Nieuwsblad voor Huizen

6 juli 2017

Nieuwsblad voor Huizen 6 juli 2017


Ruzie parkeeronderzoek bijgelegd

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

HUIZEN De gemeente en Winkeliersvereniging Hart van Huizen hebben hun ruzie over het parkeeronderzoek in het Oude Dorp bijgelegd. Dat staat te lezen in een brief die zij gezamenlijk naar de raadsleden hebben gestuurd.

De gemeente had via tellingen op twee zaterdagen in mei bekeken wat de parkeerdruk in het centrum is in verband met het nieuwbouwplan bij de Keucheniusstraat. Hieruit kwam dat er voldoende ruimte is.
Winkeliersvereniging Hart van Huizen nam hier met verbazing kennis van. "Het parkeeronderzoek dat nu voorhanden is, is onvolledig, mogelijk onjuist en gaat uit van veronderstellingen die niet worden onderbouwd", liet zij weten.

Risico

Wat de winkeliersvereniging betreft, is het gebrek aan voldoende parkeerplaatsen een risico voor het Hart van Huizen. Dat lieten zij vorige week nog in deze krant weten.
Achter de schermen mondde dit uit in een ruzie. De misverstanden zijn nu opgehelderd. Daarnaast zijn er concrete afspraken gemaakt om in gesprek te gaan over onder andere de parkeersituatie.

Verbeteringen

Beide partijen zullen zich nu weer, elk vanuit hun eigen rol, inzetten om verbeteringen in het centrumgebied te bewerkstelligen. "Hiermee is het dispuut beëindigd en opgelost."

Huizer derby staat weer op de voetbalkalender

HUIZEN Waar de voetbalfans in Huizen al op hoopten is nu realiteit: Huizen en Zuidvogels zijn allebei ingedeeld in de Hoofdklasse B en spelen komend seizoen dus twee keer tegen elkaar.

De vooraf verwachte indeling op geografische ligging werd daarmee definitief bekrachtigd. De laatste keer dat de Wolfskamerderby in competitieverband plaatsvond was in het seizoen 2009-2010. Tussendoor kwamen de geel- en roodgroenen elkaar alleen in de beker of vriendschappelijk tegen.

Huizen, dat afgelopen seizoen nog uitkwam in de derde divisie, is de enige degradant in deze afdeling. Het team van trainer Erik Assink komt echter de komende voetbaljaargang genoeg oude bekenden tegen. Daarmee is de derby tegen Zuidvogels natuurlijk de meest in het oog springende. Verder zullen de streekderby's tegen Eemdijk en de wedstrijden tegen Sparta Nijkerk weer als leuke wedstrijden worden gezien door de groen-gele aanhang.

De competitie begint dit jaar op zaterdag 2 september.

Uitslaande brand in woning Middelgronden

Foto: Foto Miché / Peter Mol

HUIZEN De brandweer had zondagavond de handen vol aan een uitslaande brand in een woning aan de Middelgronden. De bewoonster kon haar woning op tijd verlaten. Ze was erg geschrokken, maar raakte niet gewond. Een kaars zou de boosdoener zijn. Even later werd er in de woning ernaast nog een wietkwekerij ontdekt.

13

Vispaviljoen

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Als inwoner van Huizen en zeiler miste Jan Kroon iets: de mogelijkheid om een visje en een patatje te eten. Hij is er al 3,5 jaar mee bezig.

9

Tuinmannen en vrouwen voor de groentetuin
Je gaat helpen bij de aanleg en het onderhoud van de nieuwe groentetuin. Om dit project van de grond te krijgen zijn we op zoek naar enthousiaste tuinmannen én -vrouwen! De gekweekte groenten worden in het eigen restaurant verwerkt in Naarderheem. Het project is een nieuw onderdeel van het revalidatieprogramma. Je hebt kennis, ervaring of interesse in en met tuinieren, kunt goed luisteren en hebt geduld.

Contactpersoon: Mariska de Haas-Benthem, tel. 035-6954411 of m.dehaas@vivium.nl

Diverse taken bij het Kringloop Centrum in Eemnes en Huizen
Op verschillende plekken worden enthousiaste mensen gezocht die graag in een kleine, gezellige organisatie aan de slag willen gaan. In het magazijn help je bij het voorsorteren van ingebrachte goederen. Op de kledingafdeling maak jij ingebrachte kleding verkoopklaar. Ook op de boekenafdeling, elektra-afdeling en voor de vervoerritten worden vrijwilligers gezocht.
Contactpersoon: Gerard Luchtenberg, tel. 035-5380808 of g.luchtenberg@kceemnes.nl

Ov-maatje voor Anouschka
Anouschka woont in Huizen en werkt in Hilversum. Zij wil graag zelfstandig met de bus naar haar werk gaan. Jij gaat ongeveer 6 keer met haar mee, zodat zij de route leert kennen. Samen bespreek je wat zij moet doen als bijv. de bus te laat komt of bij het overstappen al vertrokken is. Je zorgt ervoor dat de zelfstandigheid van Anouschka vergroot wordt. Dat zij zelfvertrouwen krijgt in haar eigen kunnen. Anouschka is een jonge vlotte vrouw die in nieuwe situaties soms wat onzeker is. Optimisme en goede sociale vaardigheden zijn gewenst.
Contactpersoon: Christine Gemke, maatschappelijkeinzet@sherpa.org

Administratieve hulp bij 'Geef en Neem Dienst'
Je voert nieuwe deelnemers en gegevens in, beantwoordt e-mails en vragen van deelnemers. Je zoekt in het registratiesysteem naar geschikte kandidaten voor bepaalde activiteiten. Je bent per week minstens 1 dagdeel van ca. 4 uur beschikbaar. Je kunt zelfstandig werken, hebt voldoende computerervaring en je kunt de Nederlandse taal goed spreken en schrijven. De 'Geef en Neem Dienst' is onderdeel van Tijd voor Meedoen in de Draaikom.
Contactpersoon: Astrid Veerman, aveerman@versawelzijn.nl

Vrijdag 7 juli
RK Thomaskerk: 10.15 u. Eucharistieviering eerste vrijdag van de maand; Messiaanse Gemeente (in Huize Tolvrij): 18.00 u. Erev Shabbath-viering
Zaterdag 8 juli
Messiaanse Gemeente (in Huize Tolvrij): 14.00 u. Yom Shabbath-viering
Zondag 9 juli
RK Thomaskerk: 9.30 u. J. Willems; Herv Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 18.30 u. W.J. Westland; Herv Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel – Voorbereiding Heilig Avondmaal; Herv Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest – Voorbereiding Heilig Avondmaal; Herv Meentkerk: 9.30 u. B.E. Weerd – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 17.00 u. Prop. L.W. de Haan; Herv De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk – Heilig Avondmaal; 11.30 u. Evangelist J. Verkerk; Hersteld Herv Kerk 't Visnet: 9.30 u. H. Jonker; 18.45 u. S.T. Lagendijk; Vrije Her Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot; Prot Kruiskerk: 10.00 u. Prop. S.C. Honing; Prot Goede Herderkerk: 10.00 u. L. Versluis; Prot Oosterlichtkerk: 10.00 u. R. Abma; Geref Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. A. Kruizinga; Chr Geref Kerk: 9.30 u. J. Jonkman – Bevestiging Ambtsdrager; 17.00 u. J. Jonkman – Gezamenlijke dienst met de Geref. Kerk Vrijgem. Ichtuskerk; Christengemeente: 10.00 u. Jaap van As; Pinkstergemeente: 10.00 u. Kerkdienst; Baptistengemeente (Erfgooierscollege): 10.00 u. Mark Zeldenrust; Evang. Gemeente (Holleblok): 10.00 u. F. Kaiser; Moluks-Evang. Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst; Thousand Hills (SG Huizermaat): 10.30 u. Kerkdienst; Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Marieke de Vries – Hofman; Koninkrijkzaal Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst

Samenstelling: A. Krijnen

Weerbericht

Tijdelijk warm, geleidelijk neemt de wisselvalligheid toe

In een nogal vlakke luchtdrukverdeling boven West-Europa ontstaat boven de Noordzee een zwak hogedrukgebied. Dat levert deze week enkele vrij warme dagen op met een zwakke aflandige wind. Eind van de week passeert een frontale zone met enkele buien, waarachter de westelijke stroming zich herstelt. Het wordt dan geleidelijk wisselvalliger en minder warm.

Donderdag en vrijdag

Voor vrijdag wordt een mix van zon en wolken verwacht. Er kan een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen. Het wordt 25 à 26 graden. Ook zaterdag is het rustig zomerweer met een maximum van circa 24 graden. Er zijn perioden met zon. Lokaal ontstaat een bui. Zondag schijnt af en toe de zon. In de loop van de dag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. Er waait een matige westenwind. De temperatuur loopt iets terug. Het wordt zo'n 21 graden.

Trend na het weekeinde

Een westelijke stroming zwaait de scepter. De westenwind neemt verder in kracht toe. Het is wisselvallig. Er passeren soms fronten van oceaandepressies met regen. Tussendoor klaart het op met zon, wolken en kans op een bui. De maxima liggen rond 19 graden.

Weetje

Juni is met 210 zonuren (190 uren normaal) vrij zonnig verlopen. Er viel in onze regio circa 75 mm neerslag. Dat is iets aan de natte kant. Regen viel in het begin en aan het einde van de maand. Juni was met gemiddeld 18.0 graden recordwarm, samen met juni 1976. Die maand maakte deel uit van een lange hete zomer. Het is onzeker of deze zomer ook die kant op gaat.

Foto: Ab Walet

Wij hebben geluk. Wij mogen tenminste lekker vrij in de wei. Mooi zomers weer, daar houden wij van. Erg heet hoeft ook weer niet. Een graadje of vierentwintig vinden wij lekker. En af en toe een buitje. Dat frist lekker op en het is goed voor het malse gras. Maar niet eerst een paar weken geen druppel en dan ineens met bakken tegelijk uit de hemel. Een natte wei. Dat is niet fijn. Boe. Boe!

Raad wil Havenfestival en Oldtimer Festival behouden

Het Havenfestival en het Oldtimer Festival mogen zich met 20.000 bezoekers wel tot de succesvolle evenementen rekenen. Foto: Bob Awick

HUIZEN De gemeenteraad heeft wethouder Marlous Verbeek laten weten dat zij zowel het Havenfestival en het Oldtimer Festival kernevenementen vindt en dat deze voor Huizen behouden zouden moeten blijven.

De raad had vorige week woensdag een 'opiniërende' discussie over het subsidiebeleid dat staat in het Concept Actieplan Evenementen 2019-2022. Hierin was de subsidie voor deze twee evenementen die op dezelfde dag plaatsvinden op 0 euro gezet.

Havenfestival
"Laten we duidelijk zijn. Als dat gebeurt gaat het Havenfestival niet door", zei Frans Kolk, die namens de Stichting Huizer Botters, organisator van het Havenfestival, insprak. "Wij zijn vol verbijstering dat dit succesvolle evenement zo om zeep wordt geholpen. En daar neem ik het Oldtimer Festival Huizen als succesvol evenement maar in mee." Hij liet tevens weten dat bij het ontbreken van een Havenfestival er ook minder inkomsten zijn voor de stichting. "Gelet op de grote toestroom van bezoekers waarvan wij meeprofiteren wordt er die dag veel gevaren, kunnen we 'Vrienden' maken en zijn er diverse inkomsten die bijdragen aan de positieve zijde van onze begroting. Deze inkomsten vallen niet geheel weg omdat we zelf ook nog botterdagen organiseren, maar worden beduidend minder. Het zijn echter wel inkomsten waarop in de onderhandeling over ons huurcontract onze instemming met de huur is gebaseerd."

Voor dat laatste probleem droeg de Stichting Huizer Botters een oplossing voor. Zij stellen de gemeente voor om de waarde van de werf in een keer af te schrijven en deze vervolgens voor een symbolisch bedrag van 100 euro aan de stichting te verhuren. "Hiermee maakt Huizen haar culturele doelstelling ook fysiek waar. Als tegenprestatie zal de Stichting Huizer Botters dan voor een aantal nader af te spreken jaren een Havenfestival organiseren, qua omvang en uitstraling conform de twee afgelopen jaren. Hiervoor zal zij geen enkel vorm of subsidie van de gemeente vragen of ontvangen." Een voorstel dat de politiek niet direct wegwuifde en waar het wellicht nog op terugkomt.

Kernevenementen

De raadsleden waren het er eigenlijk allemaal wel over eens dat het Havenfestival en het Oldtimer Festival net als de intocht van Sinterklaas, Koningsdag en de Huizerdag kernevenementen zijn en dus op subsidie zouden moeten rekenen. "Als er dan schijnbaar niet genoeg geld is, moet er geld bij", was een conclusie van een van de raadsleden. "Dat betekent dan wel dat iets anders niet kan."

Discussie

De wethouder liet weten veel te hebben genoteerd. "Het is belangrijk om hier een open discussie over te voeren, want het is een lastig onderwerp." Zij neemt nu de opmerkingen van de raad mee om in het najaar met een definitief actieplan voor evenementen te kunnen komen waar de raad mee kan instemmen.

Oldtimers

Opvallend was de afwezigheid van een afvaardiging van de Stichting Oldtimers Huizen, die het Oldtimer Festival Huizen organiseert. "We zijn een beetje het vertrouwen kwijt in de gemeente", legt Cees Alders daags na de bespreking in de raad uit. "We laten elk jaar zien wat we kunnen organiseren en werken daar hard voor. Als Huizen daar geen geld voor overheeft, dan is dat jammer."

Subsidie

De stichting vraagt 11.000 subsidie euro voor het evenement en krijgt sinds dit jaar nog maar 6.000 in plaats van 8.400 euro in 2016. Daarom gaat het evenement dit jaar al niet door. "Ik vind het wel positief om te horen dat de gemeenteraad het Oldtimer Festival Huizen als een kernevenement ziet. Dat biedt een opening om het gesprek aan te gaan en te kijken wat er nodig is om ook in de komende jaren het festival weer te houden."

Veranderde inzameldagen pmd-afval

HUIZEN Voor huishoudens in Huizen veranderen deze week de inzameldagen voor pmd, oftewel plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken.

De betreffende adressen hebben de afgelopen weken een nieuwe inzamelkalender ontvangen. Ook in de GAD-app en in de online inzamelkalender op GAD.nl zijn de veranderde inzameldagen vermeld.

In Laren, Blaricum, Huizen en een deel van Naarden wordt nu gebruik gemaakt van pmd-containers in plaats van pmd-zakken. Daar wordt sinds 1 juli het pmd eens per drie weken opgehaald. In een deel van de wijken in de overige gemeenten wordt het pmd net als voorheen tweewekelijks opgehaald, maar op een andere dag van de week. Voor adressen die geen nieuwe inzamelkalender hebben ontvangen, blijft de ophaaldag hetzelfde.

MS Fonds zoekt collectanten

HUIZEN Het Nationaal MS Fonds organiseert van 20 tot en met 25 november de landelijke huis-aan-huiscollecte. Hiervoor zoekt de organisatie nog collectanten.

Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Onderzoekers weten nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe het genezen kan worden. Met de opbrengst van de collecte investeert het Nationaal MS Fonds in innovatieve onderzoeken om MS te genezen. Aanmelden kan via mscollecte.nl.

Leden Zuidvogels akkoord met verbouwing van clubgebouw

HUIZEN De komst van een geheel nieuw clubgebouw bij De Zuidvogels is na dinsdagavond weer een stap dichterbij. De leden van de Huizer voetbalvereniging gingen tijdens een algemene vergadering akkoord met de door het bestuur gepresenteerde verbouwingsplannen en de financiële onderbouwing ervan.

"Dat betekent dat de we verder kunnen gaan met de verbouwingsplannen en verder de toekomst in kunnen kijken", laat voorzitter Kees Visser weten. "De voorbereidingen voor de externe aanbesteding zullen gestart worden. In het najaar zullen de resultaten en consequenties van de aanbesteding gecommuniceerd worden."

Het is de bedoeling om in het eerste kwartaal van 2018 te starten met de bouw. "Deze zal gefaseerd plaatsvinden zodat alle activiteiten door kunnen blijven gaan", aldus de voorzitter. Hij geeft aan dat het aantal kleedkamers wordt uitgebreid, er een bovenverdieping komt en het complex toegankelijker wordt voor mindervaliden.

Grote vraag is nog of Zuidvogels meeprofiteert van de miljoenentransfer van oud-Huizenspeler Sofyan Amrabat. De voetballer, die in de jeugd van Zuidvogels speelde, verruilde afgelopen week FC Utrecht voor Feyenoord. Visser rekende zich aanvankelijk rijk en meldde dat zijn vereniging een klein deel opleidingsvergoeding van de transfersom krijgt en dat goed kan gebruiken voor de verbouwing. Dinsdag kwam hij daarop terug. Onduidelijk is nog of en zo ja, hoeveel geld De Zuidvogels ontvangen.

Bedoeling om in eerste kwartaal van 2018 te starten met de bouw

Kees Visser

Voorzitter HSV De Zuidvogels, 63 jaar, in Huizen sinds 1983

\

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Na 27 jaar als internationaal manager werkzaam te zijn geweest bij Hewlett Packard ben ik op zoek naar werk."

Hoe ben je bij Zuidvogels terechtgekomen?
"Mijn kinderen zijn gestart met voetbal en aangezien er geen leider van het team was, heb ik mij toen opgeworpen als leider."

Wat heb je zelf met voetbal?
"Ik heb tot mijn 18de jaar gevoetbald bij BVC in Bilthoven en moest helaas stoppen vanwege een knieblessure."

Wat is de grootste uitdaging voor de club op dit moment?
"Het vinden van vrijwilligers voor de club. Vaak komt het werk neer op dezelfde vrijwilligers."

Welke droom heb je nog?
"De verwezenlijking van ons nieuwe/aangepaste clubgebouw in het jaar dat Zuidvogels 90 jaar bestaat."

Waar maak je je zorgen om?
"Het vervagen van de normen en waarden en de gemakzucht waarmee we alles bagatelliseren."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"Het Gooimeer, als je daar in alle rust en stilte zit en al het leven op het meer ziet geeft me dat een goed gevoel."

Huizen mist nog ...?
"Een goede plek voor de jongeren waar zij hun vertier hebben en gezellig met elkaar kunnen vertoeven."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Zorgen dat wij als gemeente in samenwerking met alle jongeren zo'n plek gaan creëren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De gemeentelijke herinrichting."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Concert at sea."

Vragen over jeugdterreur bij camping De Woensberg

HUIZEN De ChristenUnie in Huizen wil van het college van burgemeester en wethouders weten of zij op de hoogte is van de problemen die spelen bij camping de Woensberg.

Aanleiding is een rondetafelgesprek in Blaricum van vorige week dinsdag. Omwonenden van het Huizerhoogt in Huizen en Blaricum luidden die avond de noodklok over de overlast die ze ervaren van jeugdgroepen bij de camping. Ook meldden ze dat de natuur wordt vernield.

Wethouder Anne-Marie Kennis van Blaricum gaf toen aan dat er over dit onderwerp contact is met het Huizer college van burgemeester en wethouders (B en W). De ChristenUnie wil daarom nu van B en W weten of Huizen inderdaad op de hoogte is van de problemen. Daarnaast vraagt de fractie zich af welke rol er voor de gemeente en de Woensberg ligt bij het oplossen van deze problemen.

Opnieuw auto uitgebrand

Foto: Bastiaan Miché

HUIZEN Opnieuw is er een auto uitgebrand in Huizen, deze keer aan de Berlagestraat in de nacht van zondag op maandag. Toen de brandweer ter plaatse kwam, stond het voertuig al volledig in brand. Enkele meters bij de auto vandaan werd een jerrycan benzine aangetroffen. De politie doet hier onderzoek naar. Vorige week gingen op de Kierkegaardhof twee auto's in vlammen op.

Taalmaatjes gezocht

HUIZEN Het Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken zoekt nog taalmaatjes.

Het Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken is een netwerkorganisatie rondom het taalaanbod in de Gooi en Vechtstreek. Alle inwoners uit het Gooi kunnen hier terecht met vragen over het leren van de Nederlandse taal.
Kijk voor de vacatures op: bibliotheekgooienmeer.nl/diensten/digitaalhuis-gooi of bel 035-6973003.

Initiatiefnemer Jan Kroon: 'Ik wil gewoon een visje en een patatje eten'

Raad niet blij met afwijzing college van vispaviljoen bij Oude Haven

Als inwoner van Huizen en zeiler miste Jan Kroon iets: de mogelijkheid om een visje en een patatje te eten. Hij is er al 3,5 jaar mee bezig.

Rechts Jan Kroon, samen met René Schiltkamp voor Vishandel Bunschoten, waar zij hopen een vispaviljoen te kunnen starten. Foto: Bob Awick

HUIZEN "Ik ben gepensioneerd", zegt Jan Kroon. "Vroeger heb ik in de catering gezeten." Als Huizer inwoner miste hij iets bij de Oude Haven: de mogelijkheid om simpel een visje en een patatje te eten. Daarom vroeg hij 3,5 jaar geleden advies aan de gemeente over een standplaats aan de Bestevaer. Inmiddels is dat een idee voor een vispaviljoen aan de Energieweg 10 geworden. De wethouder heeft dat afgewezen, maar de raad vindt dat het zou moeten kunnen.

"Overal kun je een visje eten als je aanmeert in een haven: Katwijk, Urk, Harderwijk, IJmuiden. Maar in Huizen niet. Ik dacht dat zoiets in Huizen ook mogelijk moest zijn en dat zoiets de haven levendiger zou maken. Naïef als ik was, vroeg ik de gemeente om advies. Ik wilde graag weten hoe je zoiets bereiken kon. Ik hoefde zelf geen standplaats of iets dergelijks", legt hij de eerste stappen uit van zijn inmiddels 3,5 jaar lange reis om simpel een visje in de Oude Haven te kunnen kopen. "Ik dacht aan een plek aan de Bestevaer, waar mensen ook langs komen fietsen. Dat leek me een leuke plek."
De gemeente Huizen sprong meteen in de actiestand. Er was nog geen standplaatsenbeleid, dus dat moest er dan eerst komen. Al met al duurde het een jaar voordat men concrete stappen verder was. Aan de Bestevaer kon geen paviljoen gevestigd worden, omdat hier niet voldoende parkeerruimte is.

Havenkantoor

'Ik dacht aan een plek aan de Bestevaer, waar mensen langsfietsen'

"De gemeente kwam toen zelf met het voorstel om eventueel de plek van het havenkantoor aan de Energieweg te betrekken als dat weg zou gaan. Dat leek ons een prima idee. Daar zijn al voorzieningen en dan wilden we iets om het casco heen bouwen, zodat het er goed uit zou zien en goed kon worden ingericht", gaat Jan verder.

Viskiosk

'Ik wil positief blijven en ervan uitgaan dat het vispaviljoen er komt'

Er werd gezamenlijk gewerkt aan een plan en uiteindelijk kreeg hij toestemming om een viskiosk neer te zetten op deze plek. "Wij gingen ervan uit dat we op de plek van het havenkantoor 55 vierkante meter tot onze beschikking zouden krijgen. Dat bleek echter nog maar 25 vierkante meter te zijn, want er moesten nog twee parkeerplekken bij komen, waarvan een voor invaliden. Ook belangrijk natuurlijk, maar zo'n kiosk was niet de bedoeling. Daar kom je niet mee weg als je uit de kosten wilt komen. Bovendien had ik het altijd over een vispaviljoen gehad."

In de vishandel

Met een goedgekeurd plan met te weinig vierkante meters kreeg hij als eerste de kans om het havenkantoor te kopen. "Maar ik wilde nog een aantal dingen uitzoeken. Ik zag ook een mogelijkheid om samen met mijn partner in deze, namelijk René Schiltkamp van Vishandel Bunschoten, een vispaviljoen in zijn bedrijf te beginnen. Daar is immers al een verkooppunt van visbezorgd.nl en kunnen zo'n 20 voertuigen op eigen terrein parkeren. Het terras zou dan in de voortuin kunnen."
De brief met dit voorstel stond afgelopen donderdag op de agenda van de raad. Die wilde over het initiatief van gedachten wisselen met de wethouder. Die liet echter dezelfde dag aan de raadsleden weten dat zij met het college dat plan had afgewezen. Iets waar de raad niet blij mee was. Die ziet mogelijkheden in het plan en is van mening dat met een kleine afwijking van het bestemmingsplan een vispaviljoen mogelijk gemaakt moet kunnen worden, en vroeg unaniem de wethouder haar besluit te heroverwegen.

Positief

"Het is een rare en lange weg geweest, maar ik wil positief blijven en ervan uitgaan dat het vispaviljoen er gaat komen. Het havenkantoor is inmiddels verkocht. Voorlopig geef ik echter nog niet de mogelijkheid op om een vispaviljoen te beginnen Ik ga ervan uit dat we er met de gemeente uiteindelijk toch wel uit gaan komen en dat het vispaviljoen er komt."

Ruim twintig zakken vuil opgehaald

Opruimactie Huizen Schoon rond de havens 'helaas' heel succesvol

De vrijwilligers en de oogst van de schoonmaakactie van Huizen Schoon. Foto: Bob Awick

HUIZEN Ruim twintig zakken vuil hebben de twintig vrijwilligers afgelopen zaterdag opgehaald tijdens de opruimactie van Huizen Schoon. "Ze hebben zich gelukkig niet laten afschrikken door het weer", stelt Gert-Jan Nagel.

Doel was het gebied rond de havens een beetje op te ruimen. "Dat was een idee van iemand die een boot heeft en die het opgevallen was dat het rond de havens altijd rommelig is." Daarom zette Huizen Schoon de actie van zaterdag op touw. De gemeente stelde hiervoor materialen ter beschikking zoals grijpers, zakken, hesjes en zak-openhoudringen. Om de actie kracht bij te zetten werden banners en spandoeken aan het havenkantoor in de nieuwe jachthaven opgehangen, waar werd verzameld.

De weersvooruitzichten waren niet goed en het regende de hele ochtend. "Gelukkig lieten de vrijwilligers zich daar niet van weerhouden. Zij kregen dan ook een stuk appelkruimelvlaai, beschikbaar gesteld door Multivlaai, en een lunch van Plus Van den Hoven in de Oostermeent." Ook voor koffie en thee was gezorgd.
De groep was opgedeeld in twee ploegen. Een die bij de pier en het Nautisch Kwartier ging opruimen en een die bij Hotel Newport aan de slag ging. "Beide groepen zijn met het bootje van de jachthaven op locatie gebracht. Ook waren er twee mensen, gewapend met een schepnet, in het bootje langs de rietkragen vanuit het water aan het opruimen. Er werd heel veel zwerfafval gevonden in de vorm van blikjes, papiertjes, flesjes, maar ook een broek en een paddel, maar vooral peuken... heel veel peuken", verzucht Gert-Jan. "Helaas was de opruimactie heel succesvol."
Huizen Schoon is nu druk bezig met het voorbereiden van maatschappelijke stages, maar zint al op een volgende actie. Ideeën zijn al ingeleverd: het gebied rond Sijsjesberg of de Wolfskamer. Volg daarvoor de Facebookpagina Huizen Schoon.

Gekste capriolen met freerunning

Kinderen leren hoe ze veilig sprongen kunnen maken. Foto: Bob Awick

HUIZEN Kinderen van 5 tot en met 10 jaar maakten vrijdag in de gymzaal aan het Ellertsveld de gekste capriolen. Dat tijdens ze tijdens een gratis workshop Freerunning.

De workshop werd mede mogelijk gemaakt door geld van de gemeente voor een buurtsportcoach. Daarom was wethouder van Sport Marianne Verhage ook aanwezig. De workshop is onderdeel van een heel sportprogramma dat samen met Montris Kinderopvang wordt gegeven. "Ook kinderen die niet bij ons komen, zijn welkom. Zo krijgen we kinderen aan het sporten", aldus Daniëlle de Leeuw. "Wie interesse heeft, kan kijken op de Facebookpagina Bikkels - buurtsportcoach Huizen. Elke paar weken doen we weer wat anders."
Deze keer maakten de kinderen met behulp van freerunner Jelle Stijvers de gekste capriolen. "Freerunnen is een sport waarbij je naar een bepaalde plek rent waarbij je over obstakels springt. Er zijn twee stijlen: zo snel mogelijk of zo stylish mogelijk. Hier oefenen de kinderen veilig met matten en hulp. Pas als je een trick goed kunt, moet je het zonder doen."

'Wie is er zo aan het barbecueën?'

Vele schade na brand in woning Middelgronden

De vrouw in wiens woning zondagavond brand uitbrak, lijkt voorlopig niet terug naar huis te kunnen. Dat wordt een dag later wel duidelijk.

Het vuur woedde op de derde verdieping. Foto: Fotografie Simon Klein

HUIZEN Het is maandagmiddag het gesprek van de dag in de Middelgronden: de brand van de avond ervoor in een maisonnette woning. "De brandweer was hier op zich vrij snel hoor, maar één minuut duurt op zo'n moment wel heel lang."

'Ze hebben met een stormram de deur open moeten krijgen'

Dat zegt de buurman van de getroffen woning eigenlijk heel relaxed. "Dat ik nuchter ben zegt mijn vrouw ook altijd. Zij stond gisteravond te rillen als een rietje." Vlak voordat er alarm werd geslagen en alle bewoners snel hun huis uit moesten, vroeg zij zich af: wie is er zo aan het barbecueën? "En ineens klonk er gegil", zegt de buurman die niet met zijn naam in de krant wil. "De rook kwam meteen op mijn longen. Ik hapte naar adem. We moesten er allemaal uit", zegt hij lachend. "Ben ook blij dat ik nog mijn broek aan had. Ik was daarna wel toe aan een borrel. Die heb ik ook genomen."

Voor de brandweer was het geen eenvoudige klus. Foto: Peter Mol
Bij de nacontrole trof men een wietplantage aan. Foto: Bastiaan Miché

Volgens een woordvoerder van de brandweer woedde het vuur op de derde verdieping, aan de achterkant van de maisonnette. De boosdoener was een kaars.
Over de bewoonster die momenteel zonder woning zit, weet de man niet veel. Zij zeggen elkaar gedag, maar veel meer ook niet. De man die aan de andere kan naast haar woont is sowieso een grote onbekende. Bij hem trof de brandweer tijdens een standaardcontrole na de brand een hennepplantage met in totaal zeventig planten aan. "Die jongen was zondag niet thuis, is er ook nooit. Ik heb hem weleens gevraagd wanneer hij hier komt wonen, maar dan zegt hij dat zijn moeder hem nog zo graag ziet. Ze hebben zondagavond met een stormram de deur open moeten krijgen."
Overigens werd er zondagavond nog een tweede hennepkwekerij ontdekt, dit keer in een schuur aan de Disselweg. Daar troffen agenten 118 planten aan. De 39-jarige bewoner werd daarbij aangehouden. De kwekerijen zijn geruimd.

Geslaagden herkansingen en De Trappenberg

Wie kunnen we feliciteren?

Voor wie hangt deze keer de vlag uit? Foto: Marieke van Veen

SG Huizermaat

MAVO: Dimitri Bout, HUIZEN; Rens Dorhout, HUIZEN, Gijs Martens, HUIZEN; Tarana Ramzi, HUIZEN, Nena toe Water, HUIZEN; Ahmed el Wahy, HUIZEN.
HAVO: Rosa van Dorsser, HUIZEN; Merit van 't Hof, HUIZEN; Cherilyn ten Wolthuis, HUIZEN; Rens Drewes, HUIZEN; Renée Mols, HUIZEN, Daan Stoop, HUIZEN.
VWO: Jip Borgstein, HUIZEN; Ouassima Hadouchi, HUIZEN, Angela van Lambalgen, HUIZEN.

Erfgooiers College

VWO: Rosalie de Kuijer, Huizen; Joppe Maarleveld, Huizen; Sara van der Veer, Huizen; Yoram de Vos, Huizen.
HAVO: Azad Akcam, Huizen; Ivo Baas, Huizen; Lara Blaha, Huizen; Eva Broere, Huizen; Chris de Bruijn, Huizen; Roy van Dingstee, Huizen; Tim van Galen, Huizen; Tom Heijnen, Huizen; Joeri Jansen, Huizen; Thijmen Kilian, Huizen; Larissa Kroeze, Huizen; Pandi Oldenzeel, Huizen; Michael Overhand, Huizen; Anne de Queljoe, Huizen; Naomi Rietmeijer, Huizen; Tom Schoemaker, Huizen; Damian Smith, Huizen; Emma Veerman, Huizen.
MAVO: Mike van Beurden, Huizen; Ezgi Delice, Huizen; Nelson Hatusupy, Huizen; Joey Kriek, Huizen; Job Kroon, Huizen; Donne Mijwaart, Huizen; Kelsey Smith, Huizen; Frank Timmerman, Huizen; Ryan te Winkel, Huizen.

College de Brink

Basisberoepsgerichte leerweg: HUIZEN: Evelien Bakker, Thijs Hamburg.
Kaderberoepsgerichte leerweg: HUIZEN: Fay van Leeuwen, Kiki de Boer, Madelief Zoon, Omar Taibi, Teun Vermeulen, Yassin Lalouch.
Gemengde leerweg: HUIZEN: Julia Visser.

Mytylschool De Trappenberg

Branche gerichte cursus horeca: Michelle bakker, Cheyan Vos en Fenne Mercens.

Gregoriusmedaille dirigente

Bianca Dasbach met bloemen bij het kinderkoor. Foto: Bert de Bruin

HUIZEN Bianca Dasbach heeft zondag de Gregoriusmedaille gekregen.

Zondag was het de laatste keer dat kinderkoor De Huizermaatjes tijdens de gezinsviering in de Thomaskerk zong. Helaas zijn er te weinig kinderen over om het koor in stand te houden.
Aan het einde van de viering ontving dirigente Bianca Dasbach de gouden eremedaille van de Nederlandse Gregoriusvereniging (NSGV) voor 40 jaar inzet voor muziek in de liturgie. De NSGV is de vereniging voor liturgische muziek in de rooms-katholieke kerk, die de studie en de beoefening van de liturgische muziek bevordert.
Bianca was meer dan 30 jaar dirigent van het kinderkoor en voor die tijd heeft ze ook nog zelf gezongen in onder andere het jongerenkoor. Hoewel het kinderkoor ophoudt te bestaan, blijft Bianca zich inzetten voor de muziek in de kerk en zijn er vergevorderde plannen om met een projectkoor een paar keer per jaar te gaan zingen tijdens bijzondere vieringen. De gezinsvieringen in de Thomaskerk zullen na de vakantie gewoon doorgaan.

Huizer judotalent negende op EK

Nadiah judoot hier in het blauwe pak. Foto: Marco Krachten

HUIZEN Het 16-jarige judotalent Nadiah Krachten uit Huizen is dit weekend negende geworden bij de -18 Europese Kampioenschappen, in Kaunas Litouwen.

De jonge judoka van Rebelsport uit Huizen zat dicht bij de prijzen. Met overwinningen op de Litouwse Nenartaviiute en de nummer 2 van de wereldranglijst, Maroti uit Hongarije (ippon), kwamen ze in de kwartfinale.
Daarin bleek de Servische Perisic uit Servië, de nummer 9 van de wereldranglijst, te sterk. In de herkansing verloor Krachten in de golden score ongelukkig van de Duitse kampioene Fritze.
Bij winst zou het podium dichtbij zijn geweest, maar meer dan de negende plek zat er dus niet in. Toch kan de Huizense, die wordt begeleid door coach Jeroen Dahmen, terugkijken op een fantastisch debuut. Ze heeft een goed toernooi gejudood en haar naam buiten Nederland definitief op de kaart gezet.

Wie is deze visser?

HUIZEN Rob van Beusekom maakte maandagmiddag vanaf de kop van de pier in Huizen foto's van een visser in een bootje. "Om de foto's te kunnen opsturen wil ik graag weten waar deze trotse meneer te bereiken is. Het doorgeven van het e-mailadres verliep verkeerd. Hij wilde heel graag de foto’s hebben." Mailen kan naar redactie@huizernieuws.nl, dan sturen wij het door. Foto: Rob van Beusekom

De fotograaf is op zoek naar deze visser. Foto: Rob van Beusekom

Gezellige Zoete Zomerinval

Foto: Carin van den Berg

HUIZEN De vrijwilligerscentrale hield afgelopen vrijdag onder de noemer Zoeter Zomerinval haar jaarlijkse netwerkborrel. Alle relaties waren welkom en ook mensen die de Vrijwilligerscentrale willen leren kennen konden gezellig binnenlopen.

Open dag Friesewal

Voor een hapje en drankje was gezorgd.

HUIZEN Het Volkstuinencomplex aan de Friesewal hield afgelopen zaterdag een open dag.

Er was een braderie met als thema 'Stads tuinieren'. Hoe kun je een vierkante meter optimaal gebruiken? Veel verschillende kramen brachten hier uitkomst voor en presentaties van verenigingen hielpen de tuiniers ook verder. Ook werden er eigengeteelde biologische groenten en honing van de eigen bijenschans verkocht. Voor de kinderen stond een mooie stormbaan klaar en ze konden een ritje maken op een paard.

Gezelligheid op het complex. Foto's: Albert van der Linden
Gezellig samen proeven.
Planten te koop.
Heel wat te sjouwen op zo'n dag.

Rock-'n-roll

Foto: Bob Awick

HUIZEN Winkelcentrum Oostermeent hield afgelopen zaterdag een rock-'n-roll-middag.

Hoewel het 's morgens nog flink regende en dat ook wel even voor wat problemen zorgde voor de organisatie, verliep de middag prima met een lekker zonnetje. Het aanwezige publiek liet de kans niet lopen om op de swingende muziek te dansen.

Tijdens de optredens van de band The Crazy Cadillacs vertoonde Dance-Point haar danskunsten. Tussendoor verzorgde ID-DJ Entertainment uit Nijkerk muziek vanuit een Amerikaanse slee. Liefhebbers van oude Amerikaanse auto's konden hun hart sowieso ophalen. Er stonden er tientallen opgesteld.

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Albert van der Linden

Foto's Bob Awick en Albert van der Linden

Burgemeester Fons Hertog op de koffie bij ouderen in Villa Slingerbosch

Wat doet u zoal op een werkdag?, willen de bewoners weten

Wat doet een burgemeester eigenlijk de hele dag? Dat wilden de ouderen in Villa Slingerbosch weleens weten en ze nodigden hem uit op de koffie.

Fons Hertog vertelt in geuren en kleuren over zijn werk als burgemeester van Huizen. Foto: Bob Awick

HUIZEN Villa Slingerbosch van Domus Magnus ligt verscholen achter het geluidsscherm van de A1 aan de Amersfoortsestraatweg. Hier wonen 16 hulpbehoevende ouderen. Velen hebben er dementie en daarom worden ze geprikkeld. Onder andere door met hen de kranten door te nemen en allerlei dingen te organiseren. Afgelopen maandagmorgen kwam burgemeester Fons Hertog op bezoek om te vertellen over zijn werk.

"Wat doet u zoal op een werkdag", vraagt Marloes Migchelsen, coördinator Welzijn Domus Magnus Slingerbosch. Ze heeft net de kranten met de ouderen aan tafel doorgenomen. Zo blijven ze op de hoogte van wat er buiten de muren van de mooie villa in het Gooi gebeurt. Ze vertelt over Messi die getrouwd is, maar ook over iemand die met een luier drugs naar binnen heeft gesmokkeld in een gevangenis. Dat laatste bericht laat sommigen lachen en anderen maken miskennende geluiden.
Als de burgemeester binnenkomt, krijgt hij eerst koffie met gebak en wordt hij netjes voorgesteld. Dan brandt hij los over zijn werk. Hij vertelt dat er zo'n 380 gemeenten in Nederland zijn die ieder hun eigen burgemeester hebben en een eigen gemeenteraad. "Binnenkort zijn er weer verkiezingen, in maart volgend jaar. De gemeenteraad zoekt de burgemeester uit en die wordt elke keer voor 6 jaar benoemd. Als ze hem dan niet leuk vinden, of de burgemeester vindt de gemeente toch niet zo geweldig, dan wordt zijn contract niet verlengd."

Daarna vertelt hij over zijn ambtsketen. "Die heet geen ketting, want burgemeesters houden er niet van om aan de ketting te liggen. Dat is iets voor een hond, daarom heet het keten. Ze hebben allemaal wat anders en iets dat hetzelfde is. Hetzelfde is het rijkswapen. Aan de andere kant staat het wapen van Huizen. Met een melkmeisje." Daarna geeft hij de keten door zodat de bewoners van Villa Slingerbosch deze kunnen bekijken. Een dame hangt hem om haar nek en luistert daarna geboeid verder naar het verhaal. De burgemeester herinnert haar er later aan dat anderen hem ook graag willen zien en ze geeft hem vervolgens weer door.
"Als burgemeester ben ik voorzitter van de gemeenteraad. Een burgemeester mag niet meestemmen, die is onafhankelijk. Hij is ook voorzitter van het college van burgemeester en wethouders en heeft diverse taken. Zo is hij hoofd van de politie en de brandweer. Ook mag hij horecapanden sluiten als daar dingen gebeuren die niet mogen. Ik ben verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, zoals ze dat noemen. Ik ben heel druk beziggeweest met Marokkaanse jongeren die gecharmeerd waren van Syrië en IS. Ik probeer te voorkomen dat er gedoe ontstaat en probeer ze tegen te houden als ze naar Syrië af willen reizen. Misschien heeft u dat in de krant gelezen of op tv gezien." "Dat is een hele klus", zegt een van de bewoners. "Ik doe dat gelukkig ook niet alleen", zegt de burgemeester.

'Geen enkele dag is hetzelfde. Het is buitengewoon boeiend'

100-jarigen

Daarna vertelt hij over zijn bezoeken aan bruidsparen die 60, 65 of soms zelfs 70 jaar zijn getrouwd. En aan de 100-jarigen. "De laatste keer dat ik op bezoek ging bij een 100-jarige belde ik aan en deed een man keurig in pak open. Hij vroeg of ik voor de 100-jarige kwam. Ik zei ja. 'Dan ga ik hem halen', zei de man. Even later kwam hij terug en zei: 'Grapje, ik ben de 100-jarige.' De bewoners lachen samen met de burgemeester om het verhaal. "Soms maak ik ook wel minder leuke verhalen mee", zegt hij daarna. "Maar die ga ik u niet vertellen." In plaats daarvan vertelt hij over het uitreiken van de lintjes, de koninklijke onderscheidingen. Een aantal bewoners aan de tafel knikt. Zij weten wel waar hij het over heeft.
"Een burgemeester heeft altijd dienst. Als er een crisis is, moet ik direct aan de slag. Als er bijvoorbeeld een grote brand is, als er een gifwolk in de buurt is en dat soort dingen. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Geen enkele dag is hetzelfde. Het is buitengewoon boeiend en soms spannend. Als ik 's ochtends naar mijn werk rijdt, weet ik nooit hoe het 's avonds afloopt. Ook moet een burgemeester goed kunnen praten. Maar dat kan ik goed, dat hoort u wel", zegt de burgemeester lachend.

Bij het afscheid een optreden van de burgemeester op de vleugel

Hij vertelt naar aanleiding van een vraag dat hij al 22 jaar burgemeester is. Hij is begonnen als advocaat. Hij kwam in de politiek terecht en begon als burgemeester in Velsen. Na diverse omzwervingen kwam hij in Huizen. "Ik ben nu de oudste burgemeester. Als ik 70 ben, dat is in oktober, dan mag ik met pensioen. Waarschijnlijk blijf ik langer werken als waarnemend burgemeester. Daar zijn we over aan het praten. Ik zorg ook dat ik geniet van mijn vrije tijd. Ik speel bijvoorbeeld piano in een combo." Dat leidt bij het afscheid nog tot een optreden op de vleugel in de kamer ernaast en een uitnodiging om een keer op te komen treden met zijn band. "Dat doe ik graag, net als vertellen over mijn werk."

Kijk op HuizerNieuws.nl voor het filmpje van het optreden van de burgemeester op de vleugel.