HuizerNieuws

7 september 2017

HuizerNieuws 7 september 2017


Vijf goede doelen krijgen geld Huizer Visfestijn van Rotary Club Huizen

Foto: Bob Awick

HUIZEN Het Huizer Visfestijn ligt alweer meer dan twee maanden achter ons en honderden mensen hebben die dag genoten van oer-Hollandse gezelligheid op dertig historische botters en van het grandioze feest na afloop met muziek en natuurlijk vis. Het belangrijkste onderdeel van het evenement – het steunen van goede doelen – kreeg maandagavond zijn beslag. Na het diner van de leden van de Rotary in de Haven van Huizen, mochten vertegenwoordigers van de vijf goede doelen kort iets over zichzelf vertellen. Daarna kregen de vertegenwoordigers een cheque van 5.000 euro. De doelen zijn Stichting De Droomboom, Stichting Muziekids, Voedselbank Gooi & Omstreken, Parkinson Café Laren en de Stichting Huizer Botters.

Oude Kerk open op Open Monumentendag

HUIZEN De Oude Kerk aan de Kerkstraat is open tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september. Als het weer het toelaat zal ook de toren opengesteld zijn.

De openingstijden zijn van 11.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen de kerk bezoeken en daar op schaal nagebouwde attributen zien. Daarnaast wordt er een muzikaal programma aangeboden. Niet alleen het orgel, maar ook andere instrumenten worden bespeeld.

Daar er vanuit de oorsprong al een sterke band met Israël is, worden er ook artikelen uit Israël getoond en verkocht.

Open dag brandweer

HUIZEN Brandweer Huizen zet traditioneel de deuren open tijdens de Huizerdag. Zaterdag vanaf 10.00 uur zijn bezoekers welkom bij de kazerne aan de Eemlandweg.

Er zijn diverse demonstraties en brandweervoertuigen te zien. De KNRM is ook aanwezig, net als de politie, de Verkeers Ongevallen Analyse en de ambulance.

Jeugdbrandweer

Ook de jeugdbrandweer en de brandweerwinkel zijn aanwezig.

Tai Chi Qi Gong Meentamorfose

HUIZEN Wijkcentrum Meentamorfose biedt op donderdagavond Tai Chi Qi Gong van 20.15 tot 21.15 uur aan.

De lessen worden gegeven door Marjon de Vries. Meer informatie is verkrijgbaar via 06-51121085 of marjon@vitalattraction.nl.

In de folder staat helaas foutieve informatie.

Sportweek

Foto: Bob Awick

Stichting Sportplatform Huizen tekent voor de Sportweek in Huizen die zaterdag start met als motto 'Meedoen is Winnen'.

3

'Meedoen is Winnen' motto van Huizer Sportweek die zaterdag begint

Aftrap op Plein 2000 tijdens Huizerdag met potje schaken wethouders

Het is bijna Nationale Sportweek en de Stichting Sportplatform Huizen tekent voor de Sportweek in Huizen met als motto 'Meedoen is Winnen'.

De Kamperfoelieschool kwam ook in beweging tijdens de Huizer Sportweek van vorig jaar. Foto's: Bob Awick

HUIZEN 'Meedoen is Winnen' is het thema van de Huizer Sportweek die in Huizen door de Stichting Sportplatform Huizen wordt georganiseerd tijdens de Nationale Sportweek. Van zaterdag 9 september tot en met 17 september is er in Huizen van alles op het gebied van sport te beleven.

Tijdens Huizerdag diverse demonstraties op Plein 2000

De Huizer verenigingen doen met de actie mee. Van tuimeljudo voor de allerkleinsten tot Golden Oldies, van racketsporten tot surfsimulator en van healthcheck tot badmintonquiz: een enorme diversiteit aan bewegen en sporten voor werkelijk iedereen. Ook verenigingen waar aangepast gesport kan worden doen mee. In Huizen zijn dat G-Korfbal bij KV Huizen, Gymnastiek bij Turnlust Huizen, Sport & Spel bij Recreatiesportgroep Huizen, G-Volleybal bij VV Huizen, Yoga bij BALA Yoga Huizen en Zeilen bij Sailability Huizen.
De aftrap van de Huizer Sportweek vindt plaats op Plein 2000. Tijdens de Huizerdag is een deel van het plein tot 17.00 uur afgezet voor diverse sportactiviteiten. Het startsein wordt om 12.55 uur gegeven door Hein Veerman, voorzitter van de Stichting Sportplatform Huizen en sportwethouder Marianne Verhage. Vervolgens start om 13.15 uur een schaakpartij tussen Verhage en wethouder Gerrit Pas.
Op Plein 2000 ligt sinds kort een schaakbord. Het schaakbord is aangelegd om activiteiten in de buitenruimte te stimuleren. De wethouders nemen het schaakbord voor het eerst in gebruik. Het bestuur van de Schaakvereniging Huizen is ook aanwezig. Na de wedstrijd tussen de wethouders wordt de ruimte gebruikt voor de festiviteiten van de Huizerdag. Maar na de Huizerdag is het schaakbord door iedereen vrij te gebruiken.
Verder is er op 15 september een schoolsportochtend en vindt op 17 september de afsluiting plaats van de Huizer Sportweek met een groots Beach Sport Festival op het strand aan de Zomerkade met veel sport, muziek en gezonde snacks. Er is ook een Beach Soccer- & Beach Volleybal toernooi. Voor deelname aan de toernooien kan er ingeschreven worden via info@outvit.nl tot en met donderdag 14 september.

De organisatie is trots op alle deelnemende organisaties -sportverenigingen, overige sportaanbieders en buurtsportcoaches - die met elkaar een mooi sportprogramma hebben neergezet. Het is een ideale mogelijkheid voor alle sportaanbieders om iedereen kennis te laten maken met hun sport.

De week wordt afgesloten met een Beach Sport Festival.

Kijk voor meer informatie op sportplatformhuizen.nl, outvit.nl en unieksporten.nl.

5 / 12

Het Gemaal in Eemnes houdt zaterdag open dag.

Vrijdag 8 september

Kennismakingslessen, Fighting Girls

15.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Deze lessen zijn gericht op zelfverdediging en je leert schoppen, stoten en werpen. Ook leren we je te weren tegen aanvallen met verschillenden wapens. De cursus is 4 vrijdagmiddagen van 17.00 tot 18.00 uur Data zijn: 8, 15, 22 en 29 september. Kosten voor 4 middagen zijn € 20,- www.osorezu.nl of 06-15276036.

Vrijwilligersavond Laren

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Iedereen in Laren die vrijwilligerswerk doet is van harte uitgenodigd. Aanmelden: vthbel@versawelzijn.nl. Vermeld de naam van de vrijwilligersorganisatie en de namen van de vrijwilliger(s)/uw naam. Voor vragen kunt u terecht bij Anneke Bijleveld: 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Zaterdag 9 september

Introductieworkshop 'Luisteren naar je pen'

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Lia de Boer van 'Schrijveninhetgooi', geeft een inleiding op de basiscursus Creatief dagboekschrijven (©Shodo). De workshop duurt 2 uur en kost € 15,- per persoon. Informatie of aanmelding: schrijveninhetgooi@outlook.com, of 06-44528197.

Open dag sv Huizen

9.30 uur | De Wolfskamer Huizen

Open dag sv Huizen 9 september - 9.30 uur tot 12.30 uur.

Repair Café

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Zaterdag 9 september Repair Café in Dorpshuis De Blaercom te Blaricum.

TV Huizen komt met gratis proefles voor kinderen

12.30 uur | TV Huizen Huizen

Op deze dag kunnen kinderen een gratis tennisles bijwonen. Kinderen tussen de 3 en 17 jaar zijn welkom om kennis te maken met tennis.

Open dag Gemaal Eemnes

10.00 uur | Gemaal Eemnes Eemnes

Zaterdag 9 september is het gemaal vanaf 10.00 uur geopend. Medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe demonstreren de werking van het gemaal.

9 en 10 september

Gooise Academie tijdens Inmarkt Laren

11.00 uur | Gooise Academie Laren

Kom naar de gratis proefles schilderen of boetseren tijdens de Inmarkt op de Brink in Laren. Zaterdag 9 en zondag 10 september van 11.00 – 17.00 uur. www.gooiseacademie.nl.

9 september tot
17 september

Gratis trainen!

9.30 uur | Camping de Woensberg Huizen

Bij Sportief Hardlopen Huizen doen we actief mee aan de Nationale Sportweek, daarom kun je de hele week van 9 t/m17 september gratis proeflessen volgen van alle aangeboden trainingen. wwww.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Zondag 10 september

Het Brinkhuis viert lustrum

12.00 uur | Brinkhuis Laren

Het Brinkhuis viert dit jaar haar eerste lustrum. Tijdens het dorpsfeest op zondag 10 september doen we daarom iets speciaals voor de inwoners van Laren met onder meer een feestelijke tentoonstelling met het thema 'Eclatant Feest'.

Criterium dé Eemnes

12.00 uur | Feesttent evenemententerrein Eemnes

Wielerwedstrijd Criterium dé Eemnes vanaf de feesttent op het evenemententerrein.

Maandag 11 september

Themamiddag 'Dementie'

14.00 uur | De Thomaskerk Huizen

SOBH themamiddag 'Dementie' met vertoning van de film 'Still Alice'.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Wijkcentrum De Draaikom Huizen

U bent welkom met al uw juridische vragen. Onze rechtswinkeliers staan u graag te woord. Wij vragen voor ons juridisch advies slechts een vergoeding van € 4,-.

Dinsdag 12 september

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Duo Ambiguity in Vivium Johanneshove

14.45 uur | Vivium Johanneshove Laren

U bent van harte welkom om te komen genieten van Duo Ambiguity in Vivium Godelinde op dinsdag 12 september om 14.45 uur.

Clinic Start to Run

19.30 uur | Camping de Woensberg Huizen

In samenwerking met de Gezondheidscentra Huizen starten wij vanaf 12 september de clinic 'Gezond beginnen met hardlopen'. Gedurende deze clinic word je onder begeleiding van een gediplomeerd trainer getraind om 5 km te kunnen hardlopen. www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Woensdag 13 september

Film 'Jackie'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

'Jackie' geeft een blik op enkele dagen uit het leven van Jackie Kennedy. Het betreft de periode van de aanslag op haar man, John F. Kennedy, tot aan zijn begrafenis. Entree: € 5,-.

Film 'Loving'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Aangrijpend drama over racisme en liefde in Amerika in de jaren vijftig en zestig dat actueler is dan zou moeten. Entree € 5,-.

13 september tot
29 november

Muziek met baby's en peuters

9.00 uur | Muziekvereniging prinses Irene

Woensdag 13 september start de cursus Muziek op Schoot met kindjes van 8 maanden tot 4 jaar met hun ouder/verzorger. In de lessen wordt gezongen, we doen leuke spelletjes, we bewegen en dansen op de muziek. Het plezier staat voorop! Info: hendrikaveerman@tiscali.nl of www.muzieklessenhuizen.nl.

Donderdag 14 september

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. Daarnaast beschikken wij over moderne apparatuur en software om oplossingen te demonstreren. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

MindfulMoment

19.30 uur | Business Centrum Huizen Huizen

Mindfulness oefenavond. Met aandacht leven geeft een betere focus en meer zelfvertrouwen. Geschikt voor wie al een training heeft gedaan of ter kennismaking. Kosten: € 12,50. Aanmelden: Els Aardewijn, 06-15138686, delis@aardewijn.com, www.delis.aardewijn.com.

14 september tot
16 november

Meditatieve klanktraining

19.30 uur | Rang Zhin Laren

Het zingen van deze heilige, oude klanken zuivert je blokkades, stress en problemen en brengt je weer in contact met de open ruimte van het Zijn. Vanuit deze warmte sta je stabieler en opener in het leven. Deze cursus is ook via ZOOM te volgen.

Lezersfoto's

Herfst in aantocht. Foto: Fons de Keijzer

HUIZEN Deze week weer een pagina met verschillende lezersfoto's en we hebben gekozen voor een toepasselijk herfstthema.

Uit de ingestuurde foto's hebben we een selectie gemaakt. Als rode draad loopt deze keer de paddenstoel in verschillende vormen en gedaanten door de pagina. Al een paar weken krijgen we trouwens al foto's binnen van paddenstoelen. De herfst lijkt daarmee in de natuur in ieder geval al vroeg te zijn begonnen.
Zelf ook een mooi of opvallend plaatje gemaakt? Mail deze dan naar redactie@huizernieuws.nl en zet daar dan bij dat wij deze foto mogen plaatsen. Bij twijfel: gewoon doen. Je hoeft echt geen topfotograaf te zijn. Tegenwoordig kun je met de camera op de mobiele telefoon al een goede kwaliteit foto maken.

Onderwerp

Zwafelkopjes: niet eetbaar, wel mooi om naar te kijken. Foto: Dolf van Kuler
Slak eet van paddenstoel. Foto: Frans Lubbers
Het is weer voorbij die mooie zomer! Foto: Dick te Pas
Giftige groene knolamoniet? Foto: Albert van der Linden

Het onderwerp maakt niet uit. Dat kan iets zijn van een activiteit, bijvoorbeeld de komende Huizerdag, of iets wat je gewoon opvalt. Overvolle containers, een kapot bankje of de fantastische voortuin waar je elke keer langsloopt. Leg het vast met je camera of telefoon en mail het ons. Stuur de foto in een zo groot mogelijk formaat naar ons toe. Dan weten we zeker dat hij goed afdrukt in de krant.

Waag een poging en wie weet zie je jouw foto dan binnenkort ook in deze krant. We zijn benieuwd wat er de komende week weer in ons postvak terecht komt!

Woonbeurs is ideaal om inspiratie op te doen

Elke week een andere, dit zijn de leukste

De Excellent Beurs is van donderdag 14 tot en met zondag 17 september in Rotterdam Ahoy. Foto: Excellent

De zomer loopt op z'n eind, een nieuw woonseizoen breekt aan. Zin in een ander interieur? Doe inspiratie op bij een van de grote en kleine vele woonbeurzen die de komende tijd in en buiten Nederland plaatsvinden.

Maison & Objet, Parijs
Tweejaarlijks woon- en designevenement in Parijs, waar de volledige interieurbranche aanwezig is. Deze beurs vindt van vrijdag 8 tot en met dinsdag 12 september plaats in beurscomplex Paris Nord Villepinte, iets ten noorden van Parijs.

Excellent, Rotterdam
Voor de vierde keer wordt in Rotterdam Ahoy de Excellent woonbeurs gehouden. Datum: van donderdag 14 tot en met zondag 17 september. Topmerken, designers en architecten tonen de bezoekers de nieuwste trends en innovaties op het gebied van wonen en interieur, omlijst met entertainment, (live)muziek, modeshows en meer.

Nazomerfair, Leeuwarden
In Friesland wordt op zaterdag 16 en zondag 17 september de Nazomerfair gehouden op het idyllische landgoed Stania State in Oentsjerk (vlak bij Leeuwarden). Een tweedaags herfstfeest met de laatste interieur- en tuintrends, mode, food en fijne hebbedingen.

100% Design, London
100% Design is de grootste designbeurs in Engeland. De presentaties van jonge, creatieve ontwerpers trekken jaarlijks meer dan 25000 bezoekers. Datum: woensdag 20 tot en met zaterdag 23 september. Locatie: Olympia in West-Kensington.

Magazine Residence komt tot leven in Singer Laren

Salon Residence, Laren
Na de succesvolle editie in 2015 komt Residence dit jaar opnieuw tot leven tijdens de Salon Residence. Van donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober 2017 verandert Singer Laren in Boutique Hotel Residence. Met interiordesigners, masterclasses en shopping.

VT Wonen, Amsterdam
Het grootste woonevenement van Nederland is de VT wonen & design beurs (voorheen Woonbeurs Amsterdam) van dinsdag 3 tot en met zondag 8 oktober in de RAI. De mooiste merken en de beste experts openen het woonseizoen met alle wooninformatie onder één dak. Met de nieuwste designs en de meest verrassende ontwerpen.

Column

Vraagprijs ?!

Foto: Marieke van Veen

Niet zo lang geleden had ik een bezichtiging bij een zeer courante woning in Hilversum. Het betrof een zeer goed en recent gemoderniseerde woning die op dit moment extra in trek zijn. Een Amsterdams stel was nog niet de drempel over of informeerde al of we inmiddels een bod van de vraagprijs hadden of wellicht daarboven. Dit komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Veel courante woningen worden in onze regio boven de vraagprijs verkocht. Maar hoe stel je als verkoper nou de beste vraagprijs?

Hoge verwachtingen

Regelmatig kom ik bij mensen thuis voor een verkoopadvies. Het verwachtingspatroon is bij verkopers vaak torenhoog op dit moment. Dit heeft uiteraard alles te maken met de verhalen die de ronde doen op borrels, verjaardagen en op de sportclubs. De vraag is echter of een hoge vraagprijs ook uiteindelijk tot een goed verkoopresultaat leidt.

Hectiek creëren

Uit recent onderzoek is gebleken dat men in het verleden op basis van een reële vraagprijs met potentiële kopers één voor één in onderhandeling ging. Nu is de tendens een methode waarbij door de inzet van een iets lagere vraagprijs de hectiek wordt gecreëerd om de verkoopopbrengst te maximaliseren. De vraag is natuurlijk of dit bewust of onbewust gebeurt (en wellicht is het in deze markt sowieso al moeilijk een reële vraagprijs in te schatten), maar het resulteert uiteindelijk dus wel in een hogere transactieprijs. Een bijkomend voordeel kan zijn dat de verkooptijd aanzienlijk korter is.

Professioneel advies

Een reële vraagprijs hanteren kan dus juist een beter resultaat genereren dan een zogenaamde 'probeerprijs'. Het is dus zeker niet altijd verstandig u gek te laten maken op borrel, verjaardag of sportclub. De makelaars in het Gooi zijn als experts graag bereid bij u langs te komen. Zij kunnen u als geen ander adviseren over de huidige marktsituatie en een reële vraagprijs.

Haal een stukje Azië in huis met de sierlijke Alocasia

Bloemenbureau Holland heeft de Alocasia uitgeroepen tot de woonplant van de maand september.

Theatraal, een beetje geheimzinnig en ontegenzeggelijk een persoonlijkheid: Alocasia (olifantsoor) zie je niet snel over het hoofd. Het is een sierlijke plant die meteen opvalt door de grote hartvormige bladeren met schitterende nerven en tekeningen. Er is een soort met spikkels op de stengels, een exemplaar met golvend lang en gekleurd blad en een compacte voor wie niet zo veel ruimte heeft.

Doorstroom niet op gang

De inkomensafhankelijke huurverhoging zorgt nauwelijks voor doorstroming, zo concludeert de Woonbond aan de hand van een onderzoek van de ING. In 2013 werd de inkomensafhankelijke huurverhoging ingevoerd met het doel huurders met een middeninkomen de sociale huursector uit te bewegen. De maatregelen lijken echter nauwelijks effect te hebben op het verhuisgedrag. Wel hebben sociale huurders als gevolg van de maatregel minder te besteden.

Open huizen

Eind deze maand, zaterdag 30 september, is er weer een Open Huizen Dag. Op deze dag kunnen mensen die op zoek zijn naar een (andere) koopwoning tussen 11.00 en 15.00 uur huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een mooie kans op een brede oriëntatie. Kijk op Funda welke huizen meedoen met deze NVM Open Huizen Dag.