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. B.E. Weerd, 17.00 u. P.M. van 't Hof

Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk

Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. en 18.30 u. Kerkdienst

Vrije Hervormde Kerk (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot

Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. R. Abma

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 10.30 u. P. Boonstra - Heilig Avondmaal, 17.00 u. H.J. Room
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. en 17.00 u. H. de Graaf

Christengemeente: 10.00 u. Henk Poot - Heilig Avondmaal

Pinkstergemeente: 10.00 u. Ronald Lakhichand
Baptistengemeente (Aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Anne Velema
Evangelische Gemeente (Wijkcentrum Holleblok): 10.00 u. H. van Hall

Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Thousand Hills (Aula Huizermaatcollege): 10.30 u. Kerkdienst

Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Willemijn Witte

Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst

Samenstelling
Armando Krijnen

Weerbericht

Zeer zacht met zon, gevolgd door buien
Donderdag stijgt de luchtdruk boven Centraal Europa. Er bouwt zich een hogedrukzone op. De staart van maart wordt daardoor met een zuidelijke stroming zeer zacht. Later op vrijdag nadert vanuit het westen een koufront. Er is dan kans op regen, lokaal onweer. Nadat het koufront is gepasseerd wordt het in het weekeinde enigszins wisselvallig en minder zacht.

Donderdag + vrijdag
Donderdag en vrijdag wordt het met circa 20 graden zeer zacht. Het record is 23.9 graden op 29 maart 1968. Er staat een matige wind draaiend tegen de wijzers van klok in (= krimpend) van zuidwest naar zuid. Er is ruimte voor zonneschijn met wolkenvelden. Vrijdag schijnt eerst de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen, mogelijk onweer.

Het weekeinde
Zaterdag draait de wind met de wijzers van de klok mee (= ruimend) van zuid naar zuidwest. Er stroomt minder warme lucht binnen. Het wordt 13 à 14 graden. Af en toe schijnt de zon, met ook kans op enkele buien. Zondag neemt de buienkans weer af. Er is een mix van zon en wolkenvelden. Er waait een matige westenwind. De maximumtemperatuur is 14 à 15 graden.

Weetje
De 16e maart was deze maand de eerste lentedag waarop het meer dan 15.0 graden werd. Met deze week erbij komen we op 6 maartdagen met een maximum boven 15.0 graden. Vorig jaar maart kwam 15+ op de thermometer niet voor. In maart 2015 gebeurde dat slechts op één dag. Topper was maart 2014 met 11 dagen boven 15.0 graden, waarvan 3 boven 20.0 graden.

Foto: Ab Walet

Het is weer een drukte van belang in de mooie Eempolder. Met watervogels welteverstaan dan. Grote aantallen grutto's, onze nationale vogel, maar ook scholeksters en kluten laten zich vanuit de verte bewonderen. Kieviten duikelen door de lucht en verschillende soorten ganzen zijn met duizenden op de weilanden aan het fourageren. Ik geniet altijd daar, weinig ander lawaai aan mijn hoofd dan de wind en de verschillende vogelgeluiden. Heerlijk.

Vrijwilligster Ans (81) stopt na 22 jaar bij ouderensoos

Kranige montere dame gaat verhuizen; nog niet met pensioen

Foto: Bob Awick

door Carin van den Berg

HUIZEN - Ans van Dijk wordt in mei 82. Afgelopen woensdag stopte ze met haar vrijwilligerswerk bij de ouderensoos in de Thomaskerk. Niet omdat ze met pensioen gaat, maar omdat ze gaat verhuizen. "Ik ga daar vast ook wel weer iets doen. Koffie schenken of zo", zegt de montere kranige dame.

Zelf had ze ook niet zo nodig in de belangstelling hoeven staan, maar ze geniet wel van het moment. De bezoekers van de soos hebben geld ingezameld en een bos bloemen gekocht en zingen haar toe. Ze klapt en zingt zelf ook mee. "Het is mijn familie en dat blijft het ook."
Ze kent zuster Agnita nog die de Stichting Servitas ooit oprichtte om ouderen te helpen. "Mijn man ging tegelijkertijd met haar dood", vertelt Ans. "Zijn ziekte was voor mij de reden om naar de soos te komen. Ik wist dat ik een leven zonder hem moest opbouwen. Hij vond ook dat ik moest gaan, dus ging ik elke week." Dat is nu zo'n 22 jaar geleden.

Lief en leed
"We delen hier lief en leed met elkaar en de mensen zijn echt mijn familie geworden. Er zijn mensen overleden en er zijn ook weer mensen bijgekomen. Zo is het leven." Ook al gaat het gesprek over de dood, ze blijft stralen. "Ik ga niet bij de pakken neerzitten, zo ben ik niet", zegt ze. Toen ik jong was heb ik al een broertje verloren en we hebben zelf een kindje verloren door wiegendood. Dat is verschrikkelijk, maar je moet er niet in blijven hangen. Het leven gaat door. Ik kan daardoor wel een luisterend bieden, zeker aan mensen die zelf kinderen hebben verloren."
Het zorgen zit haar wel een beetje in de genen. "Voordat we hierheen verhuisden, was ik 10 jaar verzorgster in de Beukelaar en regelde daar ook al de kaartavonden." Aansluiten bij de ouderensoos, waar ook gekaart wordt en gesjoeld, was voor haar dan ook een logische stap. "Na het overlijden van mijn man ben ik even niet geweest, maar al snel was ik er weer." Op een gegeven moment werd ze zelfs gevraagd om leidster te worden. "Dat is inmiddels al weer meer dan tien jaar geleden. En nu ik stop, is er gelukkig wel een goede vervanger."

Verhuizen
Ans stopt omdat ze gaat verhuizen. "Ik wil dichter bij mijn zoon in Bilthoven gaan wonen. Familie is voor mij belangrijk. Ik ga naar een aanleunwoning. Ik wil niet dat mijn kinderen voor mij gaan zorgen." Ze pakt haar mobiel. Ze scrolt door de apps. "Kijk, we zijn net nog in Lissabon geweest. Daar studeert mijn kleinzoon. Mijn zoon ging er de marathon lopen. Ik heb daar heel veel gelopen. Dat kan ik gelukkig allemaal nog. Een paar dagen is wel genoeg hoor, ik hoef niet meer zo lang weg. Ik heb vroeger al mooie reizen gemaakt."
Onder het gesprek komen af en toe mensen van haar afscheid nemen. Sommige zijn speciaal voor haar vandaag nog langsgekomen. Ans zelf heeft er niet zo veel moeite mee, hoewel ze wel even volschoot toen ze haar cadeaus kreeg en werd toegesproken. "Ik ben toe aan de volgende stap. Ik kijk ook niet op tegen de verhuizing. Ik heb al veel dingen weggedaan. Glazen aan de Stichting Servitas en het linnengoed naar De Bolder, daar heb ik ook vijf jaar als vrijwilliger gewerkt. Ik heb dit met veel liefde en passie gedaan, tot vandaag aan toe."

Feest in 't Holleblok

HUIZEN - Bewoners en vrijwilligers uit de omgeving geven zaterdag 1 april een feest in Wijkcentrum Holleblok.

"Het wordt een feest voor jong en oud. Voor de jeugd wordt een danceworkshop gegeven en voor meiden is er een echte make-overroom ingericht. En iedereen kan rond het middaguur genieten van hapjes uit allerlei culturen", laten zij weten.

Vrijmarkt
Gedurende de hele dag is de rommelmarkt toegankelijk en voor de kinderen is er een vrijmarkt. Zij moeten wel zelf een kleedje meenemen.

Winkeliers
Het feest duurt van 11.00 uur tot 17.00 uur en is mede mogelijk gemaakt door de winkeliers uit het winkelcentrum.

Danspaar gehuldigd voor bronzen medaille

HUIZEN - Wethouder Marianne Verhage heeft zaterdagavond danspaar Sander Lam en Amber van Schaik gehuldigd voor hun bronzen medaille tijdens het NK tiendans begin maart.

Na de lovende woorden van de wethouder hebben Sander en Amber een korte demonstratie laten zien van zowel ballroom als Latin American bij hun dansschool Dance-Point.

Huldiging
Bij de huldiging was ook Dennis Voermans aanwezig. Hij is een van de trainers van Sander en Amber. Daarnaast was de sponsor van het paar aanwezig, Rolf Teekens van Key Result, en uiteraard hun coach, tevens eigenaresse van Dance-Point, Meerthe van der Voort van der Kleij.

Veel belangstelling voor voorjaarsmode en Maan

Foto: Bob Awick Foto: Bob Awick

HUIZEN - Veel belangstelling was er zaterdag voor de nieuwste mode en Maan op het Fashion meets Beauty Event in winkelcentrum Oostermeent. Nu de lente is begonnen, was dit een uitgelezen moment voor de diverse winkels uit het centrum om de nieuwste voorjaarscollecties te tonen. Dit deden de dansers van Sport en Dansschool Rebel, die ook nog een dansshow weggaven. Tot slot trad Maan op, de winnares van The Voice of Holland 2016. Zij wist het publiek op deze zonnige dag prima te vermaken. Kijk op onze website HuizerNieuws.nl voor meer foto's.

Gerda van Suchtelen


Contactpersoon Leeskring Flevo, 76 jaar, in Huizen sinds 1971

Foto: Gerda van Suchtelen

Wat doe je zoal voor de leeskring?
"(E-mail)contact, kleine inkopen, zoals kaasjes/worstjes bij het glaasje in de pauze. Daarnaast maak en verstuur ik kaarten voor speciale gelegenheden."

Hoe vaak komen jullie samen?
"Elke 6 à 7 weken komen wij samen."

Favoriete boek?
"'Het kleine meisje van meneer Linh' van Philippe Claudel en 'De ontheemden' van Amin Maalouf."

Wat is er zo leuk aan lezen?
"Je wordt verplaatst in een 'andere wereld' en krijgt daardoor een andere kijk op de dingen."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Huisvrouw, ik brei en lees graag, ook zit ik graag achter de computer (Google) om diverse dingen op te zoeken en te mailen met vrienden."

Wat doe je op een vrije dag?
"Knutselspulletjes zoeken bijvoorbeeld bij Action, en soms vrijwilligster bij De Draaikom."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De Wolfskamer, om gezellig een rondje te wandelen met een paar goede vriendinnen."

Huizen mist nog ...?
"Een Action-filiaal."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Een bestemming te vinden voor de voormalige disco bij de Wolfskamer."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Een tijdje geleden het nieuws: Busbaan nee, Bomen Ja. Nu dat lijkt te zijn 'opgelost' kijk ik uit naar alle nieuwe dingen die bij de Draaikom mogelijk zijn."

Welke droom zou je nog in vervulling willen zien gaan?
"Nog een keer terug naar Amerika en vanaf San Francisco een tocht door de Rocky Mountains maken met mijn man in een camper."

Favoriete film?
"'Het leven van Pi'."

Favoriete muziek?
"Caro Emerald."

Wordt tweede Passieweek meteen ook de laatste?

Belangstelling minder en financiën krap

Deo Juvante geeft door heel Europa concerten. Foto: Deo Juvante.

HUIZEN - De Passieweek Huizen vindt dit jaar van 5 tot en met 16 april plaats. In deze week zijn diverse evenementen die in de week voor Pasen plaatsvinden gebundeld. Het ziet er wel naar uit dat het ook meteen de laatste is, als het aan coördinator Hans Borremans ligt.

De Passieweek vond vorig jaar voor het eerst plaats. Het initiatief kwam voort uit overleg dat de Stichting Matthäus-Passion Huizen had met de Christelijke Koorvereniging Deo Juvante over de data waarop hun muziekuitvoeringen zouden kunnen plaatsvinden om te voorkomen dat deze op dezelfde datum zouden zijn. Zo zou elk evenement goed tot zijn recht komen en hoeft publiek niet te kiezen voor het ene of het andere optreden.
Bij de afstemming van de data bleek dat er in de dagen voor Pasen tal van activiteiten zijn die te maken hebben met de paastijd. De wens werd uitgesproken om elkaar voor wat betreft publiciteit en promotie te versterken door gezamenlijk naar buiten te treden. Iets dat de gemeente ook nog beloonde met een subsidie.

Financiën
De financiën lijken de week nu parten te gaan spelen. "Vergeleken met vorig jaar was de belangstelling van de deelnemers een stuk minder. Het is nog gelukt dit jaar de financiën rond te krijgen, maar voor de toekomst is dat zeer onzeker", meldt Borremans.

Borremans: 'Ik vind het jammer tot dit besluit te moeten komen'

Pareltjes
"Ik vind het jammer tot dit besluit te moeten komen. Huizen heeft rond de paastijd pareltjes op muzikaal, cultureel en religieus gebied. De doelstelling van de Passieweek was deze pareltjes voor het voetlicht te brengen. Jammer, maar het is niet anders."

Dit jaar zijn in ieder geval al deze pareltjes nog wel terug te vinden op de website passieweekhuizen.nl, waar ze weer netjes zijn gerangschikt in de categorieën muzikaal, cultureel en religieus.

Monteurs geldautomaat laten alarm afgaan

De monteurs gebruikten een verkeerde code. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Door een foutje van monteurs was er donderdagmiddag een grote politiemacht op de been vanwege een inbraakalarm bij de geldautomaat aan de Oostermeent-Zuid.

Nadat het alarm afging stonden er al snel agenten met kogelwerende vesten paraat en cirkelde er een politiehelikopter boven het gebied op zoek naar eventuele verdachten.

Het bleek echter te gaan om een misverstand: de monteurs waren bezig met de apparatuur achter de geldautomaat. Ze hadden een verkeerde code gebruikt.

Politie zoekt man met hoedje

HUIZEN - De politie is sinds maandagmorgen op zoek naar een man met een geel/wit hoedje op de fiets. Dit in verband met een onderzoek waar de politie nog niet op kan ingaan.

"Deze man is blank, 40-50 jaar, 1.80 m en woont vermoedelijk in Huizen. De man droeg tijdens het incident een geel/wit hoedje en een lange grijze jas. Hij fietste op een opvallende paarse omafiets met oude groene/grijze fietstassen achterop", staat er op de Facebookpagina van de politie.

Wie deze man herkent, wordt gevraagd een persoonlijk berichtje via de Facebookpagina te sturen of op een andere manier contact op te nemen met de politie.

The Pride drie keer Nederlands Kampioen

HUIZEN - Winterguard The Pride is afgelopen zaterdag drie keer Nederlands Kampioen geworden in Eindhoven. The Pride Cadets, The Pride Junior en The Pride A wisten allemaal met de eerste plaats naar huis te gaan.

In de hoogste klasse behaalde The Pride met hun team The Pride of The Netherlands een tweede plaats. Met deze resultaten sluit The Pride het Winterguardseizoen goed af met vier Europese titels en drie Nederlandse.

Nieuw talent
Nu het naseizoen van start gaat, zet The Pride haar deuren open voor nieuw talent. Vanaf 7 april is het mogelijk om tijdens de trainingen van The Pride te komen kijken of deel te nemen.

Vrijdag 16 juni laat de vereniging alle shows zien op het Oude Raadhuisplein tijdens de koopavond. Wie interesse heeft in The Pride, de open trainingen of een van de optredens kan terecht op thepride.nl.

Volleybalster Susanne Kos naar EK

HUIZEN - Volleybalster Susanne Kos neemt vanaf 1 april met Jeugd Oranje deel aan het EK U18 in Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem.

Het zal niet gemakkelijk worden voor de meisjes. Ze hebben zwaar geloot: Nederland (11), Italië (2), Turkije (2), Rusland (5), Duitsland (6) en Bulgarije (13).

'Je ontwikkelt jezelf door het lezen en bespreken van verhalen'

Leeskring Flevo viert vrijdag tienjarig bestaan met lezing in bibliotheek

Gerda van Suchtelen (r) en Margot Baarda van Leeskring Flevo zijn verzot op boeken. Foto: Bob Awick

door Floris Hulleman

HUIZEN – Leeskring Flevo uit Huizen bestaat tien jaar. Vrijdag viert de kring het bestaan met een lezing in de bibliotheek. "De kring geeft echt een stukje meerwaarde", aldus de coördinator.

Speciaal voor het jubileum kwam de kring met de vraag of er in combinatie met het jubileum iets georganiseerd kon worden in de bibliotheek. Zij kwamen met het idee voor een lezing met schrijfster Lidewijde Paris over het toepasselijke boek 'Hoe Lees Ik?'.

'Wij bespreken elke keer een boek dat iedereen gelezen heeft'

Toepasselijk
De groep kijkt erg naar de avond uit, aangezien het onderwerp zeer toepasselijk is. Niet voor niets komen de 14 leden al ruim tien jaar eens in de zeven weken samen in de Brassershoeve.

Pensioen

Na tien jaar neemt Gerda van Suchtelen afscheid als coördinator. "Het is mooi geweest, ik ga lekker met pensioen." Ze blijft wel actief bij de groep. Volgens Baarda is het terugtreden een gemis voor de kring. "Jammer dat ze stopt. Ze leest ontzettend veel, is zeer attent. Rond kerst en Pasen is ze altijd heel attent met een presentje richting de leden." Gelukkig is er al een vervanger gevonden voor Van Suchtelen.

Samenkomen
"Wij bespreken dan een boek dat iedereen gelezen heeft", vertelt Gerda van Suchtelen. Zij is scheidend coördinator en al sinds het begin betrokken bij de kring. "In 2006 was de eerste editie van Nederland Leest in de bibliotheek in Huizen. Toen kwam neerlandicus Erik van Neer met het idee om een groep op te richten. Daar meldden zich toen 14 dames voor aan." De eerste samenkomst vond plaats bij Boekhandel Flevo. Snel daarna week de groep uit naar de Brassershoeve.

'Hij geeft aanwijzingen bij het lezen. Dat maakt het zo boeiend'

Onderbouwing
Bij elke avond neemt Erik van Neer het voortouw. "De kring geeft jaarlijks een voorkeur aan titels op waaruit Van Neer een selectie maakt. Op de avond zelf begint hij met een vragenrondje over wat iedereen van het boek vindt. Vervolgens probeert hij de onderbouwing te vinden van een mening. Waarom iemand bijvoorbeeld gestopt is met lezen", vertelt Margot Baarda. Zij is zes jaar geleden bij de groep gekomen en beheert inmiddels de financiën.

Achtergronden
Daarnaast neemt neerlandicus Erik van Neer ook de tijd om de achtergronden van het boek te bespreken.

"Als er een passage staat over een bepaald muziekstuk neemt hij dat mee. Of als er na een ander boek verwezen wordt, legt hij bijvoorbeeld uit in welke context. Hij geeft dus aanwijzingen bij het lezen. Dat maakt het zo boeiend", vertelt Gerda van Suchtelen. Een toevoeging die de dames zeer prijzen.
Voor de leden biedt het uitdiepen van een verhaal meerwaarde aan een boek. "Bijvoorbeeld een stukje psychologie: het geeft inzicht in het handelen van een hoofdpersoon. Daarnaast krijgt je ook begrip voor de mening van iemand die totaal anders naar een verhaal kijkt. Je ontwikkelt jezelf door het lezen en bespreken van de verhalen", constateert Margot Baarda.

Afwijkende mening
Op dit moment bestaat de kring uit veertien lezers: dertien dames en een heer. "Dat maakt het ontzettend leuk. Omdat een man een boek heel anders leest, heeft hij altijd een leuke, afwijkende mening", vertelt Gerda van Suchtelen. De meeste lezers komen uit Huizen, andere uit Hilversum, Eemnes en Blaricum.
Door de tijd heen is de samenstelling van de groep flink gewijzigd. "Sommige leden vonden bijvoorbeeld de boekenkeuze helemaal niets. Anderen moesten afscheid nemen door een verhuizing." De kring zou er graag nog een drietal enthousiaste lezers bij willen hebben.

Klein feestje
Vooraf aan de lezing in de bibliotheek, die om 19.30 uur start, komt de groep eerst samen. "Dan doen we een klein hapje en drankje om het jubileum te vieren."

Gemeente ontvangt BuitenBeter Mega-Pluim

Bea van Arnhem krijgt de BuitenBeter Mega-Pluim. Foto: BPV Holleblok

HUIZEN – De gemeente Huizen is op initiatief van buurtpreventievereniging (BPV) Holleblok donderdag in het zonnetje gezet vanwege hun goede inzet en acties betreffende de BuitenBeter-app.

Uit handen van voorzitter Martin Vlaanderen ontving Bea van Arnhem van de afdeling Omgeving een zelfgemaakte trofee, de BuitenBeter Mega-Pluim 2017. De prijs, een gouden megafoon op basis van het logo van BuitenBeter, is een ludieke actie van de buurtpreventievereniging.
BPV Holleblok krijgt veel tevreden signalen over de wijze waarop de gemeente reageert en handelt als er ergens een kapotte stoeptegel ligt, er sprake is van overhangend groen of bijvoorbeeld een lantaarnpaal die niet meer werkt.

BuitenBeter
Via de applicatie van BuitenBeter kunnen bewoners op een eenvoudige en snelle manier de gemeente inschakelen. Het grote voordeel is dat er ook een terugkoppeling volgt, zodat de melder weet wat er met zijn of haar melding is gedaan.
BPV Holleblok heeft in de afgelopen zeven jaar samengewerkt met de gemeente. Daarbij hebben de bewoners ook vaak een kritische houding ingenomen als het ging om veiligheid, verkeerssituaties en parkeerproblematiek.
"Maar nu was het voor de BPV tijd om een pluim uit te reiken omdat de BuitenBeter-app goed werkt en er in de meeste gevallen snel en accuraat wordt gereageerd", zo meldt Vlaanderen. "Bovendien groeit het gevoel bij melders mee te doen aan de verbetering van straat en omgeving", aldus de voorzitter.

"Mevrouw Van Arnhem gaf aan dat ze zeer vereerd en verrast was. De meldingen komen bij haar binnen en daarna moet de juiste persoon of afdeling daarop reageren."

Historische roman 'Gevangen Wind' over Huizer vissers en kaasventers

Schrijfster Janine van der Hulst-Veerman heeft interesse in het verleden

Schrijfster Janine van der Hulst-Veerman signeert zaterdag bij de Bruna in het Oude Dorp. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Schrijfster Janine van der Hulst-Veerman schreef recent de historische roman 'Gevangen Wind' over vissers en kaasventers in Huizen. Zaterdag signeert ze bij de Bruna in het Oude Dorp.

"Je gaat meteen terug in de tijd. Je voelt hoe het is om in die tijd te leven en hoe moeilijk en zwaar het was. Het was door de armoede een pittige tijd", zo vertelt de in Huizen wonende Janine van der Hulst-Veerman over de sfeer van haar boek.

'Gevangen Wind' is haar tweede boek. Voor beide boeken moest de schrijfster veel onderzoek doen naar het verleden van Huizen. "Omdat de hoofdpersoon, Marrie, leeft aan het begin van de 20e eeuw en een armoedig bestaan heeft in het vissersdorp Huizen."

Inspiratie
De inspiratie om over het verleden van Huizen te schrijven ligt dicht bij haar. "Mijn ouders zijn alle twee geboren in Huizen. En zo ook mijn opa's en oma's. Mijn vader vertelde vroeger bovendien veel over de cultuur in Huizen."

Debuut
Geboeid door die verhalen, schreef ze in 2013 haar debuut 'Lieve Hart!'. Het duurde niet lang voordat ze aan de voorbereidingen begon van deel 2: het vervolg. "Ik had een globaal idee van het vervolg in gedachte. Met die opzet ben ik research gaan doen, om het verhaal ook aannemelijk te maken", legt ze uit. Ze deed hiervoor onder meer onderzoek in het streekarchief in Naarden.

Vissersdorp
Rond de tijd dat het boek zich afspeelt, was Huizen een vissersdorp. Door de komst van de Afsluitdijk moesten vissers echter een ander beroep kiezen. "De visserij ging namelijk bergafwaarts. In de omgeving was een levendige handel in kaas en daar werd op een gegeven moment veel geld mee verdiend. Sommige venters waren zelfs actief in Duitsland", schetst Janine, die deze tijdgeest juist daarom gebruikte als leidraad in haar boek.
Omdat kaasventers, handelaars op straat of huis-aan-huis, een grote rol spelen in de geschiedenis van Huizen, kreeg ze ook toegang tot de familiearchieven van kaasgroothandel Visser Kaas. "Daar was natuurlijk heel veel te vinden over hoe er in die tijd geleefd werd en hoe de communicatie ging", legt de schrijfster uit.
Het schrijven over een tijd waarin je zelf niet leeft en woont is wel een enorme uitdaging. "Naarmate je verder komt in het verhaal kom je dingen tegen waarvan je wilt weten hoe dat is. Zo vond ik bijvoorbeeld via een Duits archief informatie over een document dat ondernemers moesten hebben om te kunnen venten in Duitsland. Op die manier vind ik dus juiste informatie over zo'n document en bijvoorbeeld de naam daarvan. Daardoor weet je dat het verhaal klopt", vertelt Janine.

'Schrijven over een tijd waarin je zelf niet leeft, is een enorme uitdaging'

Geloofwaardigheid
Ze vindt zelf dat het uitvoerige onderzoek heeft bijgedragen aan de geloofwaardigheid van het boek. "Het creëert een nostalgisch decor voor het aangrijpende liefdesverhaal. De levendige beschrijvingen van gewoontes en klederdracht en het gebruik van markante dialectwoorden geven het verhaal een heel eigen 'couleur locale'."
Lezers reageren volgens de schrijfster zeer positief op de historische roman. "Ze vonden het een heel mooi verhaal. Ik heb er nog geen wanklank over gehoord."
Geïntereseerden kunnen zaterdag het boek kopen en laten signeren bij Bruna aan de Kerkstraat in het Oude Dorp vanaf 14.00 uur.

Klimaatbewuste tuinmake-over cadeau van gemeente

Wethouder Pas: 'Ik vond de samenwerking mooi om te zien: ván en dóór Huizen'

De voortuin van Judith kreeg veel meer groen in plaats van stenen om het water beter weg te laten lopen. Foto: Bob Awick

HUIZEN - De gemeente Huizen gaf in het kader van de week Huizen Klimaatbewust die vorige week werd gehouden een tuinmake-over weg. De gelukkige winnaar zag afgelopen vrijdag haar versteende voortuin omgetoverd worden tot een klein, groener paradijs.

Inwoners die kans wilden maken op de nieuwe voortuin konden dat melden op de Facebookpagina van Huizen Klimaatbewust. Judith van Veen aan de Eierlanden was uiteindelijk de gelukkige winnaar.

Succes
"De week van Huizen Klimaatbewust was een succes", aldus wethouder Gerrit Pas. "Ik vond de samenwerking met inwoners, scholen, organisaties en bedrijven mooi om te zien: ván en dóór Huizen. We hadden een week bomvol activiteiten. Huizen stond echt in het teken van 'Huizen Klimaatbewust'. En dat is nodig, want klimaatverandering is een feit en daar merken we - ook in Huizen - de gevolgen van."
De gemeente gaat de week nog evalueren. "Na de evaluatie wordt duidelijk of dit evenement volgend jaar wordt voortgezet."

11 / 16

Fay Claassen & Peter Beets geven zondag 'A glorious tribute to Rita Reys' in het Rosa Spier Huis in Laren.

donderdag 30 maart

Koffieochtend inloop

Brinkhuis Laren 10.00 uur

Elke donderdag een gezellige koffieochtend in de bovenzaal van het Brinkhuis. Komt u eens een kijkje nemen. U betaalt enkel voor uw koffie of thee en bent van harte welkom.

MindfulMoment voor iedereen

Business Centrum Huizen 10.00 uur

Samen mindfulnessoefeningen doen brengt een moment van rust in het vaak drukke bestaan van alledag. Kosten: € 12,50. Aanmelden bij www.delis.aardewijn.com of 06-15138686.

Nieuwe Digisterker-cursus

Bibliotheek Huizen 13.00 uur

Elke week. Kosten: € 20,-. In de cursus Digisterker leer je o.a. hoe je digitaal een afspraak maakt met de gemeente Huizen en hoe je toegang krijgt tot de sites van het UWV en de Belastingdienst. Data: 30 maart, 6, 13 april en 20 april. 13.00 – 15.00 uur. Inschrijven: ewalet@bibliotheekhlb.nl.

Halssieraad van fietsband

Atelier PicoBella Huizen 19.30 uur

Met wat fantasie en een goede schaar maakt u in deze workshop een mooi halssieraad van de binnenband van een fiets. Iedereen gaat na twee uur met een mooi halssieraad naar huis. Opgeven via info@atelierpicobella.nl of www.atelierpicobella.nl.

Larens Lente Dictee

Brinkhuis Laren 19.30 uur

Voor de vierde keer wordt het Larens Lente Dictee gehouden. Deze keer is het dictee geschreven door de Larense schrijfster Gitte Spee. Nieuw is de deelname door teams, dus stel zelf een leuk team samen.

Open avond Sociëteit Jan Hamdorff

Sociëteit Jan Hamdorff Laren 20.15 uur

Burgemeester Elbert Roest houdt een lezing bij de Sociëteit Jan Hamdorff. Bent u geïnteresseerd in de lezing of wilt u kennismaken met de sociëteit, meld u aan bij de secretaris (e-mail secretaris@societeithamdorff.nl).

Greetje Kauffeld

Theater De Boerderij Huizen 20.15 uur

Ze beleeft dit jaar haar 60-jarig jubileum als boegbeeld van de Nederlandse vocale jazz en tourt met Jazzed Friends (Hugo van Os - piano, Peter Swart - saxofoon en Frans Tunderman - contrabas) door Nederland om dit te vieren.

vrijdag 31 maart

Homeros

Brinkhuis Laren 10.00 uur

Drs. Wichert Claassen bespreekt tijdens drie ochtenden onder meer het boek waarin Odysseus over zijn belevenissen na zijn vertrek uit Troje vertelt aan Alkinoos, koning der Phaeaken. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Eem maatje én meer

Bibliotheek Huizen 10.00 uur

Workshop voor vrijwilligers die als maatje mensen bezoeken of dat willen gaan doen. Deelnemers krijgen tips om meer uit het maatjescontact te halen. 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden via www.vconline, 035-5267553 of k.menssink@vchuizen.nl.

Mamacafé Huizen

Wijkcentrum Holleblok Huizen 10.00 uur

De bekende Geef-en-Neemshop met een grote sortering kinderkleding mogen we weer verwelkomen. Men kan kleding inleveren en tegen een kleine vergoeding kinderkleding en speelgoed meenemen.

Familiebingo

De Malbak Blaricum 19.00 uur

De dames Ank en Carola organiseren drie keer per jaar op vrijdagavond van 19.30 - 22.00 uur een gezellige bingo met leuke prijzen. Al jarenlang favoriet bij vele bezoekers. U betaalt € 1,50 per ronde en de zaal is vanaf 19.00 uur geopend.

Hoe lees ik Verboden vruchten?

Bibliotheek Huizen 19.30 uur

Lidewijde Paris geeft haar Lees!workshop 'Hoe lees ik Verboden vruchten?' Dit jaar is het thema van de Boekenweek 'Verboden Vruchten: de kunst van het verleiden'. Entree € 10,-. Reserveren via www.bibliotheekhlb.nl.

Vrijdagavondmuziek

Nieuwe Kerk Huizen 20.00 uur

Programma: J. Haydn (1732-1809): Die 7 letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, F.J. García (1730-1809): De siete palabras de Christo en la cruz.

Patrick Nederkoorn

Brinkhuis Laren 20.15 uur

Patrick Nederkoorn (1983) is cabaretier en theatermaker. In zijn voorstellingen verweeft hij persoonlijke verhalen met de actualiteit. Vanaf september 2016 tourt hij door het land met zijn tweede voorstelling 'Het komt nu wel heel dichtbij'.

31 maart tot 9 april

Hans en Grietje

Theater De Hasselbak Eemnes 19.30 uur

Toneelvereniging Deo et Arti speelt Hans en Grietje van Robbert Jan Proos, een doldwaze, vermakelijke en eigentijdse familievoorstelling waarin zelfs Roodkapje en de wolf een rol spelen. Ze wonen in Laren, ze zijn rijk, verwend en hebben allebei een scooter. Aanvangstijden: 31 maart, 1, 7 en 8 april: 19.30 uur. 2 en 9 april: 14.00 uur. Reserveren via reservering@hasselbak.nl of 06-43866771. Entree: € 6,-.

zaterdag 1 april

Rommelmarkt

Wijkcentrum Holleblok Huizen 10.00 uur

Naast een rommelmarkt zijn er nog meer activiteiten waarin het wijkcentrum zich laat zien.

Repair Café

Johanneshove Laren 10.00 uur

Vanaf 10.00 uur kunt u hier terecht met huishoudelijke apparatuur, kleding, tuingereedschap en meer. De reparaties worden gratis uitgevoerd. Wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. De sessie sluit om 13.00 uur.

Lentefair

't Visnet Huizen 10.00 uur

Lentefair van Zangvereniging Deo Juvante. 10.00 tot 15.00 uur. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten. Tussen 12.00 en 13.00 uur is er een ballonkunstenaar.

Open Dag HLTC De Kuil

HLTC De Kuil Huizen 15.00 uur

Kom een balletje slaan en sfeer proeven op ons prachtige tennispark tijdens onze open dag. 15.00 tot 17.00 uur. Je krijgt alle informatie over onze vereniging en na afloop staat een goodiebag klaar. Informatie en aanmelden via: welkom@hltcdekuil.nl.

Bingo

Ons Genoegen Laren 20.00 uur

Prijzenpakket met een knipoog naar Pasen natuurlijk. En de inhoud van het winkelwagentje natuurlijk! Wie is de gelukkige?

zondag 2 april

Open atelier

Melkweg Huizen 14.00 uur

Beeldend kunstenaar Annette van de Vegte houdt een open atelier van 14.00 tot 16.00 uur om haar nieuwe werk en ook ouder werk te komen bekijken. www.annettevandevegte.nl.

'A glorious tribute to Rita Reys'

Rosa Spier Huis Laren 15.30 uur

Fay Claassen & Trio Peter Beets - 'A glorious tribute to Rita Reys'. Deze befaamde jazzartiesten brengen een eerbetoon aan Reys. Telefoon: 035-5386797. Vrijwillige bijdrage.

Pianoversie 7 Kruiswoorden J. Haydn

Dorpskerk Blaricum 16.00 uur

Pianist Peter den Ouden speelt de door de componist Joseph Haydn zelf geautoriseerde en weinig uitgevoerde pianoversie van 'De zeven laatste woorden van Jezus Christus aan het kruis'. Toegang vrij (collecte aan de uitgang).

maandag 3 april

Presentatie over het orgel

St. Jan's Basiliek Laren 14.00 uur

Versa Welzijn houdt een sociaal-culturele middag voor senioren. Om 14.00 uur zal de bekende Gooise organist Wybe Kooijmans een presentatie houden. De presentatie vindt plaats rond de speeltafel van het orgel in de St. Jan's Basiliek. Aanvang 14.00 uur. Entree € 5,-.

Rousseau

De Blaercom Blaricum 20.00 uur

In een serie van twee avonden zal Wim Dooge (econoom en filosoof) stilstaan bij het turbulente leven van Jean Jacques Rousseau en bij zijn brede oeuvre. Een oeuvre dat literair, filosofisch en autobiografisch werk omvat.

dinsdag 4 april

Belastingspreekuur

Bibliotheek Huizen 10.30 uur

Een professional beantwoordt vragen die men heeft bij het zelfstandig invullen van het belastingformulier. Het spreekuur is bedoeld voor niet-complexe belastingaangiftes. De belastingspreekuren zijn gratis en vinden plaats op 4 en 18 april.

Compassie in je leven

Bewustzijnscentrum BALA Huizen 19.30 uur

De compassietraining is een verdieping van mindfulness. Het is een achtweekse cursus die een keer in de twee weken plaatsvindt. Voor info: www.lesinmindfulness.nl/trainingen.

STACCATO musicaltheatergezelschap

Wijkcentrum Holleblok Huizen 20.00 uur

Iedere week repeteert een enthousiaste groep mensen tussen de 16 en 65 jaar om jaarlijks een musicalvoorstelling op de planken te brengen. Wil je een repetitie bijwonen, meld je dan aan via www.staccato-huizen.nl.

Bridge

De Kaers Huizen 20.00 uur

Wij denken dat dit voor beginnende bridgers een uitstekende gelegenheid is om de bridgesport te beoefenen in een gezellige clubsfeer. www.nbccclubsite.nl/club/24053.

woensdag 5 april

Taalcafé

De Malbak Blaricum 12.00 uur

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30 tot 12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met Nederlandstaligen.

The Cosmic Carnaval

Theater De Boerderij Huizen 18.30 uur

Na de release van live-platen 'A Night At The Carnival' en 'The Cosmic Carnival Express' duikt de band de komende maanden de zelfgebouwde studio in om nieuw studioalbum op te nemen.

Cursus Fotografie Concept en Compositie

De Brassershoeve Huizen 19.15 uur

De cursus Concept en Compositie voor Gevorderden is bedoeld voor (amateur)fotografen die zich willen bekwamen in het conceptueel denken. Voor meer informatie: De Gooische Fotoschool, Helen Hofman, 06-42416743.

Biodanza - dans je leven!

Bewustzijnscentrum BALA Huizen 19.45 uur

Wil je ook ervaren wat biodanza is? Geef je dan nu op voor een proefles. Voor aanmelding en meer informatie, bel 06-29252929. Of kijk op www.biodanza-dansvanhetleven.nl en www.bewustzijnscentrum-bala.nl.

Inleiding Matthäus Passion

Brinkhuis Laren 20.00 uur

In deze lezing over de Matthäus Passion licht Sebastiaan van Eck, cellist en Bach-kenner, facetten van dit bijzondere werk nader toe. Met de indrukken van deze avond luistert u ongetwijfeld met andere oren naar de uitvoeringen in de regio. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.

Nieuwsbureau zoekt medewerker (werkdagen 7 tot 8.3) en vakantiehulpen (juli/aug). Handig met Word of pdf en werk je snel en accuraat? Met eigen pc en internet werk je vanuit huis. Mail voor een uitgebreide functieomschrijving naar info@circanovum.nl

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Privéles Ned., Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans 035-6839235

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Groot ass. groente planten en zaden. Gratis houten moestuinbak t.w.v. € 59,95, bij aankoop van 7 zakken moestuingrond. Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd. Info: 035-6935525/06-22393323

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Kosten brandweer nog te hoog

Veiligheidsregio moet kosten verder terugdringen

De brandweerorganisatie loopt al op het tandvlees en moet verder bezuinigen. Foto: Christian Pfeiffer

HILVERSUM – Als je met de kaasschaaf over de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek gaat, dan zit je qua organisatie direct op de botten. Dus hoe kan de regiobrandweer de volgende noodzakelijke bezuinigingsronde (1,5 miljoen euro) aanpakken? Antwoord: kijken naar takenverdeling, meer inzetten op brandpreventie en samenwerking zoeken met Flevoland. En dan nog moet er geld van de gemeenten bij.

Brandweer en gemeenten willen meer aan preventie doen, want dat scheelt uiteindelijk brandweerinzet. Dat betekent onder meer voorlichting. In Hilversum geeft een wijkbrandweerman al tips in buurthuizen en bij mensen thuis. "Met het geven van kleine adviezen kunnen we al veel winnen", aldus Bas Jan van Bochove, burgemeester van Weesp en lid van de stuurgroep Programmabegroting 2018. Maar ook gemeenten hebben een belangrijke taak, meent de Weesper burgervader, bijvoorbeeld door nog scherper te letten op brandveiligheid bij het afgeven van bouwvergunningen. Van Bochove sprak maandagavond namens de stuurgroep bij een themabijeenkomst van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. In de Hilversumse brandweerkazerne stond de programmabegroting 2018 op het menu voor veertig aanwezige raadsleden uit de regio. De nieuwe besparingsmededeling was het hoofdgerecht met een bittere smaak. Na een structurele bezuiniging van 3,1 miljoen (17 procent in totaal) in de afgelopen periode moet er nu opnieuw 1,5 miljoen euro gevonden in 2022.

Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio heeft een stuurgroep in het leven geroepen. Naast Van Bochove zaten hier Fons Hertog, burgemeester van Huizen, en vanuit de brandweerorganisatie John van der Zwan en Dick van Baarle in. Dit kwartet heeft scenario's verkend. De stijgende loonkosten, de hogere pensioenpremies en de hogere huur voor het oefencentrum zijn er mede debet aan dat er weer gekeken moet worden naar financiële oplossingen. De stuurgroep is maandag met een voorstel gekomen waarin de aanvaardbare kwaliteit behouden kan worden met minder kosten.

Oefencentrum
Dat was geen gemakkelijke opgave, zo gaf Van Bochove toe. In de periode 2009-2016 zijn ingrijpende maatregelen getroffen die voor beroepspersoneel en vrijwilligers aanzienlijke consequenties hebben gehad en nog hebben. Er is sprake van een kritische vorm van arbeidsdruk en het gevaar van beleidsarmoede is reëel. De organisatie heeft behoefte aan stabiliteit en rust. Dat geldt voor beroepspersoneel en vrijwilligers, gaf Van Bochove de zaal mee. Reserves zijn er niet meer, dus moeten er nu bestuurlijke keuzes gemaakt. "Het is een takendiscussie geworden." Nu de provincie de huur van het oefenterrein op Crailo omhoog gooit, kijkt de Veiligheidsregio naar samenwerking met Flevoland. Dat scheelt in de kosten. De maatregelen die nu voorliggen, leveren een besparing op van ruim 700.000 euro in 2022. De gemeenten moeten de resterende 7 ton bijpassen.

Candy Dulfer steelt de show op zeer geslaagd Goois Jazz Festival

Candy Dulfer: energiek, vol humor en plezier. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Publiek, artiesten en organisator Kiwanis Naarden kijken terug op een zeer geslaagd Goois Jazz Festival in Spant! De programmering zat heel goed in elkaar en het publiek was erg enthousiast.

Met name Candy Dulfer bleek een schot in de roos. Alweer. Haar optreden was enorm energiek, vol humor en plezier. Ze speelde veel nummers van haar nieuwste cd en een speciaal nummer over haar muzikale vriend Prince. Peter Beets gaf ook al een geweldige show met onder andere eigen muziek geïnspireerd op Chopin. Hij verwoordde dit mooi en zong ook nog samen met Izaline Calister.

De diverse podia boden plaats aan diverse jazzmuzikanten. Ook de jonge Tadjiro Velzel stond hier met zijn kwartet als aanstormend jazztalent. Dit viertal won in 2016 het Prinses Christina Jazz Concours.

Goede doel
De kaartverkoop van het festival is zoals altijd bestemd voor het goede doel. Dit jaar is gekozen voor het Friendship Sport Centre in Amsterdam. Hoeveel geld naar dit centrum kan worden overgemaakt wordt later bekendgemaakt.

Meer foto's van het Goois Jazz Festival staan op
www.bussumsnieuws.nl.

Tess (12) strijdt vrijdag tijdens The Battles in The Voice Kids

Tess tijdens haar auditie. Foto: Talpa

NAARDEN - Tess (12) uit Naarden heeft zich met succes geplaatst in de zangwedstrijd van The Voice Kids en vrijdag zal ze opnieuw stralen in het vervolg van het tv-programma: The Battles.

Tess zong tijdens haar eerste auditie het gevoelige nummer 'Hurt' van Christina Aguilera. Dat deed ze zo goed dat ze nu mag samenwerken met coach Marco Borsato. Tijdens The Battles zal ze het in een rechtstreekse confrontatie op moeten nemen tegen een andere kandidaat. Moeder Esther van Schaik vertelt dat de app ontplofte na haar optreden. "Tess vindt het heel leuk allemaal, maar ze is er ook rustig onder."

Singer
Tess stond al wel eerder op het podium in Singer. "Dat was met een stuk van toneelvereniging Papagaai uit Laren. Mijn man Patrick en ik zijn lid en ze zochten kinderen. Tess deed auditie en zo gebeurde het."

Hockey
Tess is een heel muzikaal meisje. Ze zingt de hele dag en doet dat ook graag met haar drie zusjes. Ze werd door haar vriendinnen opgegeven voor The Voice. "Het waren haar vriendinnen die ze kent van het St. Vituscollege in Bussum en van de hockey bij Gooische. Ze moest er even over nadenken, maar ze vond het eigenlijk wel leuk. We hebben samen het nummer 'Hurt' gekozen. Ze zong het vaak en ook heel goed. Wat betreft haar kleding wist ze precies wat ze aan wilde doen. Ik vond het als moeder heel bijzonder om te zien. Aan de ene kant dacht ik: moet dit, maar aan de andere kant ben ik natuurlijk ook heel trots."

The Voice Kids is vrijdag vanaf 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Zoek je droomhuis en bel gewoon aan

Aanstaande zaterdag kun je zonder afspraak koophuizen bezoeken. Foto: NVM

Open Huizen Dag NVM-makelaars op 1 april

Duizenden huizen kunnen aanstaande zaterdag (1 april) worden bezichtigd op de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dit is een uitgelezen moment voor potentiële kopers om het huis van hun dromen uit te zoeken.

Voor verkopers is het daarentegen een goed moment om te zien hoe hun huis in de markt ligt. Op de website van Funda kun je zien welke verkopers meedoen aan deze NVM Open Huizen Dag. Belangstellenden kunnen de deelnemende woningen bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur. Dit is geheel vrijblijvend en er hoeft dus van tevoren geen afspraak te worden gemaakt. Gewoon een kwestie van aanbellen. De eigenaren van de huizen zijn aanwezig om hun ervaringen uit te wisselen met belangstellenden.

Tips van NVM:
* Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
* Bekijk de financiële mogelijkheden.
* Oriënteer op Funda naar woningen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag en in aanmerking komen qua prijs en locatie.
* Bekijk al voor de Open Huizen Dag de omgeving. Hoe ziet het er 's avonds uit?
* Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen.
* Stippel een handige route uit.
* Beperk het bezoek tot een maximumtijd.
* Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is.
Handige checklist
De meeste deelnemers zullen van de mogelijkheid gebruikmaken om meerdere huizen te bezichtigen. Maar hoe meer huizen je ziet, des te groter de kans dat je na afloop de kenmerken van de bekeken woningen door elkaar haalt. Op nvm.nl is een checklist te vinden die je een paar keer kunt uitprinten. Dit bezichtigingsverslag kun je ter plekke invullen, zodat je na afloop per woning alle plus- en minpunten op een rijtje hebt staan. Handig!

Column

Hypotheekrentes

Hoewel de rente op de kapitaalmarkt voorzichtig stijgt, blijven de hypotheekrentes in Nederland laag. Dat komt enerzijds vanwege de toegenomen concurrentie tussen hypotheekaanbieders en anderzijds omdat meer geldverstrekkers voor hun investeringsbudgetten niet afhankelijk zijn van de kapitaalmarkt. Tevens zijn er de afgelopen 5 jaar vele nieuwe aanbieders bij gekomen. Er zijn nu maar liefst 24 nieuwe vergunninghouders actief. Dat zijn van oorsprong buitenlandse partijen, nieuwe initiatieven van Nederlandse instellingen, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Door die concurrentie is de hypotheekrente maar ten dele met de kapitaalrente mee gestegen. Die laatste noteert nu ongeveer 0,5% meer dan in oktober, de hypotheekrente gemiddeld slechts 0,2%. Sommige aanbieders hebben hun tarieven in de afgelopen weken zelfs verlaagd!

Dit maakt het bezitten van een koopwoning nog steeds goed betaalbaar. Maar ook uit het oogpunt van vermogensopbouw is het bezitten van een eigen woning op de lange termijn interessant. Omdat je verplicht aflost heb je na 10 jaar al minimaal 25% afgelost. Een eventuele prijsdaling tot wel 20% kan je dan opvangen bij verkoop. Maar omdat we de afgelopen 8 jaren veel te weinig woningen hebben gebouwd (soms maar 5.000 woningen per jaar in plaats van de jaarlijkse doelstelling van 100.000 woningen) lijkt een prijsdaling met de huidige krapte nog ver weg. Volgens het CBS en het kadaster zijn bestaande koopwoningen in februari weer 6,7 procent duurder geworden dan in februari 2016. Deze prijsstijging ligt al drie maanden ruim boven de 6 procent. Sinds juni 2013 is er nu sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.

Het is daarom nog steeds een goed moment om een eigen woning aan te schaffen. Maar het is wel belangrijk om u goed te laten adviseren. Met name het doorrekenen van uw persoonlijke mogelijkheden en de risico's die u loopt bij het aankopen van een woning moeten inzichtelijk worden gemaakt. Dan kunt u met een gerust hart op zoek naar uw droomhuis.