Nieuwsblad voor Huizen

7 december 2017

Nieuwsblad voor Huizen 7 december 2017


Drie inbrekers klemgereden op afrit

De politie uit Huizen was gewaarschuwd en kon de wagen met inbrekers opwachten. Foto: Politie Huizen

HUIZEN De politie heeft vrijdagmorgen op de A27 door een goede en snelle melding van een getuige binnen twintig minuten drie inbrekers kunnen aanhouden op de afrit richting Huizen.

Rond 10.35 uur kreeg de politie een melding dat er drie mannen uit een woning aan de Klapmuts in Hoogland kwamen en in een auto wegreden. Agenten gingen direct op zoek en zagen de vluchtauto rijden op de A27 richting Huizen. De politie in Huizen werd gewaarschuwd en stond klaar om de auto op te vangen.

Klemgereden

De bestuurder reageerde niet op het stopteken, maar de auto kon zonder schade worden klemgereden. Twee inzittenden werden direct aangehouden. De derde man rende weg, maar kon alsnog aangehouden worden. De politie Huizen meldt op Facebook dat tegen een van de verdachten, die het agenten lastig maakte, pepperspray is gebruikt.
De drie, 20, 23 en 38 jaar oud en allen uit Huizen, zijn overgebracht naar het cellencomplex in Houten. Nagegaan wordt of zij ook voor andere inbraken verantwoordelijk zijn.

Bekijks

De actie trok nogal wat bekijks en meerdere mensen hebben de politie geholpen. "In de hectiek van het moment hebben we deze niet kunnen bedanken, maar weet dat onze dank heel groot is", laat de politie op Facebook nog weten.

Suzuki ramt politiewagen

HUIZEN Een stilstaande politiewagen is in de nacht van maandag op dinsdag op 't Merk in Huizen aangereden door een bestuurder van een witte Suzuki. Niemand raakte gewond.

Agenten waren daar ter plaatse omdat er vlak daarvoor een andere aanrijding was. Zij hadden hun dienstvoertuig zo neergezet dat de rijstrook waar de aanrijding was, dicht was voor autoverkeer. De gele zwaailampen stonden aan en zo konden de hulpverleners veilig werken. De bestuurder van een witte Suzuki zag echter te laat dat er een aanrijding was en botste tegen de politieauto aan. "Gelukkig deed de politieauto zijn werk als 'buffervoertuig' goed: achter de politieauto stond iedereen veilig", aldus de politie Huizen op Facebook.

Minderjarigen opgepakt voor vuurwerkbezit

HUIZEN De politie heeft vrijdagavond in Huizen meerdere minderjarigen opgepakt voor opruiing en bezit van vuurwerk. Een aantal van hen kreeg ook nog een proces-verbaal omdat zij zich niet konden identificeren.

Dat schrijft de politie Huizen op Facebook. Na meerdere meldingen van vuurwerkoverlast op en rondom Plein 2000, was er een actie opgezet. Agenten waren zowel opvallend als onopvallend aanwezig en konden zo de minderjarigen aanhouden. De burgemeester is in kennis gesteld.

Kustvisie

Foto: Gemeente Huizen

Als de gemeenteraad ermee instemt, kan er misschien in 2019 gezwommen worden bij het zwematol bij het strand naast de surfclub.

12/13

Winter Village Laren zoekt kanjers!
Kom jij helpen bij het winterevenement op de Brink in Laren? Je helpt bij de uitgifte en inname van de schaatsen. Naast de prachtige ambiance waar je in werkt wordt er voor eten en drinken gezorgd, ontvang je een kerstpakket en nog veel meer! Verder is het een prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud waar nieuwe vriendschappen ontstaan. Je bent sociaal, maakt graag een praatje en kunt gezellig met kinderen omgaan. Winter Village Laren is van 24 november t/m 7 januari dagelijks geopend.
Contactpersoon: Juliette Christiani, juliette@dutch7.nl

Maatschappelijk begeleider
Je biedt hulp en ondersteuning aan vluchtelingen die zich vanuit een asielzoekerscentrum vestigen in de gemeente. Het doel van deze begeleiding is om vluchtelingen zich thuis te laten voelen in de Nederlandse maatschappij en in het bijzonder in Huizen. Je wordt aangestuurd door de werkbegeleider en werkt samen met andere vrijwilligers, de gemeente en andere instanties. Je helpt bij het invullen van formulieren en ondersteunt in de begeleiding naar zelfredzaamheid.
Contactpersoon: Karin Batenburg, tel. 035-5240164 of kbatenburg@vluchtelingenwerk.nl
Samen koken
Vind jij het leuk om 1 keer per week te koken met cliënten van Sherpa bij de woongroep in Laren? De meeste cliënten helpen graag mee met koken en corvee. Dagelijks komen er 5-12 mensen eten. Je werkt samen met een enthousiast team. Je bent in staat om voor meerdere mensen een gezonde maaltijd te koken en je vindt het leuk om om te gaan met mensen met een verstandelijke beperking.
Contactpersoon: Christine Gemke, maatschappelijkeinzet@sherpa.org

Afstellen en uitdelen van ski's
Jij gaat op zoek naar de juiste ski's voor de gasten en helpt bij het afstelen van de ski's op lengte en gewicht van de gasten. De Wolfskamer is een vereniging met ca. 3500 sportieve leden. De hoofdactiviteit is het geven van ski- en snowboardlessen, maar er worden ook regelmatig feesten en partijen gehouden. Je komt terecht in een sportieve omgeving met leuke collega's en gezellige gasten. Je vindt het leuk om in een sportieve omgeving te werken en straalt gastvrijheid en vriendelijkheid uit. Je krijgt duidelijke uitleg over hoe je ski's op de juiste maat en lengte kunt afstellen.
Contactpersoon: Wilma Brasser, tel. 035-52030066 of apresski@wolfskamer.nl

Zondag 10 december
Tweede Advent

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. W. van Wegen; Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Engels); 19.30 u. H.Lof (Engels)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof – Heilig Avondmaal; 18.30 u. P.M. van 't Hof – Dankzegging Heilig Avondmaal; Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel – Heilig Avondmaal; 17.00 u. G.J. Mantel – Dankzegging Heilig Avondmaal; Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest – Heilig Avondmaal; 17.00 u. G.J. Roest – Dankzegging Heilig Avondmaal; Hervormde Meentkerk: 9.30 u. B.E. Weerd – Heilig Avondmaal; 17.00 u. B.E. Weerd – Dankzegging Heilig Avondmaal
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk; 11:30u Evangelist J. Verkerk – Heilig Avondmaal; Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. B.M. Meuleman; 18.30 u. G. Meuleman; Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. A. Kot – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann – Doopdienst; Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. E.W.J. van Leersum; 19.30 u. Oecumenische Kerstzan; Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. R. Abma – Heilig Avondmaal
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. P. Boonstra; 17.00 u. W.Q. Hoorn; Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. en 17.00 u. J. Westerink
Christengemeente: 10.00 u. Feike ter Velde; Pinkstergemeente: 10.00 u. Jeannete van Amstel; Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst; Baptistengemeente (Erfgooierscollege): 10.00 u. Joël Boertjens; Thousand Hills (Huizermaatcollege): 10.30 u. Kerkdienst

Samenstelling A. Krijnen

Weerbericht

Zeer onbestendig met winterse buien

Met december op de kalender is de (meteorologische) winter weer een feit. Vooralsnog hangt er nog geen echte vorstperiode in de lucht. Na enkele dagen met zachte lucht passeert donderdag een koufront met regen en veel wind. Daarachter stroomt met een noordwestelijke stroming polaire lucht naar onze omgeving met veel wisselvalligheid.

Vrijdag + het weekeinde

Zowel vrijdag als in het weekeinde is het wisselend bewolkt met enkele buien, met regen of hagel. In het weekeinde, vooral zondag, kunnen buien ook vergezeld gaan van natte sneeuw of sneeuw. Soms treedt ook onweer op. Er blaast een matige tot vrij krachtige wind tussen west en noordwest. Zondag krimpt de wind naar zuid. Het wordt zo'n 3 à 4 graden. Zondag niet meer dan 2 graden. In de nacht daalt de temperatuur tot iets boven het vriespunt.

Trend na het weekeinde

Voor de gehele week wordt koud kwakkelweer verwacht met geregeld winterse buien, in de vorm van regen, hagel of (natte) sneeuw. Af en toe schijnt de zon. In de nacht daalt het kwik tot rond het vriespunt met kans op lichte vorst, in de middag oplopend tot rond +4 graden.

Weetje

De herfst was zacht en nat. Met een gemiddelde temperatuur van 11.4 graden staat de herfst 9e in de top 10 van 'warmste herfstseizoenen sinds 1901'. Ter relativering: in de top 10 staan negen herfstseizoenen sinds 1999. Met 305 mm neerslag in onze regio (240 mm normaal) was de herfst nat. Het aantal zonuren (317) was vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde (314 uur).

Foto: Ab Walet

Aan het einde van de regenboog, zo wordt beweerd, staat een pot met goud. Als hij zo helder en zo dicht bij je in de buurt lijkt te zijn, is dat het onderzoeken waard. Loop je dan naar de rechter- of naar de linkerkant? De tweede moeilijkheid: de afstand tussen jou en de boog wordt maar niet kleiner. Tot slot: denk je in de buurt te komen, dan verdwijnt het kreng naar waar het vandaan gekomen is.

Kerstzang Oude Kerk

HUIZEN Het Hervormd Gereformeerd Verenigingsverband houdt zaterdag 16 december een kerstzangdienst in de Oude Kerk aan de Kerkstraat 1.

Aan deze kerstzangdienst werken mee het Christelijk Kamper Mannenkoor D.E.V. dat al honderd jaar bestaat en onder leiding staat van Gerwin van der Plaats.

Sopraan

Arjan Breukhoven bespeelt het orgel en Gerwin van der Plaats de piano. Sopraan Clara de Vries verzorgt de zang.

Schriftlezing

Ds. H.J.T. Lubbers uit IJsselmuiden houdt een korte meditatie, voorafgegaan door een schriftlezing, die Eleonora Lubbers, lid van Zondagschool Timótheüs, voor haar rekening neemt.

Collecte

De avond begint om 19.30 uur en is gratis te bezoeken. Wel zal er een collecte worden gehouden ter dekking van de onkosten.

Politie Huizen gestart met proef dragen bodycams

Jongeren door beelden met dronken gedrag geconfronteerd

De politie onderzoekt of het zinnig is om een bodycam toe te voegen aan de uitrusting van politiemensen. Ook agenten in Huizen dragen ze nu.

Een voorbeeld van de bodycam die agenten in Huizen als proef dragen. Foto: Politie

HUIZEN Agenten in Huizen hebben sinds kort de beschikking over zogenaamde bodycams. Dit is een draagbare camera waarmee beeld en geluid kan worden opgenomen en opgeslagen. Het gaat om een pilot die bijdraagt aan onderzoek om te kijken of een camera op den duur definitief toegevoegd wordt aan de uitrusting van politiemensen.

Agressieve personen worden vaak minder agressief door filmen

"De bodycams lijken een aantal voordelen te hebben: agressieve personen worden vaak minder agressief als ze weten dat er gefilmd wordt, we hebben videobewijs van incidenten die politiemensen meemaken en we kunnen mensen achteraf confronteren met hun eigen gedrag", schrijft Politie Huizen op haar Facebookpagina.
"Dit laatste voordeel is uitgewerkt in het project 'de confrontatie'. We filmen minderjarigen die alcohol en/of drugs hebben gebruikt. Ouders en hun kind worden overdag uitgenodigd om samen op het politiebureau de beelden terug te kijken. Jongeren worden zo bewust gemaakt van de gevolgen van het gebruik van alcohol en drugs op hun gedrag."
In Amersfoort zijn met deze methode al goede resultaten bereikt.
De camera's die sommige agenten bij zich dragen, worden bediend door de agenten zelf. De agent zal altijd vertellen dat hij opnames maakt, benadrukt de politie, en ook aan een rood lichtje is te zien dat de camera filmt. "De opnames worden beveiligd opgeslagen en worden alleen bewaard als ze worden gebruikt bij de confrontatie of als ze dienen als bewijs in een strafzaak."
In Hilversum en Naarden is al enige tijd een proef met bodycams gaande.

Roorda per 1 mei weg uit raad van bestuur Tergooi

Dr. Ruurd Jan Roorda. Foto: Bastiaan Miché

REGIO Ruurd Jan Roorda vertrekt per 1 mei 2018 uit de raad van bestuur van Tergooi. Dat maakte het ziekenhuis dinsdag bekend. Naast de uitvoering van zijn reguliere taken als bestuurder zal Roorda de komende periode gebruiken om zijn nog te benoemen opvolger zo goed mogelijk op alle dossiers in te werken.

Roorda heeft ruim zes jaar met veel inzet en werkplezier als bestuurder voor Tergooi gewerkt en heeft besloten om per 1 mei 2018 een ander vervolg aan zijn arbeidscarrière te geven.

Roorda: "Als bestuurder ben je dienstbaar aan de organisatie en moet je streven naar een periode van optimale inzet en effectiviteit", zegt hij. "Voor mij is - ook in eerdere betrekkingen - gebleken dat een dergelijke periode telkens ongeveer zes jaar beslaat. Daarom heb ik na een zeer intensieve bestuursperiode in Tergooi, waarin hard gewerkt is en we met elkaar veel hebben bereikt, besloten mij voor de komende jaren te willen oriënteren op een nieuwe uitdagende positie en werkzaamheden elders."

Onder druk

Begin dit jaar meldde het ziekenhuis dat Roorda terugtrad als bestuursvoorzitter - de relatie tussen de raad van bestuur en de medische staf stond onder druk - en werd opgevolgd door het lid van de raad van bestuur Hans den Hollander. Desondanks kijkt Roorda terug op een hele mooie periode bij Tergooi. Hij is trots op de resultaten en hoogtepunten die in de afgelopen jaren zijn bereikt.

Eerste klachten geregistreerd bij Vuurwerkmeldpunt Huizen

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HUIZEN Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft voor 2017 de eerste meldingen geregistreerd uit de omgeving van de wijk Huizermaat. Het meldpunt blijft tot vrijdag 5 januari 2018 open.

"Sinds medio oktober komen er wekelijks meldingen binnen. In vergelijking tot 2016 is er een daling gezien het aantal meldingen dat tot nu toe is ontvangen", laat CDA-raadslid Ruben Woudsma weten. Hij is de initiatiefnemer van het punt.

Harde knallen
"Het merendeel van de meldingen betreft harde knallen en het vroegtijdig afsteken van vuurwerk", gaat hij verder. Op basis van eerdere meldingen stelden hij de rapportage 'Het moet anders!' op en hierdoor is de aanpak van vuurwerkoverleg jaarlijks al aangescherpt. "Het stemt mij positief dat aanbevelingen uit het vuurwerkrapport worden overgenomen. Winkelcentrum de Holleblok is komend jaar ook een vuurwerkvrije zone. Ook is het goed te zien dat brandweer en burgemeester vroegtijdig zijn gestart met voorlichting over vuurwerk. Deze punten heb ik meermaals meegenomen in het advies."

Tot nu toe daling van aantal klachten ten opzichte van 2016

Rapport
Hij verwijst ook naar het onlangs verschenen landelijke rapport van de onderzoeksraad rondom gevaarlijk vuurwerk, dat aansluit aan bij de rapportage en klachten die in Huizen zijn ontvangen. Woudsma: "Een totaal verbod gaat mij te ver, maar gevaarlijk vuurwerk verbieden sluit aan bij mijn slogan: 'Minder overlast, meer veiligheid en meer plezier!'"

Ruud Borst

Secretaris en lid technische commissie van Popkoor Huizen 'NJoy, 67 jaar, sinds 1984 in Huizen

Wat vind je leuk aan zingen?
"Je wordt er vrolijk van. Even los van stress of andere problemen."

Wie kunnen jullie nog gebruiken?
"We zijn toe aan uitbreiding van de tenoren en bassen. Momenteel zijn er 15 en we willen er nog ongeveer 5 mannen of vrouwen met deze stemsoort bij hebben. Totaal aantal leden is 63, dus veel vrouwen en iets te weinig mannen."

Wat is je favoriete song?
"'A Day In The Life' van de Beatles. Zo is het leven."

Wanneer treden jullie weer op?
"9/12 Korenfestival Weesp, 14/12 kerstoptreden Sherpa,17/12 Schaapskooi Blaricum, 4/1 nieuwjaarsreceptie gemeentehuis Huizen en 13/1 Korendagen Paradiso Amsterdam, waar we met de bus naartoe gaan."

Met wie wil je nog een gesprek?
"Met mijn opa, die net na mijn geboorte is overleden."

Waar maak je je zorgen om?
"Dat we niet meer veilig over straat kunnen."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De zaterdagmarkt in het Oude Dorp."

Huizen mist nog ...?
"Ik zou zeggen een discotheek, maar ook een betere bezetting van de winkels. Mode mis ik en meer winkels."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Naar de mensen toe in diverse wijken en een half uurtje per bezoek luisteren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De HOV (snelle busverbinding). De fusie van de gemeentes."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Op het dak klimmen."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Een portie bitterballen."

'Scholenmani-fest tegen alcoholgebruik begin van een verandering'

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

REGIO Het moet het begin zijn van een mentaliteitsverandering; het manifest van een groot aantal middelbare scholen in 't Gooi, waaronder die in Huizen, om alcoholgebruik onder jongeren in deze regio een halt toe te roepen. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum nam vrijdagmiddag dit manifest in ontvangst.

Broertjes sprak van een geslaagd initatief. Het goede nieuws is dat landelijk het aantal jongeren onder de 18 jaar dat (wel eens) drinkt afneemt, minder fraai is dat 't Gooi daarbij achterblijft. Het manifest is voor de burgervader een stimulans om ervoor te zorgen dat deze regio 'koploper' wordt in deze ranglijst en niet 'laatste in de rij' staat.

Het manifest moet leiden tot een betere samenwerking tussen scholen, horeca, gemeenten en andere organisaties, vertelt rector Ajolt Elsakkers van het Goois Lyceum. "Het viel ons op dat iedereen apart opereert. Het zijn allemaal eilandjes. Met dit convenant staat op papier dat we informatie uitwisselen, strikt handhaven en jaarlijks bij elkaar komen."

De rector beseft dat een belangrijke rol ook is weggelegd voor de ouders. Velen van hen laten hun kinderen thuis drinken, omdat ze dan denken het onder controle te hebben, meent hij. "Maar het is niet dat als kinderen het thuis doen, ze het ergens anders niet doen", aldus Elsakkers. "Het is en-en en niet of-of. Thuis drinken zet juist aan tot nog meer drinken."

Samenwerking bibliotheek Huizen en Opmaatvergaderen

Foto: Bibliotheek Huizen

HUIZEN Recent is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen in de bibliotheek van Huizen: Rob Reeuwijk van OpMaat vergaderen aan de Huizermaatweg 31, rechts op de foto, heeft een speciale collectie boeken geleend. Van boeken over Steve Jobs tot mindfulness en een leidraad voor startende ondernemers. De boeken kunnen bij OpMaat geleend worden.

André Verkaik verbindt twee passies in 'Concertina': schrijven en bewaken

Roman gaat over brand cellencomplex Schiphol-Oost

André Verkaik mocht vorige week zijn boek 'Concertina' overhandigen aan burgemeester Fons Hertog. Met liefde schreef hij over zijn passie voor beveiligen.

André Verkaik toont zijn boek Concertina. Foto: Bob Awick

HUIZEN André Verkaik mocht vorige week dinsdag zijn tweede roman overhandigen aan burgemeester Fons Hertog. Zijn boek 'Concertina' geeft een beeld van de verhalen van vluchtelingen die betrokken waren bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Daar was Hertog toentertijd burgemeester.

"De burgemeester was enthousiast en dat terwijl die gebeurtenis een zwarte bladzijde in zijn carrière is geweest", vertelt André. Hoewel 'Concertina' de tweede roman is die hij uitgeeft, is het eigenlijk het eerste boek waar hij ooit aan is begonnen en de reden waarom hij is gaan schrijven. "Dit is het verhaal dat ik wilde vertellen, maar de docent van de Schrijversvakschool in Amsterdam vond dat ik er toen nog te veel bovenop zat en raadde me aan het te laten liggen."

Verkaik was namelijk werkzaam in het huis van bewaring op Kamp Zeist, waar een aantal van de door brand getroffen vluchtelingen terechtkwam. "Er was een heel debat gaande in de politiek of deze mensen niet een generaal pardon moesten krijgen en een verblijfsvergunning. Terwijl dat nog bezig was, bereidde ik mensen voor op hun uitzetting. Ik vond dat eigenlijk onmenselijk. Uiteindelijk ging het generaal pardon niet door, maar ik wilde de verhalen vertellen van deze mensen. Het boek 'Concertina' is dus deels autobiografisch."

In 2016 verscheen van zijn hand ook al 'Dat Rode Spul'. "Omdat de docent had gezegd dat ik 'Concertina' maar even moest laten liggen, heb ik iets anders opgepakt. Ik werd daartoe geïnspireerd door mijn vakantie in het voormalige Joegoslavië. Daar ontdekte ik dat mensen die elkaar tien jaar bevochten nu hun best deden om toeristen het naar hun zin te maken en ik wilde weten hoe de bevolking in tien jaar tijd zo'n omslag had kunnen maken."

Daarnaast verscheen de bundel 'Incidenten'. "Dat gaat over de mens in uniform. Op veel plaatsen werken mensen in een uniform en wat houdt dat in voor de mens in het uniform. Veelal zijn dit verhalen die ik al had geschreven voor bijvoorbeeld tijdschriften of wedstrijden." Hij heeft nog genoeg verhalen over andere onderwerpen voor een tweede bundel en verwacht dat deze in 2019 verschijnt. Volgend jaar hoopt hij een roman uit te geven met terrorisme op Schiphol als onderwerp. "Twee derde daarvan heb ik al geschreven. Een deel is uit 2010, dat moet ik weer herzien, want veel is veranderd."

Een aantal jaar geleden richtte André zijn eigen tekstbureau AYBS-webcontent op, waarbij AYBS staat voor Areyoubeingsurfed. "In al mijn functies werd ik wel gevraagd om dingen te schrijven en dat vond ik ook heel leuk om te doen. Vandaar dat ik mijn tekstbureau ben begonnen. Dat kan ik ook mooi combineren met het schrijven van boeken. Daarnaast ben ik nog steeds deels werkzaam in de bewaking. Ik vind het mooi dat ik ervoor kan zorgen dat een evenement goed en veilig verloopt. Daarnaast is het ook inspiratie voor het schrijven."

Huizer kust aantrekkelijker voor toerisme en recreatie

Als de gemeenteraad ermee instemt, kan er misschien in 2019 gezwommen worden bij het zwematol bij het strand naast de surfclub. Als de procedures tenminste vlot verlopen. Daarmee wordt dan eindelijk een start gemaakt met het uitwerken van de Kustvisie. Een plan dat eigenlijk al in 2012 in beeld kwam om echt handen en voeten te geven aan de titel 'Huizen, Haven van 't Gooi'. Afgelopen donderdag werden de plannen gepresenteerd tijdens een inloopavond.

Langs het strand wordt een duinenlandschap gecreëerd. Impressies: Gemeente Huizen

HUIZEN Vier projecten zijn er nu uitgewerkt van de Kustvisie en die werden afgelopen donderdag in het gemeentehuis tijdens een inloopavond aan bewoners gepresenteerd.

Deze vier projecten liggen allemaal in het gebied tussen de landtong bij Hotel Newport en de aanloophaven. Concreet gaat het om een verdiepte zwemplek bij het zwematol met een strandpaviljoen, een goede fietsverbinding die deel uitmaakt van de Zuiderzeeroute en een kleine trekkerscamping.

Belangstelling

Een doorkijk vanuit het park naar het strandpaviljoen.
Aan het strand bij het Gooierhoofd komt een verdiepte zwemplek met halfronde steiger en een strandpaviljoen.

"Er was veel belangstelling donderdag en daar ben ik blij om", vertelt verantwoordelijk wethouder Marlous Verbeek. "Ik denk dat er zo'n 200 mensen zijn geweest en dat is veel voor zo'n avond. Al voor half acht waren er al tientallen mensen." De gemeente had voor de avond specifiek per brief omwonenden uitgenodigd uit een ruim gebied rond de Zomerkade en de wijk bij Hotel Newport, maar alle inwoners waren welkom.

Zwemplek

De aanwezigen kregen een kort filmpje te zien met een driedimensionale impressie van hoe het plan er voor het gebied bij strand Gooierhoofd uit gaat zien. Ook waren er grote borden waarop impressies te zien waren van specifieke plekken. Bijvoorbeeld van het zwematol met het strandpaviljoen. "Het wordt een zwemplek van vier meter diep", vertelt de wethouder. "Vroeger ging ik ook altijd naar het strand met mijn kinderen en zelf houd ik heel erg van zwemmen. Dat kan niet echt bij het strand aan de Zomerkade. Met deze zwemplek is dat dan wel mogelijk." De zwemplek wordt uitgediept en de waterplanten worden verwijderd. Rond de zwemplek komt een grote halfronde steiger, de zwematol, waarvandaan gedoken kan worden. Verbeek vertelt dat leden van de duikclub tijdens de avond ook uitgenodigd waren en enthousiast zijn over zo'n diepe plek.

Blauwalg

Ruim om de zwemplek komt ook nog een vlonderpad waarover gewandeld kan worden om even uit te waaien en te genieten van het uitzicht. Dit pad dient tevens als afscheiding om blauwalg van de zwemplek weg te houden. Zo wil de gemeente bereiken dat de nieuwe zwemlocatie een blauwe vlag kan krijgen. Daarvoor moet de uitstekende kwaliteit van het zwemwater die er nu al is, behouden blijven.

Strandpaviljoen

Bij dit deel van het strand mag ook een strandpaviljoen komen met een terras op het zuiden. "Daar waren veel vragen over. Mensen in de omgeving zijn bang voor overlast. Daarom is bewust gekozen voor deze plek, die het verst weg van de bebouwing ligt." Of er feesten mogen worden gehouden tot midden in de nacht en of de locatie wellicht gebruikt mag worden om te trouwen, zijn allemaal nog zaken die uitgezocht gaan worden, legt Verbeek uit.

Trekkerscamping

Op een grasveldje in de buurt komt een trekkerscamping. Hoeveel plaatsen hier komen, is nog niet duidelijk. "Het wordt een piepklein trekkerscampinkje met maar plek voor een paar tentjes. Specifiek voor mensen die op de fiets komen. Ze mogen er een paar dagen staan en kunnen gebruikmaken van de faciliteiten van het strandpaviljoen", vertelt de wethouder. Ook het aantal dagen en wat het verblijf kost, wordt nog verder uitgewerkt.

Park

Daarnaast wordt het park bij het Gooierhoofd opnieuw ingericht. Er komen gecombineerde fiets- en wandelpaden. Parkeren gebeurt achter een heg, zodat de auto's uit het zicht zijn. Het strandlandschap is geïnspireerd op klifduinen. Er komen plekken met helmgras en water en duinen. "Op een heuvel in het park komen sporttoestellen en er komt ook iets van een speeltuintje voor de allerkleinsten. Dat was ook een wens van veel mensen."

Zorgen

"Zorgen waren er ook bij mensen die bang zijn dat jongeren er zullen gaan rondhangen. De inrichting wordt echter zo dat het veel opener wordt en er meer zicht komt op het gebied." Daarnaast zal er ook oog zijn voor verlichting, zodat de plek 's avonds niet donker is. Bij de bruggen komt bijvoorbeeld verlichting langs de metalen spijlen aan de zijkanten.

Zomerkade

Kustvisie

Doel van de Kustvisie is om van Huizen een levendig dorp aan het water te maken. De kustzone moet een openbare plek zijn voor alle Huizers en bezoekers en voldoende recreatieve mogelijkheden bieden.

In de Kustvisie zijn in totaal 11 projecten benoemd:
1. Fietspad Wolfskamer.
2. Fietspad Nautisch Kwartier.
3. Verbinding Nautisch Kwartier – strand.
4. Een kleine trekkerscamping op de landtong voorbij hotel Newport.
5. Fietsvoorziening omgeving jachthaven.
6 Fietsroute Zomerkade - recreatiegebied Gooierhoofd.
7. Een diepe zwem- en duikplek in het Gooimeer.
8. Eén of meer extra horecavoorzieningen (strandpaviljoen).
9. Herinrichting Zomerkade.
10. Gooierdijkpark.
11. Fietspad Beauvoirlaan – gemeentegrens Blaricum.

De volgende vier projecten zijn nu verder uitgewerkt:
A. De verdiepte zwem- en duikplek.
B. Het strandpaviljoen.
C. De trekkerscamping.
D. De fietsroute Zomerkade -recreatiegebied Gooierhoofd.

De presentatie en de uitwerking van het plan zijn te vinden op de website Huizen.nl onder het kopje 'Nieuws' bij 'Inloopavond 'Kustvisie op 30 november'. Hier is ook een filmpje te zien.

Doel van de projecten is om de kust van Huizen aantrekkelijker te maken. "Niet iedere gemeente ligt aan het water en we willen daar een aantrekkelijke zone van maken." Voorlopig ligt de focus op het stuk bij het Gooierhoofd, waar de nadruk op recreatie en toerisme ligt, maar op termijn zal ook de Zomerkade nog aangepakt worden. "Heel veel inwoners vroegen ook wanneer dat gaat gebeuren, maar dat is nog niet duidelijk" , aldus Verbeek. In maart volgend jaar zijn de verkiezingen en het nieuwe college zal met de raad een beslissing moeten nemen over het vervolg.

Gemeenteraad

De plannen die er nu specifiek liggen, worden als alles goed gaat op 8 januari 2018 in de commissievergadering van de gemeenteraad besproken en op 8 februari kan er besloten worden tijdens de raadsvergadering. Dan kan in maart begonnen worden met de verdere uitwerking en kunnen vergunningen aangevraagd worden. Er wordt naar gestreefd de zwemplek in de zomer van 2019 in gebruik te hebben, maar dat is afhankelijk van de snelheid waarmee alle procedures worden doorlopen. Uiterlijk zomer 2020 dient het helemaal klaar te zijn.

Inwoners kunnen suggesties voor het gebied nog tot 1 januari mailen naar d.dententer@huizen.nl.

Hans: 'Mountainbikers houden geen rekening met wandelaars op bospaden'

Volgens gedragsregels moeten andere recreanten stapvoets benaderd worden

Hans wandelt graag met zijn hond in het bos op de Naarder Eng. Hij wordt niet blij van mountainbikers die geen rekening met hem houden.

Hans wandelt graag met zijn Tervuerense herder Boris in het bos en is niet blij met mountainbikers die geen rekening met hem houden. Foto: Bob Awick

HUIZEN Hans Jacobs (72) wandelt graag met zijn 6-jarige Tervuerense herder Boris in het bos op de Naarder Eng, een natuurterrein van het Goois Natuurreservaat (GNR). Vorige week zondag deed hij onaangename ervaringen op met mountainbikers die geen rekening met hem hielden, terwijl in de gedragscode voor mountainbikers staat: 'benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets'.

'De laatste man wist me nog net te vertellen dat ik de idioot was'

"Dagelijks maak ik zo rond een uur of elf een wandeling van een uur met Boris in het bos op de Naarder Eng. Hier mogen honden namelijk loslopen. Ik loop met een wandelstok, omdat ik een hersenbloeding heb gehad en moeite heb met mijn evenwicht." Hij probeert altijd de wandelpaden aan te houden. "Op de fietspaden word ik namelijk regelmatig verrast door ouden van dagen die zich verplaatsen op gemotoriseerde fietsen. Dit gaat met snelheden die niet alleen gevaarlijk voor hunzelf zijn, maar ook voor wandelaars. Het is niet prettig om door hen gepasseerd te worden. Het zijn te stille en te snelle dingen, die e-bikes. De berijders zijn wel bereid hun bel te gebruiken, maar die hoor ik meestal pas al ze al gepasseerd zijn. Daarnaast heb je tegenwoordig ook van die bakfietsen die met hun tijd zijn meegegaan, dus ook gemotoriseerd. Mocht je die willen ontkomen als zij met een snelheid naderen van zo rond de dertig kilometer per uur, dan rest je slechts één mogelijkheid om jezelf in veiligheid te brengen en dat is snel in de brandnetels springen. Dus blijf ik op de wandelpaden; maar wat blijkt, die zijn ook al niet veilig meer", schrijft Hans.
Vorige week zondag werd hij driemaal overvallen door een peloton van mountainbikers op een boswandelpad. De eerste groep sprak hij erop aan, maar die reageerde niet. "Een kwartiertje later loop ik in een dennenbos bij een kwekerij voor de teelt van kerstbomen. Circa drie meter voor me kwam de kop van het peloton de hoek om stormen op een pad niet breder dan tachtig centimeter. Ik schrok me rot. Boris liep naast me en maakte aanstalten om mee te gaan rennen. Ik wist dat nog te voorkomen, maar kon niet voorkomen dat de vierde man hem een trap probeerde te geven. De vijfde man riep mij toe: 'voorzichtig man', en er volgden nog een man of tien. Ik schold ze uit voor een stel gekken, maar de laatste man wist me nog net te vertellen dat ik de idioot was, 'want wij zijn mountainbikers, dat zie je toch man!' en zij stoven verder."
Het ging volgens Hans om een groep heren die net de middelbare leeftijd te boven zijn. "Van die gezondheidsmaniakken waarvan je dus zou denken dat zij hun verantwoording kennen, maar niet dus. Zij zaten onder de modder met helmen op en bezorgden volop modderspatten op mijn kleren. Dit moest verboden worden." Het derde peloton betrof zes man die netjes belden en die keurig voor hem inhielden, zoals het hoort.
Het GNR laat weten dat er op dit moment niet veel klachten binnenkomen over mountainbikers. Vorig jaar werd door de organisatie wel extra aandacht aan deze groep besteed, omdat de indruk bestond dat ze de richtlijnen niet voldoende kenden. "Het GNR omhelst prachtige natuurgebieden en daar wil iedereen van genieten. Verbieden willen we het dus ook niet. Wel moet iedereen rekening houden met elkaar en mountainbikers moeten zich realiseren dat ze te gast zijn op wandelpaden. De gedragsregels maken het mogelijk dat er gemountainbiket kan worden zonder de natuur en de mederecreanten te verstoren, maar we kunnen niet op elke hoek een boswachter zetten om dat te handhaven." Het GNR vraagt mensen om klachten het liefst schriftelijk bij hen te melden. "Als er veel mensen last van hebben, dan moeten we daar wat aan doen."
Hans hoopt dat mountainbikers rekening willen houden met wandelaars zoals hij. "Ik denk erover om een helm aan te schaffen, want het wordt steeds gevaarlijker in het bos."

Kerstkaartenactie Hart van Huizen

Drie gratis wenskaarten voor 'Lieve kerstwensen door Huizers voor Huizers'

Agnes Haverkort toont de drie kerstkaarten van de actie 'Lieve kerstwensen door Huizers voor Huizers'. Foto: Bob Awick

HUIZEN De ondernemers van Hart van Huizen zijn gestart met de actie 'Lieve kerstwensen door Huizers voor Huizers'. Hiervoor stelt Hart van Huizen gratis kerstkaarten beschikbaar.

"Huizen heeft een prachtige historische kern waar alle inwoners trots op zijn. Het dorp kent een hechte gemeenschap en dat voel je terug in het Oude Dorp: de plek om gezellig samen te komen. De ondernemers van Hart van Huizen beseffen echter dat niet iedereen met kerst samen kan zijn of het kerstfeest kan vieren zoals zij dit zouden willen. Daarom vragen wij de hulp van alle Huizers. In de loop van deze week liggen in alle winkels van Hart van Huizen drie mooie en gratis wenskaarten met foto's van het Oude Dorp. Twee kaarten hiervan zijn bedoeld om een mededorpsbewoner die in een instelling verblijft een warme kerstgroet te sturen", stellen de ondernemers.

"Wie wil nu geen lieve kerstwens ontvangen? Een mooi gebaar voor mensen die tijdens de komende feestdagen wel wat extra lieve woorden kunnen gebruiken van een mede-Huizer."

Er zijn drie instellingen geselecteerd om een kaart naar toe te sturen:
1. Vivium Zorggroep, De Bolder
2. Cordaan Woonzorgcentrum, De Marke – De Meenthoek
3. het Tergooi Ziekenhuis

Het kerstkaartje hoeft niet te worden gefrankeerd, want Hart van Huizen zorgt samen met vrijwilligers voor de verspreiding. De kerstkaartjes kunnen tot en met dinsdag 19 december worden gedeponeerd in de speciale Hart van Huizen brievenbox. Die wordt speciaal voor deze actie geplaatst voor de Hema aan de Achterbaan 2. "Mensen kunnen natuurlijk ook een van de ontworpen kerstkaarten naar vrienden of familie sturen. Verzending gaat dan uiteraard via een reguliere PostNL brievenbus." De kerstkaarten hebben een beperkte oplage en op = op.

Herinneringsbordje Wilhelmina voor Huizer Museum

Frans R. Bianchi overhandigt het bordje. Foto: St. Kunst en Cultuur

HUIZEN Stichting Kunst & Cultuur Huizen heeft een bord dat is gemaakt naar aanleiding van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, geschonken aan het Huizer Museum. Museumdirecteur Nienke de Wit nam het uit handen van de voorzitter van de kunststichting, Frans R. Bianchi, in ontvangst.

Bijna 80 jaar geleden liet het gemeentebestuur van Huizen, onder leiding van de toenmalige burgemeester Egberts, het jubileumbordje maken.

Hoogste klassen

Het bijna 80-jarige wandbordje. Foto: St. Kunst en Cultuur

Gift van Stichting Kunst & Cultuur Huizen aan Huizer Museum

Het jubileumbordje was bestemd voor de kinderen uit de hoogste klassen van de lagere school. Ze kregen het op school uitgereikt op 1 september 1938. In die tijd had Huizen ongeveer 9.000 inwoners. De kinderen van destijds, voor zover ze nog in leven zijn, hebben nu een leeftijd van tegen de negentig jaar. Hoeveel bordjes er nog in Huizer families worden bewaard, is moeilijk te zeggen.

Het herinneringsbordje is van blauw plateel en toont in het midden de beeltenis van koningin Wilhelmina. Verder staat er op '1898-1938', links en rechts het wapen van Huizen met het melkmeisje en de mededeling 'Aangeboden door het gemeentebestuur Huizen'.

Kringloopwinkel

Frans Bianchi: "Nol van Bennekom van onze werkgroep Kunstcafé heeft het gekocht in een kringloopwinkel en heeft contact gezocht met de Historische Kring Huizen. Deze bleek toevallig vorig jaar zo'n bordje te hebben gekregen van een negentigjarige dame. Het is nu hun enige exemplaar. In overleg met de Historische Kring hebben we toen besloten om het wandbordje aan het Huizer Museum aan te bieden."
Directeur Nienke de Wit is ermee in haar nopjes: "Ik kende het niet. We hebben gespeurd in ons depot, maar we hebben het niet gevonden. Dus we hadden het blijkbaar nog niet. We zijn er erg blij mee, ook met de krantenknipsels uit 1938 die erbij zaten. Het wandbordje is van een uitstekende kwaliteit en ziet er bijna nieuw uit, zo goed is het bewaard gebleven. Het is niet bekend of het gemaakt is door Potterie De Driehoek, die toen was gevestigd in het gebouw dat nu restaurant De Haven van Huizen is."

Archieven

Frans Bianchi: "Op het gemeentehuis is er niets over te vinden. Op ons verzoek zijn de archieven erop nageplozen. De Stichting Kunst & Cultuur Huizen is blij dat er nu een goede bestemming voor gevonden is."

Tafeltennisverenigingen organiseren samen toernooi basisschoolleerlingen

Inschrijven kan tot en met 12 december en deelname is gratis

De twee Huizer tafeltennisverenigingen hebben de handen ineengeslagen om samen een toernooi voor basisschoolleerlingen te organiseren.

Van links naar rechts: Maarten Robbers van Tafeltennisvereniging Huizen, Peter Struiksma van Tafeltennisvereniging Bijmaat en buurtsportcoach Rubin Vos. Foto: Bob Awick

HUIZEN Tafeltennisvereniging Huizen en Tafeltennisvereniging Bijmaat hebben de handen ineengeslagen om samen een toernooi voor basisschoolleerlingen te organiseren. De voorronde is 16 december en op 20 januari volgend jaar is de finale.

Het toernooi vindt plaats op de twee locaties van de verenigingen. Tafeltennisvereniging Huizen maakt gebruik van de gymzaal bij het Holleblok en Bijmaat van de zaal aan de Damwand. "Wij kunnen gebruikmaken van twee zalen. In elke zaal kunnen negen tafeltennistafels staan", vertelt Maarten Robbers van Huizen. "Wij kunnen er in onze zaal zes kwijt", vult Peter Struiksma van Bijmaat aan. Beide heren hebben bij hun vereniging de jeugd onder hun hoede. "Het is een uniek toernooi, want er zijn zo veel partijen bij betrokken en het is de eerste keer dat we iets dergelijks samen organiseren", stelt Peter.

Buurtsportcoaches

Beide verenigingen willen jeugd enthousiast maken voor de sport

Tijdens het toernooi worden de verenigingen bijgestaan door buurtsportcoaches en stagiairs van Holleblok Sportief en Oostermeent Sportief. Coördinator Rubin Vos vertelt dat de buurtsportcoaches erbij betrokken zijn, omdat het hun opdracht vanuit de gemeente is om jeugd aan het sporten te krijgen. "Dit is een goede manier om de aandacht van de jeugd te krijgen en ze te motiveren." Daarnaast is hij namens Sportplatform Huizen betrokken als verbinder tussen de diverse verenigingen.

Jeugd

'Een uniek toernooi, want er zijn zo veel partijen bij betrokken'

Zowel Tafeltennisvereniging Huizen als Bijmaat probeert al een aantal jaar jeugd bij hun verenigingen te betrekken. Bijmaat startte daar 5 jaar geleden mee door een speciale jeugdtrainer aan te stellen en door activiteiten voor basisschoolleerlingen te organiseren, zoals bijvoorbeeld een schoolkampioenschap. De club heeft een groep van dertig jeugdleden. "Twintig jongens en tien meisjes", vertelt Peter. De club heeft 39 senior leden.
Huizen begon drie jaar geleden weer met een gerichte actie voor de jeugd. "We hadden op dat moment niet zo heel veel jeugdleden. Inmiddels zijn dat er negentien en in totaal heeft de club er rond de honderd", zegt Maarten. Waar Bijmaat leerlingen van scholen in de omgeving in haar zaal laat spelen, trekt Tafeltennisvereniging Huizen er twee keer per jaar op uit en gaat met tafeltennistafels naar scholen om de sport te promoten. "We werken goed samen", stelt Peter van Bijmaat. "We hebben de scholen verdeeld in Huizen."

Samen

In het verleden is al eens gekeken of beide verenigingen samen konden gaan. "Daar was toen geen draagvlak voor en elke vereniging heeft bewezen zijn eigen bestaansrecht te hebben", aldus Peter. Bijmaat bestaat inmiddels alweer 35 jaar. "Huizen bestaat al 66 jaar", zegt Maarten trots. De clubs vinden elkaar wel als het nodig is. Niet alleen om dit toernooi te organiseren, maar ook als er aanvulling nodig is voor de teams. "Huizen kwam een speler tekort voor een jeugdteam. Een van onze jeugdspelers speelt nu in overleg bij een team van Huizen en toernooien voor Bijmaat", vertelt Peter.
Om nog meer jeugd enthousiast te maken voor tafeltennissen, hebben de beide verenigingen nu de handen ineengeslagen om een toernooi voor basisschoolleerlingen te organiseren. Leerlingen van groep 1 tot en met 8 kunnen hier gratis aan deelnemen. Dankzij Albert Heijn in de Oostermeent en aan de Lindenlaan is er ook nog een leuke prijs voor de winnaars. "Groep 1 en 2 gaan meteen door naar de finale op 20 januari en spelen geen tafeltennis, maar gaan allerlei leuke spelletjes doen die deze kinderen voorbereiden op de sport", licht Maarten toe.

Inschrijven kan tot en met 12 december via tafeltennistoernooi@sportplatformhuizen.nl met naam, naam van de school, groep en telefoonnummer. Meer informatie: bijmaat.nl en ttvhuizen.nl.

Met Wielertoerclub Huizen op de mountainbike

Ook in de winter fietsen

Met de juiste kleding ook in de winter op de fiets. Foto: WTC Huizen

HUIZEN Wielertoerclub Huizen is ook in de winter actief.

Deze periode levert vaak nog mooie, lekker frisse en strakblauwe dagen op en als dan de bladeren weg zijn en je goed bent aangekleed, valt er ook in de winter met de racefiets nog veel plezier te beleven. Maar vele toerfietsers zetten in de periode half oktober tot en met half maart de racefiets in het vet en halen de MTB, mountainbike, ofwel ATB, allterrainbike, voor de dag.

Veel leden van de WTC Huizen doen dat ook. Op dinsdagmorgen vertrekt om 10.00 uur een groepje op de ATB/MTB vanaf het parkeerterrein bij het St. Janskerkhof tussen Laren en Hilversum. Elke zaterdagmorgen om 09.30 uur starten de groepen die op de ATB/MTB rijden voor een tochtje vanaf het clubhuis aan de Crailoseweg 80.

"Deze fietsers nodigen andere enthousiastelingen graag uit om mee te rijden. Daarvoor hoef je beslist geen lid te zijn. Er wordt gereden in kleine groepen en de fietsers worden zo goed mogelijk op niveau ingedeeld, zodat iedereen plezier aan de tocht kan beleven. Overigens wordt er alleen gereden op terreinen en in natuurgebieden waar een en ander is toegestaan."

De club bestaat ruim 35 jaar en faciliteert voor haar ruim honderd leden tal van toerfietsactiviteiten. Denk daarbij aan bijzondere toertochten, trainingen en clinics.

Naast het fietsen organiseert de club ook leuke en sociale activiteiten. De WTC Huizen valt onder de wielersportbond NTFU die de belangen van de sportieve fietser behartigt. De NTFU zet zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport.

In totaal zijn er 65.000 sportieve fietsers via verenigingen als de WTC Huizen bij aangesloten.

Huizermaat naar debatfinale

De finalisten van de 3e voorronde. Foto: Nederlands Debat Instituut

HUIZEN Leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat zijn door naar finale van het 20e NK debatteren.

Vrijdag 1 december kwamen de laatste 42 scholen in actie op voorronde 3 van het NK debatteren voor scholieren op gastschool het Mendelcollege in Haarlem, waaronder het Huizermaat uit Huizen. De scholierdebaters deden het fantastisch en zijn met het behalen van de 6e plek door naar de grande finale op 20 januari op de Universiteit Utrecht. Django, Hidde, Sieb, Rick en Selina maken nog steeds kans om met hun school debatkampioen van Nederland te worden.

Eerder wisten ook de leerlingen van het Erfgooierscollege zich te plaatsen voor de finale in de eerste voorronde. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Nieuwe dienstregeling bussen

De dienstregeling verandert 10 december. Foto: Bob Awick

HUIZEN De bussen van Connexxion rijden met ingang van 10 december volgens een nieuwe dienstregeling.

Er zijn onder andere veranderingen bij buslijn 110 en 101. Van deze twee is lijn 100 de basis. Op werkdagen vult lijn 101 de verbinding aan tot een kwartierdienst tussen Bussum en Huizen. Tevens rijdt lijn 101 in de spitsuren tussen Huizen/Blaricum en Hilversum en helpt hier R-netlijn 320. Op het laatstgenoemde traject wordt de route van de nieuwe lijn 326 van Keolis ingekort tot Blaricum Carpoolplaats. Vanaf 07.30 tot 9.00 uur rijdt lijn 326 elk half uur. Het is de bedoeling dat er dan telkens een bus van lijn 320 en een bus van lijn 100/101 gezamenlijk de reizigers vanuit Blaricum naar Hilversum vervoeren. Op werkdagen kun je bij Blaricum Carpoolplaats overstappen op lijn 326 van Keolis Nederland richting Almere.
Zie ook connexxion.nl.

Eindejaarsbijeenkomst Gilde Gooi Noord

Foto: Gilde Gooi Noord

HUIZEN Gilde Gooi Noord hield haar eindejaarsbijeenkomst dit jaar in 't Visnet in Huizen. De aanwezigen werden welkom geheten door voorzitter Carla Henkelman, waarna zij een kort overzicht gaf van de activiteiten in het afgelopen jaar en de plannen voor de komende tijd. Hierna volgde een optreden van Gerard Wortel. Zijn liedjes vielen bij de toehoorders zeer in de smaak. Foto: Gilde Gooi Noord

Sint nog even in Oude Dorp

Foto: Albert van der Linden

HUIZEN Sinterklaas is alweer naar huis, maar was zaterdag nog even in het Oude Dorp om een laatste groot bezoek aan onze gemeente te brengen. Kinderen konden aan het pepernotenrad draaien voor een cadeautje. Foto: Albert van der Linden

Lezersfoto's

Nautisch Kwartier bij nacht. Foto: Albert van der Linden

HUIZEN De dagen worden korter en de nachten langer. De winter kruipt dichterbij met afwisselend weer.

Ook nu wisten de lezers het wisselende weer mooi vast te leggen en ook de eerste tekenen van vorst. Het Nautisch Kwartier blijft altijd een mooi onderwerp om vast te leggen, of dat nu bij daglicht of in het donker is.

Plaatje

Nautisch Kwartier bij dag. Foto: Nick van der Tak
Opkomende hagelbui bij de Limitische heide. Foto: Hans Nijenhuis
Wisselvallig weer bij de sfinxen. Foto: John Griffioen
Krokussen bedekt met een laagje ijs. Foto: Fons de Keijzer
Mist op de Naarder Eng. Foto: Jan Moll

Zelf ook een mooi of opvallend plaatje gemaakt? Van iets alledaags, van het grauwe weer en de regen of juist een adembenemend plaatje?

Mail

Mail deze dan naar redactie@huizernieuws.nl en zet daar dan bij dat wij deze foto mogen plaatsen en let er wel op dat hij groot genoeg is om af te drukken in de krant. Daarmee bedoelen we minimaal 300 dpi.

Krant

Wie weet zie je jouw foto dan binnenkort ook in deze krant.

Wintercircus H'sum is feest voor jong en oud

Twee uur durende spektakel op Werf 35

Liefhebbers van spektakel en gekkigheid hoeven zich in de week rond kerst niet te vervelen. Dan is namelijk het Wintercircus Hilversum.

Het Oekraïnse trio Aleksandr, Olena en Vladyslav op hun grommende motoren. Foto's: Wintercircus Hilversum

REGIO Stuiterballen die door de tent vliegen, een dansend koeienballet en op grommende motoren rijdende waaghalsacrobaten. Het is allemaal te zien tijdens de vierde editie van Wintercircus Hilversum.

Op 3 en 4 januari 2018 is er nog een speciale show met kidshelden

De shows vinden plaats tussen 23 en 30 december. Het sfeervolle en verwarmde tentencomplex staat opnieuw op het evenemententerrein van Werf 35 aan de Mussenstraat in Hilversum.
Tijdens een twee uur durende show met tempo, elegance en veel humor maken artiesten uit meerdere landen hun opwachting.

De charismatische David met zijn stuiterballen.
De Roemeense Alexandra.

Gewaagd en spectaculair is het kruisboog- en messenwerpnummer van de Portugese Raùl en de Hongaarse Edith Arrieta zeker wel te noemen. En het Nederlands goocheltalent Marc Luijben bewijst dat hij materiële teleportatie, met een knipoog, volledig beheerst, terwijl het Letse Duo Kristaps op magische wijze in een oogopslag van kostuums verwisselt.
Ander hoogtepunt is het stoere optreden van de Oekraïense Aleksandr, Olena en Vladyslav. Zij laten op hun grommende motoren zien dat zij een van de moeilijkste acrobatische disciplines uit het circus volledig beheersen, de 'Ikarische Spelen'. En net onder de nok van de tent schitteren de Nederlandse Lindy Boland en de Roemeense luchtacrobate Alexandra, beiden met compleet hun eigen verhaal en unieke stijl. Samen nemen zij met hun optredens het publiek mee hoog de lucht in.
Kijk meer meer informatie en ticketprijzen op
www.wintercircushilversum.nl.
Daarnaast is er op 3 en 4 januari 2018 een speciale show met kidshelden, waaronder Hello Kitty, Buurman en Buurman, Shaun het schaap en Bobo met hun eigen circusvoorstelling. Zij laten samen met speciaal door hun uitgekozen circusartiesten allerlei fratsen zien in en rondom hun eigen circuspiste. Voor en na afloop van voorstelling is er een meet-and-greet.